Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tani kufer czy rollbag

Featured Replies

Napisano

Szykuje mi się pierwszy zagraniczny wyjazd moto i zastanawiam się jak sie spakować. Po poprzednim właścicielu mam stelarz po kufer centralny i boczne, ale nigdy kufra nie miałem/nie używałem.

Narazie zapowiada sie użycie jednorazowe, ale może mi sie spodoba.

Niestety budżet mocno ograniczony - oglądałem kufry Awina 56l w sklepie za niecałe 90zł i nie wygląda to źle, wykonanie nie przeraża. Nie wiem tylko jak moto sie zachowuje z takim szerokim kufrem (wchodzą tam 2 kaski). Alternatywą jest rollbag za 40zł. Czy rollback da się sensownie zamontować wzdłuż moto (jade sam) do uchwytów pasażera i stelaża centralnego.

Wyjazd 3 dniowy, do zabrania ciuchy cywilne, bielizna, mały sprzęt foto, dokumenty, jakiś napój żeby przetrwać upały plus to co podpowiedzą kompani wycieczki. "bagażnik" pod kanapą zajmą narzędzia i inne pierdoły.

Napisano

> Szykuje mi się pierwszy zagraniczny wyjazd moto i zastanawiam się jak sie spakować. Po poprzednim

> właścicielu mam stelarz po kufer centralny i boczne, ale nigdy kufra nie miałem/nie używałem.

> Narazie zapowiada sie użycie jednorazowe, ale może mi sie spodoba.

> Niestety budżet mocno ograniczony - oglądałem kufry Awina 56l w sklepie za niecałe 90zł i nie

> wygląda to źle, wykonanie nie przeraża. Nie wiem tylko jak moto sie zachowuje z takim szerokim

> kufrem (wchodzą tam 2 kaski). Alternatywą jest rollbag za 40zł. Czy rollback da się sensownie

> zamontować wzdłuż moto (jade sam) do uchwytów pasażera i stelaża centralnego.

> Wyjazd 3 dniowy, do zabrania ciuchy cywilne, bielizna, mały sprzęt foto, dokumenty, jakiś napój

> żeby przetrwać upały plus to co podpowiedzą kompani wycieczki. "bagażnik" pod kanapą zajmą

> narzędzia i inne pierdoły.

kufer lepszy ale nie wiem czy bym sie zdecydowal na kufer za 90 PLN

Napisano

> kufer lepszy ale nie wiem czy bym sie zdecydowal na kufer za 90 PLN

Jako boczne to tylko z ekspanderami, żeby nie zgubić. Jako centralny jeżdżę już drugi sezon od śniegu do śniegu i jedyne co to szycie gum mocujących bagaż w środku puszcza - igła, nitka i naprawione. Woda do środka się nie leje. Generalnie nie narzekam waytogo.gif Pewnie że wolałbym Givi, Kappe czy Shad'a ale za tą kasę jest na prawdę w porządku.

Napisano

> Szykuje mi się pierwszy zagraniczny wyjazd moto i zastanawiam się jak sie spakować. Po poprzednim

> właścicielu mam stelarz po kufer centralny i boczne, ale nigdy kufra nie miałem/nie używałem.

> Niestety budżet mocno ograniczony - oglądałem kufry Awina 56l w sklepie za niecałe 90zł i nie

> wygląda to źle, wykonanie nie przeraża. Nie wiem tylko jak moto sie zachowuje z takim szerokim

> kufrem (wchodzą tam 2 kaski). Alternatywą jest rollbag za 40zł. Czy rollback da się sensownie

> Wyjazd 3 dniowy, do zabrania ciuchy cywilne, bielizna, mały sprzęt foto, dokumenty, jakiś napój

> żeby przetrwać upały plus to co podpowiedzą kompani wycieczki. "bagażnik" pod kanapą zajmą

tutaj pasuje zawsze polecana i naprawdę dobra 50L niebieska torba z Louis'a... cena bardzo dobra i powinna Ci wystarczyć

Napisano

podobno same kufry Awiny nie są złe tylko ich plastikowe płyty montażowe są do niczego i zdarzają się przypadki pękania płyt i wypinania i gubienia kufra. Są ponoć takie z metalowymi płytami i te są niby lepsze. Tak słyszałem i takie opinie czytałem na kilku forach, sam doświadczeń z awiną nie mam.

