Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piesi z latarką

Featured Replies

Napisano

Wczoraj miałem dziwną sytuację na trasie. Było to ok 22, padał deszcz, z naprzeciwka jedzie samochód i obok niego widzę na swoim pasie jedno światło. Wyglądało to jakby motor albo samochód z przepaloną żarówką wyprzedzał inny samochód. Zwolniłem dość mocno bo tak naprawdę nie wiedziałem ocb, minął mnie samochód z naprzeciwka a to światło dalej na mnie icon_eek.gif, kierunek, mijam i patrzę a tam 4 osoby gęsiego yikes.gif. Czy to jest dopuszczalne???

Napisano

> Wczoraj miałem dziwną sytuację na trasie. Było to ok 22, padał deszcz, z naprzeciwka jedzie

> samochód i obok niego widzę na swoim pasie jedno światło. Wyglądało to jakby motor albo

> samochód z przepaloną żarówką wyprzedzał inny samochód. Zwolniłem dość mocno bo tak naprawdę

> nie wiedziałem ocb, minął mnie samochód z naprzeciwka a to światło dalej na mnie , kierunek,

> mijam i patrzę a tam 4 osoby gęsiego . Czy to jest dopuszczalne???

To chyba bardzo dobrze ze tak piesi sie oswietlili? ok.gif

Napisano

> Czy to jest dopuszczalne???

Wszystko jedno - to jest bardzo mądre ze strony pieszych!

mar00ha

Napisano

> Wczoraj miałem dziwną sytuację na trasie. Było to ok 22, padał deszcz, z naprzeciwka jedzie

> samochód i obok niego widzę na swoim pasie jedno światło. Wyglądało to jakby motor albo

> samochód z przepaloną żarówką wyprzedzał inny samochód. Zwolniłem dość mocno bo tak naprawdę

> nie wiedziałem ocb, minął mnie samochód z naprzeciwka a to światło dalej na mnie , kierunek,

Ciesz się, że trafiłeś na takich pieszych.

Napisano

Ale w czym problem?

Zwolniłeś, przejechałeś ostrożnie - i o to chodziło.

Napisano

>Czy to jest dopuszczalne???

Bardzo dobrze, ze tak robia. Poza tym widac, ze swiatlo sie kolysze ok.gif

Jak jade skrotami przez wioski nad ranem to bardzo czesto tak chodza - ci co mysla. Ci co nie mysla chodza bez niczego, ani odblaskow ani swiatelka. Widac ich w ostatniej chwili.

Napisano

zastanów się nad własną reakcją, zestaw to z reakcją w sytuacji kiedy piesi nie byliby oświetleni i zastanów się co jest lepsze wink.gif

Napisano

Zamiast się cieszyć Ty się pytasz czy to dopuszczalne? facepalm%5B1%5D.gif

To nie tylko dopuszczalne, ale zalecane.

Napisano

ty tak serio??

ludzie zrobili najrozsadniejsza rzecz jaka mogli zrobiec!!!! chwala im za to i wiecej takich na drodze oby bylo

Napisano

> Czy to jest dopuszczalne???

Czy dobrze zrozumiałem, że czepiasz się pieszych o to, że mieli latarkę?

Wolałbyś, żeby nie mieli?

Napisano

Zapamiętam sobie pomysł, choć rzadko zdarza mi się chodzić poboczem w nocy. Latarka na siłę mięśni idealnie się do tego musi sprawdzać. smile.gif

Napisano

> Zamiast się cieszyć Ty się pytasz czy to dopuszczalne?

> To nie tylko dopuszczalne, ale zalecane.

dokładnie tak jak kiedyś policja czepiała się o montaż trzeciego światła stopu i ciągle czepia się o ostrzeganie się awaryjnymi o zatorach i niebezpieczeństwie w ruchu wink.gif

Ja mam zawsze pod ręką odblaskowe opaski, leżą sobie w kieszeniach w drzwiach. Doszedłem do wniosku, że znacznie łatwiej ubrać to na rękę czy nogę będąc w aucie niż kamizelkę. A wysiadam już jakoś widoczny, przechodzę na pobocze i się mogę doodziać wink.gif

Napisano

> Było to ok 22, padał deszcz, z naprzeciwka jedzie

> samochód i obok niego widzę na swoim pasie jedno światło.

> Zwolniłem dość mocno patrzę a tam 4 osoby gęsiego . Czy to jest dopuszczalne???

myślę, że w ten sposób uratowali swoje życie i bardzo dobrze waytogo.gif i pomijając wszelkie interpretacje definicji zawartych w PoRD ważne, że dali w ten sposób sobie szansę na przeżycie... waytogo.gifclaps.gif

a odnośnie tematu wątku to:

PoRD

Art. 2.

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

19. kolumna pieszych - zorganizowaną grupę pieszych prowadzoną przez kierownika lub dowódcę;

nie jest sprecyzowane, ile osób musi być, by stworzyć kolumnę niewiem.gif (zakładam, że - jak w przypadku wypadku w pracy - > niż 1 = wypadek zbiorowy, czyli >1 pieszy = kolumna biglaugh.gif)

25. niedostateczna widoczność - widoczność występującą od zmierzchu do świtu, a także w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza od świtu do zmierzchu;

Art. 12.

