Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja pompy VP44

Featured Replies

Napisano

Panowie,

macie jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia gdzie regenerować pompę paliwa VP44 ?

Ktoś miał kontakt >> KLIKEN <<

Napisano

> http://www.wolinski.com.pl/

> http://www.vayer.pl/pompy.html

Ale to chyba się tyczy tych starych nieżelowanych kompów, nie?

Bo AFAIR vp44 z psg16 w 2.2dti zregenerować się nie da...

Napisano

> Panowie,

> macie jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia gdzie regenerować pompę paliwa VP44 ?

> Ktoś miał kontakt >> KLIKEN

zadzwon i zapytaj tu:

naprawa sterownikow

w aukcji pisza o naprawie PSB16 hmm.gif

Koniecznie daj znac czy robia zlosnik.gif i ile ...jestem posiadaczem 2.2dti i nie mialem jeszcze robionej pompy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> zadzwon i zapytaj tu:

> naprawa sterownikow

1. http://www.wolinski.com.pl/ - nie robią PSG16

2. "naprawa sterownikow " czyli użytkownik lizek_2007 z allegro - firma ELTRONIC Cieszy się złą sławą w sieci. Można przysłać sam sterownik, ale nic nie gwarantują. Nie diagnozują auta, 3 miesiące gwarancji na sterownik.

3. http://www.vayer.pl/pompy.html - nie naprawia tych sterowników, bo nie chciały działać [układy hybrydowe nie chcą współpracować]. Może "nową używkę" za 1500 zł sprzedać bez gwarancji, że pomoże.

Jakieś sugestie/namiary ? Zdam raport zlosnik.gif

Napisano

> Jakieś sugestie/namiary ? Zdam raport

Daj znać jakie postępy, rozbieracze na Załęskiej Hałdzie mają kilka tych pomp, ale u nich żadna gwarancja, że ruszy.

Napisano

> Daj znać jakie postępy, rozbieracze na Załęskiej Hałdzie mają kilka tych pomp,

Omijaj ten pseudo warsztat i sklep z daleka.

Ceny z kosmosu, obsługa niemiła, bardziej to przypomina dziuplę niż jakiś warsztat.

Napisano

> Omijaj ten pseudo warsztat i sklep z daleka.

> Ceny z kosmosu, obsługa niemiła, bardziej to przypomina dziuplę niż jakiś warsztat.

Zgadza się, ale mają działające (czasem) rzeczy od ręki ok.gif

Napisano

Podjedz do sklepu na opalińskiego i zapytaj co oni myślą w tym temacie. Podjedz też na ceglaną i zapytaj.

Napisano
  • Autor

>Na Załęskiej Hałdzie mają kilka tych pomp, ale u nich żadna

> gwarancja, że ruszy.

Wersja ceglanej-wymienić pompę za 10 tyś. , opalińskiego-nie mają i najwcześniej w sierpniu będzie dostawa części. Konkretne namiary na Załęską Hałdę proszę.

Napisano

> Wersja ceglanej-wymienić pompę za 10 tyś. , opalińskiego jutro. Konkretne namiary na Załęską Hałdę proszę.

http://www.opelczesciuzywane.pl/

Ale to rzeźnicy...

Napisano

> Omijaj ten pseudo warsztat i sklep z daleka.

> Ceny z kosmosu, obsługa niemiła, bardziej to przypomina dziuplę niż jakiś warsztat.

Widzę, że opinia o tym sklepie identyczna jak moja. hehe.gif

Napisano

> Wersja ceglanej-wymienić pompę za 10 tyś. , opalińskiego-nie mają i najwcześniej w sierpniu będzie

> dostawa części. Konkretne namiary na Załęską Hałdę proszę.

nowa kosztuje 5000 netto. troche przegieli. w sterowniku w zasadzie da sie tylko wymienic czujnik wałka bo zazwyczaj to pada.

Napisano

> Widzę, że opinia o tym sklepie identyczna jak moja.

