Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UE proponuje wzrost akcyzy LPG o 400%

Featured Replies

Napisano

> Jak to?!?!?!?!?!?!

> Przecież to tacy urodzeni EKOLODZY, elpidżi używają z miłości do zielonych lasów!

Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś argumentował instalację LPG ekologią. Wszyscy robią to dla kasy. Jak ktoś ma kompleksy i nie chce nazywać rzeczy po imieniu to już jego sprawa..

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś argumentował instalację LPG ekologią.

Nie czytasz zatem tego forum uwaznie nono.gifzlosnik.gif

Napisano

> Poza tym, udział samochodów z instalacją zacznie

> Poznikaja te, ktore maja wylacznie LPG w ofercie, a ich nie jest wybitnie duzo, rynek jakos bedzie

> musial przezyc ten straszliwy cios.

Nie jest ich dużo, ale własnie na nich wiele osób tankuje. Po ich zniknięciu będą musieli tankować na stacjach "markowych", które nie mając konkurencji będą dyktowały ceny (teraz jeszcze się jako tako hamują).

Nie chcę siać jakiegoś defetyzmu,a le właściwie za każdym przepisem unijnym stoi jakiś lobbing. Nie wierzę, że urzędnicy unijni sami z siebie na to wpadli.

Napisano

> strachy na lachy, dobrze wiedzą. że jak za dużo podniosą to jazda, a tym bardziej montaż nowych

> instalek stanie się nieopłacalny, padnie cała branża, setki stacji lpg i zamiast spodziewanego

> zysku będzie strata...

> GP

Będzie mniej LPG, ale ludzie będą czymś jeździć. Będą tankować benzynę lub gnojówkę, które kosztują więcej, na których są większe marże i ze sprzedaży których są większe wpływy z tytułu podatków.

W przyrodzie nic nie zginie, po prostu większa ilość pieniędzy zmieni właściciela zlosnik.gif.

Napisano

> Wiem że to dzielenie włosa na czworo ale.....

> Czy akcyza jest podatkiem?

Podatek akcyzowy inaczej wink.gif.

Kiedyś stworzony z myślą o opodatkowaniu dóbr szkodliwych i luksusowych smile.gif.

Napisano

> 1) CO2 stanowi około 3,6% wszystkich gazów cieplarnianych znajdujących się w atmosferze (ponad 90%

> to para wodna - może zacznijmy walczyć z emisją pary wodnej do atmosfery?)

Ciekawe dane. Szczególnie w kontekście tego o czym dziś czytałem:

Quote:

Maszyna ma pokonywać trasę z Paryża do Tokio w nieco ponad dwie godziny, w dodatku w ogóle nie zanieczyszczając środowiska

(...)

– Paliwo do silników rakietowych to wodór i tlen, dlatego samolot, a raczej rakieto-samolot, będzie całkowicie ekologiczny. Emitować będzie tylko parę wodną.

hmm.gif

źródło

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Podatek akcyzowy inaczej .

To wiem, ale miałem na mysli cos innego, czy przypadkiem w mysleniu rządów nie jest tak że obiecaliśmy nie podnosic podaku ale o akcyzie nic nie mówilismy..... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> W przypadku diesli owszem. Ale w przypadku benzyny baaardzo rzadko. W 99% jest to benzyna+LPG. W

> których najczęściej zasilanie benzyną nie działa/działa fatalnie. To opinia diagnostów z dwóch

> SKP. Nie moja.

opinie polskich diagnostów sa wiarygodne jak prognoza pogody na najbliższy tydzień biglaugh.gif

spotkałem się wiele razy z tak potężną niekompetencją ww że facepalm%5B1%5D.gif

> Ależ ja się z Tobą w pełni zgadzam.

trupy na tory, tfu biglaugh.gif

Napisano

> Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś argumentował instalację LPG ekologią.

No nie wiem, nie wiem, choćby w tym wątku poruszany jest ten "argument".

Prywatnie uważam, że to takie "no ale BEZPIECZEŃSTWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!", tylko że w aspekcie kosztów.

Napisano

> spotkałem się wiele razy z tak potężną niekompetencją ww że

Najlepszym dowodem na "rzetelność" diagnostów są zarejestrowane w Polsce samochody z czerwonymi kierunkowskazami....

