Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UE proponuje wzrost akcyzy LPG o 400%

Featured Replies

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

To była kwestia czasu frown.gif

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

Górnicy czy inne grupy protestują czasem po stolicy to teraz może czas na gaziarzy?

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

a co z ekologią? to banda w biały dzień... ja aurakt uważam, że lpg jest superowym rozwiązaniem. od 5 lat jeżdże na lpg bez problemów. zaoszczędziłem dużo kasy na tym... rozumiem, że lpg jest tak czyste, że musi być tak drogie, żeby go za dużó nie zużywać i to czyste paliwo trzmać w zbiornikach, a jeździć na ON...

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

ZNOWU... co jakiś czas tak straszą...

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

Co by za dobrze nie było. Jak to sie mówi, biednemu zawsze wiatr w oczy

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

Ciekawie Mnie co powiedzą Niemcy, tutejszy rząd gwarantowana stabilną cenę gazu do 2018.

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

przynajmniej skoncza sie wojny zwolennikow (wyznawców) z przeciwnikami smile.gif

btw. taki post juz jest na HP.

Napisano

> Ciekawie Mnie co powiedzą Niemcy, tutejszy rząd gwarantowana stabilną cenę gazu do 2018.

no wlasnie ... i jest cos taniego ze musi byc 2x tansze od najtanszej benzyny czy mi sie cos przysnilo ?

Napisano

> no wlasnie ...

Będąc dokładnym: rząd twierdził, że do

2018 nie podniesie podatków na tym paliwie.

>i jest cos taniego ze musi byc 2x tansze od najtanszej benzyny czy mi sie cos

> przysnilo ?

Pierwsze słyszę i raczej wątpię bo LPG kosztuje więcej niż 50% ceny paliwa

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

Nie podniosą na gaz w celach opałowych, bo to paliwo dla najbiedniejszych i wsi.

A wtedy - tak jak kiedyś będzie się na opałowy LPG jeździło.

Napisano

Od pewnego czasu UE się ''sypie'' i tak naprawdę to nie wiemy jak długo ta organizacja przetrwa. Szczerze chciałbym żeby jak najszybciej upadła. Przypomina to troszkę dawne ZSRR, gdzie leczono objawy, a nie przyczyny kryzysu. W branży lpg pracuje sporo osób (warsztaty, stacje etc) i mam nadzieje, iż ów zamiar nie zostanie wprowadzony.

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

o 400% to przesada - ale o 100% powinni podniesc

ps. mam auto na LPG i jezdze na LPG

Napisano

> o 400% to przesada - ale o 100% powinni podniesc

> ps. mam auto na LPG i jezdze na LPG

Kto sam dla siebie chce podnieść podatki? hehe.gif To oddanie pieniędzy w błoto, chociaż dobrze, że jest te lpg, popatrzmy ile benzyny kupisz w Polsce za tą wypłacinę a ile za granicą....

Napisano

Napisz jeszcze, że lepiej 100% podwyżki za PO, niż obniżka przez PIS i będzie to dopełnienie wypowiedzi... Rozumiem, że według Ciebie w Polsce mamy bardzo niskie podatki nałożone na paliwo - VAT, akcyza, podatek drogowy drogowy itp.

Napisano

> ps. mam auto na LPG i jezdze na LPG

Możesz uzasadnić swoją opinię?

Dlaczego uważasz, że powinieneś płacić więcej? hmm.gif

Napisano

> o 400% to przesada - ale o 100% powinni podnieść

to zrzeknij się wypłaty i pracuj za free sick.gif Po co masz oddawać państwu 20% skoro możesz 100%? Od razu państwo się wzbogaci. Emerytury tez pozabierać to nie będzie dziury budżetowej sciana.gif

Idąc twoim tokiem myślenia to czemu by nie podnieść ceny benzyny o 100% a pensje obniżyć o 100%. Wtedy jazda samochodem byłaby luksusem a wszyscy jeździli by rowerami lub chodzili na pieszo. Autostrady można byłoby wtedy przerobić na ścieżki rowerowe grinser006.gif

Napisano

> to zrzeknij się wypłaty i pracuj za free Po co masz oddawać państwu 20% skoro możesz 100%? Od

> razu państwo się wzbogaci. Emerytury tez pozabierać to nie będzie dziury budżetowej

> Idąc twoim tokiem myślenia to czemu by nie podnieść ceny benzyny o 100% a pensje obniżyć o 100%.

