Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA III zapytanko

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Chce nabyć Opla Astrę III z silnikiem 1,6 lub 1,8 benzyna.. zastanawiam się który będzie lepszy?

Dodam że może po jakimś czasie będę instalował w nowym nabytku gaz.. ale nie od razu ) najpierw chce sprawdzić czy wszystko jest ok z autkiem.

Macie jakieś wyrobione zdanie na temat tych silników?

Może jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy zakupie Asterki III smile.gif))

Napisano

albo pytasz na oplu albo na astrze - po co śmiecić serwery tymi samymi tematami? wink.gif

Napisano
  • Autor

> albo pytasz na oplu albo na astrze - po co śmiecić serwery tymi samymi tematami?

no ok masz rację ;p

na astrze usunąłem smile.gif ale zarazem oczekuję też jakiś informacji

wink.gif))

Napisano

> no ok masz rację ;p

> na astrze usunąłem ale zarazem oczekuję też jakiś informacji

> ))

ale powiedz o który dokładnie chodzi ci silnik , ewentualnie z jakich lat auto?

Napisano
  • Autor

> ale powiedz o który dokładnie chodzi ci silnik , ewentualnie z jakich lat auto?

hmm jeżeli chodzi o 1,6 to mocniejsza wersja.. tylko nie wiem jakie oznaczenia mają nowsze Astry smile.gif)) a jeżeli chodzi o rocznik to koło 2005 tak aby zmieścić się w kwocie 25 -28 tyś...

Napisano

> hmm jeżeli chodzi o 1,6 to mocniejsza wersja.. tylko nie wiem jakie oznaczenia mają nowsze Astry ))

> a jeżeli chodzi o rocznik to koło 2005 tak aby zmieścić się w kwocie 25 -28 tyś...

Albo rybki albo ...

Mocniejsza wersja 1.6 czyli Z16XER to końcówka 2006 roku i nie specjalnie lubi gaz.

Słabsza wersja 1.6 to Z16XEP tzw. Twinport.

Najlepsza była by ta z silnikiem 1.8 Z18XE robiona do połowy 2006r. Lubi gaz i ma 125KM. Ale uwaga bo od końcówki 2005 roku były 2 silniki 1.8. Ten drugi czyli Z18XER ma 140KM i jest gorszy do gazu

Napisano
  • Autor

> Albo rybki albo ...

> Mocniejsza wersja 1.6 czyli Z16XER to końcówka 2006 roku i nie specjalnie lubi gaz.

> Słabsza wersja 1.6 to Z16XEP tzw. Twinport.

> Najlepsza była by ta z silnikiem 1.8 Z18XE robiona do połowy 2006r. Lubi gaz i ma 125KM. Ale uwaga

> bo od końcówki 2005 roku były 2 silniki 1.8. Ten drugi czyli Z18XER ma 140KM i jest gorszy do

> gazu

ooo i taka odpowiedź mnie się podoba smile.gifok.gif20.GIF

Tylko jeszcze czy słabsza wersja 1.6 to Z16XEP tzw. Twinport lubi gaz? i to jest ta wersja co ma 105 KM?

Z góry dziękuję!

Napisano

> Tylko jeszcze czy słabsza wersja 1.6 to Z16XEP tzw. Twinport lubi gaz? i to jest ta wersja co

> ma 105 KM?

Lubi tak samo jak mocniejsza czyli nie bardzo zlosnik.gif.Kijowe zawory i poroniony pomysł regulacji luzu zaworowego. Ale z kolei jeśli będziesz dobrze dbał o instalkę LPG i wliczysz w koszty eksploatacji częstsze sprawdzanie luzu (co ok 30 kkm) i ewentualną jego regulację (wymiana szklanek po 50 zł za sztukę ) to będzie ok.gif

Twinport ma 105KM ok.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

A jak jest z LPG w przypadku silnika 1.4 ~90KM?

Użytkuję ostatnio służbowe Astrę 2 z takim silnikiem i gdyby nie brak 6 biegu byłaby to genialna jednostka :-)

Napisano

> A jak jest z LPG w przypadku silnika 1.4 ~90KM?

Wsio Ok jeśli minimum to sekwencja.

Mam i jestem zadowolony

Napisano

> Cześć,

> Chce nabyć Opla Astrę III z silnikiem 1,6 lub 1,8 benzyna.. zastanawiam się który będzie lepszy?

> Dodam że może po jakimś czasie będę instalował w nowym nabytku gaz.. ale nie od razu ) najpierw

> chce sprawdzić czy wszystko jest ok z autkiem.

> Macie jakieś wyrobione zdanie na temat tych silników?

> Może jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy zakupie Asterki III ))

Ostatni podwójny numer Motoru.

Napisano

Hmmm, podsumowując dotychczasową dyskusję, to wychodzi na to że najlepszy pod gaz jest 1.8 125 koników.

To teraz ja bym miał 2 pytania

- jaka jest różnica w spalaniu przy 1.4 a 18 jeśli chodzi o gaz? (w mocy pewnie duża wink.gif

- czy 1.4 rzeczywiście jest taki słaby jak sie jedzie z pełną obsadą i z włączona klimą na gazie?

- 1.8 dużo jest wersji sport z jakimś cudownym przyciskiem, pytanie czy eksploatacja takiego wynalazku nie jest droższa? silnik, zawieszenie itp?

Napisano

Czy ktoś by mógł podać różnicę pomiędzy wersją astry H 1.8 a 1.8 sport?

Z czym się to wiąże jeśli chodzi o normalną eksploatację?

Wersja sport więcej pali, droższe części?

Napisano

> Czy ktoś by mógł podać różnicę pomiędzy wersją astry H 1.8 a 1.8 sport?

> Z czym się to wiąże jeśli chodzi o normalną eksploatację?

