Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czego brakuje Wam w Chevroletach

Featured Replies

Napisano

> U mnie w kia decuduje otwarcie przepustnicy - wciskam gwaltownie przy wyprzedzaniu i sie wylacza. W

> Pandzie bylo to samo. IMO wszedzie jest podobnie. Ma oddac teKM, ktore zabrala.

Tak, ale temperatura powietrza z nawiewów zmieni się po kilku minutach dopiero.

Ciekaw jestem jak i gdzie kolega cecek pojedzie kilka minut z gazem cały czas wciśniętym w deskę.

spineyes.gif

EDIT: Notabene, nigdzie nie jest powiedziane że sprężarka zostanie permanentnie odłączona. Może po jakimś czasie komputer ją włączy mimo że gaz dalej w desce.

Przecież inaczej jadąc dłuższy czas z prędkością maksymalną pasażerowie usmażyliby się w kabinie.

Napisano

> Tak, ale temperatura powietrza z nawiewów zmieni się po kilku minutach dopiero.

> Ciekaw jestem jak i gdzie kolega cecek pojedzie kilka minut z gazem cały czas wciśniętym w deskę.

> EDIT: Notabene, nigdzie nie jest powiedziane że sprężarka zostanie permanentnie odłączona. Może po

> jakimś czasie komputer ją włączy mimo że gaz dalej w desce.

> Przecież inaczej jadąc dłuższy czas z prędkością maksymalną pasażerowie usmażyliby się w kabinie.

Na kazdej drodze na drugim biegu. cool.gif To juz by trzeba sie zaglebic w dzialanie ECM.

Napisano

Jedziesz miejskim slabym obladowanym autem wiec cudow nie oczekuj z klima czy bez.

Napisano

> Na kazdej drodze na drugim biegu.

Dokręci do odcięcia i d...

> To juz by trzeba sie zaglebic w dzialanie ECM.

Właśnie. Skoro robi to ECM a nie zwykły pstryczek przy pedale gazu to sprawa się komplikuje. ECM ma do dyspozycji mnóstwo danych z różnych czujników. Co więc szkodziło małym żółtym ludziom napisać kilka linijek oprogramowania, które ułatwi życie wszystkim? A wtedy takie testowanie na drogach na nic się nie zda. Zresztą idea odłączania klimatyzacji ma zapewnić CHWILOWY wzrost mocy w sytuacji awaryjnej, a nie wybór: albo szybko jedziesz albo się chłodzisz.

Ale ja się nie znam, ja przecież albo kupiłem na raty albo mam starsze auto albo używane. U mnie nie musi wszystko działać.

hehe.gif

Napisano

> A mówiłem: kup Epicę

wpysk.gif

Poczekam na Malibusa, on będzie miał to wszystko czego chcę bananaevil.gif

270757.jpg

Napisano

> Poczekam na Malibusa, on będzie miał to wszystko czego chcę

Z pewnością będzie miał cenę której NIE CHCESZ. Coraz droższe ostatnio robią te Chevrolety.

crazy.gif

Napisano

> Poczekam na Malibusa, on będzie miał to wszystko czego chcę

Nowa generacja Malibu to bedzie nowy Opel Omega. Kwota bedzie odpowiednia zlosnik.gif

Napisano

> Z pewnością będzie miał cenę której NIE CHCESZ. Coraz droższe ostatnio robią te Chevrolety.

Wlasnie tansze. O 8K nowy cruze diesel jest tanszy od tego 150KM.

Napisano

> Jedziesz miejskim slabym obladowanym autem wiec cudow nie oczekuj z klima czy bez.

Moc, cena, obładowanie tutaj nie maja nic do rzeczy - albo funkcja jest albo jej nie ma. O to chodzi a nie o dywagacje czy mocy ma mało czy dużo. cool.gif

Przetestuje w Karpatach albo na krótkich odcinkach autostrady - myślę, ze najlepiej bedzie dać temp. na max. zimno, a nawiew na najwyższy bieg, żeby ewentualna utrate-wzrost temperatury powietrza szybciej odczuć.

