Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UE proponuje wzrost akcyzy LPG o 400%

Featured Replies

Napisano

> ale od jakiegoś czasu mówi się że UE uznaje LPG jako paliwo ekologiczne, ze względu na niższą

> emisje ... właśnie CO2

a ja z kolei słyszałem, że od jakiegoś już czasu LPG przestał być uważany w UE za paliwo ekologiczne. Planowana podwyżka na gaz to konsekwencja tej zmiany.

Napisano

> Bardzo dużo jeżdżę i myślę że spokojnie 25-30% taboru powinno zniknąć z naszych dróg.

E no co Ty? Przecież te wszystkie auta są w idealnym stanie technicznym i bardzo ekologiczne smile.gif

Napisano
  • Autor

> E no co Ty? Przecież te wszystkie auta są w idealnym stanie technicznym i bardzo ekologiczne

Do tej oczywistej podpuchy dodam jedną obserwację. Popatrzcie na miejsca parkingowe.Tak wielu uwalonych olejem jak teraz to już dawno nie widziałem.

Napisano

> Planowana podwyżka na gaz to konsekwencja tej zmiany.

planowana podwyżka ma zupełnie inne przyczyny, jest o tym w linku parę postów wcześniej

weź pod uwagę że podrożeją również inne paliwa, np ON

Quote:

olej napędowy byłby po zmianach obłożony „daniną” w wysokości 412 euro/1000 l zamiast dzisiejszych 330 euro/1000 l (w Polsce ta ostatnia stawka dopiero wejdzie w życie, ponieważ nadal trwa preferencyjny okres ochronny)

CNG które faktycznie jest eko, też by oberwało hmm.gif

Napisano

> Do tej oczywistej podpuchy dodam jedną obserwację. Popatrzcie na miejsca parkingowe.Tak wielu

> uwalonych olejem jak teraz to już dawno nie widziałem.

To są naturalne wycieki eksploatacyjne smile.gif

Napisano

> We wzroście akcyzy na LPG właśnie upatruję szansę porządku na drogach...

podobnie jak zrownanie ceny ON z noPb i znaczny wzrost cen tychze paliw. Poprostu czesc wlascicieli glownie strucli nie bedzie stac na paliwo .. ale to chyba nie tedy droga tongue.gif

Napisano

> ale to chyba nie tedy droga

Nie tędy bo tym powinno się zajmować SKP podczas przeglądów. Ale jak się zajmują to widać i czuć.

Napisano

> W kraju nad Wisłą od lat komuny modne jest "druciarstwo i domowe przeróbki"

> Pradziadek z Dziadkiem klepali młotkiem Warszawy, Syreny i Fiaty 125 - to teraz też będziemy

> "mondżejsi i cfańsi" a co... kupimy 15 letniego złoma z silnikiem 3.0 dołożymy lpg i jazda....

> Kupimy diesla "do generalnego remontu" a co - wytniemy DPFa... podkleimy częściami ze szrotu i

> jazda...

> Jeszcze 2-3 pokolenia będą wysysały z mlekiem matki instynkt do walki z systemem państwowym.

> Skończy się moda na tanie cwaniactwo.

> Bardzo dużo jeżdżę i myślę że spokojnie 25-30% taboru powinno zniknąć z naszych dróg.

> We wzroście akcyzy na LPG właśnie upatruję szansę porządku na drogach...

> Może staną na nogi środki komunikacji publicznej.

> Zrobi się luźniej na parkingach pod szkołami średnimi ...

bardzo ciekawa teoria hehe.gif

nie wiem czy to cwaniactwo ze strony uzytkowników aut czy raczej władzy która sięga po pieniądze kierowców inną rzeczą jest zamożność społeczeństwa- gdyby było bogatsze to takie sytuacje nie miałyby racji bytu jak kulanie się nastoletnimi autami.

