Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochó ciężarowy od 2600kg

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ktoś z szanownych użyszkodników słyszał o projekcie który ustanawia samochody ciężarowe powyżej 2600DMC?

Usłyszałem ostatnio taką pogłoskę i jestem ciekaw ile w niej prawdy. Może jest gdzieś wzmianka w mediach a ja nie mogę znaleźć.

Jeżeli jest to prawda to jest bardzo ciekaw jak to będzie wyglądało jak wszystkie busy typu Master/Crafter/Ducato nagle dostaną tacho.

Napisano

ja jeszcze o tym nie słyszałem, ale jeśli tak będzie, to porażka. Ciekawe, gdzie znają tylu kierowców kat. C.

Napisano

hahah toyota land cruiser v8 szwagra ma mase wlasna 2630 kg a to zwykła osobowka

Napisano

> hahah toyota land cruiser v8 szwagra ma mase wlasna 2630 kg a to zwykła osobowka

wiecej jest takich aut ale tu mowa o ciezarowkach

Napisano

> ja jeszcze o tym nie słyszałem, ale jeśli tak będzie, to porażka. Ciekawe, gdzie znają tylu

> kierowców kat. C.

Nie wiem co autor wątku miał na myśli w słowach "ustanawia samochody ciężarowe powyżej 2600DMC?" ale jeśłi idzie o to, że każde auto o DMC>26000 ma stać się samochodem cieżarowym, to nie ma to zbytnio związku z kategoriami B/C prawa jazdy.

Już dziś cała masa kierowców z tylko B porusza się całą masą samochodów ciężarówych, co więcej, większość z nich ma DMC=3500.

Napisano

> Nie wiem co autor wątku miał na myśli w słowach "ustanawia samochody ciężarowe powyżej 2600DMC?"

> ale jeśłi idzie o to, że każde auto o DMCJuż dziś cała masa kierowców z tylko B porusza się

> całą masą samochodów ciężarówych, co więcej, większość z nich ma DMC=3500.

ano właśnie typ pojazdu w DR nie ma wpływu na uprawnienia, przecież osobówki z kratką to tez ciężarowe ... a do DMC 3500 takiemu SC daleko

prawko B daje uprawnienia do kierowania pojazdem/zespołem do 3,5T

Napisano

> Witam,

> czy ktoś z szanownych użyszkodników słyszał o projekcie który ustanawia samochody ciężarowe powyżej

> 2600DMC?

> Usłyszałem ostatnio taką pogłoskę i jestem ciekaw ile w niej prawdy. Może jest gdzieś wzmianka w

> mediach a ja nie mogę znaleźć.

> Jeżeli jest to prawda to jest bardzo ciekaw jak to będzie wyglądało jak wszystkie busy typu

> Master/Crafter/Ducato nagle dostaną tacho.

jesli to prawda to jest po prostu kolejny skok na kase - juz teraz osobowki z przyczepami >3.5t (na kat. B+E) powinny placic myto za przejazd drogami tak jak ciezarowki wink.gif

pewnie ktos sobie policzyl ze sie drogi nie zwracaja i zmienia kwalifikacje samochodu ciezarowego i zaraz im sie bilans poprawi.

(prosciej jest pewnie zmienic definicje ciezarowki niz czesc wielu przepisow w ktorych taka kwalifikacja wystepuje)

Napisano

> jesli to prawda to jest po prostu kolejny skok na kase - juz teraz osobowki z przyczepami

> pewnie ktos sobie policzyl ze sie drogi nie zwracaja i zmienia kwalifikacje samochodu ciezarowego i

> zaraz im sie bilans poprawi.

> (prosciej jest pewnie zmienic definicje ciezarowki niz czesc wielu przepisow w ktorych taka

> kwalifikacja wystepuje)

sam sobie przeczysz spineyes.gif

piszesz "juz teraz osobowki z przyczepami" muszą płacić myto

więc co da zmiana samej kwalifikacji cieżarowy/osobowy ?

skoro większość zapisów dotyczy właśnie DMC auta/zespołu ?

jeśli by chcieli $$$ to wpisano by zapis o mycie od np 2T ...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co autor wątku miał na myśli w słowach "ustanawia samochody ciężarowe powyżej 2600DMC?"

> ale jeśłi idzie o to, że każde auto o DMCJuż dziś cała masa kierowców z tylko B porusza się

> całą masą samochodów ciężarówych, co więcej, większość z nich ma DMC=3500.

Przecież wyraźnie napisałem że chodzi mi o tacho, jeżeli ustawodawca narzuci tacho powyżej 2600 a nie jak teraz 3500 to dla mnie stanowi poważny problem. Dlatego pytam.

