Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubywa płynu

Featured Replies

Napisano

Witam

Pewnie było milion razy ale w szukajce nie moge nic na ten temat wyszukac

Ubywa mi płynu z chłodnicy i to sporo bo około 1 L na 100km Węże wszystkie całe nigdzie nie cieknie Jedyne co zaobserwowałem to jak stane słychac delikatne syczenie w okolicy korka zbiorniczka wyrównawczego . Słychac tylko syczenie brak jakiego kolwiek wycieku nic nie widac

Czy to przez korek moze odparowywac tyle płynu ?

Czy tkie znaczne ubytki płynu moga byc tez objawem walnietej UPG ?

Dodam że olej OK żadnego melka pod korkiem itp olej czyściutki ?

Bede wdzieczny za pomoc

Napisano

Mi tak ciekło z trójnika a nigdy nic nie było widać bo "zaciek" wyparowywał. Obserwuj też prawą część maski jak się włączy wentylator - np w korku - mogła też paść uszczelka pompy wody - wtedy paruje z prawej strony.

To tyle ode mnie.

Pzdr.

Napisano

Mialem tak samo, ubywalo plynu, nigdzie nie cieklo. Poza tym zadnych objawow - bez problemow z odpalanie, osiagi takie same, nie zauwazylem, zeby bardziej kopcil, ale to byla zima.

Aha, pod koniec bulgotalo w nagrzewnicy, przegrzewal sie czasem i zaraz po odpowietrzeniu uklad chlodniczy sie znow zapowietrzal.

Oczywiscie UPG do wymiany.

Napisano
  • Autor

> Mi tak ciekło z trójnika a nigdy nic nie było widać bo "zaciek" wyparowywał. Obserwuj też prawą

> część maski jak się włączy wentylator - np w korku - mogła też paść uszczelka pompy wody -

> wtedy paruje z prawej strony.

> To tyle ode mnie.

> Pzdr.

Pod maską nic nie paruje sprawdzałem

Napisano
  • Autor

> Mialem tak samo, ubywalo plynu, nigdzie nie cieklo. Poza tym zadnych objawow - bez problemow z

> odpalanie, osiagi takie same, nie zauwazylem, zeby bardziej kopcil, ale to byla zima.

> Aha, pod koniec bulgotalo w nagrzewnicy, przegrzewal sie czasem i zaraz po odpowietrzeniu uklad

> chlodniczy sie znow zapowietrzal.

> Oczywiscie UPG do wymiany.

To praktycznie tak jak u mnie nic sie nie dzieje poza ubytkiem płynu wczesniej ubywało duzo mniej myslałem że to przez korek wymieniłem i nic a wrecz gorzej bo płynu coraz wiecej ubywa . Dziwi mnie tylko ze w oleju nic nie widac wydaje mi sie że jakby padła UPG to by mleko w oleju było a tu nic?

Napisano

> To praktycznie tak jak u mnie nic sie nie dzieje poza ubytkiem płynu wczesniej ubywało duzo mniej

> myslałem że to przez korek wymieniłem i nic a wrecz gorzej bo płynu coraz wiecej ubywa . Dziwi

> mnie tylko ze w oleju nic nie widac wydaje mi sie że jakby padła UPG to by mleko w oleju było

> a tu nic?

U mnie jak padła uszczelka pod głowicą nie było mleka w oleju

Napisano

> Witam

> Pewnie było milion razy ale w szukajce nie moge nic na ten temat wyszukac

> Ubywa mi płynu z chłodnicy i to sporo bo około 1 L na 100km Węże wszystkie całe nigdzie nie cieknie

> Jedyne co zaobserwowałem to jak stane słychac delikatne syczenie w okolicy korka zbiorniczka

> wyrównawczego . Słychac tylko syczenie brak jakiego kolwiek wycieku nic nie widac

> Czy to przez korek moze odparowywac tyle płynu ?

> Czy tkie znaczne ubytki płynu moga byc tez objawem walnietej UPG ?

> Dodam że olej OK żadnego melka pod korkiem itp olej czyściutki ?

