Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes A-klasa W-169. II generacja.

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do niego. Tylko benzyna A-150 do A-180. Ewentualnie z gazem.

Jakie widzicie za i przeciw? Jeżdżę rocznie ok. 10000km.

Napisano

> Przymierzam się do niego. Tylko benzyna A-150 do A-180. Ewentualnie z gazem.

> Jakie widzicie za i przeciw? Jeżdżę rocznie ok. 10000km.

Sam rozważałem zakup A-klasy, ale już wiekowego tzn. z rocznika 2000 lub coś w ten deseń. Z wielu opinii jakie usłyszałem i przeczytałem w necie to niestety A-klasa nie jest prawdziwym mercedesem i ciężko od niej odczekiwać niezawodoności jak i komfortu mercedesa.

Napisano

> Sam rozważałem zakup A-klasy, ale już wiekowego tzn. z rocznika 2000 lub coś w ten deseń. Z wielu

> opinii jakie usłyszałem i przeczytałem w necie to niestety A-klasa nie jest prawdziwym

> mercedesem i ciężko od niej odczekiwać niezawodoności jak i komfortu mercedesa.

ten samochód jest w środku tak tandetnie wykonany że aż ciezko w to uwierzyć. Trzeba dosłownie UWAŻAĆ żeby czegoś nie urwać sick.gif

Napisano

> ten samochód jest w środku tak tandetnie wykonany że aż ciezko w to uwierzyć. Trzeba dosłownie

> UWAŻAĆ żeby czegoś nie urwać

Warto jeszcze dodac ,ze do miasta jest zupelnie niepraktyczny bo podjazd/zjazd z kraweznika = niezla ekwilibrystyka bo fura bardzo nisko wisi no.gif

Napisano
  • Autor

> ten samochód jest w środku tak tandetnie wykonany że aż ciezko w to uwierzyć. Trzeba dosłownie

No, nie przesadzaj. Oglądałem już parę, siedziałem w środku, jeździłem i nie zauważyłem tandety. Jak zauważył kolega wyżej, nie jest to "prawdziwy" merc, ale...... No i wygodne siedzenia.

Nie wiem za dużo o trwałości silników i elementów zawieszenia.

Jak radzą sobie z gazem? Ja celuję w W-169 - od 2004r.

Napisano
  • Autor

> Kolezanka z pracy miala. I gen, diesla. Tragedia, co chwila cos.

Piszę o benzynie II generacji.

Napisano

Było tu juz kilka razy pisane o tym samochodzie. Nie dość że awaryjny to trudny w naprawie. Mało który mechanik podejmuje się brać go na warsztat - wynika to z bardzo trudnego dostępu do poszczególnych podzespołów.

Napisano

> No, nie przesadzaj. Oglądałem już parę, siedziałem w środku, jeździłem i nie zauważyłem tandety.

> Jak zauważył kolega wyżej, nie jest to "prawdziwy" merc, ale...... No i wygodne siedzenia.

> Nie wiem za dużo o trwałości silników i elementów zawieszenia.

> Jak radzą sobie z gazem? Ja celuję w W-169 - od 2004r.

ja nie przesadzam, ja trochę ich na oczy widziałem... w jednym nawet urwałem dźwignie do regulacji kata oparcia... jak lubię mercedesy to A-klasy nigdy bym nie kupił, wolałbym już C-klasę kombi.

Napisano

ja sie skusilem kiedys i kupilem zonie.Po pol roku sprzedalismy,nie szlo z nim wytrzymac.Mechanik tylko rece zacieral a po robicie tylko slsyzalem jak to ciezko bylo cos wymienic i ile sie musial nameczyc.Dostep do silnika jest praktycznie zerowy (wchodzi pod podloge).

Pozz tym tragiczne wykonanie w srodku.Z niczego urwala nam sie manetka od kierunkow,przestaly dzialac swiatla dlugie.Co chwila jakies plastiki odpadaly.Jedynie co dosyc fajnie sie tym jezdzi,auto jest dosyc zwarte chociaz zakrety to nie najlepiej zbiera.Moj to byl 1,7diesel.Malo palil i mial fajne szybkie podgrzewanie wnetrza.

Napisano

> wolałbym już C-klasę w kombi.

Jaka? Popraw ten blad prosze chaja.gif

Napisano

Chyba nie piszesz o w-169? Bo pierwsza generacja rzeczywiście miała słabe plastiki w środku, ale później było już znaczenie lepiej.

Napisano

Ojciec ma 1.5, benzynę, rocznik 2007. Fajnie się tym jeździ, jednak awaryjność dosyć wysoka, a ceny napraw raczej wysokie. Samemu ciężko coś podłubać, jeśli nie masz kanału. IMO duże spalanie jak na taki silnik. Jeśli chodzi o jakoś wykończenia wnętrza, to jest bardzo dobra. Ojciec nie miał takich problemów, jak tutaj są opisywane.