Napisano

> Przecież wyraźnie napisałem że chodzi mi o tacho, jeżeli ustawodawca narzuci tacho powyżej 2600 a

> nie jak teraz 3500 to dla mnie stanowi poważny problem. Dlatego pytam.

wyobrażasz sobie wszystkie vany (typu espace, voyager, większe 4x4) zmuszone do montowania tacho ?

może chodzi o przepisy podatkowe ?

Napisano

> sam sobie przeczysz

> piszesz "juz teraz osobowki z przyczepami" muszą płacić myto

> więc co da zmiana samej kwalifikacji cieżarowy/osobowy ?

> skoro większość zapisów dotyczy właśnie DMC auta/zespołu ?

> jeśli by chcieli $$$ to wpisano by zapis o mycie od np 2T ...

masz racje, spojrzalem sobie teraz w odnosne rozporzadzenia - tam jest zakres DMC a nie kategoria pojazdu wink.gif chociaz z drugiej strony jak by wpisali ze od 2.6T to ktos moglby sie oburzyc ze to dyskryminacja - a tak poprawia definicje ciezarowki i na pelnym legalu powiedza ze ciezarowki placa myto wink.gif

Napisano

> masz racje, spojrzalem sobie teraz w odnosne rozporzadzenia - tam jest zakres DMC a nie kategoria

> pojazdu chociaz z drugiej strony jak by wpisali ze od 2.6T to ktos moglby sie oburzyc ze to

> dyskryminacja - a tak poprawia definicje ciezarowki i na pelnym legalu powiedza ze ciezarowki

> placa myto

a to po co kombinować ? przecież mogą płacić wszyscy ?

zresztą są takie plany wink.gif

Napisano

> czy ktoś z szanownych użyszkodników słyszał o projekcie który ustanawia samochody ciężarowe powyżej

> 2600DMC?

> Usłyszałem ostatnio taką pogłoskę i jestem ciekaw ile w niej prawdy.

I o każdą głupią plotkę którą gdzieś usłyszałeś będziesz tu pytał? cfaniaczek.gif

Wprowadzenie czegoś takiego jest NIEMOŻLIWE bo unieważniłoby uprawnienia wszystkich kierowców w całej UE hehe.gif

Napisano

> Wprowadzenie czegoś takiego jest NIEMOŻLIWE bo unieważniłoby uprawnienia wszystkich kierowców w

> całej UE

a to ciekawe co piszesz icon_eek.gif

poczytaj co masz w PJ

Quote:

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

kategorii B:

pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

jest tu gdzieś słowo ciężarowy ?

Napisano

> a to ciekawe co piszesz

> poczytaj co masz w PJ

> Quote:

> Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo

> jazdy określonej kategorii.

> 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

> kategorii B:

> pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z

> wyjątkiem autobusu lub motocykla,

> jest tu gdzieś słowo ciężarowy ?

a swoja droga - gdzie tak wlasciwie wystepuje kategoria 'samochod ciezarowy'? w podatkach? w kwestii transportu drogowego (tachometry? badani psycho* (fizyczne/motoryczne)? zawodowe prawo jazdy? cos jeszcze? - bo PJ B dalej bedzie <=3.5T, wiec bez znaczenia dla takiego np. busa <3.5T i <9miejsc)...

Napisano
  • Autor

> wyobrażasz sobie wszystkie vany (typu espace, voyager, większe 4x4) zmuszone do montowania tacho ?

> może chodzi o przepisy podatkowe ?

Jeszcze raz, chodzi o samochody ciężarowe. Po wtóre ja nic sobie nie wyobrażam, tylko szukam jakiejkolwiek informacji.

Napisano

> a swoja droga - gdzie tak wlasciwie wystepuje kategoria 'samochod ciezarowy'? w podatkach? w

> kwestii transportu drogowego (tachometry? badani psycho* (fizyczne/motoryczne)? zawodowe prawo

> jazdy? cos jeszcze? - bo PJ B dalej bedzie

skarbówka na pewno, dlatego pisałem że może szykują nowy wzór lisaka grinser006.gifspineyes.gif

w KD jest pojazd i DMC, jak pisałem wcześniej po ulicach jeżdżą tysiące aut z kratką, które w dowodzie mają ciężarowy

sam miałem taką astrę i ani tacho, ani kat C nie trzeba było grinser006.gif

choć np pojawiały się interpretacje że takim autem nie można wyprzedzać na zakazie dla ciężarówek

czy na granicy ustawiać się na pasie dla tirów spineyes.gif

w stawkach OC były też różnice (os/cież) grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> I o każdą głupią plotkę którą gdzieś usłyszałeś będziesz tu pytał?

