Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotoradar - niesluszne zdjecie?

Featured Replies

Napisano

Dzis rano jadac sobie do pracy cyknelo mi zdjecie na fotoradarze, z tym ze niewiem czemu. jechalem zgodnie z przepisami (ogr. do 70) bo codziennie tam smigam i sie przyzwyczailem do tego foto. no ale do rzeczy. droga 3 pasmowa ja jechalem zgodnie z przepisami ale w tym samym momecie nieznacznie ale wyprzedzalo mnie inne auto. boje sie zgodnie ze sk....synstwem w tym kraju przyjdzie do mnie fotka. czy mam prawo sie obawiac?

Napisano

jeśli na fotce będą 2 auta to automatycznie są anulowane, no chyba, ze to zmyślne urządzenie co zaznacza do którego auta się przyczepiło. Ale w to wątpię

Napisano

Niekiedy Policja ustawia w takim przypadku prog zdjecia na np. 30 km/h,

a potem przeglada wszystkie zdjecia patrzac na pasy bezpieczenstwa, telefony komorkowe, swiatla itp.

Napisano

A czego już beczysz, jak jeszcze niczego nie dostałeś?

Napisano

> jeśli na fotce będą 2 auta to automatycznie są anulowane, no chyba, ze to zmyślne urządzenie co

> zaznacza do którego auta się przyczepiło. Ale w to wątpię

No chyba że tak, jak napisał Pano, ustawili poniżej limitu i będą mandaciki za niemanie świateł, pasów albo manie fona w łapie zlosnik.gif

Napisano

> No chyba że tak, jak napisał Pano, ustawili poniżej limitu i będą mandaciki za niemanie świateł,

> pasów albo manie fona w łapie

ze słyszenia z 3 gęby się z tym spotkałem, dlatego nie wspominałem o tym bo nie wiem czy to prawda 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No chyba że tak, jak napisał Pano, ustawili poniżej limitu i będą mandaciki za niemanie świateł,

> pasów albo manie fona w łapie

Szef mojej mulher.gif kiedyś tak jechał. Poniżej limitu a cyknęlo. Zadzwiony tym faktemzawrócił i pojechał wolniej. Znowu cykło. Zawrócił jeszcze raz i pojechał naprawdę powoli (~30 km/h). Znowu cykło. Wzruszyl więc ramionami z myślą, że jakieś popsute złomy stawiają przy drodze.

Jakież było jego zdziwienie, kiedy dostał trzy fotki i trzy "pkuty" za "niemanie" pasów. Wszystkie na przestrzeni niecałych 10 minut hehe.gifmlot.gif

Napisano

> Szef mojej kiedyś tak jechał. Poniżej limitu a cyknęlo. Zadzwiony tym faktemzawrócił i pojechał

> wolniej. Znowu cykło.

Też tak miałem dostałem 3 mandaty za pasy grinser006.gif

Z tymi pasami to żarcik ale 2 fotki zrobiło i do dziś bez konsekwencji

Pozdrawiam

Napisano

> Szef mojej kiedyś tak jechał. Poniżej limitu a cyknęlo. Zadzwiony tym faktemzawrócił i pojechał

> wolniej. Znowu cykło. Zawrócił jeszcze raz i pojechał naprawdę powoli (~30 km/h). Znowu cykło.

> Wzruszyl więc ramionami z myślą, że jakieś popsute złomy stawiają przy drodze.

> Jakież było jego zdziwienie, kiedy dostał trzy fotki i trzy "pkuty" za "niemanie" pasów. Wszystkie

> na przestrzeni niecałych 10 minut

Urban legends

Napisano

> Niekiedy Policja ustawia w takim przypadku prog zdjecia na np. 30 km/h,

> a potem przeglada wszystkie zdjecia patrzac na pasy bezpieczenstwa, telefony komorkowe, swiatla

> itp.

U nas na wsi mieli to robić, żeby wyłapywać TIRy jeżdżące drogami do 3,5T, ale zdaje się TIRy im złożyły lepszą ofertę zlosnik.gif

Napisano

> Urban legends

Niestety (dla ciebie) nie.

Widziałem foty.

Cała firma się tarzała po podłodze za jego plecami. z_lol1.gif

Napisano

> wolniej. Znowu cykło. Zawrócił jeszcze raz i pojechał naprawdę powoli (~30 km/h). Znowu cykło.