Ja tam kupiłem silniczek do poziomowania reflektora i o dziwo działał zlosnik.gif

Napisano

> Ja tam kupiłem silniczek do poziomowania reflektora i o dziwo działał

Było kupon lotto jeszcze wtedy wysłać. zlosnik.gif

Ja tam raz byłem i ceny zabójcze, a obsługa mega niemiła...

• 2 tygodnie później...
Napisano

> macie jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia gdzie regenerować pompę paliwa VP44 ?

Jak tam sprawa się skończyła?

Napisano
  • Autor

> Jak tam sprawa się skończyła?

In progress zlosnik.gif

O finale poinformuję [mam nadzieję] niebawem.

Napisano

> In progress

> O finale poinformuję [mam nadzieję] niebawem.

al co ..pompe regenerujesz?

Napisano
  • Autor

> al co ..pompe regenerujesz?

Na ten moment jestem po podmianie sterownika pompy. Auto jeździło bez zastrzeżeń 2 dni i objawy wróciły. Obecnie wymieniana jest cała pompa wraz ze sterownikiem na "nową używkę". alien.gif

Napisano

> Obecnie wymieniana jest cała pompa wraz ze sterownikiem na "nową używkę".

ile taka zabawa kosztuje?

Napisano
  • Autor

> ile taka zabawa kosztuje?

Obecnie wynegocjowałem warunki 2,5tyś za całość razem z wymianą i wyciągnięciem urwanej świeczki 2 cylindra.

P.S.: Przy okazji zrobiłem doktorat z tematu. Mam też w domu sterownik, na którym będę robił testy food.gif

Napisano

Zaczęły się "wreszcie" u mnie dziwne zachowania obrotomierza, chwilowe spadki obrotów, raz zgasł na postoju na wolnych obrotach. Strzelam oczywiście, że to w końcu pompa. 240kkm, ponoć autentyczne, jutro trzeba będzie podpiąć OP-COMa...

Napisano

> Obecnie wynegocjowałem warunki 2,5tyś za całość razem z wymianą i wyciągnięciem urwanej świeczki 2

> cylindra.

> P.S.: Przy okazji zrobiłem doktorat z tematu. Mam też w domu sterownik, na którym będę robił testy

za tyle to masz pompe po regeneracji z roczna gwarancja bez limitu km a nie uzywke. padnie za miesiac i bedziesz plakal. nie baw sie w uzywki - nie warto. wyslij swoja pompe tu

www.diesel-technika.pl

Napisano

> Zaczęły się "wreszcie" u mnie dziwne zachowania obrotomierza, chwilowe spadki obrotów, raz zgasł na

> postoju na wolnych obrotach. Strzelam oczywiście, że to w końcu pompa. 240kkm, ponoć

> autentyczne, jutro trzeba będzie podpiąć OP-COMa...

jak obrotomierz przysiada to nie pompa a czujnik walu. oryginal bosch kolo 130 pln

Napisano

> jak obrotomierz przysiada to nie pompa a czujnik walu. oryginal bosch kolo 130 pln

Ja już wymieniałem czujnik Boscha 60kkm temu, wtedy jak padł to objawy były ZUPEŁNIE inne...

Anyway, pod OP-COMem nie wyszło nic ciekawego, parametry pracy silnika takie same jak 2 lata temu, z błędów takie coś:

P1220 - <Nieznany kod błędu>

(0B) - Nie występuje - W sumie jeszcze nie sprawdzałem co to, nie wiem też kiedy mógł wystąpić...

P1635 - Błąd ogólny obwodu urządzenia żarzącego

(0A) - Nie występuje - To akurat stary błąd, wiem że mam świecę do roboty

Może i faktycznie jest to ponownie czujnik, kto wie. I tak się muszę umówić na wymianę filtra paliwa (nie chce mi się znowu pieprzyć z odpowietrzaniem samemu), to może jakiś pompiarz rzuci okiem przy okazji na te przypadłości.

