Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja sprzęgła i (jeśli możliwe) dwumasy

Featured Replies

Napisano

Witam!

W aktualnym czerwcowym wydaniu Auto Świat Poradnik jest artykuł o regeneracji sprzęgła. Wygląda to dosyć ciekawie.

I tu pytania

1 Czy ktoś już korzystał z takiego rozwiązania?? Jak wygląda żywotność sprzęgła po takim zabiegu.

2 Czy takiemu procesowi można również poddać dwumasę?

Lub czy istnieje jakiś inny proces przywrócenia do życia dwumasy bez jej kosztownej wymiany.

Pytam bo w Focusie II 1.8 TDCi chyba dwumasa lub sprzęgło daje lekko znać o sobie.

Pozdrawiam

Napisano

> 1 Czy ktoś już korzystał z takiego rozwiązania??

miałem regenerowane sprzęgło w traficu - na gwarancji poszedł wysprzęglik i jako jedyną opcję dali wymianę przy okazji sprzęgła na regenerowane - wymienienie było ze trzy razy na inne i zawsze było źle - szarpało - po wymianie na nówkę oryginał wszystko wróciło do normy

Napisano

> miałem regenerowane sprzęgło w traficu

mało jest fachowców a większość to partacze.

Napisano

> http://allegro.pl/kolo-kola-dwumasowe-profesjonalna-regeneracja-i1655614583.html

Po opisach z allegro i zawartych na stronie widzę, że są solidni. hmm.gif

Quote:

Pomimo, iż większość producentów deklaruje prawidłową pracę koła dwumasowego na przestrzeni 160 tys km, bardzo często zdarza się, że ulega ono uszkodzeniu już po 70 tys. km.

Quote:

NASZE KOLA WYTRZYMUJA OK 200.000 km.

Nieźle, taka poprawa i to jedynie regenerując wyeksloatowaną część. I to wszystko za 500zł. No to nic tylko brać hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nieźle, taka poprawa i to jedynie regenerując wyeksloatowaną część. I to wszystko za 500zł. No to

> nic tylko brać

No właśnie nie mam ogóle zdania na ten temat a ceny jednak kuszą w porównaniu do nowych części.

Przyznawać sie kto jeszcze regenerował lub może polecić konkretnych fachowców.

Pzd

Napisano

> Po opisach z allegro i zawartych na stronie widzę, że są solidni.

> Quote:

> Pomimo, iż większość producentów deklaruje prawidłową pracę koła dwumasowego na przestrzeni 160

> tys km, bardzo często zdarza się, że ulega ono uszkodzeniu już po 70 tys. km.

> Quote:

> NASZE KOLA WYTRZYMUJA OK 200.000 km.

> Nieźle, taka poprawa i to jedynie regenerując wyeksloatowaną część. I to wszystko za 500zł. No to

> nic tylko brać

Przykre, że kolega śmieje się z bardzo fachowego i rzetelnego zakładu, chyba jedynego w naszym kraju. Chciałem tylko przypomnieć, że koła dwumasowe kilka lat temu kosztowały kilka tysięcy, dzisiaj można dostać w okolicy tysiąca za nowe. Technologia nie jest kosmiczna, nie wymaga też takich materiałów. Mając odpowiednią wiedzę i zaplecze techniczne można te części zregenerować, zachowując bardzo dobrą jakość. Można także kupić w ASO za około 5 tysiaków.

Napisano

> Do fachowców z Poznania to już nawet swego czasu sachs wysyłał koło by zobaczyć na czym polega ta

> "regeneracja" ale jak sie to zakończyło to nie wiem

Pan sie dowie, bo mi w Vectrze mówi pa pa cfaniaczek.gif

Napisano

> Pan sie dowie, bo mi w Vectrze mówi pa pa

Podpytam przedstawiciela jak podjedzie waytogo.gif

Osobiście gdybym miał wymieniac przy swoim ,nawet bym nie pomyslał o regenerowanym waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Podpytam przedstawiciela jak podjedzie

> Osobiście gdybym miał wymieniac przy swoim ,nawet bym nie pomyslał o regenerowanym

No właśnie dlaczego jeśli, pisząc za AŚ sprzęgło rozbierane jest na czynniki pierwsze i wymieniane podzespoły typu okładziny albo sprężynki.