6. Jeżeli przemarsz kolumny pieszych odbywa się w warunkach niedostatecznej widoczności:

1. pierwszy i ostatni z idących z lewej strony są obowiązani nieść latarki:

a.pierwszy - ze światłem białym, skierowanym do przodu,

b.ostatni - ze światłem czerwonym, skierowanym do tyłu;

2. w kolumnie o długości przekraczającej 20 m idący po lewej stronie z przodu i z tyłu są obowiązani używać elementów odblaskowych odpowiadających właściwym warunkom technicznym, a ponadto idący po lewej stronie są obowiązani nieść dodatkowe latarki ze światłem białym, rozmieszczone w taki sposób, aby odległość między nimi nie przekraczała 10 m;

3. światło latarek powinno być widoczne z odległości co najmniej 150 m.

podsumowując - ciesz się, że nie "zgarnąłeś" ich na maskę swojego bolidu... 30.GIF

Napisano
  • Autor

Tak wiem, że chcieli być widoczni ale moim zdaniem przesadzili bo to nie była jakaś mała latarka tylko dość spora i dopiero widziałem że to piesi jak ich minąłem.

Napisano

> Tak wiem, chcieli być widoczni ale to nie była jakaś mała latarka

> tylko dość spora

ale o co chodzi - świecili Ci w gałki oczne czy jak? niewiem.gif

Napisano

> Tak wiem, że chcieli być widoczni ale moim zdaniem przesadzili bo to nie była jakaś mała latarka

> tylko dość spora i dopiero widziałem że to piesi jak ich minąłem.

widocznie mieli taką pod ręką, ciesz się że chciało im się ją nieść. Jakby nie nieśli to może miałbyś teraz kłopot, nie wiadomo. A tak założenie jakie oni mieli biorąc latarkę zostało spełnione. Latarka zwróciła Twoją uwagę, odnotowałeś coś niespotykanego na drodze, jakieś zagrożenie, niebezpieczeństwo, cokolwiek ale ważne, że reakcją było hamowanie, mniejsza prędkość i wyczulenie zmysłów ok.gif. Minęliście się bezpiecznie. Gdyby nie latarka mogłoby być za późno, mogłeś jechać o parę kilometrów za szybko albo mieć za słabe żarówki. Tyle.

Napisano

> Czy dobrze zrozumiałem, że czepiasz się pieszych o to, że mieli latarkę?

> Wolałbyś, żeby nie mieli?

No przecież musiał zwolnić facepalm%5B1%5D.gif

Oby więcej takich pieszych poruszało się po drogach, to bardzo ułatwia jazdę w nocy. ok.gif

Napisano

> No przecież musiał zwolnić

> Oby więcej takich pieszych poruszało się po drogach, to bardzo ułatwia jazdę w nocy.

trzeba dodać aby poruszali się odpowiednią stroną drogi "pod prąd"

Napisano

> Tak wiem, że chcieli być widoczni ale moim zdaniem przesadzili bo to nie była jakaś mała latarka

ale jakie ma znaczenie kiedy widziales ze to piesi? ze dopiero jak ich minales? nie ma to znaczenia w ogole, czy to piesi, czy rower, czy motocykl, czy przeszkoda, czy latarka na slupie... najwazniejsze ze widziales swiatlo i zachowales szczegolna ostroznosc ok.gif a jaki to byl rodzaj przeszkody na drodze to nie ma znaczenia ok.gif bardzo dobrze sie zachowali ok.gif

Napisano

a jak mieli iść? obok siebie i bez latarki?

dżizzass... facepalm%5B1%5D.gif i jeszcze na forum z takimi "wątpliwościami"...

chciałbym, zeby wszyscy piesi po ciemku tak chodzili... ok.gif

Napisano

Chwała im za to że tak szli zlosnik.gif

Napisano

Życzyłbym sobie zawsze spotykać takich pieszych po zmroku.

Napisano

> Życzyłbym sobie zawsze spotykać takich pieszych po zmroku.

Panowie. Spokojnie. Caly watek jest na temat opierdzielania autora watku. Mysle, ze juz zrozumial postepowanie pieszych. Wszyscy sobie zyczymy takiego postepowania ze strony pieszych w nocy. Oby wiecej takich.

Pozdrawiam

Napisano

to jak mieli zaznaczyc swoja obecnosc?

moze niesc reflektor przed soba nascie metrow i oswietlac siebie? tak bys widzial ze to pieszy?

mieli "oznaczyc" swoja obecnosc i to zrobili i jak najwiecej takich pieszych rozsadnych tzreba wszystkim i pieszym i kierowcom zyczyc

Napisano
  • Autor

Ja krytyki się nie boję waytogo.gif. Po prostu pierwszy raz się spotkałem z czymś takim, byłem zaskoczony. Zresztą nie tylko ja bo, jechały ze mną jeszcze 3 osoby i dla nich też to było zaskoczenie. To tak samo jak niektórych z Was oślepiają światła stopu co dla mnie jest absurdem skromny.gif.

Napisano

Gdyby nie świecili to byś beczał, że nieoświetleni szli, świecili, to beczysz, że było ich widać...

Napisano

> Ja krytyki się nie boję . Po prostu pierwszy raz się spotkałem z czymś takim, byłem zaskoczony.

Oby więcej takich zaskoczeń ok.gif

> Zresztą nie tylko ja bo, jechały ze mną jeszcze 3 osoby i dla nich też to było zaskoczenie. To

> tak samo jak niektórych z Was oślepiają światła stopu co dla mnie jest absurdem .

Dla mnie również ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.