Napisano

> No nie wiem, nie wiem, choćby w tym wątku poruszany jest ten "argument".

Argumentami (akurat tu nie wspomnianymi) jest także to, że auto na gazie jest elastyczniejsze i cichsze. Ale to nigdy nie są podstawowe argumenty. Praktycznie zawsze są to pieniądze a pozostałe sprawy to już dorabianie ideologii

> Prywatnie uważam, że to takie "no ale BEZPIECZEŃSTWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!", tylko że w

> aspekcie kosztów.

hmm, nie do końca rozumiem. Gaz przynosi oszczędności w użytkowaniu i nie ma o czym dyskutować (wiąże się to oczywiście z pewnymi niedogodnościami).

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Argumentami (akurat tu nie wspomnianymi) jest także to, że auto na gazie jest elastyczniejsze i

Pod warunkiem że jest zrobiona na dobrych komponentach i dobrze zestrojona. Wybacz ale instalacja na czerwonych Waldemarach (które stanowią zdecydowaną większość w PL) wynikami nawet się nie zbliży do wyników na benzynie.

> cichsze.

Które? Bo np w LR wtryskiwacze chodzą jak diesel. U mnie jest ciszej ale i tak je dobrze słychać.

Napisano

> opinie polskich diagnostów sa wiarygodne jak prognoza pogody na najbliższy tydzień

> spotkałem się wiele razy z tak potężną niekompetencją ww że

Akurat Ci o których mówię się znają na swojej robocie. A z innej beczki - robiłeś analizę spalin na gazie?

Napisano

> Akurat Ci o których mówię się znają na swojej robocie. A z innej beczki - robiłeś analizę spalin na

> gazie?

oczywiście ale SAM u znajomego w warsztacie, po zmianie lambdy, na badaniu w SKP jak mi Pan robił przegląd gazu ograniczył się do sprawdzenia homologacji butli i skasowaniu 60zł wiecej hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> oczywiście ale SAM u znajomego w warsztacie,

I jak wyszła? W porównaniu do benzyny?

>po zmianie lambdy, na badaniu w SKP jak mi Pan robił

> przegląd gazu ograniczył się do sprawdzenia homologacji butli i skasowaniu 60zł wiecej

Jeździj na normalne stacje.

Napisano

> I jak wyszła? W porównaniu do benzyny?

powiem szczerze że nie znam się na tym specjalnie, wiec nie chcę się mądrzyć - wiem jedynie że na benzynie zawartość CO2 była w okolicach 0,2 czy tam 0,02 czegoś a na gazie spadała prawie do zera - serio nie wiem, musiałbym spytać znajomego gaziarza który mi to sprawdzał zlosnik.gif Wczesniej jak miałem walniętą sonde to miałem na benzynie 0,8 czy tam 0,08 - za dużo w kazdym razie, teraz jest tak jak ma być ponoć zlosnik.gif

> Jeździj na normalne stacje.

jezdżę na przeróżne stacje, te normalne jak się odróżnia od innych? spineyes.gif

Napisano

> To wiem, ale miałem na mysli cos innego, czy przypadkiem w mysleniu rządów nie jest tak że

> obiecaliśmy nie podnosic podaku ale o akcyzie nic nie mówilismy.....

W zasadzie naród aż tak głupi nie jest, żeby nie zauważyć manipulacji terminologią (chociaż, z naszym to nie jestem do końca tego pewien zlosnik.gif). Natomiast trzeba pamiętać, że dochód Państwa jest jeszcze powiększony o VAT, który jest naliczany od ceny z akcyzą. No i jak tu się urzędnicy mają oprzeć pokusie podnoszenia akcyzy sciana.gif

Choć zakładam nadal, że stoi za tym raczej jakiś lobbing, niż urzędnicze wymysły.

Napisano

> powiem szczerze że nie znam się na tym specjalnie, wiec nie

> jak miałem walniętą sonde to miałem na benzynie 0,8 czy tam

Chodzi mi bardziej o tlenki azotu. Są dużo bardziej szkodliwe. Ale pytam z czystej ciekawości. Bo ja miałem na gazie wszystko o rząd wielkości wyższe. Tylko na benzynie spełnia mi Euro5 z dużym zapasem.

> jezdżę na przeróżne stacje, te normalne jak się odróżnia od innych?

Że Ci dokładnie przeczepią samochód. I nie czepiają się pierdół tylko rzeczy istotnych.

