Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawnosc, wydajnosc klimy

Featured Replies

Napisano

Witam

Jaka powinna byc srednia temp powietrza wylatujacego z nawiewow przy tych naszych upalach (30-33 C) ? Oczywiscie przy sprawnej klimatyzacji , samochod na jalowych obrotach ? z chodzi ona Wam do np 6C czy raczej waha sie w granicach 10-12C ?

Napisano

U mnie po załączeniu klimy jest 7C , po kilku minutach wzrasta do 11C i spada do 7C , i tak w kółko.

Napisano

Problem z klimą jest taki, że nikt tak na prawde nie wie jaka powinna być wydajność.

Kiedy ASO miało naprawiać na gwarancji 12stopni było według nich normą. Kiedy przyjechałem po - stwierdzili że to zdecydowanie za dużozlosnik.gif.

Dlatego olewając ich zdanie zrobiłem kiedyś własne pomiary.

Kiedy klimatyzacja (manualna) chłodziła na prawdę, w środkowych nawiewach po kilkunastu minutach było około 5 stopni. Temperatura zewnętrzna wynosiła wtedy 25 stopni.

Przy tej samej temperaturze zewnętrznej i zepsutej klimie było 11-12stopni.

Następnego etapu nie było - potem klima się po prostu nie załączała.

Charakterystyczne dla psującej się klimy (w moim przypadku zawsze rozszczelniającej się) była swego rodzaju "lateralizacja" nawiewu tzn. środek dalej był chłodny ale boczne nawiewy już zaczynały wiać cieplejszym powietrzem.

Tak było w obu Renówkach aż pan K. nie naprawił młotkiem i śrubokrętem.

Napisano

> Witam

> Jaka powinna byc srednia temp powietrza wylatujacego z nawiewow przy tych naszych upalach (30-33 C)

> ? Oczywiscie przy sprawnej klimatyzacji , samochod na jalowych obrotach ? z chodzi ona Wam do

> np 6C czy raczej waha sie w granicach 10-12C ?

Do auta znajdź tabelkę, gdzie w zależności od temp. zewn. i od wilgotności jest podana temp. na wylocie z kratek. Ogólnie dobrze, jak jest poniżej 10.

Napisano

> Charakterystyczne dla psującej się klimy (w moim przypadku zawsze rozszczelniającej się) była swego

> rodzaju "lateralizacja" nawiewu tzn. środek dalej był chłodny ale boczne nawiewy już zaczynały

> wiać cieplejszym powietrzem.

Jesteś pewien hmm.gif bo w wielu MB jest własnie tak od nowości ok.gif

Napisano
  • Autor

a jeszcze mam takie pytanko, odnosnie ewentulnego dobicia czynnika - jak ta procedura wyglada - odsysany jest czynnik, oczyszczany , wazony i wpompowywany z powrotem ( z dodatkiem nowego czynnika i oleju) do ukladu ? czy stosowany olej jest jednego rodzaju czy do kazdego auto idzie inny ?

Napisano

> Witam

> Jaka powinna byc srednia temp powietrza wylatujacego z nawiewow przy tych naszych upalach (30-33 C)

> ? Oczywiscie przy sprawnej klimatyzacji , samochod na jalowych obrotach ? z chodzi ona Wam do

Teoria mówi o tym, że przy 25 st c otoczenia temp w nawiewach powinna wynosić NIE MNIEJ (uwaga!) niż 5 st c.

Chodzi o zdrowie owiewanych taką lodówą i o to, żeby parownik nie zamarzł w diabły.

Teraz tak - powyżej 30 st to już sporo, zwłaszcza jak masz spore nasłonecznienie i wloty w kiepskawym miejscu, to na wlotach możesz mieć i 40+ st c.

Dodatkowo - zależy jak wiekowy sprzęt (wyeksploatowanie sprężarki), jak utrzymany układ (zafajdany parownik, zabity filtr kabinowy), czy skraplacz nie jest zafajdany - zmiennych jest sporo.

Ja np zaobserwowałem piękną metamorfozę układu w samochodzie ze sporym (ok 270 kkm) przebiegiem po DOKŁADNYM przepłukaniu skraplacza myjką ciśnieniową (tak żeberko po żeberku - z 20 minut lania wody w skraplacz) - nagle panie po paru minutach jazdy mogły aż szyby ciąć... :-)

Napisano

> a jeszcze mam takie pytanko, odnosnie ewentulnego dobicia czynnika - jak ta procedura wyglada -

> odsysany jest czynnik, oczyszczany , wazony i wpompowywany z powrotem ( z dodatkiem nowego

> czynnika i oleju) do ukladu ? czy stosowany olej jest jednego rodzaju czy do kazdego auto

> idzie inny ?

Profesjonalnie powinno wyglądać tak, jak opisałeś.

Nieprofesjonalnie - podłącza się manometr i dopompowuje do wymaganego ciśnienia.

Napisano

> Witam

> ?

285155543-wydajnoscklimy.jpg

Masz dla Lanosa, są to wartości raczej fizyczne i niezależne od marki ani budowy układu zlosnik.gif.

post-103354-1435251345608_thumb.jpg

Napisano

> a jeszcze mam takie pytanko, odnosnie ewentulnego dobicia czynnika - jak ta procedura wyglada -

> odsysany jest czynnik, oczyszczany , wazony i wpompowywany z powrotem ( z dodatkiem nowego

> czynnika i oleju) do ukladu ?

Tak dokładnie jest to robione ok.gif.

Napisano
  • Autor

powiedcie mi co dokladnie robi owo urzadzonko jak wypompowuje srodek ? (oprocz wazenia ile bylo w ukladzie) oczyszcza jakos azot, zmienia olej itp (do dokladnie i jak)

Napisano

> Witam

KLIK

Napisano

> Witam

Średnia, nie wiem. Sprawdziłem dzisiaj przy temp. na zewnątrz 30*C temperaturę wylatującego powietrza z klimy.

1. Temp. ustawiona na klimie 18*C z nawiewu, przy minimalnym nadmuchu - temp. 2*C

2. Temp. na klimie ustawiona na 22*C po ustabilizowaniu się temperatury wewnątrz auta - lekko dmuchało 7*C.

Przy zwiększaniu nadmuchu temperatura wylatującego powietrza drastycznie wzrasta, bo powietrze nie ma czasu się schłodzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.