Obstawiam, że państwo może stracić na wpływach do budżetu, ludzie nie będą jeździć, analogiczna sytuacja miała miejsce z alkoholem. Wysoka akcyza spowodowała spadek wpływu do budżetu, a Polacy swoje wypijali, napędzając kasę przemytnikom i cwaniakom robiących "wyborową" na bazie spirytusu m-ki Royal oslabiony.gif

Napisano

> Może staną na nogi środki komunikacji publicznej.

> Zrobi się luźniej na parkingach pod szkołami średnimi ...

Taaa. Juz to widzę. Po prostu zamiast LPG bedą ludzie bedą tankować benzyne a te niby 25% taboru co nie nadaje sie do jazdy (ciekawe skąd takie wyliczenia?) zwiększy sie o np 50%. Bo skoro ludzie beda wydawac wiecej na paliwo to będą oszczędzać na kupnie np nowszych samochodow i ich naprawach. Chyba ze przy okazji podniesiemy akcyze na benzyne, diesla oraz dowalimy podatek ekologiczny do aut starszych niz np 5 lat. No i w ten sposob cofniemy sie o 20 lat kiedy to samochod byl luksusem.

Jak widać jednak niektórym tęskno do takiej sytuacji - byli by wtedy królami szos - co im się pospólstwo po drogach ma panoszyć i jeszcze na parkingach bezczelnie stare samochody stawiać. Mója wygoda jest przeciez najwazniejsza- a frajerzy niech się tłoczą w pks jak ich nie stać

Napisano

> bardzo ciekawa teoria

> nie wiem czy to cwaniactwo ze strony uzytkowników aut czy raczej władzy która sięga po pieniądze

> kierowców inną rzeczą jest zamożność społeczeństwa- gdyby było bogatsze to takie sytuacje nie

> miałyby racji bytu jak kulanie się nastoletnimi autami.

> Obstawiam, że państwo może stracić na wpływach do budżetu, ludzie nie będą jeździć, analogiczna

> sytuacja miała miejsce z alkoholem. Wysoka akcyza spowodowała spadek wpływu do budżetu, a

> Polacy swoje wypijali, napędzając kasę przemytnikom i cwaniakom robiących "wyborową" na bazie

> spirytusu m-ki Royal

Narodowi trudno uwierzyć że niemiecki czy francuski dobrobyt - budowany od 1945 roku jest dla nas nie do osiągnięcia w 20 lat. Zwłaszcza że my chcemy dojść do takiego statusu w zupełnie innych warunkach rynkowych.

Co to znaczy żeby nam więcej płacili? kto?

Jak jesteś pracownikiem najemnym idź jutro do swojego kierownika / dyrektora - i powiedz że chcesz więcej...

Jak takich będzie więcej - okaże się że taniej jest robić pewne rzeczy w Indiach czy na Ukrainie....

Takie są prawa rynku. Jako początkujący amator zaczynamy grać w lidze zawodowców i musimy dostać lanie na dzień dobry.

Wracając do meritum - w miarę uśrednione stawki akcyzy byłyby sprawiedliwe dla wszystkich.

Jeżdżę sporo po małych miejscowościach (w mojej wsi jest 5 komisów samochodowych) i wierz mi że widzę dużo tego nastoletniego złomu. Wolałbym byśmy się nie stawali śmietnikiem Moto-Europy.. A tak niestety jest.

Napisano

cóż nie kazdego stac na nowe bądź kilkuletnie auto, a jeżeli sądzisz, że przepisy wyeliminują starsze auta z drogi to pobozne zyczenie lub marzenie. Ludzie będą i tak nimi jeździli ale bez ubezpieczeń, badań technicznych etc.

Nawet jeżeli wyśni sie Twój sen to drastycznie spadna wpływy do budżetu z tytułu akcyzy, bo okaże się, że nie płaci już 10 tylko 6-ściu.

Eliminacją wrakow ze względu na stan techniczny powinny zająć sie SKP, a nie czynnik ekonomiczny w postaci akcyzy.