Napisano

Ale ja sie pytam po co? Wyczuwa wieksza dawke paliwa i wieksze obciazenie daje sygnal sprezarka off. Zdjeli manual z netu wiec nie moge sprawdzic. Chociaz moze byctak jak Ty mowisz,z e beirze wiecej czynnikow pod uwage. Przeciez sprezarka bardzo rzadko chodzi caly czas. Najlepiej widac to w takim matizie, spraku czy pandzie. Wtedy to jest spadek mocy.

Napisano

Funkcja jest nie ma co testowac. Skoro w sparku jest to i w Aveo jest.

Napisano

> Wlasnie tansze. O 8K nowy cruze diesel jest tanszy od tego 150KM.

Za to droższy od Lacetti.

Następca Epiki też będzie odpowiednio droższy. Ja obstawiam jakieś 120-130 kPLN za wersję full wypas.

Napisano

> Ale ja sie pytam po co? Wyczuwa wieksza dawke paliwa i wieksze obciazenie daje sygnal sprezarka

> off. Zdjeli manual z netu wiec nie moge sprawdzic. Chociaz moze byctak jak Ty mowisz,z e

> beirze wiecej czynnikow pod uwage. Przeciez sprezarka bardzo rzadko chodzi caly czas.

> Najlepiej widac to w takim matizie, spraku czy pandzie. Wtedy to jest spadek mocy.

Ja tam czuje szarpniecie:)

A po co? Po to wlasnie - i to jest ważne! - ze jak widze niemałe wzniesienie i jest w rzeczonych Karpatach, gdzie co prawda autostrad jak na lekarstwo, ale przy kazdym podjeździe Rumuni dali dwa pasy dla tych majacych pod gore, zebym wiedzial czy zdaze czy nie.

Czy odlaczyc przed wzniesieniem klime czy komputer zrobi to za mnie - a wolalbym to drugie rozwiazanie.

A to akurat JEST WAŻNE! nono.gifsmile.gif

P.S. A do manuala jak ktos ma linka tez bym chetnie zerknal w tym temacie smile.gif

Napisano

> Dziwne bo wymieniłem wszystkie żarówki bez wyjmowania reflektora

Nie wiem, jak w HB, ale w sedanie H7 nie za bardzo jest jak wymienić. Wyjąć może i tak, ale założyć i jeszcze zapiąć docisk żarówki raczej słabo widzę.

> Nie ma tragedii - w necie jest trochę do wyboru a różnica w cenie nie jest duża

Kiedyś to już pisałem: 195/55R15 to najdroższy rozmiar 195 15" i z tego względu pakowanie czegoś takiego do budżetowego auta jest poważnym nieporozumieniem.

Napisano

> Następca Epiki też będzie odpowiednio droższy. Ja obstawiam jakieś 120-130 kPLN za wersję full

> wypas.

Niekoniecznie. Stosując analogię między Cruzem a Astrą, mamy stałą, około 10% różnicę,

cenowo jest ona oczywiście zamienna w zależności od wyposażenia ale procentowo jest ta sama .

Więc jeśli ta różnica będzie zachowana (a powinna być) między Malibu a Insignia to można wyciągnąć wnioski iż:

obecnie:

najtańsza Astra = 59,950 PLN - najtańszy Cruze = 54,490 PLN,

najtańsza Insignia sed. = 82,300 PLN czyli najtańsze Malibu powinno zaczynać się już od 74,070 PLN

Napisano

> Za to droższy od Lacetti.

> Następca Epiki też będzie odpowiednio droższy. Ja obstawiam jakieś 120-130 kPLN za wersję full

> wypas.

O ile wprowadza nastepce Epiki. IMO nie powinni.

Napisano

> Kiedyś to już pisałem: 195/55R15 to najdroższy rozmiar 195 15" i z tego względu pakowanie czegoś

> takiego do budżetowego auta jest poważnym nieporozumieniem.

To miało poprawić trakcję aut sprzedawanych na rynku europejskim.