Napisano

> Chyba nie piszesz o w-169? Bo pierwsza generacja rzeczywiście miała słabe plastiki w środku, ale

> później było już znaczenie lepiej.

piszę i o starszym i o nowszym:

starszy - jest wykonany gorzej niż Fiat Punto

nowszy - jest wykonany gorzej niż jakikolwiek inny osobowy mercedes poza poprzednikiem zlosnik.gif

Napisano

> Piszę o benzynie II generacji.

Nie wiem jak rozwiązali w II komputer z przypływomierzem ale w I było to bardzo awaryjne

Wbrew pozorom diesel jest mniej podatny na awarie choć jest to jednak wredne auto jeżeli chodzi o serwisowanie ,

Napisano

Dopisz w temacie albo w pierwszym poście że chodzi ci o drugą generację W169, bo co niektórzy piszą o starej. Sam chętnie bym się czegoś dowiedział o II gen od osób które ją użytkowały.

Napisano

Jeśli ktoś pisze: "ten samochód jest w środku tak tandetnie wykonany że aż ciezko w to uwierzyć. Trzeba dosłownie UWAŻAĆ żeby czegoś nie urwać " to chyba nie siedzial w tym aucie albo siedzial w starym wyeksplatowanym struclu. Nie bede twierdzil ze jakosc jest super, ale z porownaniu z plastikowymi focusami i innymi kompaktami wypada dobrze. Pisze o nowej generacji w169, starsza w168 to mozna powiedziec innej generacji samochod, w ktorym plastiki byly slabsze i jest uznawany za usterkowy.

Mam coprawda diesla z 2007 roku, plastki sa przyjemne i dobrze spasowane, po 4 latach nic nie skrzypi i nie piszczy itp, Nigdy nic sie nie zepsuło tylko zwykla eksploatacja. Silnik jest dynamiczny i oszczędny, z ciekawostek powiem ze mam do pracy 2 km i czesto, zima nie zima, robie takie krotkie odcinki i nigdy nie bylo problemów z dieslem. Co do benzyny w w169 sie nie wypowiem, bo nie mam doswiadczen, ale na podstawie opini z forum mercedesa nie trapią go jakies bolączki w przeciwieństwie do starszej wersji.

Autko jest małe z zewnątrz, dosyć obszerne w środku, idealne do miasta. Co do wad, samochod jest wmiare sztywny i jak już ktos wyartykuował, auto ma niskie zawieszenie, pod większy krawężnik nie podjedziesz. Ale idzie sie przyzwyczaic.

Napisano

> ja nie przesadzam, ja trochę ich na oczy widziałem... w jednym nawet urwałem dźwignie do regulacji

> kata oparcia... jak lubię mercedesy to A-klasy nigdy bym nie kupił, wolałbym już C-klasę

> kombi.

W169 jest w środku większe (na długość) niż W202 biglaugh.gif

Napisano

Sam przymierzalem sie do kupienia tego auta serce.gif

II generacja to dzien do nocy w porównaniu do I a tu wiekszość piszę o I gen

Jakość wykonania dobra

Spalanie (nie wazne jaki silnik wybierzesz jest spore (szczególnie benz)

Duzy bagażnik , miejsca w srodku też jest wystarczająco .

Miałem na testach przez tydzień model z najmniejszym silnikiem benzynowym z fukncja ECO(start/stop ) spalanie średnie w mieście 10 L !

Skrzynia biegów ok , widoczność prowadzenie Ok

Polecam to auto

Ps. Ja nie znalazłem jeszcze egzemplarza nie bitego frown.gif

Napisano
  • Autor

No, to teraz jeszcze coś na dodatek. wink.gif

Auto sprowadzone z gazem sekwencyjnym, założonym w de.

Jak wygląda sprawa legalizacji butli? hmm.gif

Jak długo jest ważna legalizacja? niewiem.gif

Kto ją przeprowadza? niewiem.gif

Napisano

A czy Twój diesel ma fabrycznie montowaną nagrzewnicę spalinową jak starsze modele?

Napisano

No ba, nie to co Łada ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ostatnio głównie użytkowane przeze mnie pojazdy to MB A169 180CDI 2009 i Yaris 1,0 2010. MB jest poważniejszym samochodem, ale z subiektywnych minusów do jazdy miejskiej względem Yariska:

- duży promień skrętu

- nisko zawieszony

- dużo pali (ale jeżdżę automatem)

Wyraźnie czuć różnicę w masie pojazdów podczas prowadzenia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.