Napisano

> P1220 -

> (0B) - Nie występuje - W sumie jeszcze nie sprawdzałem co to, nie wiem też kiedy mógł wystąpić...

Wadliwe działanie układu krytycznego 1

z powodu:

Wartość rzeczywistego startu wtrysku poza wymaganym zakresem.

Informacja:

Układ paliwowy jest bardzo wrażliwy. Prace należy wykonywać z zachowaniem dużej czystości i ostrożności. Powietrze w układzie paliwowym może spowodować uszkodzenia pompy paliwowej. Z tego powodu nie wolno dopuścić do całkowitego opróżnienia zbiornika paliwa.

Kontrola zawartości prawidłowego rodzaju paliwa w zbiorniku

Sprawdź czy nie ma przecieków w odnośnym systemie

Kontrola poprawności mocowania złączy i uszczelnień

(używać wyłącznie uszczelek zatwierdzonych przez producenta pojazdu)

Zatkanie, wycieki, powietrze lub woda w systemie paliwowym

Wskazówka:

Odpowietrzyć układ paliwowy za pomocą KM-948 i odpowiednich reduktorów.

Napisano

Właśnie przeglądam zapisane zakładki w przeglądarce i o kodzie P1220 już parę lat temu czytałem na forum Vectry. Widocznie też już wtedy musiałem ten błąd mieć kilka razy wygenerowany. Dużo przypadków z tym błędem kończyło się na jej regeneracji...

Napisano
  • Autor

> za tyle to masz pompe po regeneracji

Zanim będziesz się w ten deseń rozpisywał, prześledź moje wątki, a będziesz wiedział, że pompy ze sterownikiem psg-16 się nie regeneruje. Mimo ogłoszeń w sieci, nikt w Polsce tego się nie chwyta.

Podaną przez Ciebie firmę też miałem na tapecie.

Napisano

> sterownikiem psg-16 się nie regeneruje

mam pytanie, planuje zakup vectry c z silnikiem 2.0 DTI jak sprawdzić jaki sterownik pompy tam siedzi? OP-Comem się uda? Bo liczę się z wymianą za jakiś czas zapewne i wolałbym jednak coś co da się regenerować.

Napisano

Vectra C tylko PSG-16 (dwuwtykowa), zarówno 2.0 jak i 2.2 DTI.

Napisano

> Vectra C tylko PSG-16 (dwuwtykowa), zarówno 2.0 jak i 2.2 DTI.

czyli lipa, nowa pompa pewnie majątek.

Napisano
  • Autor

> Jakie miałeś problemy z pompą?

1. Falowanie obrotów,

2. Opóźniona reakcja spadania obrotów po energicznym dodaniu gazu,

3. Kody błędów: 0606 [bład podłączenia ecu], 1634 [błąd masy wtrysku paliwa],

4. Chmura czarnego dymu z rury,

5. Tryb awaryjny ze wszystkimi konsekwencjami [max obroty <3 tyś obr., brak działania tempomatu, itd.]

Co ciekawe, całość pojawiała się bardzo nieregularnie i w losowej konfiguracji powyższych elementów.

Podłączanie Op-com'a i Techa2 owocowało poprawnymi parametrami pracy wszystkich urządzeń prócz ilości dawki paliwa przy ciepłym silniku i sporym obciążeniu [klima, ogrzewanie tylnej szyby, halogeny itd.]

Napisano
  • Autor

> jak sprawdzić jaki sterownik pompy tam

> siedzi? OP-Comem się uda?

Otwierasz maskę i widać wtyczki pompy.

Weryfikacja stanu pompy jest dość prosta przy użyciu Op-com'a: na ciepłym silniku przy dużym obciążeniu należy obserwować wydajność pompy i założony z rzeczywistym kąt wtrysku. Jeśli wydajność wiele spada lub jest poniżej 1,8 mg/suw, bądź kąty się sporo różnią, to należy [lekko mówiąc] być ostrożnym.