> Wzruszyl więc ramionami z myślą, że jakieś popsute złomy stawiają przy drodze.

> Jakież było jego zdziwienie, kiedy dostał trzy fotki i trzy "pkuty" za "niemanie" pasów. Wszystkie

Jak można ukarać 3 razy za to samo wykroczenie?

Napisano

> Sa to trzy rozne wykroczenia, kazde w innym czasie.

Jak za Tobą jedzie przez 3 minuty wideorejestrator, a Ty jedziesz bez pasów to ile możesz dostać mandatów za brak pasów? Jaka jest częstotliwość "próbkowania"? Jak zostawiasz auto na zakazie zatrzymywania i postoju i stoi tam przez 3 dni to ile razy popełniasz wykroczenie?

Napisano

> Jak za Tobą jedzie przez 3 minuty wideorejestrator, a Ty jedziesz bez pasów to ile możesz dostać

> mandatów za brak pasów? Jaka jest częstotliwość "próbkowania"? Jak zostawiasz auto na zakazie

> zatrzymywania i postoju i stoi tam przez 3 dni to ile razy popełniasz wykroczenie?

No a jak Cię złapią na suszarkę za przekroczenie prędkości i wystawią mandat, a za kilometr będzie druga ekipa to co, powiesz że już za to zapłaciłeś i masz to w abonamencie?

Napisano

słyszałem tę opowieść już kilkanaście razy hehe.gif

Napisano

> Jak można ukarać 3 razy za to samo wykroczenie?

Nie dostał trzech mandatów za jedno zdjęcie, tylko trzy mandaty za trzy zdjęcia.

Napisano

> Nie dostał trzech mandatów za jedno zdjęcie, tylko trzy mandaty za trzy zdjęcia.

Ale w dalszym ciągu jest to jedno wykroczenie. Mandatów nie daje się za zdjęcia tylko za wykroczenie.

Napisano

> Ale w dalszym ciągu jest to jedno wykroczenie. Mandatów nie daje się za zdjęcia tylko za

> wykroczenie.

A jakby przejeżdżał 3 razy na dobę, w różnych odstępach czasu to też tylko jeden mandat ?

Napisano

> Ale w dalszym ciągu jest to jedno wykroczenie. Mandatów nie daje się za zdjęcia tylko za

> wykroczenie.

Zdjęcie stanowi ujawnienie wykroczenia. Tak samo jak jednego dnia mozesz zaliczyć pięć suszarek w drodze do pracy tak samo możesz zaliczyć pięć zdjęć bez pasów tego samogo dnia.

Napisano

> No a jak Cię złapią na suszarkę za przekroczenie prędkości i wystawią mandat, a za kilometr będzie

> druga ekipa to co, powiesz że już za to zapłaciłeś i masz to w abonamencie?

Nie, bo kolejne przekroczenie to kolejne wykroczenie, a tu masz proces ciągły - wsiadasz, nie zapinasz pasów i jedziesz. Dokładnie tak jak zostawiasz samochód na zakazie zatrzymywania - nie ważne czy stoi tam 5 minut czy 5 dni - to jest jeden ciągły proces.

Napisano

> A jakby przejeżdżał 3 razy na dobę, w różnych odstępach czasu to też tylko jeden mandat ?

Jeżeli non stop jechał to tak, jeżeli jechał, wysiadł, wsiadł i znowu jechał to już nie.

Napisano

> Zdjęcie stanowi ujawnienie wykroczenia. Tak samo jak jednego dnia mozesz zaliczyć pięć suszarek w

> drodze do pracy tak samo możesz zaliczyć pięć zdjęć bez pasów tego samogo dnia.

Zostawiasz samochód na zakazie zatrzymywania, stoi tam 5 dni - codziennie ktoś robi zdjęcie jak ten samochód stoi - to jest ujawnienie 5 wykroczeń czy 5-cio krotne ujawnienie tego samego wykroczenia?

Napisano

> Jeżeli non stop jechał to tak, jeżeli jechał, wysiadł, wsiadł i znowu jechał to już nie.

Bez sensu.