Napisano

> Chodzi mi bardziej o tlenki azotu. Są dużo bardziej szkodliwe. Ale pytam z czystej ciekawości. Bo

> ja miałem na gazie wszystko o rząd wielkości wyższe. Tylko na benzynie spełnia mi Euro5 z

> dużym zapasem.

niewiem.gif mnie ekologia szczerze mówiąc... bardziej mnie interesował skład mieszanki zlosnik.gif - bo wiedziałem że coś jest nie halo icon_rolleyes.gif

> Że Ci dokładnie przeczepią samochód. I nie czepiają się pierdół tylko rzeczy istotnych.

tylko że przed wjazdem na kanał cieżko to wywnioskować, ja tez bym sie nie obraził jakby mi kolo bardziej ten gaz sprawdził bo w powietrze wylatywać nie zamierzam jeszcze zlosnik.gif

Napisano

> mnie ekologia szczerze mówiąc... bardziej mnie interesował skład mieszanki - bo wiedziałem że

> coś jest nie halo

Tu nie chodzi o ekologię. Jak masz np. za dużo węglowodorów do z dużym prawdopodobieństwem pali Ci olej. Z tego badania można się dużo dowiedzieć o kondycji silnika. Tylko musi je robić ktoś, kto ma o tym jakiekolwiek pojęcie i wie jak zinterpretować wyniki.

> tylko że przed wjazdem na kanał cieżko to wywnioskować, ja tez bym sie nie obraził jakby mi kolo

> bardziej ten gaz sprawdził bo w powietrze wylatywać nie zamierzam jeszcze

I tu się dziwie. No ale widząc zadbany samochód pewnie wychodzi z założenia że właściciel dba smile.gif Ale zawsze możesz poprosić o sprawdzenie. Ma obowiązek to zrobić.

Napisano

> Tu nie chodzi o ekologię. Jak masz np. za dużo węglowodorów do z dużym prawdopodobieństwem pali Ci

> olej. Z tego badania można się dużo dowiedzieć o kondycji silnika. Tylko musi je robić ktoś,

> kto ma o tym jakiekolwiek pojęcie i wie jak zinterpretować wyniki.

jeśli chodzi o takie badania to nikt mi ich nie robił zatem pod takim kątem. Oleju na 15000 dolałem może z 0,3l więc... zlosnik.gif

> I tu się dziwie. No ale widząc zadbany samochód pewnie wychodzi z założenia że właściciel dba Ale

> zawsze możesz poprosić o sprawdzenie. Ma obowiązek to zrobić.

Panowie z SKP czesto zachowują sie jak wszystkowiedzace guru i jak "królowa życia i król" w jednej osobie więc na samą myśl że miałbym im zwrócić uwagę ogarniają mnie dreszcze biglaugh.gif

Napisano

> Ciekawe dane. Szczególnie w kontekście tego o czym dziś czytałem:

> Quote:

> Maszyna ma pokonywać trasę z Paryża do Tokio w nieco ponad dwie godziny, w dodatku w ogóle nie

> zanieczyszczając środowiska

> (...)

> – Paliwo do silników rakietowych to wodór i tlen, dlatego samolot, a raczej

> rakieto-samolot, będzie całkowicie ekologiczny. Emitować będzie tylko parę wodną.

> źródło

> pozdrawiam,

> bromsky

i to właśnie świadczy o przekręcie na skalę światowa...manipulacja opinią publiczną na skalę globalną.

Zresztą jak widać chociażby po naszym słodkim kraju od dłuższego czasu można zaobserwować obniżanie poziomu nauczania, który ma IMO tylko jeden cel..ułatwić manipulację społeczeństwem, bo jak wiadomo im statystyczny obywatel głupszy tym łatwiej nim manipulować.

Napisano

> Powinni?

> A dlaczego? Jak weydaje Ci się że jeździsz za tanio to przekazuj np 40 gr od każdego zatankowanego

> litra na Kkonto "Brata Alberta"

moje 40gr niczego nie zmieni -ale 40gr odkazdegolitra lpg sprzedanego w Polscetojuz ladna sumka ok.gif

Napisano

> a co z ekologią?

wątpię żeby obecnie LPG miało coś wspólnego z ekologia smile.gif przy pojazdach pokroju mojego starego Tipo na gaźniku bez katalizatora to i owszem, emisja zanieczyszczeń na LPG była mniejsza niż na benzynie, ale przy współczesnych samochodach, biorąc jeszcze pod uwagę motywacje montażu LPG i oszczędzanie na "zbędnych" regulacjach... jedyna zaleta jazdy na gazie to oszczędność przy tankowaniu, innych nie widzę...

