Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana UPG w SC899

Featured Replies

Napisano

Witam. Stało się tak, że czeka mnie wymiana UPG i teraz dylemat mam taki czy brać się za to samemu, czy lepiej dać do zrobienia...dlatego mam pytanie do tych co już przez to przechodzili-jakich zonków mogę się spodziewać, na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę, co najlepiej wymienić za jedną robotą. Za cenne rady z góry thx 20.GIF

Napisano

> Witam. Stało się tak, że czeka mnie wymiana UPG i teraz dylemat mam taki czy brać się za to samemu,

> czy lepiej dać do zrobienia...dlatego mam pytanie do tych co już przez to przechodzili-jakich

> zonków mogę się spodziewać, na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę, co najlepiej wymienić za

> jedną robotą. Za cenne rady z góry thx

Ja miałem w swoim CC wymienianą ;P

Powiem tak smile.gif

Jeśli nigdy tego nie robiłeś... to daj se siana z tym ;P

najważniejsze jest żeby oddać głowicę do planowania i dobrze przykręcić śruby wink.gif

Najlepiej oddać to sąsiadowi "mechanikowi" ;D i za grosze to zrobi 270751858-jezyk.gif

Bo w servisie ciągną pieniądze grubo za takie coś.... wink.gif

Napisano
  • Autor

no, takie bajery jak planowanie czy sprawdzenie uszczelnienia to ja już sobie w szukajce wyczytałem wink.gif nie robiłem UPG i waham się dlatego

Napisano

Rób sam, kiedyś musi być pierwszy raz. Nie ma co się bać, nie dość, że siano zostanie Ci w portfelu to jeszcze potem jaka satysfakcja.

Napisano

> Rób sam, kiedyś musi być pierwszy raz. Nie ma co się bać, nie dość, że siano zostanie Ci w portfelu

> to jeszcze potem jaka satysfakcja.

w 899 nie ma za dużo do zepsucia więc mozesz spróbować wink.gif poczytaj na necie lub w ksiażkach co i jak i na pewno dasz rade wink.gif tym bardziej ze nei musisz myśleć o rozrządzie wink.gif

Napisano
  • Autor

no własnie tylko ze mnie taki "mechanik" samouk 270751858-jezyk.gif większość staram się sam robić i nauczyłem się tyle, że warto zapytać bardziej doświadczonych w co warto się uzbroić. Dlatego potrzebuje konkrety na co uważać a i co jeszcze najelepiej przy okazji wymienić?

Napisano

Dotrzeć zawory, wymienić uszczelniacze. Klucz dynamometryczny Ci sie przyda do dokręcania głowicy.

Napisano

Nie wiem jak inni, ale ja zanim ruszyłem pierwszą czapkę, musiałem zobaczyć w realu jak i co się działa ze dwa razy.

Później już w SC 899 poszło gładko,nawet coś, ala gt zrobiłem i nawet wyszło. Momenty dokręcania z księgi,zawory na błysk, tak z pół szklanki materiału z obróbki mi wyszło grinser006.gif

W narmalnej wymianie to najważniesze jest lekkie splanowanie/zabielenie + momenty i kolejność dokręcania śrub+ dobra uszczelka.

Można dodać kilka nm więcej niż podają w książce dokręcając.

Napisano

Jak kolega pisał wyżej dokładnie zachowaj kolejność dokręcania srub w główce bo inaczej możesz ją skrzywić frown.gif

Napisano

warto jakbys mial klucz dynamomentryczny, ale jak go nie masz, to dokręcaj na czuja. planowanie glowicy 5 dych, z wymiana uszczelniaczy około 8 dych.

Napisano
  • Autor

tak własnie wychodzę z założenia, że na czym mam się nauczyć jak nie na 899 grinser006.gif w klucz dynamometryczny musiałbym się wyposażyć bo na czuja to już nie raz coś uwaliłem wink.gif

a uszczelkę jakąś konkretną polecacie czy po prostu nie kupować tych za 15zł alledrogo ? ; )

Napisano

A najlepiej żebyś tego nie robił sam ,tylko z osobą towarzyszącą smile.gif

lepiej i łatwiej sie takie naprawy prowadzi wink.gif

Kolejność dokręcania śrub itp. głowicy bedziesz miał na kartce razem z uszczelką kupioną wink.gif

aaa i najlepiej kup uszczelkę kolektora wink.gif

Napisano

Co do uszczelki to polecam "Getz" a odradzam "Elring" - nie wiem jak w 899 ale w 1108 i 1242 się to sprawdza

