Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Berlingo, Caddy, Doblo jako samochody rodzinne

Featured Replies

Napisano

Szukam samochodu dla rodziny 2+2. Miała być Zafira albo Touran ale zacząłem sie zastanwiać nad klasą Berlingo, Caddy itp. Jak one się sprawdzaja jako rodzinne ? Chodzi mi głownie o zawieszenia, wyciszenie nie jeździłem takimi samochodami i zastanawiam się czy np. resor z tyłu bardzo wpływa na komfort.

Szukam samochodu do 3 lat. Raczej benzyna do lpg niz diesel. Chociaż diesla nie wykluczam ale raczej jakiś słabszy/prostszy w budowie.

Fiat Doblo - tu raczej 1.6 diesel bo 1.4 w benzynie to raczej nie jedzie. troche się rozczarowałem miejscem dla pasażerów z tyłu. Teraz jezdze Rezzo i po odsunięciu foteli jest dużo wygodniej.

Partner/Berlingo - tu się boje troche "francuza". Z wygladu niezły.

Kangoo - po przeczytaniu opinii o awaryjnosci raczej odpadło a szkoda bo najbardziej mi sie podoba.

Caddy - nie lubie VW ale chyba w tej klasie jest niezły. Tu albo 1.9 tdi albo 1.6. jest dużo 1.4 ale 80 koni to za mało.

Jakieś doświadczenie z tymi modelami ? Moze inny tego typu ?

Pzdr

Napisano

> Partner/Berlingo - tu się boje troche "francuza". Z wygladu niezły.

Ktora wersja tego bolida jesli aktualnie produkowana to niestety cierpi na choroby wieku dzieciecego, problemy z zawiasem jakies stukajace elementy wymieniane na gwarancji. Wiecej szczegolow na forum cytryny i peugeota.

Natomiast poprzednia generacja nadaje sie jako auto 2+2. Nie ma z tyłu resora ma belke wleczona, ktora wraz z przebiegiem zaczyna sprawiać jakieś klopoty.

pozdr.

M.

Napisano

> Chodzi mi głownie o

> zawieszenia, wyciszenie nie jeździłem takimi samochodami i zastanawiam się czy np. resor z

> tyłu bardzo wpływa na komfort.

jak dla mnie to coś jak jazda żukiem, resor to nie jest dobre rozwiązanie do samochodu rodzinnego.

Napisano

> Jakieś doświadczenie z tymi modelami ? Moze inny tego typu ?

Aktualny Partner/Berlingo jest bardziej samochodem rodzinnym niż dostawczakiem. Znajomy ma Berlingo XTR 1,6 HDi, byliśmy na wakacjach - świetnie się to autko jako rodzinne sprawdza. Wcześniej miał pierwszego Partnera, był zadowolony, teraz jest bardzo zadowolony.

Jeśli PSA, nie pakuj się w benzynę, 1,6 HDi jest b.fajnym silnikiem.

Napisano
  • Autor

Chyba bede musiał się przekonać do diesla ze względu na wieksze przebiegi. Jest różnica pomiędzy Citroeenem/Peugotem serwis, jakość, niezawodność ?

Pzdr

> Aktualny Partner/Berlingo jest bardziej samochodem rodzinnym niż dostawczakiem. Znajomy ma Berlingo

> XTR 1,6 HDi, byliśmy na wakacjach - świetnie się to autko jako rodzinne sprawdza. Wcześniej

> miał pierwszego Partnera, był zadowolony, teraz jest bardzo zadowolony.

> Jeśli PSA, nie pakuj się w benzynę, 1,6 HDi jest b.fajnym silnikiem.

Napisano

> Jakieś doświadczenie z tymi modelami ?

Nie użytkuję takowego, ale oglądałem w ostatnią ndz fiata (chyba) doblo - znajomy sobie kupił. Fajne, przestrzenne auto, tylko... jak nie jeździsz w kapeluszu, po co wozić powietrze nad głową - kosztem gorszych osiągów i większego zużycia paliwa? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Niby tak ale o Zafirze, touranie tez można tak napisać. Fiat jest troche "dziwny" w środku. Podoba mi się z zewnątrz, środek gorzej. Z tyłu wielowahacz, nie wiem czy to dobry pomysł jeżeli chodzi o trwałość.

Pzdr

> Nie użytkuję takowego, ale oglądałem w ostatnią ndz fiata (chyba) doblo - znajomy sobie kupił.

