Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na czerwonym - mandat ?

Featured Replies

Napisano

Na wstępie zaznaczę że jeżdżę na moto od niedawna dlatego przejeżdżanie na czerwonym świetle to jeszcze dla mnie zupełnie nowy temat.

Zastanawia mnie jak podchodzi do tego policja? Przymykają oko - da się wytłumaczyć, czy bezwzględnie walą mandaty i nie ma przebacz?! Może macie jakieś swoje doświadczenia w tej kwestii?

Chodzi mi oczywiście o sygnalizację wzbudzaną "magnetycznie" która kompletnie ignoruje motocykle - wczoraj w nocy wystałem się chyba z 10 minut na takich światłach czekając na jakąś puszkę która stanęła by za mną "budząc" światła, jednak ta nie nadjechała więc w końcu zdecydowałem się na przejazd bo stałbym tam chyba do rana spineyes.gif

Napisano
IMO i tak Ci mandat wladuja, przelatujesz na wlasna odpowiedzialnosc, zawsze mozesz poleciec dalej i zawinac na nastepnym skrzyzowaniu
Napisano
  • Autor

Jak jedziesz główną i skręcasz to może i tak, gorzej jak próbujesz opuścić osiedle a jest jeden wyjazd więc nie da rady pojechać "na około", ew. stoisz na podporządkowanej(jednokierunkowa - więc nie ma opcji żeby zawrócić), w Krakowie jest tego niestety sporo, póki co jeżdżąc samochodem nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy.

"Legalnie" wybrnąć z takiej sytuacji praktycznie się nie da, no chyba że stoimy "do rana" ew. może zgasić moto i przeprowadzić przez pasy jako pieszy?!(można tak? hmm.gif)

Napisano

Może macie jakieś swoje doświadczenia w tej

> kwestii?

> Chodzi mi oczywiście o sygnalizację wzbudzaną "magnetycznie" która kompletnie ignoruje motocykle -

>

Moje osobiste doświadczenia to jednak bardzo ostrożny przejazd na czerwonym z wcześniejszym upewnieniem się, że "władza" gdzieś się nie czai.

Pewnie nie byłoby zmiłuj się a wyjście alternatywne to przeprowadzenie moto po chodniku albo zejście z moto, wciśniecie przycisku dla pieszych i szybki powrót na motocykl.

hehe.gif

Napisano

> "Legalnie" wybrnąć z takiej sytuacji praktycznie się nie da, no chyba że stoimy "do rana" ew. może

> zgasić moto i przeprowadzić przez pasy jako pieszy?!(można tak? )

jak najbardziej

pozdrawiam

Napisano

> "Legalnie" wybrnąć z takiej sytuacji praktycznie się nie da,

Da się ....

Dzwonimy na 997 informując o awarii sygnalizacji i prosimy zeby przyjechał partol i machnął nam ręką..

W 100% legalnie przejeżdżamy..

Napisano

> Da się ....

> Dzwonimy na 997 informując o awarii sygnalizacji i prosimy zeby przyjechał partol i machnął nam

> ręką..

> W 100% legalnie przejeżdżamy..

smirk.gif

kiedy umawiamy się żebyś mi zademonstrował jak to działa ? smirk.gif

Napisano

> kiedy umawiamy się żebyś mi zademonstrował jak to działa ?

Zawsze można poinformować dyspozytora o fakcie nagrywania rozmowy, opisać sytuację, a potem poprosić o pozwolenie przejechania rotfl.gif

Napisano

Wydaje mi się że jeżeli długo czekamy, a sygnalizacja się nie zmienia i przejedziemy na czerwonym, jak wytłumaczymy sprawę policji to raczej mandatu się nie dostanie. To też są ludzie, zrozumieją. Tak naprawdę zależy na kogo trafimy.

Czytałem na jakimś forum (jest też chyba film na YT), że pomaga magnes neodymowy przyczepiony do podwozia, nie miałem okazji testować.

Napisano

Formalnoprawnie - walisz na czerwonym z pełną konsekwencją tego faktu.

ALE

W opisywanej sytuacji, gdyby trafił się misio-służbista - odmówiłbym przyjęcia mandatu.

Bardzo zbliżone problemy miewam jeżdżąc na rowerze - skrzyżowanie jednej z pobliskich mi ulic ma właśnie sygnalizację sterowaną pętlą indukcyjną, dla której rower "nie istnieje"...

Motorower zresztą też :-)

Anałej -> notyrycznie muszę walić na czerwonym...

Napisano

> Na wstępie zaznaczę że jeżdżę na moto od niedawna dlatego przejeżdżanie na czerwonym świetle to

> jeszcze dla mnie zupełnie nowy temat.