> Wprowadzenie czegoś takiego jest NIEMOŻLIWE bo unieważniłoby uprawnienia wszystkich kierowców w

> całej UE

Tak jesteś mądry i pewny? To wyjaśnij mi co by to miało do uprawnień to raz.

Czemu w DE nie ma granicy 3500 tylko 2800 - chodź zamiast tacho mają kartki.

proponuje więc trochę wolniej z drwiną smirk.gif

Napisano

> a swoja droga - gdzie tak wlasciwie wystepuje kategoria 'samochod ciezarowy'?

W kodeksie drogowym jest zdaje sie definicja samochodu ciężarowego.

Spójrz jeszcze np na art 47 i kwestie parkowania na chodniku a to całego pojazdu (żaden ciężarowy nie może poza miejscem oznaczonym) a to 2 kołami (DMC <2,5 tony).

Więc - przynajmniej w teorii - CC700 van zarej. jako ciężarowy w pewnych sytuacjach nie może tego co CC700 osobowy.

Napisano

> sam miałem taką astrę i ani tacho, ani kat C nie trzeba było

> choć np pojawiały się interpretacje że takim autem nie można wyprzedzać na zakazie dla ciężarówek

Nie no bez przesady nie ma żadnych podstaw aby tak interpretować.

Prawie wszystkie przepisy dotyczące ciężarówek (ograniczenie prędkości, symbol ciężarówki na znakach) jasno precyzują, że chodzi o DMC powyżej 3,5t

Wyjątkiem jest to parkowanie na chodniku wszystkimi kołami smile.gif ale może jeszcze coś by się znalazło.

Napisano

> Nie no bez przesady nie ma żadnych podstaw aby tak interpretować.

> Prawie wszystkie przepisy dotyczące ciężarówek (ograniczenie prędkości, symbol ciężarówki na

> znakach) jasno precyzują, że chodzi o DMC powyżej 3,5t

> Wyjątkiem jest to parkowanie na chodniku wszystkimi kołami ale może jeszcze coś by się znalazło.

waytogo.gif dlatego trzeba szukać w konkretnych przepisach - dotyczy to również tacho

swoją drogą może być auto osobowe cieższe od 3.5T ?

np limuzyny, niektóre pewnie są cięższe, co wtedy jest w DR ? specjalny ?

bo kampery mają specjalny, podobnie jak pogotowia i tam 3.5T zdarza się przekroczyć

Napisano

> prawko B daje uprawnienia do kierowania pojazdem/zespołem do 3,5T

Nieprawda przez wielu powielana...Na kat. B zespół może ważyć 4250kg.

Napisano

> swoją drogą może być auto osobowe cieższe od 3.5T ?

> np limuzyny, niektóre pewnie są cięższe, co wtedy jest w DR ? specjalny ?

> bo kampery mają specjalny, podobnie jak pogotowia i tam 3.5T zdarza się przekroczyć

Humvee, sporo amerykańskich pick-upów, brzydkie auto Obamy... zlosnik.gif Zasadniczo, amerykany zlosnik.gif

Napisano

> Humvee, sporo amerykańskich pick-upów, brzydkie auto Obamy... Zasadniczo, amerykany

pickup ma osobowy hmm.gif

limuzyna Obamy to raczej specjalny, skąd wiesz co ma w DR ? cfaniaczek.gif

bądź tak precyzyjny jak z tym 3.5T w/s 4.25T zespołu 270751858-jezyk.gif

mnie chodzi o wpis osobowy w aucie z DMC 3500kg

Napisano

> pickup ma osobowy

> limuzyna Obamy to raczej specjalny, skąd wiesz co ma w DR ?

> bądź tak precyzyjny jak z tym 3.5T w/s 4.25T zespołu

> mnie chodzi o wpis osobowy w aucie z DMC 3500kg

Z tymi amerykańskimi pick-upami jest tak, że najmniejsze wersje danego modelu łapią się na osobowe. Największe przekraczają 3.5t i już są ciężarowymi. Podobnie jak z dostawczakami/busami Mercedesa czy Iveco.

Napisano

> Z tymi amerykańskimi pick-upami jest tak, że najmniejsze wersje danego modelu łapią się na osobowe.

> Największe przekraczają 3.5t i już są ciężarowymi. Podobnie jak z dostawczakami/busami

> Mercedesa czy Iveco.

ale pick up i tak jest ciezarowka wiec nie ma znaczenia jago masa

Napisano

> ale pick up i tak jest ciezarowka wiec nie ma znaczenia jago masa

W/g naszego prawa wyznacznikiem tego, czym można jeździć posiadając pj kat. B jest DMC pojazdu - czyli 3500kg (nie dotyczy ciągnika rolniczego, ale to nie pojazd samochodowy, więc może i 10 ton ważyć, a powozić nim można zlosnik.gif ) - to, czy ma wpis ciężarowy czy osobowy jest nieistotne.