> Wtedy jazda samochodem byłaby luksusem a wszyscy jeździli by rowerami lub chodzili na pieszo.

> Autostrady można byłoby wtedy przerobić na ścieżki rowerowe

Najlepsze wyjście akcyza liniowa....

wszędzie po równo.

- Nie będzie przekrętów z opałem

- ludzie będą jeździć tym na co ich rzeczywiście stać, może mniejsze bez skóry i zenonów, ale pewnie młodsze i sprawniejsze technicznie.

Zaleciłbym jeszcze drastyczne kontrole na "wycięte DPFy"....

Umówmy się że każdy diesel produkowany po 1 stycznia 2011 nie ma prawa jeździć bez DPF.

Prawda jes taka że albo kogoś stać na konia wóz i owies albo nie i nie ma podcierania szkłem ... że to w Dojczlandzie 20 lat po autobanie latało i skóra jest i zenon i w ogóle....

Napisano

P-nie wink.gif wydaje mi sie, ze informacja taka ma zasiac niepewnosc we wszystkich tych, ktorzy zastanawiaja sie nad zalozeniem instalacji obserwujac ceny na dystrybutorze, a tym samym zminimalizowac to zjawisko, by straty wplywow do budzetu z tego tytulu byly jak najmniejsze.

Strasza tym co jakis czas i jakos do tej pory sie to nie stalo.

Chyba, ze ktos juz do reszty spadl z...

Napisano

ja nie widzę sensu ładować (oddawać) moich pieniędzy do worka bez dna. W Szwecji płacą duże podatki ale wiedzą na co te pieniądze są przeznaczane a w Polsce wszystko gdzieś przepada? Pieniądze z akcyzy pójdą na kolejnych urzędników i prezesów albo na odszkodowania za Smoleńsk. A jak mi ktoś z rodziny zginie w wypadku to dostanę 4 tys. zasiłku pogrzebowego. angryfire.gif

Napisano

> Umówmy się że każdy diesel produkowany po 1 stycznia 2011 nie ma prawa jeździć bez DPF.

bo? niby dlaczego?

Napisano

Jak będą auta na wodę to opodatkują wodę. Brukselski komunizm trzeba czymś wyżywić.

Napisano

> Najlepsze wyjście akcyza liniowa....

> wszędzie po równo.

> - Nie będzie przekrętów z opałem

> - ludzie będą jeździć tym na co ich rzeczywiście stać, może mniejsze bez skóry i zenonów, ale

> pewnie młodsze i sprawniejsze technicznie.

> Zaleciłbym jeszcze drastyczne kontrole na "wycięte DPFy"....

> Umówmy się że każdy diesel produkowany po 1 stycznia 2011 nie ma prawa jeździć bez DPF.

> Prawda jes taka że albo kogoś stać na konia wóz i owies albo nie i nie ma podcierania szkłem ... że

> to w Dojczlandzie 20 lat po autobanie latało i skóra jest i zenon i w ogóle....

jak będziemy mogli kupić tyle benzyny za pensję co te darmozjady w Brukseli .... to jestem za palacz.gif

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

Zdecydowanie zabije to rynek LPG

Napisano

> ZNOWU... co jakiś czas tak straszą...

Faktycznie powtarza się to co 1-2 lata, ale cały czas sie obawiam czy którys ze "strachów" nie okaże się w końcu prawdziwy....

Napisano

Powinni?

A dlaczego? Jak weydaje Ci się że jeździsz za tanio to przekazuj np 40 gr od każdego zatankowanego litra na Kkonto "Brata Alberta"

Napisano

> Będąc dokładnym: rząd twierdził, że do

> 2018 nie podniesie podatków na tym paliwie.

Wiem że to dzielenie włosa na czworo ale.....

Czy akcyza jest podatkiem?

Napisano

strachy na lachy, dobrze wiedzą. że jak za dużo podniosą to jazda, a tym bardziej montaż nowych instalek stanie się nieopłacalny, padnie cała branża, setki stacji lpg i zamiast spodziewanego zysku będzie strata...