> Fajne, przestrzenne auto, tylko... jak nie jeździsz w kapeluszu, po co wozić powietrze nad

> głową - kosztem gorszych osiągów i większego zużycia paliwa?

Napisano

> Aktualny Partner/Berlingo jest bardziej samochodem rodzinnym niż dostawczakiem. Znajomy ma Berlingo

> XTR 1,6 HDi, byliśmy na wakacjach - świetnie się to autko jako rodzinne sprawdza. Wcześniej

> miał pierwszego Partnera, był zadowolony, teraz jest bardzo zadowolony.

> Jeśli PSA, nie pakuj się w benzynę, 1,6 HDi jest b.fajnym silnikiem.

przymierzałem się do nowego berlingo i faktycznie całkiem fajne autko ok.gif

nowy model ma już fotele niezależne, ma ładnie wykończone wnętrze itd

fakt że plastiki twarde, ale za to praktyczne

duży atut to odsuwane drzwi ok.gif

poprzednie berlingo było trochę "taczkowate", tzn czuć było że to dostawczak grinser006.gif

dlatego wśród używanych wygrał maksiu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Też uważam, że to duży plus. C-Maxa tez rozważam. Jak się sprawdza jako samochód rodzinny ?

Pzdr

> duży atut to odsuwane drzwi

> dlatego wśród używanych wygrał maksiu

Napisano

> Jest różnica pomiędzy Citroeenem/Peugotem

Czemu by miała być ? Przecież one różnią się wyłącznie znaczkiem.

Napisano
  • Autor

Bardziej chodzi mi o serwis. Mam doswiadczenie z serwisem Kia/Hyundai i Hyundai wypada lepiej a biby to samo.

> Czemu by miała być ? Przecież one różnią się wyłącznie znaczkiem.

Napisano

> Też uważam, że to duży plus. C-Maxa tez rozważam. Jak się sprawdza jako samochód rodzinny ?

hmm.gif z jazdy jestem mega zadowolony, tutaj na pewno duży plus w/s do berlingo itp

faktycznie autko prowadzi się super, a silnik też daję radę - dość elastyczny

dużym plusem jest wysokość, łatwiej się wsiada, łatwiej usadzić dzieciaki, inna pozycja za kierownicą ok.gif

trochę mało miejsca na tylnej kanapie gdy wsadzi się dwa foteliki

bagażnik ... w sumie spory coś koło 500L, ale przez plastiki dużo miejsca jest zmarnowane (zabudowane błotniki)

i autko zgrabne, c-max ma 4.3m długości, to tyle co hb i sporo mniej niż kombi - do parkowania w mieście super

oprócz tego ma takich trochę udogodnień (zależy od wersji) -

stoliki, lusterko do obserwacji dzieciaków, dodatkowe schowki, "skórzane" obicie pleców przednich foteli - dzieciaki jak pobrudzą to łatwo zmyć

a poza tym to jak ford, elektryka, rdza i takie tam grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Mieści się w 10 litrach w miescie ?

Napisano

> Mieści się w 10 litrach w miescie ?

gazu pali od 9.5 do 10.5L (jazda po Krk)

myślę że benzyny spalił by poniżej 10L (mnie wyszło 8.5 jak sprawdzałem)

wyniki z jazdy, nie stania, średnią po Krk mam ok 30km/h i nie kręce do odcinki wink.gif

Napisano
  • Autor

To nawet nieźle wobec 12-13, które pali Rezzo w mieście.

Pzdr

> gazu pali od 9.5 do 10.5L (jazda po Krk)

> myślę że benzyny spalił by poniżej 10L (mnie wyszło 8.5 jak sprawdzałem)

> wyniki z jazdy, nie stania, średnią po Krk mam ok 30km/h i nie kręce do odcinki

Napisano

> gazu pali od 9.5 do 10.5L (jazda po Krk) (...) średnią po Krk mam ok 30km/h

To bądź precyzyjny, że to nie jest jazda po mieście ale cykl mieszany.

Średnia prędkość w mieście to bliżej 15-20 km/h i 9,5 l lpg minivana z 120 KM silnikiem w takich warunkach jest mało realne.

Napisano

> To bądź precyzyjny, że to nie jest jazda po mieście ale cykl mieszany.

