Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pali olej i ubywa płynu chłodniczego - rozwiązania?

Featured Replies

Napisano

Jest D16Z6 z gazem. ~ 220 tys km

Przy zakupie mierzono kompresje i na jednym cylindrze i była minimalnie mniejsza.

Diagnoza, że podobno zawór się podwiesza [?].

No nieważne....

W każdym razie w chwili obecnej pali bardzo dużo oleju - im bardziej zapi..lam, tym więcej.

Wycieków brak

1. Jak sprawdzić co pali olej?

- uszczelniacze puszczają?

- pierścienie puszczają?

Za autem nie ma chmury dymu, nie dymi na biło przy odpalniu, nie ma żadnego odczuwalnego spadku mocy.

Jedynie przy hamowaniu czuć zapach przepalonego oleju? Czemu?

2. W zbiorniczku wyrównawczym płynu regularnie spada mi poziom płynu.

- uszczelka pod głowicą?

- odparowuje przez nieszczelny [?] zawór/korek ?

Płyn nie ma absolutnie żadnych śladów oleju, zabrudzeń itp.

Olej nie ma absolutnie j/w - ma kolor ciemnego miodu -tak na oko spadziowego

Rozwiązania:

1. zwalamy głowicę ?

Planowanie, nowa uszczelka, wymiana uszczelniaczy, wymont/zamont itp.

w 600 zł się zamknę?

2. Szukamy nowego silnika / głowicy ?

Od czego pasuje? Od każdego SOHC 1.6 ?

Poradźcie.....

Napisano
  • Autor

> Zapewne uszczelka. Podwyższonego ciśnienia w układzie chłodzenia nie ma?

Nie. A jak to sprawdzić?

Po za tym nie ma żadnych objawów w obu płynach

> Lepiej to zrobić, zanim doprowadzi do większych szkód.

> UPG to nie jest jakaś straszna rzecz, by zaraz silnik wymieniać

Pewnie, ale czy to nie pierścienie?

Napisano

> Nie. A jak to sprawdzić?

Węże spuchnięte. Duże ciśnienie przy odkręcaniu korka na ciepłym i bulgotanie.

> Po za tym nie ma żadnych objawów w obu płynach

> Pewnie, ale czy to nie pierścienie?

Możemy sobie gdybać.

Głowicę tak, czy siak zapewne trzeba zrzucić, jeśli zewnętrznych wycieków nie ma.

Choć płyn chłodzący potrafi np. sperdzielać tylko na ciepłym i to tak, że nie widać którędy.

Napisano

bardzo duzo oleju to znaczy ile? Bo na AK wiele osob uwaza ze "bierze olej ... bo 0.5L/10kkm zlosnik.gif" Jak ponizej 0.5L/1000 to nie ma dramatu (imho jako uzytkownik drugiej starej hondy z duzym przebiegiem). Jakiego oleju uzywasz?

Zapach palonego oleju po deptaniu moze oznaczac ze kapie na wydech, nie wiem jak w twoim D16 ale w H22 to calkiem czeste bo leci np. przez filtr oleju lub jego podstawke i wlasnie na kolektor wydechowy spada.

Znikanie plynu niedawno temu przerabialem. U mnie puscila chlodnica ale w takim miejscu ze ciezko bylo dojrzec i jakos tak dziwnie bylo ze nie bylo sladow po wycieku (zwykle plyn jak wyschnie slady zostawia). Raz tylko zauwazylem zielona ciecz na dole chlodnicy, wytarlem i sie nie pojawilo a plyn znikal dalej. W koncu wymienilem chlodnice i jest juz, odpukac, ok.

Napisano

A ile to jest bardzo dużo, bo te silniki są znane z tego że lubią zużywac sporo oleju.

Napisano

> Zapewne uszczelka.

ale przecież wydmuchana upg nie ma wielkiego wpływu na palenie oleju

Napisano

> ale przecież wydmuchana upg nie ma wielkiego wpływu na palenie oleju

Głównie martwiłbym się ubytkiem płynu chłodzącego - ale tak jak pisałem, dobrze byłoby najpierw poszukac ewentualnego wycieku zewnętrznego.

Napisano
  • Autor

> Węże spuchnięte. Duże ciśnienie przy odkręcaniu korka na ciepłym i bulgotanie.

Nic z tego. Nie są spuchnięte. Nie ma bulgotania.

Przeważnie jak sprawdzam raz na kilka dni to mam na dnie zbiorniczka < min.

> Możemy sobie gdybać.

> Głowicę tak, czy siak zapewne trzeba zrzucić, jeśli zewnętrznych wycieków nie ma.

> Choć płyn chłodzący potrafi np. sperdzielać tylko na ciepłym i to tak, że nie widać którędy.

Sprawdzić UV ?