Napisano

Odpowiem wprost. Nigdy w zadnym samochodzie klimy nie wylaczalem przed wzniesieniem. ECM zrobi to za Ciebie.

Napisano

> To miało poprawić trakcję aut sprzedawanych na rynku europejskim.

W Cruze tez kombinuja nie ma najbardziej popularnych 205/55R16.

Napisano

> O ile wprowadza nastepce Epiki. IMO nie powinni.

Strzelą sobie w stopę jeśli chodzi o Insignię. Ale ja i tak bym chciał.

Na rynku brakuje dużego sedana, który będzie świeżo wyglądał i miał przyzwoite silniki pod maską.

Następca Epiki mógłby te kryteria spełnić.

Napisano

> Odpowiem wprost. Nigdy w zadnym samochodzie klimy nie wylaczalem przed wzniesieniem. ECM zrobi to

> za Ciebie.

To za krotko jezdzisz, stosunkowo od niedawna taka funkcja jest udostepniana. Byly auta, co to jedne mialy a wczesniejsze roczniki nie - trzeba bylo udac sie po nowego softa i go wgrac, kiedys.

Inna sprawa, ze to ze nie wylaczales, to nic nie zmienia i jakoby nic nie wnosi do tematu Aveo smile.gif

Napisano

> Za to należy pamiętać, aby w newralgicznych sytuacjach zredukować bieg.

I tak zawsze robie - ale sama redukcja biegu a redukcja wraz z wylaczeniem klimy to roznica. I lepsze to drugie, szczegolnie jak silnik nie ma 150 KM cool.gif

Napisano

kiedy sprzedaż komputera zlosnik.gifhmm.gif

Napisano

Odkad pamietam taka funkcja istnieje i nie trzeba bylo jej wlaczac. Ma ja nawet lanos i matiz. Wiec skoro daewoo ja mialo to i chevrolet.

Napisano

> Strzelą sobie w stopę jeśli chodzi o Insignię. Ale ja i tak bym chciał.

> Na rynku brakuje dużego sedana, który będzie świeżo wyglądał i miał przyzwoite silniki pod maską.

> Następca Epiki mógłby te kryteria spełnić.

Sek w tym, ze IMO nastepca Epici to bedzie Opel Omega.

Napisano

> Sek w tym, ze IMO nastepca Epici to bedzie Opel Omega.

Czyli przykleją do Chevroleta Malibu znaczek Opla i wezmą za to 20% więcej kasy. To jest recepta na biznes.

hehe.gif

Napisano

> Odkad pamietam taka funkcja istnieje i nie trzeba bylo jej wlaczac. Ma ja nawet lanos i matiz. Wiec

> skoro daewoo ja mialo to i chevrolet.

Mój lanos w 2000 roku to potrafił. Fiat Punto mojej żony A.D. 2002 też. I jeszcze wiele innych aut z tamtego okresu pamiętam, które też to robiły.

Inna rzecz, że nigdy nie zauważyłem działania tej funkcji - widać nie była mi specjalnie potrzebna.

smile.gif

Napisano

Wiekszosc Fordow z 2002 tez to miala. Ale juz z 2000 lub 2001 niekoniecznie.

Jednakowoż... ciekawe jak to dokladnie jest w Aveo zlosnik.gif

Napisano

> Wiekszosc Fordow z 2002 tez to miala. Ale juz z 2000 lub 2001 niekoniecznie.

> Jednakowoż... ciekawe jak to dokladnie jest w Aveo

Aveo to dziecko (a raczej wnuk) Daewoo. Założę się, że komputer po prostu odłącza sprężarkę gdy wdepniesz nagle do oporu. Jednocześnie podejrzewam, że gdy wdepniesz do oporu ale powoli i łagodnie, to jej nie wyłączy. Podejrzewam również że wyłączenie będzie krótkotrwałe, żeby nie wpłynąć zauważalnie na komfort jazdy pasażerów.