> Średnia prędkość w mieście to bliżej 15-20 km/h i 9,5 l lpg minivana z 120 KM silnikiem w takich

> warunkach jest mało realne.

znaczy wiesz gdzie jeżdżę ? a może huta to nie miasto ?

miasto Krk to nie obręb I obwodnicy, tam to się jeździ rowerem, albo z buta grinser006.gif

a cykl mieszany IMO to jednak trasa z przejazdem np przez miasto, w takich warunkach udaje się zejść poniżej 9L

robię 100% przebiegu w terenie zabudowanym, specjalnie podałem średnią prędkość, bo faktycznie w korkach staram się nie stać (np jadę do pracy na 7 wink.gif)

aha i 9.5 to skrajna min, może nie było korków, może nie zatankowane pod korek spineyes.gif

przeważnie wychodzi ok 10.2 - 10.5, zimą zdarza się przekraczać 11 w ciężkich warunkach

zresztą http://www.motostat.pl/vehicle-stats/14089 jest prawie 40kkm

a co do samego auta, przecież jest to kompakt, niecałe 1400kg, opona 195 ... jaki to van

astra F, 1.4 60KM w takich samych warunkach paliła więcej, ciężko było zejść poniżej 10.5L (LPG, IIgen)

więc maksiu to silnikowo udane auto, wspomniane DU i GM nie należą do oszczędnych

Napisano

> Niby tak ale o Zafirze, touranie tez można tak napisać.

No nie do końca - tam siedzisz ciut bardziej "pionowo" i masz +2 małe fotele. ok.gif

Napisano

> a może huta to nie miasto ?

Zupełnie inaczej się jeździ po hucie niż po drugiej stronie miasta.

> robię 100% przebiegu w terenie zabudowanym, specjalnie podałem średnią prędkość, bo faktycznie w

> korkach staram się nie stać (np jadę do pracy na 7 )

Czasem się nie da w korkach nie stać.

> a co do samego auta, przecież jest to kompakt, niecałe 1400kg, opona 195 ... jaki to van

W sumie wysokość, czyli aerodynamika robi różnicę przy większych prędkościach.

> więc maksiu to silnikowo udane auto,

To mu na plus. Bardziej mi chodziło o to że tzw. "w mieście" jest nieporównywalne, bo jeden będzie dojeżdżał np. z Wieliczki do Huty (A4-S7) i robił spokojnie średnią 30 km/h a inny z Huty do Rząski i odstoi swoje na ROK i jego średnia wyjdzie ok. 15 km/h.

Spalanie będą mieli zdecydowanie różne.

> wspomniane DU i GM nie należą do oszczędnych

A to już inna bajka.

Napisano

> Zupełnie inaczej się jeździ po hucie niż po drugiej stronie miasta.

toteż zaznaczyłem że jeżdżę i z jaką średnią wink.gif

ale dalej jest to cykl miejski

15km to już przegięcie w drugą stronę wink.gif

> W sumie wysokość, czyli aerodynamika robi różnicę przy większych prędkościach.

po mieście to max 80km/h grinser006.gif

nie wiem w sumie trza by porównać z focusem np kombi

IMO dramatu nie ma, to są centymetry hmm.gif

a auto jest dość opływowe

> To mu na plus. Bardziej mi chodziło o to że tzw. "w mieście" jest nieporównywalne, bo jeden będzie

> dojeżdżał np. z Wieliczki do Huty (A4-S7) i robił spokojnie średnią 30 km/h a inny z Huty do

> Rząski i odstoi swoje na ROK i jego średnia wyjdzie ok. 15 km/h.

> Spalanie będą mieli zdecydowanie różne.

ano, ja nawet celowo jadę na 7 a nie 8, bo to już 10min oszczędności czasu

jakiś czas temu był wątek o średnich w mieście i moja jakoś nie odbiegała znacznie, choć faktycznie jest dość wysoka

ale tak jak pisałem, jeżdżę, jak mam coś do załatwienia w obrębie nawet IIobw to idę z buta, albo tramwajką, rzadko mi się zdarza zjeżdżać z alej w stronę centrum

edit: z ciekawości poszukałem w katalogu i tak

focus kombi 1340kg, 10.5s do 100km/h, spalanie 9,5/5,6/7,0

c-max (1312-1370kg), 10,8s do 100km/h, spalanie 9,7/5,6/7,1

masa chyba robi różnicę, bo poza miastem (opory powietrza) wychodzi to samo hmm.gif

Napisano

Resor stanowczo wplywa na komfory pasazerow tylnej kanapy szczegolnie na pusto no.gif

Jak nie musisz to nie kupuj dostawczaka...