Napisano
  • Autor

> bardzo duzo oleju to znaczy ile? Bo na AK wiele osob uwaza ze "bierze olej ... bo 0.5L/10kkm " Jak

> ponizej 0.5L/1000 to nie ma dramatu (imho jako uzytkownik drugiej starej hondy z duzym

> przebiegiem). Jakiego oleju uzywasz?

No potrafi litra na 1000 jak na załączonym VTEC-u jeżdżę.

Ogólnie 10W40 Motula.

Na dolewki to ostatnio co wpadło w ręce.

> Zapach palonego oleju po deptaniu moze oznaczac ze kapie na wydech, nie wiem jak w twoim D16 ale w

Ale to by śmierdziało zawsze.

A tu tylko jak hamuję.

Zawór się nie domyka i ulatuje do klawiatury i stamtąd zaciąga do środka?

> Znikanie plynu niedawno temu przerabialem. U mnie puscila chlodnica ale w takim miejscu ze ciezko

> bylo dojrzec i jakos tak dziwnie bylo ze nie bylo sladow po wycieku (zwykle plyn jak wyschnie

> slady zostawia). Raz tylko zauwazylem zielona ciecz na dole chlodnicy, wytarlem i sie nie

> pojawilo a plyn znikal dalej. W koncu wymienilem chlodnice i jest juz, odpukac, ok.

Ok. Sprawdzę chłodnicę.

Napisano
  • Autor

> A ile to jest bardzo dużo, bo te silniki są znane z tego że lubią zużywac sporo oleju.

Pisałem wyżej że nawet litra na 1000.

Najśmieszniejsze jest brak chmury za autem.

Tylko smród przy hamowaniu.

Napisano

pierścienie,robiłem pare hond i zawsze były olejowe zapieczone.Przewaznie po wymianie samych uszczelniaczy zaczyna brać jeszcze wiecej bo jest uszczelniona góra i przeciska przez pierścienie.A co do kopcenia- u taty Focus pali około 0,8 litra oleju /1000km i też nie kopci

Napisano

odnośnie płynu - może puszcza nagrzewnica ? delikatnie sobie może cieknąć i nie zauważysz nawet. Sprawdź dywaniki kierowcy i pasażera czy nie mokre są.

ewentualnie na trójnikach gdzie jest podłączona instalacja gazowa do obiegu wody, też może delikatnie uchodzić, trzeba podokręcać

z olejem nie pomogę

Napisano
  • Autor

> pierścienie,robiłem pare hond i zawsze były olejowe zapieczone.Przewaznie po wymianie samych

> uszczelniaczy zaczyna brać jeszcze wiecej bo jest uszczelniona góra i przeciska przez

To mnie pocieszyłeś....

Wystarczy same pierścienie?

trzeba wyciągać silnik?

Panewki tez od razu?

Napisano
  • Autor

> odnośnie płynu - może puszcza nagrzewnica ? delikatnie sobie może cieknąć i nie zauważysz nawet.

> Sprawdź dywaniki kierowcy i pasażera czy nie mokre są.

> ewentualnie na trójnikach gdzie jest podłączona instalacja gazowa do obiegu wody, też może

> delikatnie uchodzić, trzeba podokręcać

Z tym dywanikiem to może być, bo mam mokro pod pasażera, ale myśleliśmy, że to po basenie, jak zona zostawiła całą siate z majtami i ręcznikami ociekającymi wodą...

Napisano

> To mnie pocieszyłeś....

> Wystarczy same pierścienie?

> trzeba wyciągać silnik?

> Panewki tez od razu?

z tego co pamiętam , to w kazdym bloku co miał przelatane po 300tys było widać honowanie,trzeba pomierzyć czy gdzies nie ma owalizacji i wystarczą same pierścienie,to samo z panewkami- pomierzyć i wkladać nominał jesli sie zmieści i wszystko w normie

Napisano
  • Autor

> z tego co pamiętam , to w kazdym bloku co miał przelatane po 300tys było widać honowanie,trzeba

> pomierzyć czy gdzies nie ma owalizacji i wystarczą same pierścienie,to samo z panewkami-

> pomierzyć i wkladać nominał jesli sie zmieści i wszystko w normie

Jasne, ale trzeba wyciągać silnik?

Napisano
  • Autor

> nie

to może poszukać innego silnika?

Napisano

> To mnie pocieszyłeś....

> Wystarczy same pierścienie?

> trzeba wyciągać silnik?

> Panewki tez od razu?

jak masz dobre smarowanie, to panewek nie wymieniaj- po co pchać się w koszty. Załóż tylko spowrotem na swoje miejsce i niech sie dalej kulają. A z resztą jak zobaczysz panewki, to będziesz widział czy są mocno powycierane czy nie. Wtedy podejmiesz decyzję.

ps

a skąd pewność, ze drugi silnik nie będzie gorszy od tego?

