Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pstryczek elektryczek - wlacznik wentylatora z kabiny

Featured Replies

Napisano

Panowie wiadomo, musi byc przekaznik itp itd ale moje pytanie jest nastepujace:

Gdzie sie wpiac, zeby kabel byl jak najkrotszy? Wiadomo ze mozna przy termowlaczniku ale moze nie trzeba, bo da sie gdzies blizej kabiny. Kiedys to rozbieralem ale za chiny nie pamietam jak leci (ktoredy) ta wiazka z wentylatora, znajac zycie to przez cala komore bo wentyl jest podlaczony z lewej strony a termowlacznik z prawej.

Poradzcie jak najlepiej ciagnac kabla zeby nie robic zbytniej pajeczyny kabli wink.gif

EDIT

Mialo byc na technicznym, niech ktorys mod przeniesie najwyzej wink.gif

Napisano

ja zrobilem to tak ze mam pstryczek rownolegle z czujnikiem z chlodnicy ktory zalacza wentyl i wlaczam wentyl zanim sam sie wlaczy a czujnik i tak steruje wentylem bez wzgledu w jakiej pstryczek jest pozycji ......

Napisano
  • Autor

No tez tak chce zrobic tylko mysle gdzie sie wpiac najlepiej wink.gif

Napisano

> Panowie wiadomo, musi byc przekaznik itp itd ale moje pytanie jest nastepujace:

> Gdzie sie wpiac, zeby kabel byl jak najkrotszy? Wiadomo ze mozna przy termowlaczniku ale moze nie

> trzeba, bo da sie gdzies blizej kabiny. Kiedys to rozbieralem ale za chiny nie pamietam jak

> leci (ktoredy) ta wiazka z wentylatora, znajac zycie to przez cala komore bo wentyl jest

> podlaczony z lewej strony a termowlacznik z prawej.

> Poradzcie jak najlepiej ciagnac kabla zeby nie robic zbytniej pajeczyny kabli

> EDIT

> Mialo byc na technicznym, niech ktorys mod przeniesie najwyzej

na uj przekaźbnik tylko prą żre, znajdź kable od czujnika chłodnicy i zopbacz kolory, w wiązce znajdujesz te kab le i grubym kablem łączysz przez włącznik 20a. nie ma problemów z uciekającym prądem i działa od wielu lat

Napisano

To ja mam pytanie.

Wpięte równolegle.

Rozumiem, że włączasz przełącznik pozycja "1" - went chodzi.

Jeśli temperatura spadnie to czujnik nie wyłączy wentka bo włącznik nadal w pozycji "1"?

Napisano

Też tak ma zrobione - no nie wyłączy - bo jak taż wepniesz to albo czujka na chłodnicy steruje wentylatorem i załącza go wtedy gdzy trzeba, albo Ty nim sterujesz - włączony/wyłączony

Napisano

> ja zrobilem to tak ze mam pstryczek rownolegle z czujnikiem z chlodnicy ktory zalacza wentyl i

> wlaczam wentyl zanim sam sie wlaczy a czujnik i tak steruje wentylem bez wzgledu w jakiej

> pstryczek jest pozycji ......

mam tak samo. wentylator sam mi się załączy zawsze przy 90 ale moge w każdym momencie pstryczkiem go wcześniej wlączyć i wyłączyć.

Musisz podpiąć się pod kabel który idzie do czujnika chłodnicy

Napisano

> na uj przekaźbnik tylko prą żre, /ciach

ja odpowiem: bez przekaźnika miałem co miesiąc do wymiany pstryczek, a zakładałem już naprawdę wiele rodzajów włączników od zwykłych małych po heble do rozłączania plusa w ciężarówkach. Nic to nie dało, dopiero zamontowanie przekaźnika i puszczenie symbolicznego prądu przez włącznik rozwiązało temat.

Do tego duży plus tego rozwiązania: gdy wentyl miałem zasilany prosto z kabiny nawet po grubym kablu wiatrak nie chodził tak szybko jak z fabrycznej instalacji, teraz nie widzę różnicy w jego obrotach czy włącze z pstryczka, czy czujnik w chłodnicy to zrobi.