Przynajmniej ja bym to tak zaprogramował. Z moich doświadczeń z koreańskimi autami wynika, że oni myślą podobnie.

smile.gif

Napisano

Dzieki smile.gif

Sprobuje to potwierdzic (lub nie) namacalnie cool.gif

Napisano

> Ja wyjmuję zawsze lampę i potem elegancko, bez kombinacji zmieniam żarówkę

Tylko jak to zrobić jak potrzeba wyniknie na drodze w zimie i po ciemku?

Napisano

> Kurcze to mój chyba zepsuty bo twardy jak taczka i nic nie buja

Stanowczo zepsuty waytogo.gif

Napisano

Mi brakuje termometru oraz tempomatu reszte sobie dolozylem tj:

- sterowanie radiem z kierni

- skorzana kiernia

- radyjko z uesbee

- blututtu (chwilowo awaria , odradzam Nokie CK-200 crap i zero serwisu no.gif)

- podlokietnik

- przednia lampka podsufitki

- schowek na pingle

- fotele z tylnym podlokietnikiem , szuflada u paszera i regulacja ledzwiowa u kierowcy

- wygluszenie podsufitki (naprawde warto a jak bedzie czas i pogoda to jade drzwi i bagaznik)

- aluski

- zlosnik zlosnik.gif

W planach ciemne oszybienie , lepszy klakson (fabrycznym wstyd titac hehe.gifoink.gif) i oklejenie na inny kolor (carbon hahaha.gif).

Napisano

> To miało poprawić trakcję aut sprzedawanych na rynku europejskim.

A jak byłoby /60 to trakcja byłaby gorsza? smile.gif

Napisano

> Zapewniam, że łatwiej niż wymiana samej żarówki na macanego.

> Wystarczy raz wyjąć lampę - co nie jest trudne.

Wiem, że nie trudne - jak wszystko widzisz. Zrób to w nocy jak nie masz światła, na macanego. Życzę powodzenia.

Dlatego nie rozumiem konstruktorów, którzy w nowoczesnych samochodach tak projektują reflektory, że na wymianę żarówki trzeba jechać do ASO. Przecież żarówka może przepalić się wszędzie. A auto bez sprawnego oświetlenia po zmroku nie ma prawa poruszać się po drodze. Teoretycznie więc, gdy cię to spotka w nocy w trasie powinno się wziąć auto na lawetę, odholować do najbliższego ASO i czekać do rana na wymianę żarówki. W dzień też ryzykujesz mandat jadąc z jednym światłem. Tyle tylko, że w dzień nie stanowisz zagrożenia na drodze i sam nie masz ograniczonego pola widzenia.

Napisano

> Wiem, że nie trudne - jak wszystko widzisz. Zrób to w nocy jak nie masz światła, na macanego. Życzę

> powodzenia.

Podkreślam, że wyjęcie całej lampy jest ułatwieniem.

Czy po ciemku, czy w dzień - łatwej wyjąć lampę i wymienić żarówkę, niż wymieniać we wnęce, nawet gdyby tam był dobry dostęp.

> Dlatego nie rozumiem konstruktorów, którzy w nowoczesnych samochodach tak projektują reflektory, że

> na wymianę żarówki trzeba jechać do ASO. Przecież żarówka może przepalić się wszędzie. A auto

> bez sprawnego oświetlenia po zmroku nie ma prawa poruszać się po drodze. Teoretycznie więc,

> gdy cię to spotka w nocy w trasie powinno się wziąć auto na lawetę, odholować do najbliższego

> ASO i czekać do rana na wymianę żarówki. W dzień też ryzykujesz mandat jadąc z jednym

> światłem. Tyle tylko, że w dzień nie stanowisz zagrożenia na drodze i sam nie masz

> ograniczonego pola widzenia.

Tutaj nie musisz jechać do ASO. Właśnie masz tak zrobione, by łatwo wymienić żarówkę.

Spróbuj, a przekonasz się. smile.gif

Napisano

> Podkreślam, że wyjęcie całej lampy jest ułatwieniem.

> Czy po ciemku, czy w dzień - łatwej wyjąć lampę i wymienić żarówkę, niż wymieniać we wnęce, nawet

> gdyby tam był dobry dostęp.

