Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Bora i jej zachowanie na drodze

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam pewien dylemat zakupowy, chciałem Was prosić o podpowiedź.

Moja Bora ma tendencje do złego prowadzenia się zwłaszcza w zakrętach. Zachowanie tego wozidła jest dość dziwne, ale i typowe dla samochodów w pewnym sensie na siłę przerobionych na sedany. Jazda z większymi prędkościami powoduje strach w oczach i podchodzenie żołądka do gardła. Podsterowność przechodząca w nadsterowność, generalnie nieciekawie. Nie wiem czy macie podobne odczucia, dodam tylko, że zawieszenie jest w perfekcyjnym stanie więc nie chodzi raczej o żadną awarię.

Co zrobić by samochód zaczął się lepiej trzymać drogi? Wymyśliłem sobie, że zmienię zawieszenie tylko na jakie? Gwint? Jeśli tak to jaki? Może po prostu jakieś sprężyny progresywne i lepsze amorki?

Dodatkowo chcę utwardzić nieco zawias, bo jest dość miękki stąd pochodzą najpewniej nadmierne przechyły na zakrętach.

Co możecie doradzić?

Napisano

A jakie masz opony??

jak jakies baloooony to zaloz cos o nizszym profilu a kola o wiekszej srednicy i bedzie <ok>.

Napisano
  • Autor

Nie ma takiej opcji, samochód od nowości w rodzinie, bezwypadkowy.

> A ile śladów zostawia, może jest przekoszony i jest problem z geometrią ?

Napisano
  • Autor

Continental EcoContact nowe, nie ma szans by sprawiały problemy. Problem leży ewidentnie w zawieszeniu, z tego co zdołałem się dowiedzieć dość znana przypadłość Bory, Octavi I itp. Zawieszenie miękkie, prowadzenie na zakrętach nerwowe, coś musi być na rzeczy. Do normalnej jazdy pewnie starcza, ale po sofcie już nie koniecznie.

Szukam jakiegoś zawiasu jak założę zdam relacje z efektów.

> A jakie masz opony??

> jak jakies baloooony to zaloz cos o nizszym profilu a kola o wiekszej srednicy i bedzie .

Napisano

Sprawdź mocowania wahaczy - silentbloki, czy jak im tam. W Fabii miałem przeboje jak się wytłukły.

mar00ha

Napisano

Nie chodzilo mi o firme tylko o rozmiar, bo jak masz 195/65/15 to nie ma sie co dziwic ze auto plywa w zakretach... na 205/55/16 jest juz znacznie lepiej a na 225/45/17 + eibach -30 jest idealnie zlosnik.gif

Napisano

> Nie chodzilo mi o firme tylko o rozmiar, bo jak masz 195/65/15 to nie ma sie co dziwic ze auto

> plywa w zakretach... na 205/55/16 jest juz znacznie lepiej a na 225/45/17 + eibach -30 jest

> idealnie

tam jest belka z tylu wiec nawet na 18 bedzie slabo oslabiony.gif

Napisano

> tam jest belka z tylu wiec nawet na 18 bedzie slabo

Why?To jest kwestia amortyzatorów i sprężyn immo.Mam u siebie na tej samej belce Eibacha dedykowanego+bilstein B6,całość na profilu 225/40R18 i w zakrętach auto idzie jak po sznurku. palacz.gif

Napisano

Wiem co masz na myśli, to jest główny mankament tych aut, jak dla mnie za miękki poprostu. Mój golf również zachowuje się jak wanna a nie cywilizowany samochód. Zawiecha w bardzo dobrym stanie, poprostu TTTM.

Gdy jedziesz powoli to jest oki, nierówności itp poprostu rewelka ale na pofalowanych bocznych drogach mimo że auto chce jechać szybciej, zawiecha powoduje że rezygnujesz z naciskania gazu smile.gif

Moim zdaniem twardsze sprężyny i amorki załatwiają tego typu sprawę.

Kolejna generacja Golf/Jetta prowadzi się o niebo lepiej w polskich pofalowanych realiach.

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak jak piszesz, a ponoć niemieckie to takie dobre.....dopracowane......a moja Multipla prowadzi się lepiej niż ten dziadkowóz smile.gif

Cóż robić, trzeba zainwestować w lepszy zawias i zobaczymy co będzie.

Pozdrawiam.

> Wiem co masz na myśli, to jest główny mankament tych aut, jak dla mnie za miękki poprostu. Mój golf

> również zachowuje się jak wanna a nie cywilizowany samochód. Zawiecha w bardzo dobrym stanie,

> poprostu TTTM.

> Gdy jedziesz powoli to jest oki, nierówności itp poprostu rewelka ale na pofalowanych bocznych

> drogach mimo że auto chce jechać szybciej, zawiecha powoduje że rezygnujesz z naciskania gazu

> Moim zdaniem twardsze sprężyny i amorki załatwiają tego typu sprawę.

> Kolejna generacja Golf/Jetta prowadzi się o niebo lepiej w polskich pofalowanych realiach.

Napisano

> Kolejna generacja Golf/Jetta prowadzi się o niebo lepiej w polskich pofalowanych realiach.

Ja mam zawieszenie DCC w swojej golfiźnie. To jest dopiero bajka. smile.gif

mar00ha

Napisano

> Ja mam zawieszenie DCC w swojej golfiźnie. To jest dopiero bajka.

> mar00ha

Kiedyś często jeździłem Golfami V generacji, w różnych wydaniach, kilka dni temu przez jeden dzień śmigałem sprowadzonym Golfem V w jakimś Dieslu z prawie 200tys km przebiegu i bajka poprostu - prowadzą się świetnie.