Napisano

> moje 40gr niczego nie zmieni -ale 40gr odkazdegolitra lpg sprzedanego w Polscetojuz ladna sumka

No ale chyba kupujesz wiecej niz litr LPG rocznie?

Przy np 2000 litrów to juz 800 zł-Brat Albert sie ucieszy....

Napisano

> wątpię żeby obecnie LPG miało coś wspólnego z ekologia przy pojazdach pokroju mojego starego Tipo

> na gaźniku bez katalizatora to i owszem, emisja zanieczyszczeń na LPG była mniejsza niż na

> benzynie, ale przy współczesnych samochodach, biorąc jeszcze pod uwagę motywacje montażu LPG i

> oszczędzanie na "zbędnych" regulacjach... jedyna zaleta jazdy na gazie to oszczędność przy

> tankowaniu, innych nie widzę...

hmm.gif sądzisz że w UE i krajach typu D czy NL, takie TIPO jest popularnym autem ?

bo jak inaczej wytłumaczyć fakt że do stref "eko" wpuszczane są auta na LPG a nie noPB ?

Quote:

Tak zwane „Low Emision Zone” zostały ustanowione najpierw w kilku, a następnie w kilkunastu największych holenderskich miastach. Strefy ochronne są objęte przepisami, które nie zezwalają na wjazd do nich samochodów o nadmiernej emisji CO2. Bez problemu po większości centrów miast mogą poruszać się samochody zasilane paliwami alternatywnymi jak LPG i CNG, a także pojazdy elektryczne.

http://www.energiaidom.pl/holandia-to-nie-tylko-wiatraki

czy Berlin

Quote:

Kolor plakietki określa część miasta, do której można wjechać. Przy czym wyłącznie kolor zielony przeznaczony jest dla samochodów z niską emisją spalin oraz samochody elektrycznych i zasilanych LPG i tylko te pojazdy mogą wjeżdżać do ścisłego centrum miasta.

http://www.okgaz.pl/gaz-w-ue/3676-eko-miasta-berlin.html

spineyes.gif

żeby nie było, ja LPG mam tylko i wyłącznie ze względu na cenę skromny.gif

ale od jakiegoś czasu mówi się że UE uznaje LPG jako paliwo ekologiczne, ze względu na niższą emisje ... właśnie CO2

spineyes.gifniewiem.gif

Napisano

> No ale chyba kupujesz wiecej niz litr LPG rocznie?

> Przy np 2000 litrów to juz 800 zł-Brat Albert sie ucieszy....

moje 800zł , 2000zł czy 5000zł niczego nie zmieni

przychody z akcyzy liczone sa w mln

Napisano

> sądzisz że w UE i krajach typu D czy NL, takie TIPO jest popularnym autem ?

> bo jak inaczej wytłumaczyć fakt że do stref "eko" wpuszczane są auta na LPG a nie noPB ?

> Quote:

> Tak zwane „Low Emision Zone” zostały ustanowione najpierw w kilku, a następnie

> w kilkunastu największych holenderskich miastach. Strefy ochronne są objęte przepisami, które

> nie zezwalają na wjazd do nich samochodów o nadmiernej emisji CO2. Bez problemu po większości

> centrów miast mogą poruszać się samochody zasilane paliwami alternatywnymi jak LPG i CNG, a

> także pojazdy elektryczne.

> http://www.energiaidom.pl/holandia-to-nie-tylko-wiatraki

> czy Berlin

> Quote:

> Kolor plakietki określa część miasta, do której można wjechać. Przy czym wyłącznie kolor zielony

> przeznaczony jest dla samochodów z niską emisją spalin oraz samochody elektrycznych i

> zasilanych LPG i tylko te pojazdy mogą wjeżdżać do ścisłego centrum miasta.