Niebieską torbę louisa też mam, używałem jej sporo na XJotce i jest naprawdę mega pojemna.

Napisano

> tutaj pasuje zawsze polecana i naprawdę dobra 50L niebieska torba z Louis'a... cena bardzo dobra i

> powinna Ci wystarczyć

Poka poka!

Napisano
  • Autor

> tutaj pasuje zawsze polecana i naprawdę dobra 50L niebieska torba z Louis'a... cena bardzo dobra i powinna Ci wystarczyć

Właśnie o niej myślałem, tylko zastanawiam się czy nie będę musiał na każdym przystanku czegoś z niej wyjmować i wkładać ?

I czy da się ją zamontować wzdłuż moto na siedzeniu pasazera i stelażu

Napisano

> Właśnie o niej myślałem, tylko zastanawiam się czy nie będę musiał na każdym przystanku czegoś z

> niej wyjmować i wkładać ?

> I czy da się ją zamontować wzdłuż moto na siedzeniu pasazera i stelażu

zamontujesz jak chcesz... gumowe linki i montujesz... do kupienia np na allegro

z tego co widze kultowy niebieski zostal zastapiony szarym smile.gif

Napisano

> I czy da się ją zamontować wzdłuż moto na siedzeniu pasazera i stelażu

rollbag jest fajny, ale wkładanie i wyjmowanie z niego jest nieco uciążliwe jak i sam jego montaż.

dużym plusem jest aerodynamika, na początku sam nie wierzyłem, ale potwierdziło mi się na kilku trasach, że jadąc z rolką na kanapie niemal dotykającą moich pleców oraz tankbagiem, spalanie znacznie spada.

Napisano

Co do tych nowych kufrow za 90 pln'ow to osobiscie nie mialbym przekonania, obawial byl sie. Co innego co do kufrow z jakiejs aukcji - inna bajka.

Jadac samemu niema jakiegokolwiek problemu z zamontowaniem tej torby Louisa, smiesznie tania cos miedzy 5 - 6 Euro ( bez znizek biglaugh.gif ), w sposob jaki opisales.

Torba jest na tyle pakowna, ze wchdzi do niej

1. Namiot dwuosobowy

2. Materac gumowany 135 x 195 cm

3. Przescieradlo na materac

4. Spiwor - bez pokrowca

5. poduszka

6. pare innych drobiazgow

http://www.akf-shop.de/shop/images/product_images/popup_images/28853_0__10024010.jpg

sam z takowa podrozuje, dodatkowo montuje na nia duzy plecak.

Jedyny problem, to to, ze torba moze po czesci lub w calosci zaslaniac tylne swiatlo.

wink.gif

Napisano

Zdecydowanie polecam kufer, nawet tanią podróbkę!

Przez kilka lat eksploatowałem kufry boczne i centralny będące jakimiś tanimi podróbkami Givi i nic złego im się nie stało.

Jednak w związku z ich taniością należy przedsięwziąć pewne kroki aby zabezpieczyć się przed ich zgubieniem czy nawet kradzieżą.

Ja wszystkie kufry dodatkowo umocowałem do płyty montażowej śrubą M8 z nakrętką motylkowa przełożoną poprzez przewiercone dno. Poza tym brzegi kufrów bocznych uszczelniłem w fabrycznej szczelinie gumowa uszczelką samoprzylepną stosowaną do okien czy drzwi.

Kufry wytrzymały wiele kkm po dziurawych drogach i jedną niegroźną przewrotkę i ślizg po asfalcie, chroniąc doskonale motocykl przed porysowaniem!

Kufer centralny ma tą przewagę nad wszelkimi worami i rolami, że łatwo można do niego zapakować i w trasie szybko wyjąć różne rzeczy, bez konieczności rozgrzebywania całego misternie w domu upchanego bagażu!