GP

Napisano

> strachy na lachy, dobrze wiedzą. że jak za dużo podniosą to jazda, a tym bardziej montaż nowych

> instalek stanie się nieopłacalny, padnie cała branża, setki stacji lpg i zamiast spodziewanego

> zysku będzie strata...

Myślisz że Bruksela kieruje się rachunkiem ekonomicznym? Oni już tak dalego odeszli od zycia że to co dzieje się w państwach członkowskich traktują jak wirtualny byt....

Napisano

> strachy na lachy, dobrze wiedzą. że jak za dużo podniosą to jazda, a tym bardziej montaż nowych

> instalek stanie się nieopłacalny, padnie cała branża, setki stacji lpg i zamiast spodziewanego

> zysku będzie strata...

> GP

myślisz że ktoś o tym myśli w Brukseli ?

na pewno myślą o rynku w PL

mnie ciekawi co innego, do tej pory mówiło się że LPG jest EKO, bo emituje właśnie mniej CO2

nagle przestał być eko ? czy lobbyści się zmienili hehe.gif

Napisano

> Myślisz że Bruksela kieruje się rachunkiem ekonomicznym? Oni już tak dalego odeszli od zycia że to

> co dzieje się w państwach członkowskich traktują jak wirtualny byt....

Czyli co, oni mi podnoszą o 400% akcyzę, to moja "flota" zaczyna spalać nie 10l / 100km, a 20l/100km?

Podwyżki nie zauważę, bo mi zwrócą to w VAT i dochodowym?

Jacy oni próbują być cffani hahaha.gif

PeeS. Temat pojawia się co sezon rotfl.gif

Wczoraj Gaz tankowałem po 2,29 na markowej stacji, benzynka 95 też już sporo poniżej 5pln/l grinser006.gif

Napisano

> Myślisz że Bruksela kieruje się rachunkiem ekonomicznym? Oni już tak dalego odeszli od zycia że to

> co dzieje się w państwach członkowskich traktują jak wirtualny byt....

moje przekonanie opiera się tyllko na fakcie LPG w branży moto jest paliwem alternatywnym a takie straszenie słyszę odkąd mam LPG czyli od prawie 10 lat, były okresy gorsze i lepsze ale średnio wychodzi 50% taniej

GP

Napisano

> Czyli co, oni mi podnoszą o 400% akcyzę, to moja "flota" zaczyna spalać nie 10l / 100km, a

> 20l/100km?

Ale nie pytaj mnie co bedzie, ja tylko uważam że biurokraci z Brukseli juz tak daleko odeszli od normalnosci nże nie kierują sie ani zdrowym rozsądkiem ani rachunkiem ekonomicznym.... Ich głównym celem zycia jest jak najdłuzsze utrzymanie się na ciepłej posadce i robienie wrażenia że sa niezbedni...

> PeeS. Temat pojawia się co sezon

Zgadza się ale to tak jak ze wszystkim w życiu.... któreś "podejście" może okazać się prawdziwe...

Napisano

> Ale nie pytaj mnie co bedzie, ja tylko uważam że biurokraci z Brukseli juz tak daleko odeszli od

> normalnosci nże nie kierują sie ani zdrowym rozsądkiem ani rachunkiem ekonomicznym.... Ich

> głównym celem zycia jest jak najdłuzsze utrzymanie się na ciepłej posadce i robienie wrażenia

> że sa niezbedni...

wiem,to na kiedy obstawiamy upadek

> Zgadza się ale to tak jak ze wszystkim w życiu.... któreś "podejście" może okazać się prawdziwe...

no to zakup Kraza i przeróbka na LPG uzbroj_zlo.gif

PeeS. Nie na mawiam do takich działań, przedstawiam tylko prosty schemat, jaki będzie powszechnie funkcjonował po tych podwyżkach, zwiększy się wpływ z akcyzy, spadnie moooocno z VATu i dochodowego hahaha.gif

Napisano

> zysku będzie strata...

Jaka strata ? Jaki % samochodow ma LPG ? Ile % stacji paliw stanowia te, ktore maja wylacznie LPG ? Co zrobia kierowcy z LPG po podwyzce ? Spala samochody, przestana jezdzic czy zaczna tankowac benzyne ?