> http://www.okgaz.pl/gaz-w-ue/3676-eko-miasta-berlin.html

> żeby nie było, ja LPG mam tylko i wyłącznie ze względu na cenę

> ale od jakiegoś czasu mówi się że UE uznaje LPG jako paliwo ekologiczne, ze względu na niższą

> emisje ... właśnie CO2

chyba nie sądzisz że UE interesuje ekologia ?

UE interesuje tylko jak wyciągnąć kase od obywateli i nic więcej.

Napisano

> moje 800zł , 2000zł czy 5000zł niczego nie zmieni

Ale tu nie chodzi o przychody z akcyzy dla budżetu tylko o większe wydatki z kieszeni każdego z nas....

A Ty piszesz że o 100% powinni podnieść akcyzę....

Wiec jak masz za dużo kasy to może Brat Albert... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale tu nie chodzi o przychody z akcyzy dla budżetu tylko o większe wydatki z kieszeni każdego z

> nas....

a mi chodzi o przychody, czemu kierowcy jezdzacy na pb maja sie dorzucac , a Ci na lpg nie?

za cos te drogi trzeba budowac

Napisano

> chyba nie sądzisz że UE interesuje ekologia ?

> UE interesuje tylko jak wyciągnąć kase od obywateli i nic więcej.

nie wiem co ich interesuje ... znaczy domyślam się hehe.gif że masz rację frown.gif

pytanie OCB w końcu z tym CO2 i LPG, bo faktem jest że pod względem CO2 LPG wypada lepiej i taki był trend do tej pory

aż tu nagle ze względu na to samo CO2 ma być drożej hehe.gifscrewy.gif

Napisano

> a mi chodzi o przychody, czemu kierowcy jezdzacy na pb maja sie dorzucac , a Ci na lpg nie?

> za cos te drogi trzeba budowac

nie ma podatku drogowego w LPG ?

bo opłata emisyjna to raczej nie na drogi grinser006.gif

Napisano

> nie ma podatku drogowego w LPG ?

> bo opłata emisyjna to raczej nie na drogi

akcyzy , VATy i inne oplaty sa nizsze przy lpg niz przy pb

Napisano

> akcyzy , VATy i inne oplaty sa nizsze przy lpg niz przy pb

I jak rozumiem tak Cie boli ze ktoś ma lepiej?

Napisano

> akcyzy , VATy i inne oplaty sa nizsze przy lpg niz przy pb

vat na pewno ? grinser006.gif

akcyza owszem

ale żadne z powyższych nie idzie "na drogi" icon_rolleyes.gif

a wracając do Twojej uwagi n/t dróg i ich budowy

Quote:

Stawki opłaty paliwowej wynosić będą w 2011 roku:

95,19 zł za 1 000 l benzyn silnikowych, o których mowa w art. 37h ust. 3 pkt 1 ustawy z 27 października 1994 r. o autostradach płatnych oraz o Krajowym Funduszu Drogowym (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2571, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą” – chodzi tu o benzyny silnikowe o kodach: CN 2710 11 45 i CN 2710 11 49;

239,84 zł za 1 000 l olejów napędowych, o kodzie CN 2710 19 41 o których mowa w art. 37h ust. 3 pkt 2 ustawy;

122,82 zł za 1 000 kg gazów i innych wyrobów, o których mowa w art. 37h ust. 3 pkt 3 i 4 ustawy – stawka ta dotyczy:

Napisano

> I jak rozumiem tak Cie boli ze ktoś ma lepiej?

bardziej, ze ktos ma gorzej

Napisano

> vat na pewno ?

> akcyza owszem

> ale żadne z powyższych nie idzie "na drogi"

to taka przenosnia - chodziło o wplywy do budzetu (za czesc sie opaca nauczcieli , za czesc rolnikow , a za inna lekarzy)

Napisano

> bardziej, ze ktos ma gorzej

To może zamiast jednej części pogarszać, lepiej polepszyć tej drugiej? grinser006.gif

Dla mnie twoje rozumowanie jest trochę dziwne. Skoro masz potrzebę pozbycia się dodatkowych pieniędzy to naprawdę funkcjonują odpowiednie fundacje itp., które - z dużym prawdopodobieństwem - spożytkują je lepiej niż państwo, więc nic nie szkodzi na przeszkodzie, żebyś co miesiąc przelewał swoją nadwyżkę na ich konto.