> Bede wdzieczny za pomoc

ja bym wlozyl kawalek kartonu pod auto i juz bys wiedzial czy gdzies cos cieknie i w jakim miejscu zlosnik.gif

jesli nic nie znajdziesz to sprawdz wszystkie laczenia w ukladzie :D

Napisano

a nie można sprawdzić zawartosci co2 w płynie chłodniczym ? czy to nic nie da ? bo jak UPG to chyba coś wyjdzie hmm.gif

Napisano

U mnie powodem uciekania płynu była lekko pęknięta rurka która wychodzi od pompy wody, nic nie parowało nie ciekło, dopiero przy wymianie głowicy zostało zlokalizowane, sprawdź też i te miejsce zlosnik.gif

Napisano

> U mnie powodem uciekania płynu była lekko pęknięta rurka która wychodzi od pompy wody, nic nie

> parowało nie ciekło, dopiero przy wymianie głowicy zostało zlokalizowane, sprawdź też i te

> miejsce

Ja bym obstawiał UPG prawdo podobnie płyn idzie w spaliny i dla tego nic nie ma w oleju . Sprawdź czy odczuwasz dziwny zapach z tłumika

Napisano

Podłuż sobie kartony pod parcha odpal i obserwuj-węże,chłodnicę,pompę wody,termostat.

Wentyl sprawny był zawsze rozumiem.

Jak nic nie znajdziesz dopiero można myśleć o zdejmowaniu czapki,płyn do oleju nie zawsze trafia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym obstawiał UPG prawdo podobnie płyn idzie w spaliny i dla tego nic nie ma w oleju . Sprawdź

> czy odczuwasz dziwny zapach z tłumika

Zapach według mnie taki sam ale jak oststnio odpalałem auto i miałem zamkniete drzwi w garazu to na drzwiach po przygazowaniu były czarne kropki wody tylko teraz nie wiem czy to para sie skraplała z układu wydechowego czy tak jak piszesz płyn idzie w spaliny?

Napisano

Na zimnym się skrapla.

Co to znaczy płyn idzie w spaliny rotfl.gif

Do komory spalania,ale przy takiej ilości miał byś biało.....albo już by korba bokiem poszła palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Na zimnym się skrapla.

> Co to znaczy płyn idzie w spaliny

> Do komory spalania,ale przy takiej ilości miał byś biało.....albo już by korba bokiem poszła

Biało nie jest nawet jak dam ostro w rure Moze masz racje ze jest ciepło to nie widac kropli a idzie w powietrze dlatego wymienie jeszcze raz korek i zobacze czy nie bedzie syczec mam nadzieje ze to tylko korek

Napisano

postaraj sie gdzies sprawdzić kompresje na cylindrach i bedziesz wiedział czy coś się dzieje wink.gif

Napisano

> postaraj sie gdzies sprawdzić kompresje na cylindrach i bedziesz wiedział czy coś się dzieje

dokładnie piesc.gif bo zaczniesz od UPG a okaże się że to inna pierdoła, no chyba, że przy okazji coś zrobisz przy głowicy itd.

Napisano

> dokładnie bo zaczniesz od UPG a okaże się że to inna pierdoła, no chyba, że przy okazji coś

> zrobisz przy głowicy itd.

najprawdopodobniej normalnie ci wycieka pod cisnierniem tylko ze od goraca od razu odparowuje skontroluj wszelkie połączenia wezy pod katem biało-zielonego/czerwonego (zalezy od koloru płynu) nalotu

Napisano

Podepnę się pod temat, ja mam znowu taki problem, że płyn zbiera mi się i skapuje z filtra oleju. Nie zawsze tylko czasami. Wszystkie węże OK, jak się schyliłem pod auto to własnie na filtrze oleju się krople zbierały. Miał ktoś taki przypadek??

Napisano

> Podepnę się pod temat, ja mam znowu taki problem, że płyn zbiera mi się i skapuje z filtra oleju.

> Nie zawsze tylko czasami. Wszystkie węże OK, jak się schyliłem pod auto to własnie na filtrze

> oleju się krople zbierały. Miał ktoś taki przypadek??