Swoja droga to ciekawe, że mozna będzie cofnąć się w czasie do czasów Bieruta i Gomułki gdzie samochód był luksusem dal wybranych waytogo.gif

Z resztą otwórzcie oczy wiekszość złomu jaki tu trafia to niestety wyeksploatowany diesel- otwórz byle jaki portal ogłoszeniowy i porównaj dany model pod kątm ilości ofert w zalezności od sposobu zasilania silnika.

Napisano

> Taaa. Juz to widzę. Po prostu zamiast LPG bedą ludzie bedą tankować benzyne a te niby 25% taboru co

> nie nadaje sie do jazdy (ciekawe skąd takie wyliczenia?) zwiększy sie o np 50%. Bo skoro

> ludzie beda wydawac wiecej na paliwo to będą oszczędzać na kupnie np nowszych samochodow i ich

> naprawach. Chyba ze przy okazji podniesiemy akcyze na benzyne, diesla oraz dowalimy podatek

> ekologiczny do aut starszych niz np 5 lat. No i w ten sposob cofniemy sie o 20 lat kiedy to

> samochod byl luksusem.

> Jak widać jednak niektórym tęskno do takiej sytuacji - byli by wtedy królami szos - co im się

> pospólstwo po drogach ma panoszyć i jeszcze na parkingach bezczelnie stare samochody stawiać.

> Mója wygoda jest przeciez najwazniejsza- a frajerzy niech się tłoczą w pks jak ich nie stać

Widzisz panie inżynierze ja się czasem tłukę PKSem, pojazd samochodowy w polsce to jest luksus (zakładając że chcemy go utrzymać zgodnie z regułami sztuki).

Co do statystyk złomu - strzeliłem sobie. Może jest inaczej, pewnie niewiele lepiej.

Co do stawek Akcyzy: poczytaj sobie trochę przepisów.

Na benzynę mamy już akcyzę większą niż przepisy UE przewidują.

Na diesla - być może trochę zwiększymy od stycznia 2012.

Na LPG ? A dlaczego LPG ma być świętą krową? Tak samo tłuczecie drogi jak auta na inne paliwa.

Co do planowanych zmian o których tu mowa - jeśli wejdą w życie dotkną głównie gazowników i diesli.

Napisano

> Widzisz panie inżynierze ja się czasem tłukę PKSem, pojazd samochodowy w polsce to jest luksus > (zakładając że chcemy go utrzymać zgodnie z regułami sztuki).

I w związku z tym dowalmy wieksze akcyzy - bedzie jeszcze bardziej luksusowy i prestizowy?

> Co do statystyk złomu - strzeliłem sobie. Może jest inaczej, pewnie niewiele lepiej.

> Co do stawek Akcyzy: poczytaj sobie trochę przepisów.

> Na benzynę mamy już akcyzę większą niż przepisy UE przewidują.

Nic tylko pogratulować. W zwiazku z tym podwyzamy reszte. Zeby bylo sprawiedliwie i byl kolejny powód do gratulacji.

> Na diesla - być może trochę zwiększymy od stycznia 2012.

> Na LPG ? A dlaczego LPG ma być świętą krową? Tak samo tłuczecie drogi jak auta na inne paliwa.

To moze podwyzmy wszytkie akcyzy, oplaty, podatki o 1000%. Najlepiej grubo powyzej norm UE. Bedziemy najbardziej europejskim i czystym krajem. Bedzie w Polsce naprawdę super i do tego dobrobytu jaki jest w UE nie tylko nie dojdziemy przez 50 ale nawet 200 lat. Wszyscy zresztą wyemigruja bo tutaj bedzie zwyczajnie za drogo.

> Co do planowanych zmian o których tu mowa - jeśli wejdą w życie dotkną głównie gazowników i diesli.

Czyli wszystkich. Wszystkie produkty sie transportuje a ciezarowki glownie na ON jezdzą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.