To tak jakby pojechać w trasę, dostać od policjantów mandat za jazdę bez pasów i okazywać go przy każdym nastepnym zatrzymaniu

Napisano

> No a jak Cię złapią na suszarkę za przekroczenie prędkości i wystawią mandat, a za kilometr będzie

> druga ekipa to co, powiesz że już za to zapłaciłeś i masz to w abonamencie?

Kiedyś w Uwaga Pirat zatrzymali nieoznakowanym z kamerą gościa i powiedział że kilkaset metrów wcześniej SM stała z foto i mu błysnęło, to policial.gif powiedział że zaraz do nich podjadą i sprawdzą czy rzeczywiście, i jeśli będzie fotka to każą usunąć bo kierowca został już ukarany za to wykroczenie przez policję.

Napisano

> Bez sensu.

> To tak jakby pojechać w trasę, dostać od policjantów mandat za jazdę bez pasów i okazywać go przy

> każdym nastepnym zatrzymaniu

Nie bez sensu, bo jak Cię zatrzymają to rozpoczynasz jazdę od nowa więc należy Ci się kolejny mandat.

Napisano

> Nie bez sensu, bo jak Cię zatrzymają to rozpoczynasz jazdę od nowa więc należy Ci się kolejny

> mandat.

A za DWA zdjęcia z fotoradarów,fotoradar jeden za drugim,przekroczenie powiedzmy o 20km/h,bez zatrzymywania się pomiędzy( rotfl.gif) TEŻ należy się jeden mandat? hehe.gif

Albo za zdjęcia z TEGO SAMEGO fotoradaru,przekroczenie też za każdym razem takie samo, zdjęcie co 10 minut (ot, zachciało mi się w kółko jeździć zlosnik.gif) też dostanę jeden mandat czy jednak tyle, ile razy zostało wykroczenie zarejestrowane?

Napisano

> A za DWA zdjęcia z fotoradarów,fotoradar jeden za drugim,przekroczenie powiedzmy o 20km/h,bez

> zatrzymywania się pomiędzy( ) TEŻ należy się jeden mandat?

Tu tak

> Albo za zdjęcia z TEGO SAMEGO fotoradaru,przekroczenie też za każdym razem takie samo, zdjęcie co

> 10 minut (ot, zachciało mi się w kółko jeździć ) też dostanę jeden mandat czy jednak tyle,

> ile razy zostało wykroczenie zarejestrowane?

Ile razy przekraczałeś dopuszczalną prędkość ?

Napisano

> Nie bez sensu, bo jak Cię zatrzymają to rozpoczynasz jazdę od nowa więc należy Ci się kolejny

> mandat.

Żeby dostać mandat i go podpisać to nie trzeba z auta wysiadać

Napisano

> Żeby dostać mandat i go podpisać to nie trzeba z auta wysiadać

I można to zrobić w czasie jazdy?

Napisano

> I można to zrobić w czasie jazdy?

Parę postów wyżej napisałeś o wsiadaniu i wysiadaniu, a teraz o zatrzymaniu.

Poza tym jak udowodnisz, że jechałeś cały czas. Chodzi o fotoradar

Napisano

> Tu tak

Dlaczego? Przecież nie przerywałem jazdy, więc było jedno wykroczenie zlosnik.gif

> Ile razy przekraczałeś dopuszczalną prędkość ?

A ze dwadzieścia...To jeden mandacik czy dwadzieścia?

Napisano

> Dlaczego? Przecież nie przerywałem jazdy, więc było jedno wykroczenie

A ograniczenie prędkości też było cały czas to samo?

Napisano

> Dlaczego? Przecież nie przerywałem jazdy, więc było jedno wykroczenie

Quote:

> A za DWA zdjęcia z fotoradarów,fotoradar jeden za drugim,przekroczenie powiedzmy o 20km/h,bez

> zatrzymywania się pomiędzy( ) TEŻ należy się jeden mandat?

Tu tak

Przytoczyłem cytat bo nie bardzo łapię Twój tok rozumowania ... Masz fotoradar jeden za drugim, pytasz się czy należy się jeden mandat, ja piszę, że tak, a Ty głupio pytasz się dlaczego ... bo było tylko jedno wykroczenie.

Napisano

> A ograniczenie prędkości też było cały czas to samo?

Oczywiście.

Napisano

> Quote:

> Tu tak

> Przytoczyłem cytat bo nie bardzo łapię Twój tok rozumowania ... Masz fotoradar jeden za drugim,

> pytasz się czy należy się jeden mandat, ja piszę, że tak, a Ty głupio pytasz się dlaczego ...