Z opisanych to :

- tylko nowe doblo , bo stare ma resor (ale jak widac celujesz w 1.6MJ czyli nowe doblo)

- berlingo ma jeden minus 5 biegow skrzynia biegow , w miescie fajnie w trasie upierdliwo krotka frown.gif

- caddy to vw czyli bedzie drogie bo wyjsciowo jest baardzo drogie (nowe caddy netto kosztuje tyle co konkurencja brutto - czli doblo , berlingo itp)

- kangoo - tez czytalem te opinie i chyba wiem skad sie to bierze - to jest auto zbudowane na scenicu II

Napisano

> - berlingo ma jeden minus 5 biegow skrzynia biegow , w miescie fajnie w trasie upierdliwo krotka

E.... marudzenie.

Kumpel ma 1,6 HDi, zrobiliśmy na wakacjach +/- 4 kkm i nie marudził, a warunki były różne - góry (Czarnogóra) i autostrady (Węgry, Chorwacja).

Napisano

> E.... marudzenie.

> Kumpel ma 1,6 HDi, zrobiliśmy na wakacjach +/- 4 kkm i nie marudził, a warunki były różne - góry

> (Czarnogóra) i autostrady (Węgry, Chorwacja).

A co mial mowic wink.gif do 120 jest fajnie potem halas... jechalem na probnej jezdzie i brakuje tej 6tki frown.gif

Podobno ma byc jakis lyftyng...

Napisano

> Szukam samochodu dla rodziny 2+2. Miała być Zafira albo Touran ale zacząłem sie zastanwiać nad

> klasą Berlingo, Caddy itp. Jak one się sprawdzaja jako rodzinne ?

Komfort w tych samochodach będzie niższy, aniżeli w typowych minivanach.

Czy zainteresowałeś się tymi samochodami ze względu na cenę, czy na możliwości ładunkowe? Bo jeśli te drugie, czyli dużo i często wozisz, to rzeczywiście dobry pomysł. Ale jeśli nie, to jednak przymierz się do minivanów. Będą wygodniejsze i lepiej wyposażone. Touran, C-max, Verso, Mazda 5 - dają komfort podróżowania. Jeśli to się mieści w Twoim budżecie, rzuć okiem na S-maxa - będzie największy z nich.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Quote:

Partner/Berlingo - tu się boje troche "francuza". Z wygladu niezły.

Nie ma się czego bać, zawiecha jest fajna i sprężysta, a słynna belka jak padnie to koszt regeneracji jest średnio od 500zł w górę ale jest to wydatek raz na kilkadziesiąt tyś. km więc tragedii nie ma i jeszcze można sobie wybrać opcję "twardości/położenia", nie wiem jak nowe ale w starszych silniki 1.9D to mułki lub nie*, praktycznie nie do zajechania.

Dla rodziny fajna opcja to wersja Mulispace z przesuwnymi drzwiami z obydwu stron

Napisano

> Quote:

> Nie ma się czego bać, zawiecha jest fajna i sprężysta, a słynna belka jak padnie to koszt

> regeneracji jest średnio od 500zł w górę ale jest to wydatek raz na kilkadziesiąt tyś. km więc

> tragedii nie ma i jeszcze można sobie wybrać opcję "twardości/położenia", nie wiem jak nowe

> ale w starszych silniki 1.9D to mułki lub nie*, praktycznie nie do zajechania.

> Dla rodziny fajna opcja to wersja Mulispace z przesuwnymi drzwiami z obydwu stron

ale do 3 lat to chyba 1.9 już nie ma, a wersje osobowe mają w std drzwi z obu stron

wypas są wersje ze szklanym dachem i całą zabudową sufitu grinser006.gif

Napisano

> A co mial mowic do 120 jest fajnie potem halas...

Widziałem jak wyglądał po 1200 km autostradami starym Partnerem w zeszłym roku i nowym Berlingo w tym roku, w większości nie autostradami. Różnica na plus jest kolosalna.

Owszem, 6 była by wskazana, ale jej brak nie dyskwalifikuje auta, szczególnie w polskiej mało autostradowej rzeczywistości.

Napisano

> - kangoo - tez czytalem te opinie i chyba wiem skad sie to bierze - to jest auto zbudowane na

> scenicu II

Interesująca teoria.

Napisano
  • Autor

Większość przebiegu robię po mieście także bez 6 dam radę. Zresztą jakoś średnio mi się jeździ samochodami z 6 biegową skrzynią za dużo machania. Skusze się chyba na jazdę próbną Citroenem/Peugeotem. Widzę, że mają diesla 75 koni ale to chyba za mało.