Napisano

> Co do uszczelki to polecam "Getz" a odradzam "Elring" - nie wiem jak w 899 ale w 1108 i 1242 się to

> sprawdza

goetze chyba, ja mam elringa i śmiga 1,5 roku i kilkanaście kkm. Robiłem sam. Temat spokojnie do ogarnięcia. Wcześniej zmieniałem UPG w 126p ;-)

Napisano
  • Autor

Tak na szybko jak sprawdziłem to cenowo podobnie wypadają. W takim razie czas zaczac kolekcjonować itemki i znaleźć trochę czasu wolnego. Jakby się komuś jeszcze coś ciekawego przypomniało to chętnie odczytam wink.gif dzięki 20.GIF

Napisano

> Tak na szybko jak sprawdziłem to cenowo podobnie wypadają. W takim razie czas zaczac kolekcjonować

> itemki i znaleźć trochę czasu wolnego. Jakby się komuś jeszcze coś ciekawego przypomniało to

> chętnie odczytam dzięki

Ogólnie słyszałem , że trzeba kupić nowe śruby do przykręcenia głowicy... bo niby gwint może sie zerwać,,,, tak mój mechanik mówił wink.gif

Napisano

A prawdą jest, że po jakimś czasie należy sprawdzić momenty dokręcenia śrub bo uszczelka się "układa" i należy ją znów dokręcić?

Napisano

A sprawdzał ktoś jak kupował nowego? grinser006.gif Nie nie trzeba.

Napisano

> A prawdą jest, że po jakimś czasie należy sprawdzić momenty dokręcenia śrub bo uszczelka się

> "układa" i należy ją znów dokręcić?

Nie słyszałem jeszcze o tym.. ale raczej nie wink.gif

Napisano

śruby niekonieczne nowe. co prawda podobna sa do d*py, ale w 1.1 przy 225 tysiakach wymienialismy upg, sruby stare, bez klucza dynamometrycznego i wszystko jest git. po okolo 400-500km sprawdzilismy dokrecenie, to zadna ani drgnela a z 2 dokrecilsimy o moze pół milimetra i az piszczały.

takze do boju ! zlosnik.gif rozrzad odpada wiec dasz rade.

Napisano

> A sprawdzał ktoś jak kupował nowego? Nie nie trzeba.

Gdzies mi się obilo o uszy dlatego pytam 270751858-jezyk.gif

Gdybys wiedział jak są palowane nowe silniki to byś się zdziwił 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Gdybys wiedział jak są palowane nowe silniki to byś się zdziwił

Znam to cfaniak.gif. Kolektory świecą się na wiśniowo palacz.gif

A potem kupuje takie auto nieświadomy klient i dociera zgodnie z instrukcją obsługi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Głowica zdjęta. Jak dotąd największy problem przysporzyła śruba od pokrywy zaworów, która przy poprzednim dokręcaniu musiała troche oberwać. Jutro jadę z głowicą do obróbki.

Pytania mam następujące - ponieważ jestem nieco uczulony na śruby fiatowskie 270751858-jezyk.gif to może warto wymienić te 10 trzymających głowicę? Czy raczej nei ma sensu...

Poza tym - czym czyściliście blok? bo troche starej uszczelki zostało, mam jakieś ustrojstwo, schodzi ale strasznie mozolnie to idzie sick.gif. Może ktoś ma jakąś dobrą opcję na to.

Napisano

> Głowica zdjęta. Jak dotąd największy problem przysporzyła śruba od pokrywy zaworów, która przy

> poprzednim dokręcaniu musiała troche oberwać. Jutro jadę z głowicą do obróbki.

> Pytania mam następujące - ponieważ jestem nieco uczulony na śruby fiatowskie to może warto

> wymienić te 10 trzymających głowicę? Czy raczej nei ma sensu...

daje sie nowe ok.gif

> Poza tym - czym czyściliście blok? bo troche starej uszczelki zostało, mam jakieś ustrojstwo,

> schodzi ale strasznie mozolnie to idzie . Może ktoś ma jakąś dobrą opcję na to.

nozykiem do taper + papierem 2500

Napisano
  • Autor

> daje sie nowe

Dzięki za rozwianie wątpliwości 20.GIF już na eperze patrzyłem nie powinny być za drogie wink.gif

> nozykiem do taper + papierem 2500

no to jutro będę walczył smile.gif

Napisano

> daje sie nowe

> nozykiem do taper + papierem 2500

2500 to sie do polerowania aluminium nadaje. raczej jakies 400 na klocku bedzie idealne do wyczyszczeoia bloku