Napisano

> ja zrobilem to tak ze mam pstryczek rownolegle z czujnikiem z chlodnicy ktory zalacza wentyl i

> wlaczam wentyl zanim sam sie wlaczy a czujnik i tak steruje wentylem bez wzgledu w jakiej

> pstryczek jest pozycji ......

mam tak samo smile.gif

Napisano

Macie to równolegle czy szeregowo?

Możecie rozrysować jakiś schemat? Nawet w paincie.

Ja myślę, żeby równolegle do czujnika wkręcanego w chłodni podłączyć pstryk ok.gif

Napisano

> Macie to równolegle czy szeregowo?

> Możecie rozrysować jakiś schemat? Nawet w paincie.

> Ja myślę, żeby równolegle do czujnika wkręcanego w chłodni podłączyć pstryk

Jest to układ do cc ale z wyjątkiem kolorów przewodów może służyć jako rys. poglądowy

Napisano

> Macie to równolegle czy szeregowo?

> Możecie rozrysować jakiś schemat? Nawet w paincie.

> Ja myślę, żeby równolegle do czujnika wkręcanego w chłodni podłączyć pstryk

Tylko równolegle ma sens ok.gif

Napisano

> Po co jest taki dodatkowy włącznik wentylatora ?

po to żebyś go włączył w dowolnej chwili (dla Ciebie potrzebnej w danej chwili w zależności od warunków otoczeniowych) z kabiny auta

Napisano
  • Autor

> Ale po co, standardowy termostat nie daje rady w jakimś przypadku ?

Daje rade ale w aucie ktore ma 300% normy a uklad chlodzenia jest dalej seryjny lepiej sie zabezpieczyc.

Np na swiatlach czekajac na zielone zeby pojsc ogniem wlaczasz wentyl, bo np ruszysz i sie wlaczy i zamiast uklad sie wychladzac to sie moze jeszcze nagrzewac wink.gif

Napisano

> Ale po co, standardowy termostat nie daje rady w jakimś przypadku ?

Jesli ten termostat tzn wklad w ogole jest grinser006.gif

Napisano

Czepiając się szczegółów to chyba fachowo powinno mówić się stycznik bo przekaźnik jeśli mnie pamięć nie myli służy do przekazywania niskich częstotliwości? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czepiając się szczegółów to chyba fachowo powinno mówić się stycznik bo przekaźnik jeśli mnie

> pamięć nie myli służy do przekazywania niskich częstotliwości?

trochę cie jednak chyba myli bo stycznik od przekaźnika różni się tym że stycznik ma jeden styk (załącz-wyłącz) a przekaźnik może mieć więcej styków (dzięki temu może łączyć wiele obwodów jednocześnie)

Napisano

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stycznik

Różnica pomiędzy stycznikiem a przekaźnikiem

Styczniki jak i przekaźniki działają na takiej samej zasadzie - poprzez załączenie przekazują dalej sygnał. Zależnie od konstrukcji może to być na przykład sygnał prądowy albo napięciowy. Zasadnicza różnica polega na tym, że stycznikami nazywa się urządzenia do załączania układów silnoprądowych, podczas gdy przekaźnikami takie urządzenia, które załączają (czyli przekazują) sygnały niskoprądowe lub sygnały o potencjale zerowym. Innymi słowy stycznikami załącza się urządzenia elektryczne takie jak na przykład silniki elektryczne. Przekaźniki natomiast stosowane są do podawania sygnałów sterujących przykładowo do lub od sterowników PLC. Styczniki elektromagnetyczne, z uwagi na inne przeznaczenie, charakteryzują się zwykle większymi gabarytami od przekaźników elektromagnetycznych. Zestyki przekaźników mają stosunkowo niewielką obciążalność prądową (prąd roboczy zestyków zwykle wynosi od 1 do 10 A, a napięcie cewki 230V lub 400V). Dlatego przekaźnik jest wyposażony w znacznie mniejszy elektromagnes niż stycznik, a styki nie mają dodatkowych urządzeń do gaszenia łuku. Trwałość przekaźnika jest bardzo wysoka (do kilkudziesięciu milionów łączeń).

Układami stycznikowo-przekaźnikowymi nazywa się takie układy, w których styczniki są elementami wykonawczymi (włączają i wyłączają w odpowiedniej chwili odpowiednie obwody robocze), przekaźniki natomiast sterują pracą styczników powodując wzbudzanie cewek styczników w zależności od określonych czynników - np. czasu, prędkości itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.