Pzdr

> Widziałem jak wyglądał po 1200 km autostradami starym Partnerem w zeszłym roku i nowym Berlingo w

> tym roku, w większości nie autostradami. Różnica na plus jest kolosalna.

> Owszem, 6 była by wskazana, ale jej brak nie dyskwalifikuje auta, szczególnie w polskiej mało

> autostradowej rzeczywistości.

Napisano

> Kangoo - po przeczytaniu opinii o awaryjnosci raczej odpadło a szkoda bo najbardziej mi sie podoba.

> Jakieś doświadczenie z tymi modelami ? Moze inny tego typu ?

Mam parę sztuk kangoo - tak stary, jak i nowy model.

Nowe są dość nowe (ok 2 lata najstarszy), stare mają już 3+ lat, ale dość małe przebiegi (nie przekraczają 100 000 km).

Awaryjności szczególnie podwyższonej i kosztotwórczej nie odnotowałem.

Poza "gorliwością" serwisów Renault do wymieniania kpl klocków z tarczami co przegląd, wyleczoną przeze mnie szczególnych problemów z serwisem brak.

Z rzeczy typowych w starym kangoo:

1. Dość szybko siadają końcówki drążków/drążki kierownicze

2. W 2 szt siadła chłodnica - dostałem rozsądny jak na moje warunki goodwill

3. W 1 siadł skraplacz klimatyzacji - zrobiłem poza ASO

Co do nowych - jak pisałem, są za nowe, żeby móc coś konkretnego powiedzieć.

Tzw źródła zbliżone do dobrze poinformowanych mówią, że w przypadku 1,5 dCi właściwym ruchem jest wykonanie zmiany oleju na półsyntetyk po pierwszych 10 kkm i trzymanie się tego oleju i interwału i można spoko klepać setki kkm.

W moim przypadku samochody jeżdżą zgodnie z zaleceniami producenta, czyli przegląd co 20 kkm i wystarcza.

Co do samego Kangura, to uważam, że jest to absolutnie GENIALNE auto rodzinne - wygodne, pojemne, nie rzucające się w oczy, niepretensjonalne, zabijające funkcjonalnością, a przy tym proste konstrukcyjnie, więc nie generujące nadmiernych kosztów.

Wielkim plusem, dystansującym tego typu auta od miniwanów są suwane drzwi boczne-tylne i tylne otwierane na boki - świetna sprawa w ciasnym mieście.

Wada?

Ja widzę jedną - nie jest to wymarzone auto do jechania w trasę - przy dużych prędkościach jest głośno, zawieszenie nie przystaje do V pow 120 km/h, jest spora wrażliwość na podmuchy wiatru.

Dojechać się da, nawet daleko, ale...

Kiedyś jeździło się maluchem w 4 osoby z psem do Bułgarii i nikt nie narzekał - dziś są jednak nieco inne wymagania.

ALE - nie zmienia to mojej opinii - jest to najgenialniejsze auto rodzinne.

Aha, żeby nie było - mam do miniwana porównanie stałe, bo mam też grand scenika, więc czym sie oba różnią w bieżącej eksploatacji to wiem :-)

Napisano

> Citroenem/Peugeotem. Widzę, że mają diesla 75 koni ale to chyba za mało.

To podejrzewam jest po to, żeby w cennikach była pozycja "diesel już od X9.999 zł".

Pamiętaj, że cena cennikowa Citroena to taki żart, nie wystrasz się.

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem nowe Kangoo najbardziej mi się podoba. Nie jeździełem ale zarówno na zewnątrz i wewnątrz bez zastrzeżeń.

Troche mnie te negatywne opinie blokuja przed Renault ale z drugiej strony trzeba chyba z dystanesm podchodzic do tego. tym bardziej, że nie ejstem osobą, która z lenistwa nie jeździ do ASO z każda bzdurną usterką typu skrzypienie deski itp.

W Kangoo zastanawiam sie czy brac najprostszego 1.5 czy raczej 1.6 w benzynie z zagazować.

Pzdr

> Co do nowych - jak pisałem, są za nowe, żeby móc coś konkretnego powiedzieć.

> Tzw źródła zbliżone do dobrze poinformowanych mówią, że w przypadku 1,5 dCi właściwym ruchem jest

> wykonanie zmiany oleju na półsyntetyk po pierwszych 10 kkm i trzymanie się tego oleju i

> interwału i można spoko klepać setki kkm.

> W moim przypadku samochody jeżdżą zgodnie z zaleceniami producenta, czyli przegląd co 20 kkm i

> wystarcza.