Napisano

> Zanim będziesz się w ten deseń rozpisywał, prześledź moje wątki, a będziesz wiedział, że pompy ze

> sterownikiem psg-16 się nie regeneruje. Mimo ogłoszeń w sieci, nikt w Polsce tego się nie

> chwyta.

> Podaną przez Ciebie firmę też miałem na tapecie.

w omedze masz psg-5 wiec sie regeneruje.to odnosnie damiana. odnosnie y20dth to niestety - nowa pompa albo uzywka

• 2 tygodnie później...
Napisano

> In progress

> O finale poinformuję [mam nadzieję] niebawem.

I jak? Jest już finał?

Napisano
  • Autor

> I jak? Jest już finał?

Obecnie przejechałem ok. 1000 km i objawy jak >> TUTAJ << więc po powrocie z wakacji szykuje się reklamacja.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

I jest finał:

wymieniona cała pompa, tj. ponownie dół mechaniczny i sterownik.

Obecnie auto zachowuje się bez zarzutu.

Napisano

> I jest finał:

> wymieniona cała pompa, tj. ponownie dół mechaniczny i sterownik.

> Obecnie auto zachowuje się bez zarzutu.

Na gwarancji? Kto to wydłubał?

Napisano
  • Autor

> Na gwarancji? Kto to wydłubał?

> Na gwarancji? Kto to wydłubał?

Całość na 6-cio miesięcznej gwarancji, ale trzeba mieć cierpliwość:

1. Wymieniono sam sterownik - nie pomogło,

2. Wymieniono dół pompy - nie pomogło,

3. Ponownie wymieniono dół pompy - auto nie ma mocy [urwane trzy gwinty, brak szpilki w mocowaniu kolektora dolotowego powietrza i uszczelka wyszła bokiem, foto]

snc00001d.jpg

4. Nagwintowano i założono nową uszczelkę.

Za każdym razem musiałem odstawić auto do Dąbrowy na 2-3 dni.

Dwukrotnie dostałem dwuosobowy samochód zastępczy z pieniędzmi na zatankowanie. Ubrudzona olejem tapicerka słupka kierowcy.

Całość usługi w moim przypadku po negocjacjach cenowych 2,5 tyś [razem z wyciąganiem urwanej świecy 2 cylindra].

Dane warsztatu:

Pietraszewski Artur Mechanika Pojazdowa

ul. Łęknice 43

41-303 Dąbrowa Górnicza

+48 501213800

skanowanie0001tf.jpg

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że NIE polecasz.

Przedstawiam realny obraz - wyciąganie wniosków pozostawiam każdemu z osobna 893goodvibes.gif

Zwracam szczególną uwagę, że to pompa PSG-16 bokser.gif

Napisano

> Przedstawiam realny obraz - wyciąganie wniosków pozostawiam każdemu z osobna

> Zwracam szczególną uwagę, że to pompa PSG-16

No cóż... zobaczymy ile to pociągnie...

• 2 miesiące później...
Napisano
Dobra, jak rozumiem trochę to już jeździ. Jakie efekty? Jakie ostateczne koszty?
Napisano
  • Autor

> Dobra, jak rozumiem trochę to już jeździ. Jakie efekty? Jakie ostateczne koszty?

1. Błędy nie wyskakują,

2. Auto nie ma mocy 101 KM,

3. Przy mocnym naciśnięciu pedału gazu na I biegu zawsze się lekko zadławi.

Wniosek: nadal kąt wtrysku pompy jest spartolony.

Koszta całkowite to równe 2500 zł robocizny z częściami.

Napisano

> 1. Błędy nie wyskakują,

> 2. Auto nie ma mocy 101 KM,

> 3. Przy mocnym naciśnięciu pedału gazu na I biegu zawsze się lekko zadławi.

> Wniosek: nadal kąt wtrysku pompy jest spartolony.

> Koszta całkowite to równe 2500 zł robocizny z częściami.

Czyli w sam raz na handel...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.