Może dziwny jestem, ale dla mnie popieranie czegoś co spowoduje moje większe wydatki a nie wiąże się z żadnymi dla mnie profitami jest... no głupie po prostu. screwy.gif

No ale może ja się nie znam i jakiś dziwny jestem? hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> To może zamiast jednej części pogarszać, lepiej polepszyć tej drugiej?

to byloby idealne, lecz nie realne

chyba ze zaczniemy ciac koszta (niech lekarze zrezygnuja z podwyzek, tak jak i nauczyciele - rolnicy zaczna placic podatki, a mundurowi przestana isc na emeryture w kwiecie wieku)

wtedy bede za obnizeniem akcyzy na benzyne

ps. zrezygnowalbys dobrowolnie z czesci dochodu? bo Ci co daja nie chca dawac wiecej, a Ci co biora nie chca brac mniej ... jedna albo druga strona musi sie zmienic (a najlepiej dwie)

Napisano

> to taka przenosnia - chodziło o wplywy do budzetu (za czesc sie opaca nauczcieli , za czesc

> rolnikow , a za inna lekarzy)

to dlaczego nie zrównać stawek na ON ?

rolnik jadący w pole też płaci podatek na drogi spineyes.gif

weź też pod uwagę że ten co załozył instalację dał państwu 22% od 3tyś zł vatu i innych podatków

daje co rok zarobić więcej diagnoście, zostawia kilka zł na przegląd instalacji ...

Napisano

> to dlaczego nie zrównać stawek na ON ?

> rolnik jadący w pole też płaci podatek na drogi

znaczy podwyzszyc? bo nei znam roznic miedzy PB a ON

> weź też pod uwagę że ten co załozył instalację dał państwu 22% od 3tyś zł vatu i innych podatków

> daje co rok zarobić więcej diagnoście, zostawia kilka zł na przegląd instalacji ...

wiem o tym , sam mam instalacje LPG

Napisano

> znaczy podwyzszyc? bo nei znam roznic miedzy PB a ON

jeśli chodzi o budowę dróg to noPB dokłada się mniej grinser006.gif

na akcyzie jest chyba znowu mniej na ON ... więc na nauczycieli idzie mniej z ON spineyes.gif

> wiem o tym , sam mam instalacje LPG

to nie za bardzo rozumiem Twoje podejście, zainwestowałeś X kasy żeby oszczędzić na paliwie ... a teraz chcesz się dokładać więcej ?

to wywal instalkę i lej noPB ...

idąc Twoim tokiem rozumowania to może niech wszyscy płacą podatki w II czy nawet III grupie ? po kiiego jakieś ulgi itp ?

poza tym myślisz że łunia myśli o naszych nauczycielach ? o naszej dziurze budżetowej ?

weź pod uwagę że dyskusja zaczęła się od opłaty za emisję CO2 ...

rozumiem że równie chętnie przyjmniesz opłatę na węgiel, gaz ziemny ?

Napisano

> jeśli chodzi o budowę dróg to noPB dokłada się mniej

> na akcyzie jest chyba znowu mniej na ON ... więc na nauczycieli idzie mniej z ON

> to nie za bardzo rozumiem Twoje podejście, zainwestowałeś X kasy żeby oszczędzić na paliwie ... a

> teraz chcesz się dokładać więcej ?

> to wywal instalkę i lej noPB ...

> idąc Twoim tokiem rozumowania to może niech wszyscy płacą podatki w II czy nawet III grupie ? po

> kiiego jakieś ulgi itp ?

> poza tym myślisz że łunia myśli o naszych nauczycielach ? o naszej dziurze budżetowej ?

> weź pod uwagę że dyskusja zaczęła się od opłaty za emisję CO2 ...

> rozumiem że równie chętnie przyjmniesz opłatę na węgiel, gaz ziemny ?

tak, jestem za zniesieniem wszystkich ulg

moim zdaniem wszyscy powini miec rowne szanse - skonczyc trzeba z rozdawnictwem, doplatami a to do zboza, a to do wieprzowiny, a to do kredytow walutowych (tak, mam kredyt w euro) itp

Napisano

> to byloby idealne, lecz nie realne

> chyba ze zaczniemy ciac koszta (niech lekarze zrezygnuja z podwyzek, tak jak i nauczyciele -

> rolnicy zaczna placic podatki, a mundurowi przestana isc na emeryture w kwiecie wieku)

> wtedy bede za obnizeniem akcyzy na benzyne

> ps. zrezygnowalbys dobrowolnie z czesci dochodu? bo Ci co daja nie chca dawac wiecej, a Ci co biora

> nie chca brac mniej ... jedna albo druga strona musi sie zmienic (a najlepiej dwie)

Tylko taka podwyżka spowoduje, że ci co biorą będą mieć mniej, a ci co dają niekoniecznie będą dawać więcej z tego powodu.