Ponadto jest w 100% nieprzemakalny i w razie nagłego deszczu można po prostu szybko wrzucić do niego wszelkie bambetle, dopchnąć klapą i gitara!

smile.gif

285192180-16b.jpg

285192180-12a.jpg

Dodatkowo ozdobne relingi na kufrze centralnym na tyle mocno zamontowałem, że służyły do przytroczenia małego 2 osobowego namiotu czy też innych rzeczy!

post-95197-14352513596691_thumb.jpg

Napisano

uzywam jedno i drugie i powiem tak:

tani kufer jest tani z wszelkimi tego konsekwencjami, ale zeby sie rozpadl trzeba co najmniej miesiecy intensywnej eksploatacji

ja w swoim wozilem czesto po kilkanascie kg po dziurach, przezyl pare gleb (chroniac motocykl), w koncu wypadl z niego zamek (przerobilem na klodke wsadzana w przewiercony guzik), popekala metalowa plywa montazowa (zaspawalem), peklo dno przy mocowaniach (zalane zywica z wloknem szklanym, ale i to tez peklo), z tym, ze moj byl uzytkowany codziennie i to intensywnie (jako codzienne zaopatrzenie restauracji przez pare miesiecy) oraz pare lat prywatnie

z torba tez jest ok, ale ma pewne wady - zeby sie trzymala jest zwiazana linkami i pajaczkami - zeby z niej cos wyjac jest wiekszy problem

nie ma zamka, wiec lipa zostawic cos przy moto

no i troche sie potrafi mimo przywiazania poprzesuwac w trasie, czasem na tyle mocno, ze moto zaczyna sciagac

wiec ogolnie o wiele bardziej polecalbym kufer

Napisano

> podobno same kufry Awiny nie są złe tylko ich plastikowe płyty montażowe są do niczego i zdarzają

> się przypadki pękania płyt i wypinania i gubienia kufra. Są ponoć takie z metalowymi płytami i

> te są niby lepsze. Tak słyszałem i takie opinie czytałem na kilku forach, sam doświadczeń z

> awiną nie mam.

To prawda. Dołączone płyty montażowe to porażka. Wciąż leżą gdzieś w garażu. Na płycie Givi trzyma się jak baca skały.

Napisano

> podobno same kufry Awiny nie są złe tylko ich plastikowe płyty montażowe są do niczego i zdarzają

> się przypadki pękania płyt i wypinania i gubienia kufra. Są ponoć takie z metalowymi płytami i

> te są niby lepsze.

miałem plastikowa to zaczep mi szlak trafil, teram mam metalowa i wszytsko jest OK

Napisano

> miałem plastikowa to zaczep mi szlak trafil, teram mam metalowa i wszytsko jest OK

Nie napisałem ważnej rzeczy, moje boczne kufry miały właśnie płyty z blachy natomiast centralny plastikową! Jednak przy centralnym jest inny rozkład obciążenia i plastikowa spokojnie daje radę, pod warunkiem dodatkowego umocowania kufra do niej śrubą!

smile.gif

Napisano

> Nie napisałem ważnej rzeczy, moje boczne kufry miały właśnie płyty z blachy natomiast centralny

> plastikową! Jednak przy centralnym jest inny rozkład obciążenia i plastikowa spokojnie daje

> radę, pod warunkiem dodatkowego umocowania kufra do niej śrubą!

hehe.gif to ja odpuscilem sruby, i w pełni zapakowany kufer wytrzymuje ok.gif

Napisano

> to ja odpuscilem sruby, i w pełni zapakowany kufer wytrzymuje

Zgadza się, że wytrzymuje ale dodatkowe przytwierdzenie śrubą dawało mi 100 procentową pewność, że kufer nie odpadnie wraz z opierającym się o niego pasażerem! Kufra centralnego nigdy nie zdejmowałem więc dodatkowe umocowanie nie stwarzało żadnych problemów.

Ponadto mocowanie ciężkich bocznych bo zapakowanych na maxa nie wzbudzało mojego zaufania. Dodatkowe wzmocnienie śrubami z dużymi podkładkami dało mi pewność, że nie będę musiał niczego zbierać po drodze.

smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.