> bo było tylko jedno wykroczenie.

Wykroczenie niby jedno...Ale zarejestrowane nie w tym samym miejscu, więc DWA.

Napisano

> boje sie zgodnie ze sk....synstwem w tym kraju przyjdzie do mnie fotka. czy mam prawo sie obawiac?

500 zł + 10 pkt.

Ale za rok punkty znikną, więc nie martw sie

Napisano

> Dzis rano jadac sobie do pracy cyknelo mi zdjecie na fotoradarze, z tym ze niewiem czemu. jechalem

> zgodnie z przepisami (ogr. do 70) bo codziennie tam smigam i sie przyzwyczailem do tego foto.

> no ale do rzeczy. droga 3 pasmowa ja jechalem zgodnie z przepisami ale w tym samym momecie

> nieznacznie ale wyprzedzalo mnie inne auto. boje sie zgodnie ze sk....synstwem w tym kraju

> przyjdzie do mnie fotka. czy mam prawo sie obawiac?

IMO radar robi zdjęcie tego punktu, którego prędkość bada.

Więc jeśli dokonał pomiaru prędkości na lewym pasie to właśnie ten pas sfotografował.

Napisano

> ze słyszenia z 3 gęby się z tym spotkałem, dlatego nie wspominałem o tym bo nie wiem czy to prawda

Kilka lat temu tak robili zdjecia w nmr i Pieckach, slupy pstrykaly ponizej 50km/h.

Kolezanka tak sie przejela fotka, ze az zadzwonila na policial.gif to wyjasnic zlosnik.gif

Napisano

> IMO radar robi zdjęcie tego punktu, którego prędkość bada.

> Więc jeśli dokonał pomiaru prędkości na lewym pasie to właśnie ten pas sfotografował.

Czyli, że niby obiektyw z foto-pstryka przestawia się sam na konkretny pas i robi zdjęcie winowajcy? rotfl.gif

Powiem tak, kadr z foto-pstryka jest na tyle szeroki, że zmieści spokojnie kilka pasów ruchu, dlatego "oficjalnie" przyjmuje się, że w przypadku wyłapania kilku aut na 1 kadrze, fotkę uznaje się za nieważną. To tyle jeśli chodzi o oficjalną stonę.

Z doświadczenia: sławny Biały Bó(b)r. Raz mnie złapałi - frycowe zapłaciłem. Następnym razem jadę przepisowo 40, ale z tyłu ktoś uznał, że się wlokę i zaczął wyprzedzanie. Pech chciał, że fota strzeliła jak bylismy na tej samej wysokości względem foto-pstryka. Wyprzedzający pojechał dalej, ja się zatrzymałem i poszedłem wyjaśniać sprawę do schowanego na prywatnej posesji auta SM. Na zdjęciu ze śmietnika były oba auta, ale Pan strażnik wyposażony w odpowiedniego "photoshopa" wykadrował fotę na wyprzedzającego i poinformował, że jestem czysty.

Napisano

> Kilka lat temu tak robili zdjecia w nmr i Pieckach, slupy pstrykaly ponizej 50km/h.

> Kolezanka tak sie przejela fotka, ze az zadzwonila na to wyjasnic

wcale jej się nie dziwię grinser006.gif

Napisano

> Jeżeli non stop jechał to tak, jeżeli jechał, wysiadł, wsiadł i znowu jechał to już nie.

To zgodnie z tą logiką, jeżeli na początku trasy dostanę mandat za przekroczenie prędkości, to o ile się po drodze nie zatrzymuję, mogę przekraczać do końca? zlosnik.gif

Napisano

Nie jeśli masz pare zdjęć z jednego danego fotoradaru za jedno konkretne wykroczenie możesz za nie zostać tylko raz ukarany palacz.gif

Napisano

> To zgodnie z tą logiką, jeżeli na początku trasy dostanę mandat za przekroczenie prędkości, to o

> ile się po drodze nie zatrzymuję, mogę przekraczać do końca?

Jeśli cały czas obowiązuje to samo ograniczenie, a Ty się nigdzie po drodze nie zatrzymywałeś (nie wiem w jaki sposób dostałeś mandat) to tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.