Napisano

> W/g naszego prawa wyznacznikiem tego, czym można jeździć posiadając pj kat. B jest DMC pojazdu -

> czyli 3500kg (nie dotyczy ciągnika rolniczego, ale to nie pojazd samochodowy, więc może i 10

> ton ważyć, a powozić nim można ) - to, czy ma wpis ciężarowy czy osobowy jest nieistotne.

Chodzilo w pytaniu o to czy sa auta osobowe o masie calkowitej powyzej 3.5t

Napisano

> a swoja droga - gdzie tak wlasciwie wystepuje kategoria 'samochod ciezarowy'?

w podatkach? w

> kwestii transportu drogowego (tachometry? badani psycho* (fizyczne/motoryczne)? zawodowe prawo

> jazdy? cos jeszcze? - bo PJ B dalej bedzie

W homologacji.

Napisano

> dlatego trzeba szukać w konkretnych przepisach - dotyczy to również tacho

> swoją drogą może być auto osobowe cieższe od 3.5T ?

Może.

M-1 nie definiuje DMC tylko max ilość osób.

Pytanie jak producent określi kategorię pojazdu homologując go - może homologować na M-1, ale wówczas będzie wymagane PJ kat C (z uwagi na DMC pojadzu), a może homologować go jako N-2, ale wówczas jest limit 9 miejsc oraz "dostosowanie do przewozu ładunków".

> np limuzyny, niektóre pewnie są cięższe, co wtedy jest w DR ? specjalny ?

> bo kampery mają specjalny, podobnie jak pogotowia i tam 3.5T zdarza się przekroczyć

Wspomniany niżej "Barackowóz" jest pojazdem wojskowym, więc...

Napisano

> W/g naszego prawa wyznacznikiem tego, czym można jeździć posiadając pj kat. B jest DMC pojazdu -

> czyli 3500kg (nie dotyczy ciągnika rolniczego, ale to nie pojazd samochodowy, więc może i 10

> ton ważyć, a powozić nim można ) - to, czy ma wpis ciężarowy czy osobowy jest nieistotne.

Błąd.

Wyznacznikiem tego, czy można ujeżdżać sprzęta z kat B jest:

1. DMC max 3500 kg

2. liczba osób max 9 wraz z kierowcą

3. liczba kół min 4 (oprócz zapasowych :-) )

Napisano

> 3. liczba kół min 4 (oprócz zapasowych :-) )

Chcesz powiedziec, ze takim czyms nie mozna jezdzic majac kategorie B ?

3-wheel-car1.jpg

Napisano

> Błąd.

> Wyznacznikiem tego, czy można ujeżdżać sprzęta z kat B jest:

> 1. DMC max 3500 kg

> 2. liczba osób max 9 wraz z kierowcą

> 3. liczba kół min 4 (oprócz zapasowych :-) )

Racja. O ilości osób zapomniałem sciana.gif

Napisano

> a to ciekawe co piszesz

> poczytaj co masz w PJ

> Quote:

> Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo

> jazdy określonej kategorii.

> 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

> kategorii B:

> pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z

> wyjątkiem autobusu lub motocykla,

> jest tu gdzieś słowo ciężarowy ?

Polskie prawo jest w tym wypadku mało ważne.

Bo jest UE i wspólny rynek i polski ustawodawca, wprowadzając dziwaczne ograniczenia

musi liczyć się z tym, że Polacy mogą mieć niepolskie prawo jazdy. Mają do tego prawo.

A takie prawo jazdy może mieć inaczej zdefiniowane kategorie.

U mnie np. kategoria B obejmuje auta osobowe i lekkie ciężarówki - które są dokładnie zdefiniowane m.in. jako nie przekraczające 3,5 tony.

Jednostronna zmiana tej definicji na 2,6 t oznaczałaby np. że masa ludzi nie mogłaby jechać swoim kamperem przez Polskę.

Dlatego uważam to za kompletną bzdurę. Zgoda, że przepisy w PL niejednokrotnie są bzdurne,

ale od jakiegoś czasu ustawodawca musi się liczyć z UE. I całe szczęście.

Napisano

> Chcesz powiedziec, ze takim czyms nie mozna jezdzic majac kategorie B ?

Heh - no właśnie.

Trajka, a tak to należałoby klasyfikować, zasadniczo wymagać powinna PJ kat.... A :-)

ALE - zależy też od DMC, bo ZTCP to z kat A jest ograniczenie wagowe na trajkę....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.