Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magia starych aut

Featured Replies

Napisano

Zawsze zastanawiało mnie co ludzie widzą w starych autach i nigdy nie potrafiłem rozumieć ich fenomenu.

Lecz dzisiaj nastał dzień kiedy mogłem pojeździć zabytkowym (nawet żółte tablice miał) Mustangiem z roku 1967. I trochę zrozumiałem że jazda "starym trupem" może dać niezłą frajdę. Piękny dzwięk wielkiego gaźnikowego silnika, słabość bębnowych hamulców, kanapowe zawieszenie i precyzja układu kierowniczego niczym w statku powodują że zamiast odczuwać je jako ułomności, zwyczajnie to polubiłem.

Mniej podobało mi się to że każdy, dosłownie każdy gapił się na auto jak sroka w gnat. Jeden facet jadący za mną nagrywał mnie komórką, straż miejska jechała za mną chyba ze 20 minut, a dzieciaki wychodzące ze szkoły pokazywały sobie to auto palcami.

Więc poznałem dzisiaj klimat prawdziwej starej motoryzacji i bardzo mi się spodobał

Gdybym mógł wybrać między 44 letnim Mustangiem a nówką z salonu ............. mimo wszystko wybrałbym nówke biglaugh.gif

Napisano

> Gdybym mógł wybrać między 44 letnim Mustangiem a nówką z salonu ............. mimo wszystko

> wybrałbym nówke

wiesz to jeszcze zależy czy mustang miałby służyć do codziennej jazdy czy do niedzielnego lansu grinser006.gif

jak do lansu to bez zastanowienia shelby 67 wygrywa grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> wiesz to jeszcze zależy czy mustang miałby służyć do codziennej jazdy czy do niedzielnego lansu

> jak do lansu to bez zastanowienia shelby 67 wygrywa

zauważyłem - jadąc dzisiaj byłem królem lansu hehe.gif

mimo tego wolałbym nówkę, tylko że ten staruszek już nie traci na wartości a nówka bardzo

Napisano

> wybrać między 44 letnim Mustangiem a nówką z salonu

to mniej więcej jak wybór między perłą w koronie a gumowym fiutem facepalm%5B1%5D.gif

do lansu niestety musi być coś co przyciąga znakomitą większość (choćby wzrokiem) slinka.gif a nie blachary drugiego sortu old.gif

Napisano

> Więc poznałem dzisiaj klimat prawdziwej starej motoryzacji i bardzo mi się spodobał

> Gdybym mógł wybrać między 44 letnim Mustangiem a nówką z salonu ............. mimo wszystko

> wybrałbym nówke

Hehe... Mi do poznania klimatu starej motoryzacji wystarczy przejażdżka peżotem 504... Tylko szpanu takiego nie będzie i mało kto palcami będzie mnie wytykał...

Napisano

hehe.gif

Stałem dziś na światłach koło Digicom'u i widziałem furę claps.gif

I wiesz co najzabawniejsze - od razu pomyślałem sobie - no to Adi musi mieć fajną frajdę jeździć tą furą.

Zazdroszczę

Pozdrawiam z "festyniarskiego" SuperB'a

Napisano
  • Autor

> Stałem dziś na światłach koło Digicom'u i widziałem furę

> I wiesz co najzabawniejsze - od razu pomyślałem sobie - no to Adi musi mieć fajną frajdę jeździć tą

> furą.

> Zazdroszczę

> Pozdrawiam z "festyniarskiego" SuperB'a

z jakiego Superba cfaniaczek.gif

Napisano

Ci, którzy lubią motoryzację, obejrzą się nawet za starym Wartburgiem czy Skodą. Kwestia tylko, czy będzie to zadbany samochodzik w oryginalnym stanie, czy ociekajacy rdzą poszpachlowany gruz.