Jeśli robisz to 4 razy dziennie to po tygodniu możesz to robić z zamkniętymi oczami. Jak robisz raz na kilka miesięcy to życzę powodzenia.

> Tutaj nie musisz jechać do ASO. Właśnie masz tak zrobione, by łatwo wymienić żarówkę.

> Spróbuj, a przekonasz się.

Jak jest w Lacetti to wiem. Czytaj ze zrozumieniem. Mój wywód dotyczył innych samochodów.

Napisano

> Jeśli robisz to 4 razy dziennie to po tygodniu możesz to robić z zamkniętymi oczami. Jak robisz raz

> na kilka miesięcy to życzę powodzenia.

> Jak jest w Lacetti to wiem. Czytaj ze zrozumieniem. Mój wywód dotyczył innych samochodów.

Ja na tym forum skupiam się na Chevy'ch zlosnik.gif

Wiem jak jest w innych autach, np. w Stilo i doceniam rozwiązanie z wyciąganiem lampy ok.gif

Napisano

> Wiem jak jest w innych autach, np. w Stilo

W pakiecie z tym autem powininni dawać dorobienie drugiego nadgarstka do jednej z rąk, prawej lub lewej, zależnie od upodobania klienta. hehe.gif

>i doceniam rozwiązanie z wyciąganiem lampy

Wystarczy mieć np. rurową "10" lub takową dłuższą nasadkę do klucza 1/4" i jest bajka. Te trzy śrubki nie stanowią żadnego problemu.

Bardziej drażni krótka żywotność H7. Szkoda, że raczej badziewnie działającego przeciwmgielnego nie da się podmienić na dedykowane DRL.

• 2 tygodnie później...
Napisano

>Mnie osobiście brakuje tylko 2 rzeczy komputera pokładowego i nawigacji wbudowanej w wolne miejsce,ewentualnie nowego zestawu 2din który by był dostosowany do sterowania z kierownicy.Reszta narzekań forumowiczów jest moim zdaniem przesadzona ja kupiłem swój samochód w lutym br z przeb. 73tyś (2004).do dzisiaj zrobiłem11 tyś

na założonej zaraz inst.gaz.Stag4 wszystko ok. ,nie ukrywam przy zakupie kierowałem się ceną ale i także wyposażeniem. .Taki samochód mi się podobał i mojej pięknej .Wszystkim którzy narzekają proponuję zamianę na opla będzie lepszy ale też jeden z miliona ,ale za to nasz 1 z tysiąca

Napisano

> hehe "temat morze", ale jak na razie najbardziej brakuje mi lepszego zawieszenia (tzn aby nie

> bujało), i trochę wigoru silnika

> na plus hamulce i przestrzeń we wnętrzu

> ale co do komputera pokładowego w Lacettim - to już szykujcie po sto dolców - już przetłumaczyłem

> instrukcję tego ruskiego i jeszcze mam do zrobienia plik komunikatów do softu - będzie całkiem

> spolszczony z lcd i to w miejsce orginalnego zegarka - bez zbędnego ciągania kabli do silnika

> itp (jedynie do czujnika temp. zewn. pod zderzak gdzieś).

> Ma termometry i zew. i wew., spalanie chwilowe średnie, prędkość maks, średnia, przyspieszenie (i

> to w trzech wymiarach czasu wszystko - bieżąca podróż, dziennie i łącznie przez cały czas),

> odległość do celu, koszty w zł za jazdę i w przestojach, obciążenie silnika, czas otwarcia

> wtrysków, pokazywanie błedów ecu z komentarzem (i kasowaniem), skład mieszanki, dostosowanie

> do LPG, sterowanie z przełącznika świateł i wiele wiele innych rzeczy - tego to nawet

> maybah-ach pewnie nie ma.

Z niecierpliwością oczekuję na efekty kupiłem właśnie komputer i nie wiem czy jak go założę to będę go mógł udoskonalić oczywiście za pozwoleniem kolegi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.