Napisano
  • Autor

Poskładałem dziś wszystko do kupy. Blok pucowałem wczoraj przez pół dnia, śruby nowe, wszystkie uszczelki po drodze też, głowica planowana, szczotkowane zawory + wymiana uszczelniaczy. Generalnie nie śpieszyłem i starałem się 270751858-jezyk.gif odpalił za pierwszym razem, "motor" pracuje aż miło... ale mlot.gif grzeje się za szybko i za bardzo;f jeszcze gorzej niż przed rozbiórką. Nie wiem, może ma ktoś jakieś wskazówki, sugestie? Odpowietrzałem, może za mało? Termostat niby działa bo rura jest ciepła choć jak wieczorem odstawiałem fura to wydawała mi się nieco twardsza niż zwyke(jakkolwiek to brzmi 270751858-jezyk.gif )

Napisano

Kiedyś ktoś coś mowił o uszczelce pod głowice własnie ktora miała za małe otwory przez ktore przepływa woda i ze sie własnie za szybko grzał ale moze ktoś inny sprostuje ... nie wiem czy to nie chodziło o 1.1

Napisano
  • Autor

kupiłem cały zestaw uszczelek w aso...choć oczywiście to może niczego nie tłumaczyć xD

Napisano

> kupiłem cały zestaw uszczelek w aso...choć oczywiście to może niczego nie tłumaczyć xD

A nie jest przypadkiem dość ciepło ogólnie? I co to znaczy za bardzo? Wiatrak nie wyrabia z chłodzeniem i załącza się na stałe? Tak czy owak odpowietrz go jeszcze dobrze i zobacz co dalej.

A i jeszcze... pompa wody w 900-ce nie jest przypadkiem napędzana paskiem klinowym? Dobrze naciągnięty? Nie ślizga się? Nie chcę mi się już czatać nazad, z jakiego powodu Ci poszła uszczelka? Może "powód" nadal mu dolega...

Napisano
  • Autor

> A nie jest przypadkiem dość ciepło ogólnie? I co to znaczy za bardzo? Wiatrak nie wyrabia z

> chłodzeniem i załącza się na stałe? Tak czy owak odpowietrz go jeszcze dobrze i zobacz co

> dalej.

Jest tak, że na 10km odcinku, bez korków, wieczorem, jadąc spokojnie cały czas łapie temperaturę, do tego stopnia, że jadąc wolniej niż 40-50km/h wentylator się włączał

> A i jeszcze... pompa wody w 900-ce nie jest przypadkiem napędzana paskiem klinowym? Dobrze

> naciągnięty?

Niespełna rok temu pasek był wymieniany i wszystko tam czyszczone, od tego czasu nawet nie próbował piskać

>Nie ślizga się? Nie chcę mi się już czatać nazad, z jakiego powodu Ci poszła

> uszczelka? Może "powód" nadal mu dolega...

No właśnie to że za bardzo mi sie grzał było powodem...jak ściągnąłem uszczelkę, to faktycznie była w kiepskim stanie. Ale widać to nie wszystko

Napisano

> No właśnie to że za bardzo mi sie grzał było powodem...jak ściągnąłem uszczelkę, to faktycznie była

> w kiepskim stanie. Ale widać to nie wszystko

Zciągnij termostat, wrzuć do garnka z wodą (destylowaną najlepiej, inaczej Ci syf/kamień na nim siądzie) zagotuj i zobacz czy się do końca otwiera. A najlepiej to od razu też wymień, drogi nie jest.

Napisano
  • Autor

Też o tym myślałem, zobaczymy, jutro spróbuje wygmerać troche czasu i jeszcze raz posprawdzać wszystko, odpowietrzyć itp

Napisano

> Też o tym myślałem, zobaczymy, jutro spróbuje wygmerać troche czasu i jeszcze raz posprawdzać

> wszystko, odpowietrzyć itp

Zacznij od termostatu, szkoda silnika i nowej UPG ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zacznij od termostatu, szkoda silnika i nowej UPG

Wymieniony, choć dziś za wiele nie pojeździłem więc ciężko cokolwiek powiedzieć więcej. Nudziło mi się w pracy i zalałem stary termostat prawie wrzątkiem i ani drgnął, w pewnym sensie było to pocieszające grinser006.gif

ale co ciekawe stosunkowo niedawno był wymieniany(rok temu?). Tym razem kupiłem niby ricambi originali w przy osiedlowym sklepie choć miałem pewne zastrzeżenia, od otwartego pudełka począwszy 270751858-jezyk.gif ma działać

Napisano

> Wymieniony, choć dziś za wiele nie pojeździłem więc ciężko cokolwiek powiedzieć więcej. Nudziło mi