I z tego co piszą to nie które sprzęgła sprzedawane jako zmienniki to właśnie sprzęgła regenerowane.

Pzd

Napisano

Zapytaj wprost np. w Intercarsie - czy oferowane przez nich koła dwumasowe są nowe, czy po regeneracji?

Usłyszysz - czasem nowe, czasem regenerowane przez fabrykę. Cena ta sama.

Napisano

> Podpytam przedstawiciela jak podjedzie

> Osobiście gdybym miał wymieniac przy swoim ,nawet bym nie pomyslał o regenerowanym

kilka lat temu regenerowałem w tym zakładzie w Poznaniu ,do Stilo dwumasę ,i co ? ano to że poprawiali swą robotę sick.gif.

Po poprawce koło padło po zdaje się 2 tyś km devil.gif.

Napisano

> Zapytaj wprost np. w Intercarsie - czy oferowane przez nich koła dwumasowe są nowe, czy po

> regeneracji?

> Usłyszysz - czasem nowe, czasem regenerowane przez fabrykę. Cena ta sama.

dokładnie , np w Fiacie są sprzedawane zestawy sprzęgieł - regenerowane przez producenta - Valeo , podobnie turbosprężarki - fabrycznie ''odnawiane'' przez garretta

Napisano
  • Autor

> kilka lat temu regenerowałem w tym zakładzie w Poznaniu ,do Stilo dwumasę ,i co ? ano to że

> poprawiali swą robotę .

> Po poprawce koło padło po zdaje się 2 tyś km .

Jak przyjęli wiadomość o tym że coś spaprali wymigiwali się czy bez problemu uznali reklamację?

A po drugiej wymianie jak długo wytrzymała dwumasa?

Pzd

Napisano

> Przykre, że kolega śmieje się z bardzo fachowego i rzetelnego zakładu, chyba jedynego w naszym

> kraju. Chciałem tylko przypomnieć, że koła dwumasowe kilka lat temu kosztowały kilka tysięcy,

> dzisiaj można dostać w okolicy tysiąca za nowe. Technologia nie jest kosmiczna, nie wymaga też

> takich materiałów. Mając odpowiednią wiedzę i zaplecze techniczne można te części

> zregenerować, zachowując bardzo dobrą jakość. Można także kupić w ASO za około 5 tysiaków.

Zauważyłeś z czego śmieje się Twój przedpiszca?

Streszczając - zakład pisze, że "producenci deklarują trwałość rzędu 160 kkm, a często pada po 70 kkm, nooo, ale jak myyyy to zregenerujemy, to nie ma .... bata, 200 kkm wytrzyma".

Znaczy się co, z tytanu będzie?

Napisano

> mało jest fachowców a większość to partacze.

jakby to było u Zdzisia w garażu to może bym zrozumiał , ale w ASO sick.gif podobnie jak kilka innych drobiazgów których nie chcieli uznać na gwarancji , i dopiero konktretny opier.... kierownika serwisu pomógł rozwiązać wszystkie problemy w godzinę screwy.gif

Napisano

> Zauważyłeś z czego śmieje się Twój przedpiszca?

> Streszczając - zakład pisze, że "producenci deklarują trwałość rzędu 160 kkm, a często pada po 70

> kkm, nooo, ale jak myyyy to zregenerujemy, to nie ma .... bata, 200 kkm wytrzyma".

> Znaczy się co, z tytanu będzie?

to mnie akurat zupełnie nie dziwi, z podejściem dzisiejszych producentów typu "zróbmy tak zeby padło po GW." może wystarczy po prostu wiedzieć gdzie go celowo nie psuć?

Napisano

> to mnie akurat zupełnie nie dziwi, z podejściem dzisiejszych producentów typu "zróbmy tak zeby

> padło po GW." może wystarczy po prostu wiedzieć gdzie go celowo nie psuć?

Mówisz, że to taki celowy zabieg? Hmmm...

No tak, a Putin z Tuskiem rozpylili pod Smoleńskiem mgłę i Hel, prawda?

Napisano

> Mówisz, że to taki celowy zabieg? Hmmm...

celowy nie celowy ale patrząc na niektóre konstrukcje widać, że ktoś nie pomyślał lub właśnie pomyślał ale tylko o swoim interesie grinser006.gif no montaż ECU na silniku Z18XE. A potem oczywiście już po gwarancji pojawiają się problemy ze sterownikiem, nowy kosztuje majątek dostępny tylko w aso.