Napisano

> ale przecież wydmuchana upg nie ma wielkiego wpływu na palenie oleju

olej moze przechodzic do plynu chłodniczego ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak masz dobre smarowanie, to panewek nie wymieniaj- po co pchać się w koszty. Załóż tylko

> spowrotem na swoje miejsce i niech sie dalej kulają. A z resztą jak zobaczysz panewki, to

> będziesz widział czy są mocno powycierane czy nie. Wtedy podejmiesz decyzję.

> ps

> a skąd pewność, ze drugi silnik nie będzie gorszy od tego?

Racja...

Jaki koszt może to pochłonąć?

Uszczelniacze

Uszczelka pod głowice

pierścienie

panewki

planowanie głowicy

nowy śruby do skręcenia?

Napisano

> Jest D16Z6 z gazem. ~ 220 tys km

> Przy zakupie mierzono kompresje i na jednym cylindrze i była minimalnie mniejsza.

> Diagnoza, że podobno zawór się podwiesza [?].

> No nieważne....

> W każdym razie w chwili obecnej pali bardzo dużo oleju - im bardziej zapi..lam, tym więcej.

> Wycieków brak

> 1. Jak sprawdzić co pali olej?

> - uszczelniacze puszczają?

> - pierścienie puszczają?

> Za autem nie ma chmury dymu, nie dymi na biło przy odpalniu, nie ma żadnego odczuwalnego spadku

> mocy.

> Jedynie przy hamowaniu czuć zapach przepalonego oleju? Czemu?

> 2. W zbiorniczku wyrównawczym płynu regularnie spada mi poziom płynu.

> - uszczelka pod głowicą?

> - odparowuje przez nieszczelny [?] zawór/korek ?

> Płyn nie ma absolutnie żadnych śladów oleju, zabrudzeń itp.

> Olej nie ma absolutnie j/w - ma kolor ciemnego miodu -tak na oko spadziowego

> Rozwiązania:

> 1. zwalamy głowicę ?

> Planowanie, nowa uszczelka, wymiana uszczelniaczy, wymont/zamont itp.

> w 600 zł się zamknę?

> 2. Szukamy nowego silnika / głowicy ?

> Od czego pasuje? Od każdego SOHC 1.6 ?

> Poradźcie.....

Hmm, mam podobnie - tylko rzadziej - raz na 1000 hamowań poczuję olej przy hamowaniu, silnik ok, turbo ok, ale cieknie mi pokrywa zaworów i olej kapie na turbinę i pewnie na wydech - może to ma jakiś wpływ?

Napisano
  • Autor

> Hmm, mam podobnie - tylko rzadziej - raz na 1000 hamowań poczuję olej przy hamowaniu, silnik ok,

> turbo ok, ale cieknie mi pokrywa zaworów i olej kapie na turbinę i pewnie na wydech - może to

> ma jakiś wpływ?

Chyba nie, bo co kapałoby tylko jak hamujesz?

IMO ma to coś wspólnego z zaworami jak hamujesz silnikiem [nawet z hamulcami] ale odcinasz dopływ paliwa - wtedy pracuje bez benzyny /gazu i możliwe, że właśnie pali wtedy olej bo paliwo nie "chłodzi"

Napisano

> 1. zwalamy głowicę ?

> Planowanie, nowa uszczelka, wymiana uszczelniaczy, wymont/zamont itp.

> w 600 zł się zamknę?

150zł planowanie z wymiana uszczelniaczy, 150zł OEM UPG, uszczelniacze do 200zł. warto by tez zmienić panewki i pierścionki

robocizna z 200-300zł

> 2. Szukamy nowego silnika / głowicy ?

myslisz że znajdziesz głowicę nie palącą olej? zlosnik.gif

> Od czego pasuje? Od każdego SOHC 1.6 ?

D16Z6, D16Y8 itp. ale niekiedy wiąże się z wymiana wiązki

> Poradźcie.....

Napisano

> IMO ma to coś wspólnego z zaworami jak hamujesz silnikiem [nawet z hamulcami] ale odcinasz dopływ

> paliwa - wtedy pracuje bez benzyny /gazu i możliwe, że właśnie pali wtedy olej bo paliwo nie

> "chłodzi"

nie bardzo wiem, co miało by "chłodzić" paliwo... hmm.gif no ale generalnie podczas hamowania silnikiem wytwarzasz duże podciśnienie w kolektorze dolotowym i to podciśnienie właśnie "wysysa" olej przez zużyte uszczelniacze zaworowe.

Napisano

> ... odcinasz dopływ

> paliwa - wtedy pracuje bez benzyny /gazu i możliwe, że właśnie pali wtedy olej bo paliwo nie

> "chłodzi"

yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.