Nie wiem jak ty, ale ja już dawno przestałem być idealistą wierzącym w to, że jak w tym kraju teraz się poświęcę to w przyszłości będę miał to w jakikolwiek sposób wynagrodzone.

Dlatego też nadal uważam twoją chęć oddawania państwu raczej więcej niż mniej za dziwną i nadal podtrzymuję zdanie, że jeśli chcesz kogoś wspomóc swoimi pieniędzmi, to zamiast dawać je państwu, lepiej przekaż na jakiś cel charytatywny.

Napisano

> (niech lekarze zrezygnuja z podwyzek,

Z jakich podwyzek?

Jeżeli Twoja wiedza ogólna że tak powiem jest podobna jak na temat podwyzek dla lekarzy oraz wpływu podatku akcyzowego na lekarskie wynagrodzenia to chyba nie mamy płaszczyzny porozumienia.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

Tym razem jest to jedna z powazniejszych prob- bo zródło lezy w UE. Scenariusz bardzo prawdopodobny - nasz rząd albo nie bedzie sie umial przed tym obronić albo wrecz temu przyklasnie - bo sam juz wiele razy przymiezal sie do podwyzki.

Jesli projekt wejdzie w zycie nastapi calkowity krach autogazu

Gdy podwyzka bedzie rzedu 1.20 Pln to mamy cene litra lpg 3.70. Do tego spalanie jest wieksze o okolo 20% - wychodzi juz 4.44. Do tego trzeba doliczyc jakis litr paliwa noPB na 100km na rozruch - czyli przy spalaniu kolo 10 litrow LPG mamy juz koszt paliwa 4.94 (5PLN za noPB/10 l LPG=50gr). Nie trzeba nawet doliczać zwiekszonego kosztu przegladu rejestracyjnego, kosztu przegladu samej instalki LPG czyli okolo 100 PLN rocznie wiecej aby stwierdzic, ze to calkowicie nieoplacalna sprawa. Skutek-wszyscy zaczna jezdzic na noPB- czyli paliwie jakby nie bylo generujacym wiecej szkodliwych substancji spalania (wg co niektorych jest to prawda tylko przy starych samochodach - ale czy ktos to w koncu udowodnil czy nie?)

Napisano

> Ty, podatnik, w imię Twojego dobra.

> Władza dba, żebyś sobie krzywdy nie zrobił.

> To tak jak otwierasz dyskotekę i natychmiast przychodzą opiekuńczy panowie silnoręcy i chcą Cię

> chronić za drobną opłatą.

W kraju nad Wisłą od lat komuny modne jest "druciarstwo i domowe przeróbki"

Pradziadek z Dziadkiem klepali młotkiem Warszawy, Syreny i Fiaty 125 - to teraz też będziemy "mondżejsi i cfańsi" a co... kupimy 15 letniego złoma z silnikiem 3.0 dołożymy lpg i jazda....

Kupimy diesla "do generalnego remontu" a co - wytniemy DPFa... podkleimy częściami ze szrotu i jazda...

Jeszcze 2-3 pokolenia będą wysysały z mlekiem matki instynkt do walki z systemem państwowym. Skończy się moda na tanie cwaniactwo.

Bardzo dużo jeżdżę i myślę że spokojnie 25-30% taboru powinno zniknąć z naszych dróg.

We wzroście akcyzy na LPG właśnie upatruję szansę porządku na drogach...

Może staną na nogi środki komunikacji publicznej.

Zrobi się luźniej na parkingach pod szkołami średnimi ...

Napisano

> We wzroście akcyzy na LPG właśnie upatruję szansę porządku na drogach...

> Może staną na nogi środki komunikacji publicznej.

> Zrobi się luźniej na parkingach pod szkołami średnimi ...

Ciekawy punkt widzenia, aczkolwiek bardziej zbliżony do konia z klapami niż do rzeczywistości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.