Moze z pompy wody cieknie, dokladnie przepuszcza oring od rury, ktora doprowadza plyn do pompy, ewentualnie z zaslepki bloku, bo chyba jest nad filtrem? Zobacz, czy powyzej filtra nie masz bialych nalotow od zaschnietego plynu.

Napisano

Dokladnie - od rurki która wchodzi do pompy wody (tzn połączenie tej rurki z pompą). Odpal silnik i poczekaj aż się zagrzeje i sprawdź palcem to połączenie od dołu - jeśli będzie mokre tzn że oring do wymiany

Napisano

Mi w 16v upg puscila wode na zewnatrz, tzn wode wypychalo z kanalu wodnego z przodu zaraz nad pompa wody wink.gif

Napisano
  • Autor

> Podepnę się pod temat, ja mam znowu taki problem, że płyn zbiera mi się i skapuje z filtra oleju.

> Nie zawsze tylko czasami. Wszystkie węże OK, jak się schyliłem pod auto to własnie na filtrze

Na 99% rurka która wychodzi z silnika nad filtrem juz to przerabiałem poprostu ruda ja zrzarła i juz nic nie pomagało tylko wymiana

Napisano
  • Autor

> dokładnie bo zaczniesz od UPG a okaże się że to inna pierdoła, no chyba, że przy okazji coś

> zrobisz przy głowicy itd.

W głowicy raczej nie mam co robic juz zrobiona zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> najprawdopodobniej normalnie ci wycieka pod cisnierniem tylko ze od goraca od razu odparowuje

> skontroluj wszelkie połączenia wezy pod katem biało-zielonego/czerwonego (zalezy od koloru

> płynu) nalotu

Węże jak pisałem skontrolowane wczesniej przed załozeniem tematu wszystko OK

Jutro bede miał nowy korek zbiorniczka bo tak jak pisałem ten czasami troszke syczy jesli zmienie korek na nowy 1,4 bara bo ten ma 1 i bedzie OK sprawa jasna gorzej jak ten tez bedzie syczał bo wtedy to raczej napewno UPG i robi sie duze ciśnienie a korek nie wytrzymuje

Napisano

Tak sprawdź tzw. broki w silniku u mnie jeden przerdzewiał na wylot, a reszta po dotknięciu srubokrętem sie rozpadła.

Napisano

Ja sie przylącze do tematu bo też mam problem z układem chłodzenia i ubywaniem płynu, mianowicie: płyn ucieka z każdego połączenia wężowego (na szczęście na uszczelkach trzyma) i też nie jest to reguła. Czasem jest sucho wszędzie a czasem na każdym łączeniu mokro. Wpadłem na taki pomysł że może to być wieszający się korek? A może jest zbyt "mocny", pisze na nim 1.4 bara. Jaki powinien być korek do 1.2 75km?

Napisano
  • Autor

> Ja sie przylącze do tematu bo też mam problem z układem chłodzenia i ubywaniem płynu, mianowicie:

> płyn ucieka z każdego połączenia wężowego (na szczęście na uszczelkach trzyma) i też nie jest

> to reguła. Czasem jest sucho wszędzie a czasem na każdym łączeniu mokro. Wpadłem na taki

> pomysł że może to być wieszający się korek? A może jest zbyt "mocny", pisze na nim 1.4 bara.

> Jaki powinien być korek do 1.2 75km?

Jaki powinien byc nie wiem ja miałem chyba z 7 lat 1 bar i było OK nawet w upały gdzie wentylator praktycznie nie stawał teraz po tym wszystkim kupiłem własnie 1,4 bara i mam ndzieje ze bedzie dobrze

Napisano

> Jaki powinien byc nie wiem ja miałem chyba z 7 lat 1 bar i było OK nawet w upały gdzie wentylator

> praktycznie nie stawał teraz po tym wszystkim kupiłem własnie 1,4 bara i mam ndzieje ze bedzie

> dobrze

podmienilem na próbe z 700 (tam byl chyba mniejszy?? - nie pisze na nim ile ma, taki czarny). Jak przestanie lac to zobaczmy czy sie poprawi co

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.