Napisano

> Jaka strata ? Jaki % samochodow ma LPG ? Ile % stacji paliw stanowia te, ktore maja wylacznie LPG ?

> Co zrobia kierowcy z LPG po podwyzce ? Spala samochody, przestana jezdzic czy zaczna tankowac

> benzyne ?

Dokladnie, pewnie bedzie to grupa na poziomie <10%, ale za to najglosniej krzyczy przy kazdej podwyzce LPGhehe.gif

W doadtku wiekszosc tych aut najlepsze czasy ma juz za soba, wiec temat ekologii zostawilbym na boku grinser006.gif

A o tych podwyzkach to juz slyszalem od kiedy tylko pamietam, a sam mialem 3 auta na LPG...

Napisano

> W doadtku wiekszosc tych aut najlepsze czasy ma juz za soba, >wiec temat ekologii zostawilbym na boku

Nie wiem czy to dobry pomysł pisać tu takie rzeczy. Kiedyś rzuciłem taką uwagą to mnie mało nie zlinczowali. Wyszło że wszystkie samochody zasilane LPG są w idealnym stanie technicznym smile.gif

Napisano

> Najlepsze wyjście akcyza liniowa....

> - ludzie będą jeździć tym na co ich rzeczywiście stać, może mniejsze bez skóry i zenonów, ale

> pewnie młodsze i sprawniejsze technicznie.

A to niby dlaczego? Nagle się ludziom zmieni myślenie? czy może nagle w kieszeniach im przybędzie?

> Zaleciłbym jeszcze drastyczne kontrole na "wycięte DPFy"....

Jak miała by od strony technicznej wyglądać taka kontrola i kto miałby ponosić koszta tej ekozabawy?

> Prawda jes taka że albo kogoś stać na konia wóz i owies albo nie i nie ma podcierania szkłem ... że

> to w Dojczlandzie 20 lat po autobanie latało i skóra jest i zenon i w ogóle....

Co komu do tego czym ja swoją własną d... podcieram?

Napisano

> kto miałby ponosić koszta tej ekozabawy?

Ty, podatnik, w imię Twojego dobra.

> Co komu do tego czym ja swoją własną d... podcieram?

Władza dba, żebyś sobie krzywdy nie zrobił.

To tak jak otwierasz dyskotekę i natychmiast przychodzą opiekuńczy panowie silnoręcy i chcą Cię chronić za drobną opłatą.

Napisano

> Jaka strata ? Jaki % samochodow ma LPG ?

Prawie 15% - sporo.

Ile % stacji paliw stanowia te, ktore maja wylacznie LPG ?

> Co zrobia kierowcy z LPG po podwyzce ? Spala samochody, przestana jezdzic czy zaczna tankowac

> benzyne ?

Jeśli cena przekroczy cenę benzyny to przestaną crazy.gif Poza tym, udział samochodów z instalacją zacznie z czasem maleć, klientów zacznie ubywać i stacje powoli poznikają.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Jaka strata ? Jaki % samochodow ma LPG ? Ile % stacji paliw stanowia te, ktore maja wylacznie LPG ?

> benzyne ?

ale rynek LPG to nie stacje benzynowe ... zobacz ile jest zakładów montujących/serwisujących instalacje

producenci zbiorników i innego ustrojstwa do instalek

i wszystkie stacje gazowe, a tych też jest trochę icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie wiem czy to dobry pomysł pisać tu takie rzeczy. Kiedyś rzuciłem taką uwagą to mnie mało nie

> zlinczowali. Wyszło że wszystkie samochody zasilane LPG są w idealnym stanie technicznym

wytłumacz mi co ma zasilanie LPG do stanu technicznego auta?

od eliminowania aut o złym stanie technicznym - czy diesli, czy benzyną czy LPG zasilanych - jest SKP a nie rząd i podwyżki LPG i teorie userów AK hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Prawie 15% - sporo.

Obstawialem ponizej 10%, sa jakies oficjalne dane na ten temat ?