> No tak, a Putin z Tuskiem rozpylili pod Smoleńskiem mgłę i Hel, prawda?

tutaj akurat mieliśmy popisowy przykład głupoty polaka i braku przestrzegania zasad. Tak się kończy łamanie zasad.

Napisano

> Jak przyjęli wiadomość o tym że coś spaprali wymigiwali się czy bez problemu uznali reklamację?

> A po drugiej wymianie jak długo wytrzymała dwumasa?

> Pzd

Po pierwszej naprawie auto zostało odpalone i koło wyjmowałem następnego dnia z powodu wibracji .

Po odwiezieniu troszkę się migali ale ostatecznie zabrali do ponownej naprawy.Przy odbiorze usłyszałem że tylko 60 gram maszyna pokazała bicia i oni normalnie to tak zostawiają ,jedynie dla mnie zrobili na mniej , ale ile to nie pamiętam.

Napisano

> Zauważyłeś z czego śmieje się Twój przedpiszca?

> Streszczając - zakład pisze, że "producenci deklarują trwałość rzędu 160 kkm, a często pada po 70

> kkm, nooo, ale jak myyyy to zregenerujemy, to nie ma .... bata, 200 kkm wytrzyma".

> Znaczy się co, z tytanu będzie?

Ale ze co, ze w produkcji maloseryjnje, wrecz jednostkowej nie da rady uzyskac takiej jakosci jak w produkcji wielkoseryjnej cfaniaczek.gif ?

Napisano

> Ale ze co, ze w produkcji maloseryjnje, wrecz jednostkowej nie da rady uzyskac takiej jakosci jak w

> produkcji wielkoseryjnej ?

Że w manufakturze recyklingując część fabryczną raczej trudno uzyskać "nawet 3x taką" trwałość.

Napisano

> celowy nie celowy ale patrząc na niektóre konstrukcje widać, że ktoś nie pomyślał lub właśnie

> pomyślał ale tylko o swoim interesie no montaż ECU na silniku Z18XE. A potem oczywiście już

> po gwarancji pojawiają się problemy ze sterownikiem, nowy kosztuje majątek dostępny tylko w

> aso.

Uważasz, że z pktu widzenia producenta samochód, za którym ciągnie się smród auta awaryjnego to dobry deal?

To popatrz na zestawienie sprzedaży Laguny 1 vs Laguny 2 vs Laguny 3 i zastanów się, czy było to CELOWE działanie ze strony Reno.

> tutaj akurat mieliśmy popisowy przykład głupoty polaka i braku przestrzegania zasad. Tak się kończy

> łamanie zasad.

Widzę, że kupiłeś tą komuszą propagandę!

:-)

Napisano

> Że w manufakturze recyklingując część fabryczną raczej trudno uzyskać "nawet 3x taką" trwałość.

Hmmmm, to ja od lat wspolpracuje z takimi manufakturami, i wykonane dla mnie czesci maja zywotnosc n-razy taka jak fabryka daje, nie tylko 3x hehe.gif. I pisze to w 100% powaznie. Np. kupujac odpowiedni material, poddajac go odpowiednio obrobce mechanicznej i termicznej, bylem w stanie wyciagnac 4-5 razy dluzsza trwalosc frezow bez ostrzenia. Faktem jest, ze material byl drozszy 3x od "zwyklego", ale jedno ostrzenie kosztujace ~500pln szybciutko niwelowalo roznice w cenie zakupu zlosnik.gif.

Osobiscie uwazam, ze jak jakies madre machery sa, to moga byc w stanie 'przerosnac' fabryke - choc oczywiscie nie za 30% ceny fabryki waytogo.gif

Pamietaj, ze w fabryce pewnych operacji sie nie wykonuje bo sa zbyt czasochlonne i generuja koszty (mowie tu np. o szlifowaniu dokladnym, ktore podnosi koszt elementu o np. 25%). Ktos jak wie co robi, moze podniesc zywotnosc elementu przez sama obrobke cieplno-chemiczna (np. walki i azotowanie) - wszystko zalezy, no i jak wspomnialem - nie za darmo wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.