Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki diesel ma najniższe koszty naprawy?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jaki diesel ma najniższe koszty naprawy?

Chodzi o auta 10-13 letnie, klasy D i wyższej. Czyli zakładając że mam do wymiany turbo, wtryski, dwumasa - w którym aucie z jakim silnikiem wyjdzie najtaniej?

Napisano

> Witam

> Jaki diesel ma najniższe koszty naprawy?

> Chodzi o auta 10-13 letnie, klasy D i wyższej. Czyli zakładając że mam do wymiany turbo, wtryski,

> dwumasa - w którym aucie z jakim silnikiem wyjdzie najtaniej?

W tym w najlepszym stanie zlosnik.gif

Pewnie ten bez dwumasy, turbo i wtrysków grinser006.gif ale czy jest taki ?? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Chodzi o auta 10-13 letnie, klasy D i wyższej. Czyli zakładając że mam do wymiany turbo, wtryski,

jeśli chodzi o niezawodność, to na myśl przychodzi mi na przykład C250D lub TD Mercedesa z II połowy lat '90, i obydwa teraz latem jeżdżą na czystym oleju z Lidla zlosnik.gif

poza wymianą węży/gum/przewodów z powodu starości tam podobno nie ma co naprawiać zlosnik.gif wszystko działa, turbo oryginalne mimo ponad 300 tys. km

Napisano

Tylko mercedesowskie starszej konstrukcji

2,5D w W202 raczej będzie nie do pobicia z tym że klasa auta niższa.

Idealny będzie chyba W210 (okular) z 2,5D albo 3,0 D np 24V który to mimo braku turbiny bardzo fajnie jedzie.

W założeniu klasowym i wiekowym mieści się W140 z OM603/OM606, niestety mimo bezawaryjnego silnika trzeba sie liczyć z wyzszymi kosztami naprawy zawieszenia/wydechu itd.

Napisano

> Tylko mercedesowskie starszej konstrukcji

Wolnossący 1.9 Citroena też wart uwagi.

Napisano

1.9 SDI nie ma się co popsuć, z nowszych konstrukcji relatywnie tani w naprawach jest silnik JTD 8v dodatkowo układ wtryskowy jest wyraźnie trwalszy niż u konkurencji.

Napisano
  • Autor

> 1.9 SDI nie ma się co popsuć, z nowszych konstrukcji relatywnie tani w naprawach jest silnik JTD 8v

> dodatkowo układ wtryskowy jest wyraźnie trwalszy niż u konkurencji.

A SDI nie był tylko w klasie B i C?

Napisano

> A SDI nie był tylko w klasie B i C?

Dobra mój błąd smile.gif a octavia to jaka to klasa?

Napisano

> 1.9 SDI nie ma się co popsuć, z nowszych konstrukcji relatywnie tani w naprawach jest silnik JTD 8v

> dodatkowo układ wtryskowy jest wyraźnie trwalszy niż u konkurencji.

Masz jakieś konkretne dowody powyższej tezy, czy bazujesz na wyczuciu?

Napisano
  • Autor

> Dobra mój błąd a octavia to jaka to klasa?

C

Napisano

> Wolnossący 1.9 Citroena też wart uwagi.

Podpisuje sie pod tym. W tym silniku po prostu nie ma sie co popsuc. Osobna sprawa ze silnik mulowaty. Co do kwestii paliwa to nadmienie ze w Macro olej jest tanszy niz w Lidlu a ten silnik naprawde nie widzi roznicy

Napisano

Dołozysz jeszcze minimum 3 lata i bedzie kazdy mercedes z silnikami OM601 (200D), OM603 (300D) tylko ten bez turbiny, OM602 (250D).

Proste jak budowa cepa, jak nie zapomnisz co jakiś czas zmienić oleju i nie uzywasz auta do wyścigów, to do końca żywota (twojego lub auta ) nie bedziesz musiał zdjąć nawet dekla zaworów, a moze się zdażyć że i wtryski przetrwają, nota bene groszowa sprawa.

Pozbawiony wszelkich wynalazków typu koło dwumasowe, turbina, paski rozrządu, jakakolwiek elektronika, pompowtryskiwacze czy inne kommonrejle.

Jak przez przypadek ktoś ci nawali do baku a potem dla niepoznaki zaleje np. smołą spineyes.gif, a ty dla zabicia smrodu dolejesz np. przechodzoną oliwę z frytek, to też pojedzie i się nie popsuje.

Reszta auta (W124) też nie jest wymagająca - młotek, srubokręt i trzynastka wystarczą tongue.gif.

Przebiegi ponadmilionowe i ponaddwumilionowe nie są rzadkością.

Napisano

> Masz jakieś konkretne dowody powyższej tezy, czy bazujesz na wyczuciu?

tak mam, książkę by można było na ten temat napisać. Zresztą to nie tylko moje zdanie.

Napisano

> tak mam, książkę by można było na ten temat napisać. Zresztą to nie tylko moje zdanie.

nie wdawaj sie z nim w dyskusje, szkoda tematu - zaloze sie, ze zaraz znow jakies madrosci wypluje

Napisano

> tak mam, książkę by można było na ten temat napisać. Zresztą to nie tylko moje zdanie.

To spisz proszę i podlinkuj PDF-a - z chęcią zapoznam się z dowodem tak śmiałej tezy.

Napisano

> To spisz proszę i podlinkuj PDF-a - z chęcią zapoznam się z dowodem tak śmiałej tezy.

Spisz wszystko na temat zaprzeczenia tej tezy , skoro chcesz zaprzeczyć i podlinkuj w pdfie

Napisano

> Spisz wszystko na temat zaprzeczenia tej tezy , skoro chcesz zaprzeczyć i podlinkuj w pdfie

Gdyby ta teza była do udowodnienia to byłoby to taaaaaakimi literami wypisane w każdej reklamie tej marki.

Z ciekawych rzeczy - technicznie tożsame samochody potrafią mieć graty różniące się krotnością ceny.

Takie same graty - np turbosprężarkę. Różnią się tylko miejscem zakupu, bo nawet pudełka takie same...

Napisano

> W tym w najlepszym stanie

> Pewnie ten bez dwumasy, turbo i wtrysków ale czy jest taki ??

Skoda Felicia 1,9 D zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.