> Jeśli cena przekroczy cenę benzyny to przestaną

Prawde mowiac to nie plakalbym specjalnie, dzis mialem akurat okazje jechac za takim elpidzi smierdzielem, ale pomijajac nawet moja niechec do sztrucli z kuchenkami to jestem pewien, ze predzej czeka nas kolejna inwazja golfow III "w tedeiku" niz to, ze ktos faktycznie przestanie jezdzic.

Poza tym, udział samochodów z instalacją zacznie

> z czasem maleć, klientów zacznie ubywać i stacje powoli poznikają.

Poznikaja te, ktore maja wylacznie LPG w ofercie, a ich nie jest wybitnie duzo, rynek jakos bedzie musial przezyc ten straszliwy cios.

Napisano

> wytłumacz mi co ma zasilanie LPG do stanu technicznego auta?

Uwierz mi - bardzo dużo. Ale nie chce o tym dyskutować żeby nie wywoływać następnej wojny.

Napisano

> Uwierz mi - bardzo dużo. Ale nie chce o tym dyskutować żeby nie wywoływać następnej wojny.

a czemu mam Ci uwierzyć skoro sam mam LPG i znam wiele osób które mają LPG? W grupie zarówno diesli jak i aut na benzyne bez trudu można znaleźć auta o które nikt nie dba i które smrodzą na kilometr spalonym olejem a jakoś nikt dżihadu nie robi. Ileż jest kilkunastoletnich aut na benzynę w których nikt nigdy lambdy ani przepływki nie dotknął i które mają skład spalin z kosmosu smirk.gif

SKP a nie cena paliwa powinna eliminować pewne auta z dróg smirk.gif

Napisano

> 1,6 za litr...akcyzy

> Zaczyna się.....

Jestem za.... zlosnik.gif a nawet jesze proponuje:

- Od maja 2012 opłate za przejazdy drogami ekspresowymi i obwodnicami miast na osobowe auta.... tak z 30 gr/km ale jeślima Euro 3 to 60 gr/km zlosnik.gif

- Dodatkowy podatek od wartości auta.... jak masz auto za 50.000 zł to 10% do puli rocznie

- Dodatkowy podatek od pojemności auta .... 1 zł / 1cm3 / rok

- Dodatkowy podatek za szerokośc opon ... 1 zł / 1 mm x liczba opon mających kontakt z asfaltem / rok

- dodatkowy podatek za masę auta.... 1 zł / 1 kg ( jak cie stac aby mieć 1,5 tonowe auto to płać 1500 zł / rok

- dodatkowo wprowadzić monitorowanie średniej prędkości i podnieść mandaty ... bedzie to proste bo brameczki z systemem Via... będą to wyłapywac... a co tam 500 zł / 10 km przekroczone

- wprowadzić dodatkowy podatek za KM.... 10 zł za 1KM.... masz 150 KM to 1500 zł / rok

- Wprowadzić opłatę za wjazd do miast ...8 zł / wjazd

- Wprowadzić podatek za wiek auta.... nowe 0 zł .... za 1 rok 1000 zł 2 rok 2000 zł...... 10 letnie 10.000 zł..... 20 letnie 20.000 zł ..... i tak dalej

Jestem z partii zielonych i możecie na mnie głosować hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> a czemu mam Ci uwierzyć skoro sam mam LPG i znam wiele >osób które mają LPG? W grupie zarówno diesli

> jak i aut na benzyne bez trudu można znaleźć auta o które nikt >nie dba i które smrodzą na

> kilometr spalonym olejem a jakoś nikt dżihadu nie robi. Ileż jest >kilkunastoletnich aut na

> benzynę w których nikt nigdy lambdy ani przepływki nie dotknął >i które mają skład spalin z

> kosmosu

W przypadku diesli owszem. Ale w przypadku benzyny baaardzo rzadko. W 99% jest to benzyna+LPG. W których najczęściej zasilanie benzyną nie działa/działa fatalnie. To opinia diagnostów z dwóch SKP. Nie moja.

> SKP a nie cena paliwa powinna eliminować pewne auta z dróg

Ależ ja się z Tobą w pełni zgadzam.

Napisano

> Jeśli cena przekroczy cenę benzyny to przestaną

Jak to?!?!?!?!?!?!

Przecież to tacy urodzeni EKOLODZY, elpidżi używają z miłości do zielonych lasów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.