Swoją drogą to chętnie bym się zamienił na V generację smile.gif

Golfami VI jeżdżę tylko DEMO więc wiadomo, nówka sztuka, extra wyposażona - prowadzi się super.

Poprostu generacje GolfIV/Bora/Passat B5 były "wannowate" jeśli tak to można określić. Oczywiście dotyczy to seryjnego, standardowego zawieszenia.

Ale ma to swoje zalety, dołki, torowiska itp. pokonuje naprawde nieźle.

Napisano

pasat ma zupelnie inne zawieszenie i nie ma NIC wspolnego z golfem 4.

Co do tego zawiasu to wydaje mi sie ze przesadzacie i ze wine za to ponosza opony, przjedz sie nowym autem na wielowahaczu ale na baloniastych oponach i bedzie podobnie.

Napisano

też mam teraz seryjna zawiechę i jest dużo bardziej komfortowo niż na b8 ale do szybszej i agresywniejszej jazdy to się nie nadaje, ale jakichś negatywnych zachowań nie doświadczyłem, dla polepszenia imo zwyczajnie zawiechę trzeba zmienić, a że komfort ucierpi to coś za coś

najczęściej, bez obniżania i przy zachowaniu komfortu, chyba chwalą już nawet zmianę na bilsteiny b6 ze standardowym amorem i już czuć sporą różnicę, z tego co pamiętam to i leff i misiekwaw mieli toto w octawiach I i chwalili

Napisano

Też mam podobny "problem", na zakrętach brakuje kilku cm i się będzie lusterkiem podpierać hehe.gif

Jak zmienisz zawieszenie to napisz jakie odczucia ok.gif

Napisano

> pasat ma zupelnie inne zawieszenie i nie ma NIC wspolnego z golfem 4.

> Co do tego zawiasu to wydaje mi sie ze przesadzacie i ze wine za to ponosza opony, przjedz sie

Ja mam w Borowinie 215/45R17 i opony wiele nie zmienią...

Napisano

> pasat ma zupelnie inne zawieszenie i nie ma NIC wspolnego z golfem 4.

> Co do tego zawiasu to wydaje mi sie ze przesadzacie i ze wine za to ponosza opony, przjedz sie

> nowym autem na wielowahaczu ale na baloniastych oponach i bedzie podobnie.

Nie twierdze że zawiecha jest taka sama, Golf IV ma prymitywne zawieszenie (zresztą identyczne jak Octavia I) i uważam to za atut, ale Passat B5 też troche wołowato się prowadzi.

Komfort oczywiście na tak, daleko za to do sportowej charakterystyki.

Nie chciałem się z oponami wyrywać, ale tuż po zakupie dostałem nówki sztuki, koleś który zakładał twierdził że bardzo miękkie przy 2 atmosferach było słabo, dopiero ponad 2,2 (czasami podbijałem pod 2,4) znacząco poprawiło sytuację.

Wtedy zaakceptowałem sytuację i tak śmigam.

Napisano

> Nie twierdze że zawiecha jest taka sama, Golf IV ma prymitywne zawieszenie (zresztą identyczne jak

> Octavia I) i uważam to za atut, ale Passat B5 też troche wołowato się prowadzi.

> Komfort oczywiście na tak, daleko za to do sportowej charakterystyki.

jakiej charakterystyki. B5 ma z przodu genialny wielowahacz, a z tyłu ordynarną belkę... - wjeżdżasz na przejazd kolejowy - jest bosko, twój tył dociera na pierwszy tor - czar pryska...

Napisano

> Why?To jest kwestia amortyzatorów i sprężyn immo.Mam u siebie na tej samej belce Eibacha

> dedykowanego+bilstein B6,całość na profilu 225/40R18 i w zakrętach auto idzie jak po sznurku.

belka to belka i zadne B6 i 18" nie pomoga

zobacz co sie dzieje z nowym civic type-r EU gdzie dali belke sciana.gif zeby w folderach reklamowych pochwalic się se wieksza iloscia L w bagzniku sick.gif stary mia wielowachacz z tylu i prowadzil sie jak po sznurku

nowy musial dostac betonowy zawias zeby jakos nadazyc za konkurecja z wielowachczem z tylu czyli zero komfortu a i tak dostaje baty na winklach

Napisano

moja jezdzi normalnie nie wiem wogole o czym piszesz tongue.gif

Napisano

> na 205/55/16 jest juz znacznie lepiej

+ Dunlop Extreme Sport i jest dobrze zlosnik.gif

Napisano

Hmm moją się jeździ jak najbardziej ok, nie zauważyłem takich problemów jak Ty.

Napisano
  • Autor

Czasem to kwestia doświadczeń z innych samochodów i wymagań jakie im stawiamy waytogo.gif

> Hmm moją się jeździ jak najbardziej ok, nie zauważyłem takich problemów jak Ty.

Napisano

nie wydaje mi sie zeby Bora byla zaprojektowana zeby dawac fun z szybkiej jazdy po zakretach zlosnik.gif

ona poprostu taka jest, dziadkowa zlosnik.gif

Napisano

> moja jezdzi normalnie nie wiem wogole o czym piszesz

wjedz w rondo przy 90kmh na mokrej nawierzchni grinser006.gif

Napisano

raz tak wjechalem na uniwersyteckim Jumperem ale cos przy 70 wink.gif maly driffting busem hehe.gif

Napisano

> raz tak wjechalem na uniwersyteckim Jumperem ale cos przy 70 maly driffting busem

a ja a8 140 hehe.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> a ja a8 140

a ja lece ponad dwie paki przez rondka grinser006.gifrotfl.gif

a ja zamykam wątek zolta.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.