Dla mnie magia starych aut siedzi w:

- liniach, kształtach, proporcjach, ogólnym wdzięku

- detalach, smaczkach, wykonczeniach, gałkach, włącznikach, tabliczkach itp

- prostocie konstrukcji, dzięki czemu jeździsz względnie minimalną liczbą mechanizmów, które służą do zbudowania samochodu

- prostocie badź raczej prymitywności obsługi, dzięki czemu kierowca ma duzo do powiedzenia podczas kierowania samochodem a sama ta czynność wymaga skupienia się, umiejętności i czasami fizycznej siły

- dźwięku silników V6/V8, gangu starych konstrukcji OHV.

Tej magii próżno szukac w nowych samochodach, bo jej tam zwyczajnie nie ma. To produkty "dla ludu", dla "przeciętnego odbiorcy" - jak jogurt, proszek, telewizor czy krem do opalania.

Pozdro

bartek

Napisano

Właśnie widziałem Integrale zaparkowana przed salonem pośród ponad 30 aut. I wiesz jakie było moje pierwsze skojarzenie?

Perła w kupie nawozu...

Napisano

> To produkty "dla ludu",

> dla "przeciętnego odbiorcy" - jak jogurt, proszek, telewizor czy krem do opalania.

to dla kogo byly produkowane auta sprzed 40-50 lat-dla arystokracji?

po to wlasnie wymyslono seryjna produkcje aut aby byly dostepne dla plebsu zlosnik.gif

Napisano

> Zawsze zastanawiało mnie co ludzie widzą w starych autach i nigdy nie potrafiłem rozumieć ich

> fenomenu.

> Lecz dzisiaj nastał dzień kiedy mogłem pojeździć zabytkowym (nawet żółte tablice miał) Mustangiem z

> roku 1967.

i teraz dla kontrastu powinieneś sie przejechać trabantem z 67, porównać wrazenia i wyciągnąć wnioski zlosnik.gif

Napisano

> i teraz dla kontrastu powinieneś sie przejechać trabantem z 67, porównać wrazenia i wyciągnąć

> wnioski

A ja niedawno jeździłem przepięknie odrestaurowanym Fiatem 125p z 1969 roku. Na co dzień nie chciałbym tym jeździć, bo ani to wygodnie, ani klimy nie ma, ani mocy, ani asystentów parkowania itp., byłaby to męczarnia. Ale pojechać tym na jakiś zlot, za miasto na grilla - bajka serduszka.gif Czujesz się jak w Liberatorze, słychać silnik, wiatr, musisz się skupić totalnie na jeździe, bo taki samochód nie wybaczy żadnego błędu, piękne uczucie! No i ludzie się oglądają, zagadują na światłach, fajnie jest ok.gif Kiedyś sobie kupię takiego youngtimera i będę jeździł na zloty zlosnik.gif

Napisano

> A ja niedawno jeździłem przepięknie odrestaurowanym Fiatem 125p z 1969 roku. Na co dzień nie

> chciałbym tym jeździć, bo ani to wygodnie, ani klimy nie ma, ani mocy, ani asystentów

> parkowania itp., byłaby to męczarnia. Ale pojechać tym na jakiś zlot, za miasto na grilla -

> bajka Czujesz się jak w Liberatorze, słychać silnik, wiatr, musisz się skupić totalnie na

> jeździe, bo taki samochód nie wybaczy żadnego błędu, piękne uczucie! No i ludzie się oglądają,

> zagadują na światłach, fajnie jest Kiedyś sobie kupię takiego youngtimera i będę jeździł na

> zloty

to jest fajne nie przecze ale ma wartość emocjonalną. Bo nikt mi nie powie ze jazda żukiem jest tak samo przyjemna co mercedesem vito zlosnik.gif

Napisano

> to jest fajne nie przecze ale ma wartość emocjonalną. Bo nikt mi nie powie ze jazda żukiem jest

> tak samo przyjemna co mercedesem vito

zgrzytu wbijanej jedynki w żuku nie da się zapomnieć ani skopiować wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.