> się w pracy i zalałem stary termostat prawie wrzątkiem i ani drgnął, w pewnym sensie było to

> pocieszające

> ale co ciekawe stosunkowo niedawno był wymieniany(rok temu?). Tym razem kupiłem niby ricambi

> originali w przy osiedlowym sklepie choć miałem pewne zastrzeżenia, od otwartego pudełka

> począwszy ma działać

Musi działać 270751858-jezyk.gif

albo źle sie doczytałem albo pisałeś ,że we wrzątku sie nie otwiera tak?:)

Napisano
  • Autor

> Musi działać

> albo źle sie doczytałem albo pisałeś ,że we wrzątku sie nie otwiera tak?:)

mhm, stwierdzenie "prawie wrzątkiem" miałem na myśli że przestawało bulgotać to ja już zalewałem zlosnik2.gif

Napisano

Nie piję do nikogo ale te zalewanie wrzątkiem to wg mnie to kiepski pomysł.... kiedyś tak sprawdzałem w Audi a4 1,8 ADR i wszystko cacy... gdyby po założeniu termostatu nie zaczął dalej zagrzewać silnik... wymieniłem nowy i temp ukł. chłodzenia wróciła do normy...

wrzątek + termostat pokaże Ci tylko czy termostat się otwiera ale nie wskaże w jakiej temperaturze... ja nawet mam termometr do 120 st C ale jakoś odczyty fiksowały... nie miarodajny pomiar...

a autor postu niech da znać co po wymianie termostatu.... i niech się nie martwi.... przynajmniej potrafi już w 900 wymienić UPG wink.gif

Napisano
  • Autor

> a autor postu niech da znać co po wymianie termostatu.... i niech się nie martwi.... przynajmniej

> potrafi już w 900 wymienić UPG

yeah waytogo.gif trochę roboty było, choć bez tragedii wink.gif najwięcej stresu kosztowała mnie jedna z śrub kapy zaworowej, która już prędzej zapomniała co to dopasowany imbus, no i dokręcanie głowicy.

Dzisiaj polatałem troche po mieście a nawet szarpnąłem się poza. Sej jak nigdy szybko łapie temperaturę, przy normalnej jeździe trzyma się na 90stopniach, jak już są światła, ruszanie, przyśpieszanie itp to wentylator ładnie się załącza. Poza miastem jadąc równo 100km/h temp trochę przed 90 i ani myśli drgnąć.

Uznaję sprawę za zamkniętą smile.gif nic tylko ujeżdżać grinser006.gif wszystkim którzy pomogli wielkie dzięki 20.GIF i dla Melona, że mnie nie odrzucał tylko cierpliwie odbierał wink.gif

Napisano

> yeah trochę roboty było, choć bez tragedii najwięcej stresu kosztowała mnie jedna z śrub kapy

> zaworowej, która już prędzej zapomniała co to dopasowany imbus, no i dokręcanie głowicy.

> Dzisiaj polatałem troche po mieście a nawet szarpnąłem się poza. Sej jak nigdy szybko łapie

> temperaturę, przy normalnej jeździe trzyma się na 90stopniach, jak już są światła, ruszanie,

> przyśpieszanie itp to wentylator ładnie się załącza. Poza miastem jadąc równo 100km/h temp

> trochę przed 90 i ani myśli drgnąć.

> Uznaję sprawę za zamkniętą nic tylko ujeżdżać wszystkim którzy pomogli wielkie dzięki i dla

> Melona, że mnie nie odrzucał tylko cierpliwie odbierał

No to gratulacje ;D

I o by takich dalej samoróbek wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Temat powraca jak bumerang. Myślałem, że panikuje, ale jednak nie sciana.gif od zeszłego tygodnia znów przestało mi coś pasować, bo wskaźnik temp za szybko rósł. Ogólnie wygląda to tak że po przejechaniu 5km w środku nocy przy pustych ulicach, po zaparkowaniu pod domem mam już delikatnie ponad 90stopni. Zaraz po wymianie termostatu było ok, krecha trzymała się pod 90.

Czy możliwe, żeby tak szybko termostat mi klękł? Kupiłem ponoć ricambri originali z tym, że w takim przy-osiedlowym sklepie i jakościowo jakoś tak na oryginałke nie wyglądał. Troche zrąbałem ale śpieszyłem się itp itd...

Aaa no i wentylator załącza się odpowiednio, układ odpowietrzony.

Może ktoś ma pomysł na jakieś inne przyczyny takiego stanu rzeczy? Może coś spieprzyłem przy wymianie UPG?

Już mi łapy opadają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.