> Co do samego Kangura, to uważam, że jest to absolutnie GENIALNE auto rodzinne - wygodne, pojemne,

> nie rzucające się w oczy, niepretensjonalne, zabijające funkcjonalnością, a przy tym proste

> konstrukcyjnie, więc nie generujące nadmiernych kosztów.

> Wielkim plusem, dystansującym tego typu auta od miniwanów są suwane drzwi boczne-tylne i tylne

> otwierane na boki - świetna sprawa w ciasnym mieście.

Napisano

> W Kangoo zastanawiam sie czy brac najprostszego 1.5 czy raczej 1.6 w benzynie z zagazować.

To co napisałem - 1,5 przy założeniu opisanej wcześniej koncepcji skróconego interwału serwisu olejowego daje radę.

Moim zdaniem pchać się w gaz nie warto, ale - jak wiadomo powszechnie - mam b. ambiwalentny stosunek do tego "najszlachetniejszego-z-paliw".

85KM to już całkiem OK silnik do tego auta.

Aaaa, jeszcze jedno - "mój" kangur zaczął mieć rdzawe wypryski na drzwiach przód (na "parapecikach) - oczywiście chlapnęli w ramach gwarancji.

Napisano
  • Autor

A Roomster jako rodzinne dla rodziny 2+2 ? Jak z miejscem z tyłu ? Silnik 1.2 tsi jak się sprawuje ? Spalanie miasto, trasa 90-110 i 140-150 ?

Pzdr

Napisano

> A Roomster jako rodzinne dla rodziny 2+2 ? Jak z miejscem z tyłu ? Silnik 1.2 tsi jak się sprawuje

> ? Spalanie miasto, trasa 90-110 i 140-150 ?

> Pzdr

Z przodu fabia, z tyłu octavia. Bagażnik ponad 500l. Spalanie średnio koło 7l. Trasa zgodnie z przepisami koło 5,5 przy 140-150 około 7,5.

Napisano

> A Roomster jako rodzinne dla rodziny 2+2 ?

Wolałbym Yeti. Przód Roomstera to niestety Fabia.

> Jak z miejscem z tyłu ?

W wersji vario-flex jest ok.gif

> Silnik 1.2 tsi jak się sprawuje ?

Bardzo fajnie. Miałem porównanie z Rezzo 2.0 121 KM i subiektywne wrażenie jest że Yeti jedzie lepiej. Ponoć 1,2 TSI na hamowniach wypluwa ok. 115 KM.

Choć na gwarancji wymieniono wyciągnięty łańcuch rozrządu (ponoć drugi przypadek w PL).

> Spalanie miasto, trasa 90-110 i 140-150 ?

Kraków - 8,5-9, raczej 9 niż 8,5. 90-110 minimum jakie miałem Krynica - Kraków coś koło 5, autostrady 140-150 potrafi być ok 10 - Yeti ma aerodynamikę kiosku ruchu, Roomster może być tu ciut lepszy. Ale cudów nie ma, te 105-115 KM z czegoś musi się wziąć.

Napisano

> A Roomster jako rodzinne dla rodziny 2+2 ? Jak z miejscem z tyłu ? Silnik 1.2 tsi jak się sprawuje

> ? Spalanie miasto, trasa 90-110 i 140-150 ?

> Pzdr

Tanio bo za około 4,5tyś można dokupić DSG + ESP.

Napisano
  • Autor

Sporo, myślałem jako alternatywę dla LPG i diesla ale to za dużo.

Pzdr

> Kraków - 8,5-9, raczej 9 niż 8,5. 90-110 minimum jakie miałem Krynica - Kraków coś koło 5,

> autostrady 140-150 potrafi być ok 10 - Yeti ma aerodynamikę kiosku ruchu, Roomster może być tu

> ciut lepszy. Ale cudów nie ma, te 105-115 KM z czegoś musi się wziąć.

Napisano

Combo?

Napisano

Z moich wrażeń jazdy za kierownicą Caddy 1.9TDI zdecydowanie odradzam ten samochód jako osobowy/rodzinny. Mnie jeździło się jak jakimś Ikarusem - zarówno pod względem osiągów jak i obsługi sprzęgła/skrzyni biegów nie wspominając już o hałasie ..

Roomster już jak najbardziej się na rodzinne nadaje, ale odradzam 1.4TDI - za słaby choć faktycznie oszczędny.

Napisano

> Combo?

Znaczy sie Doblo?

Napisano

> Znaczy sie Doblo?

Nie, jeszcze produkują normalnego Opla Combo. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.