> Wersja sport więcej pali, droższe części?

Jeżeli jest to wersja bez "elektronicznego" zawieszenia to eksploatacja nie różni się niczym od zwykłej wersji. Przycisk sport zmienia jedynie reakcję silnika na pedał gazu. Silnik reaguje nieco żwawiej. (Oczywiście spalanie wzrośnie bo silnik zachowuje się mniej więcej tak jakbyś cały czas mu dawał na maxa w palnik). Jak to jest wersja full wypas z elektronicznie sterowanym zawieszeniem, to wzrosną koszty ewentualnej wymiany takich elementów jak amortyzatory.

Ja mam wersję sport "normalną" czyli bez bajerów w zawieszeniu. I powiem, że jak dla mnie ideał. Jak chcesz mało palić to wyłączasz sport i masz zwykłą wersję. Jak masz ochotę zaszaleć - no może to za dużo powiedziane bo mocy nie podnosisz.. - to wciskasz sport i masz więcej frajdy z jazdy.

Niby w VIN'ie wyczytałem, że mam wersję z jakimś obniżonym zawieszeniem sportowym czy jakoś tak ale jak na moje to nie ma żadnej różnicy. Pan w ASO powiedział, że nawet nie da rady sprawdzić po numerach amortyzatorów czy są jakieś inne bo te numery za często zmieniają...

Podsumowując. Wersja sport "zwykła" nie powinna się różnić niczym oprócz wyposażenia od wersji normalnej. No chyba, że to jest sport ze sterowanym zawieszeniem to wtedy inna bajka.

PS Przycisk sport pozwala też wyłączyć ESP - dobre na zaśnieżone uliczki i błoto. Inaczej można stanąć w miejscu bo TC nie daje się kołom przekopać przez luźny materiał smile.gif

Napisano

Dzięki za odpowiedź, właśnie się tego bałem, że w wersji z "super sterowanym zawieszeniem " będzie problem z kasą przy wymianie amorków.

A jest jakaś prosta metoda na sprawdzenie czy jest to tylko sport do silnika czy też do zawieszenia?

Szukam już od dłuższego czasu autka, ale najczęściej albo trafiają się 1.6 do którego nie ma co zakładać gazu i w dodatku od emeryta.... i zapominają powiedzieć, że emeryt przysnął za kierownicą jak jechał do tego kościoła wink.gif

Chyba pozostaje wycieczka za granice, chociaż z tego co patrzyłem po ogłoszeniach to część też jest kombinowanych (79tys km, i wytarte dziury w siedzeniach :D

Napisano

Samochody ze sportowym regulowanym zawieszeniem mają przycisk IDS na konsoli.

Napisano

> Samochody ze sportowym regulowanym zawieszeniem mają przycisk IDS na konsoli.

A mi się wydaje, że nie istnieje coś takiego jak przycisk IDS. IDS+ to system sterujący zawieszeniem. A generalnie tryb sportowy odpalamy przyciskiem sport. IDS+ wyświetla się co najwyżej jako ikonka informując o błędzie.

Ale nie będziemy się tu licytować o napis na guziczku. Ważne, że kolega, który się pytał, już wie co to jest ten magiczny klawisz i o co mniej więcej tu biega.

Do mizaj:

Aby sprawdzić czy samochód ma CDC (czasem zwane IDS+) - czyli ten zaawansowany systemem ciągłej kontroli zawieszenia, należy "otworzyć drzwi kierowcy i lampka z napisem IDS+ powinna się zapalić na 10s" - parafrazując instrukcję. Nie wiem czy musi być włączony zapłon czy nie. Tego instrukcja już nie podaje. Można też obejrzeć amorki. Powinny dochodzić do nich jakieś kable.. Ale sam tego na oczy nie widziałem więc nie podpowiem dokładnie.

POZDRAWIAM

Napisano

> Dzięki za odpowiedź, właśnie się tego bałem, że w wersji z "super sterowanym zawieszeniem " będzie

> problem z kasą przy wymianie amorków.

Nie ma najmniejszego problemu, ponieważ można wymieniać na zwykle amory.

Napisano

Pytanko odnośnie AH 1.8 125km sport

Znalazłem taką, ale z sterowanym zawieszeniem i przebiegiem ok 200kkm

Czy 200kkm na ten silnik to dużo? ile one wytrzymują?

chcę wrzucić gaz, więc trochę chciałbym tym cudem pojeździć.

Co do amorków któryś z kolegów pisał, że można założyć zwykłe, czy to się wiąże z jakimiś zmianami w komputerze, aby wyłączyć sterowanie amorkami, bo jak mniemam będzie rzucał błędami

Napisano

Co prawda nie AH tylko AG, ale silnik ten sam. Jak kupiłem Astrę miała 148 tys, teraz ma 200 tys. Przy 150 tys założony gaz (sekwencja). Faktycznie lubi gaz smile.gif Spalanie na trasie ok 8 litrów, miasto ok 12. Naprawdę ładnie ciągnie. Brak spalania oleju. Jeżdżę na Mobilu półsyntetycznym. Przez 50 tys wymieniłem pierwszą sondę lambda (regulacyjna). Koszt 205 zł - sonda dedykowana z wtyczką NTK (NGK) oraz przewód wody od głowicy. To wszystko, jeżeli chodzi o naprawy. 200 tys na ten silnik to moim zdaniem niewiele. Nie zauważam żadnej różnicy w pracy przez 50 tys. Minus to brak możliwości wycięcia katalizatora jak padnie. Jest jedną częścią razem z kolektorem wydechowym, poza tym podobno nie da się oszukać drugiej sondy lambda. Koszt kata jak patrzyłem kiedyś z ciekawości to najtaniej ok. 1000 zł zamiennik frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.