Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odc. 15433 ;) 20tys-benzyna

Featured Replies

Napisano

Wątek podobny, ale wymagania inne. No mam sobie 20 tys, no i mam duży problem;) Głównie miasto i weekendowe wycieczki, raz-dwa w roku trasa po 400-600km. Znam REALIA rynku używanych, sam pomagam znajomym w oględzinach przy kupnie i jak mało kto wiem jaka tragedia jest na "rynku".

Wymagania:

- bez okazji od dziadków z Niemiec,

- bez szpachlowozów i przystanków,

- bez "łłeee, za tą cenę to mógłbyś mieć już...",

- w miarę niski przebieg i ogólna "świeżość" autka,

- silnik benzynowy najlepiej max. 1.6

- całkowicie nie odrzucam diesla, ale przy przebiegach 10-15kkm rocznie głównie po mieście nie wydają mi się dobrym pomysłem (nie chcę tego co zaoszczędzę wydać i tak na koło dwumasowe/wtryski/turbinę/pompę).

-bagażnik nie musi być wielki, samochód dla mnie i dziewczyny

-zawieszenie: bez przesady w żadną stronę. Lubię jak autem da się szybko, z wyczuciem tego co się dzieje, pokonać zakręt. Nie lubię "bujającej się kanapy" ani jak mi zęby na wszystkich dziurach dzwonią.

Ideałem wydawał się Focus I 1.6 2002-2004, ale nie wiem jak to w końcu jest z tą korozją. Niby rdzewieją na potęgę, a co jakiemuś na parkingu się przyglądam, to tej korozji nie widzę smile.gif I wiele osób odradza mi 1.6 (przy czym nie mogę znaleźć żadnych argumentów przeciw nim), podobno jest też mulasty (ok.11s do setki - moja obecna Honda 114KM ma katalogowo 12s a realnie osiągałem 11s i naprawdę do wyprzedzania wystarcza) i dużo pali.

Głównym problemem jest chyba spalanie, bo VTEC-ECONO spalający w trasie 5,5-5,8 l/100km mnie rozpieścił i 6,5-7l/100km ciężko mi zaakceptować. I to chyba wszystkie benzyniaki do 1.6 z lat 2002-2004 mają tak duże spalanie. Niby nowsze samochody, coraz to więcej coraz bardziej awaryjnej elektroniki, a postępu nie widzę, wręcz przeciwnie.

Bezawaryjność jest ważna, ale bez przesady. Odrzucam Peugeoty i Fiaty po historiach znajomych którzy kupowali i za wszelką cenę próbowali udowodnić że wcale nie są awaryjne a te problemy, setki zostawiane w serwisach to takie tam się zdarza i w ogóle wink.gif Co do Megane II mam mieszane uczucia, boję się trochę tego elektronicznego otwierania i tym podobnych.

Kusi mnie Seat Leon 1.6 ale tu znów - chyba wysokie spalanie :/ I nie wiem czy kupię ładną sztukę za 20k. Corolla - super, ale też raczej chyba w 20 tys. się nie zmieszczę. Civic VII - i za mało mam pieniędzy, i za dużo miałem w VI gen zabawy z ciągłymi problemami z łożyskami w skrzyni i nienaprawialnymi problemami w przekładnią kierowniczą ("regeneracja" czyli pic na wodę który się u Rzecznika Praw Konsumenta skończył, 2x wymiana na używkę która i tak po kilku miesiącach padała) żebym się drugi raz w to pakował - VII gen ma ciągłe problemy z tym.

Podoba mi się Seat Ibiza 2001-2008, ale zawieszenie ma podobno bardzo twarde? Octavia - jakoś mi się nie podoba jakość wykonania, jedni chwalą że się nie psuje, a w Internecie opinie są inne. I też z silnikami benzynowymi lipa - 1.6 jest w tym samochodzie za słaby. (Golfy i Passaty też u mnie w pracy chwalą, tylko dlaczego ciągle słyszę o komputerach, turbinach itp. - że już z nudów tego słuchać nie mogę?)

Nissan Almera - 1.4 90KM jest jakiś za słaby (wiem, 2 kolegów ma), 1.8 ma ciągłe problemy z braniem oleju.

Mazda 323F BJ - głośna, 1.5 też za dynamiczne nie jest, przede wszystkim korozja mnie odstrasza.

Jakieś inne pomysły? smile.gif

Napisano

> (...)

> Jakieś inne pomysły?

Coś, czego będzie duża podaż, żeby było z czego wybrać dobry egzemplarz i łatwo później serwisować.

Do wymienionego Focusa dopisałbym Astrę i Octavię.

Napisano

Mój szwagier będzie sprzedawał mondeo MK3 za 20 tys.

Szczegółów nie pamiętam, ale to już wersja po lifcie, x100.

Chyba 2l ale z LPG.

Auto ma przejechane poniżej 90 tys. km

Kombi.

Sam się zastanawiam czy go nie wziąć dla mojej serce.gif ale na tą chwilę, tak duże auto dla niej ne ma najmniejszego sensu...

Napisano

Astra H 1.6 TwinPort - do setki 11.6, bagażnik w htb 340 litrów, mocy 115 koni, co do spalania nie wypowiem się...za 20 tys. można wyhaczyć auto z początku produkcji - 2004r... hmm.gif

Napisano

kup leona/toledo/octavia 1.6 MPI + LPG

super tania ekspoloatacja i niska awaryjnosc zrekompensuje slaba dynamike

Napisano

> Jakieś inne pomysły?

po tym wywodzie nie zostało juz chyba nic...

1.6 benzyna w <10 letnim HB bedzie palic w trasie 6,5-7 l (VAG, PSA czy inne)... oczywiscie mozna i pewnie kazdym osiagnac 5,5 (nawet moim mozna ponizej 6ciu zejsc... podobno) - ale to jazda ekstremalna... skoro takie spalanie jest nieakceptowalne, to trzeba zmniejszyc wymagania.

zaproponuje auto do ktorego mam spory sentyment. Volvo V40. wartosc vs ceny - rewelacyjnie. wybor duzy... mneij popularne u mlodzierzy - latwiej kupic "zywy" egzemplarz.

poza tym alfa 147. urodziwe.

reszte wymieniles i odrzuciles wink.gif

Napisano
  • Autor

V40/S40 do mnie przemawia.

Astra III? Baardzo wątpię, że kupię zadbany egzemplarz za 20 tys.

Jeśli uważacie że mój wywód nie ma sensu, to mnie naprostujcie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.