> Zastanawia mnie jak podchodzi do tego policja? Przymykają oko - da się wytłumaczyć, czy

> bezwzględnie walą mandaty i nie ma przebacz?! Może macie jakieś swoje doświadczenia w tej

> kwestii?

> Chodzi mi oczywiście o sygnalizację wzbudzaną "magnetycznie" która kompletnie ignoruje motocykle -

> wczoraj w nocy wystałem się chyba z 10 minut na takich światłach czekając na jakąś puszkę

> która stanęła by za mną "budząc" światła, jednak ta nie nadjechała więc w końcu zdecydowałem

> się na przejazd bo stałbym tam chyba do rana

może to dziwne ale mam taka sama sytuacje która powtarza sie już z miesiąc , uszkodzenie sygnalizacji raczej odpada bo w dzien jest dobrze tylko w godzinach 22-6 rano , a teraz najlepsze to jest to ze jakbym nie stawał moja skodą felicia to czerwone pali sie cały czas i jestem zmuszony przejechać na czerwonym

Napisano

> jakbym nie stawał moja skodą felicia to czerwone pali sie cały czas i

> jestem zmuszony przejechać na czerwonym

Już za dużo rdzy i szpachli, a mało blachy grinser006.gif

Żartowałem, proszę się nie unosić, jutro przyjadą kwiaty z programu amsory zlosnik.gif

Napisano

> W opisywanej sytuacji, gdyby trafił się misio-służbista - odmówiłbym przyjęcia mandatu.

pierwszy raz zgadzam się z Tobą w 100% waytogo.gif

analogicznie możemy stać autem przed sygnalizatorem, który dokonał żywota i ciągle świeci się czerwone. jak długo mam stać? niewiem.gif auta przecież nie przeprowadzę po przejściu dla pieszych, a z moim "skuterkiem" też byłby kłopot - marne 360kg... a też pętli indykcyjnych nie rusza icon_eek.gif

a w przypadku propozycji mandatu nie przyjmę i będę się bronił tym, że chcę, lecz nie mogę korzystać z drogi w normalny sposób.

można zawsze przeprowadzić dowód w postaci wizji lokalnej z udziałem oskarżonego wraz z "narzędziem zbrodni" biglaugh.gif i za każdym razem będzie tak samo: światła mnie nie widzą screwy.gif

Napisano

> kiedy umawiamy się żebyś mi zademonstrował jak to działa ?

A czy ja mówie ze to sensowne?

Głupie ale za to zgodne z prawem....

O ile masz zestaw glosnomówiacy...

Napisano

> Już za dużo rdzy i szpachli, a mało blachy

to dopiero będzie bo w przyszłym miesiącu wizyta u blacharza grinser006.gif

> Żartowałem, proszę się nie unosić, jutro przyjadą kwiaty z programu amsory

nie jestem z tych co się unoszą, zresztą kto to widział żeby ktoś ważący 120 kilo mógł się unosić zlosnik.gif

Napisano

nieraz naczekałem się na zielone i potem powertowałem co na to prawo jak zachować się

Napisano

> nieraz naczekałem się na zielone i potem powertowałem co na to prawo jak zachować się

Niestety nic odkrywczego to nie wniosło poza powtórzeniem tego co już wcześniej zostało powiedziane.

Albo ryzykujemy mandat lub wniosek o ukaranie do sądu albo stoimy do us... śmierci!

O tym czy nas ukarać i jak wysokim mandatem zawsze zadecydują inni i tylko od ich dobrej woli (policmajstra albo sądu) zależy czy nam dadzą i ile.

To co napisano w artykule to można traktować jak takie sobie babulenie a nie jest to poparte żadną podstawą prawną a tylko taką kieruje się sąd!

Napisano

Gdzieś czytałem na ten temat artykuł i jakiś policjant wypowiadał się na ten temat i ogólnie stwierdził że powinieneś pchać motocykl przez przejście dla pieszych hehe.gif

Ja śmigam na czerwonym, moja dziewczyna jedzie na wprost a potem zawraca gdzie w miejscu gdzie można, więc każdy ma jakiś swój sposób na to biglaugh.gif

Ale ogólnie ustawodawca nie przewiduje sytuacji gdy możesz przejechać na czerwonym świetle jeśli w jakikolwiek sposób to nie zagraża Twojemu życiu wink.gif

Napisano

> nieraz naczekałem się na zielone i potem powertowałem co na to prawo jak zachować się

Oj no po co czytać cały artykuł, możesz jak nikt nie widzi zlosnik.gif

Napisano

Apropo tematu, dzisiaj w Raporcie Turbo mówili że w USA smile.gif mają zezwolić motocyklistom jazdę na czerwonym bo ich pętle nie łapią smile.gif Więc coś w tym jest... Mówili też że nie opłaca się im przerabiać skrzyżowań więc jak się zielone nie oświeci przez dłuższy czas (nie podali jaki) to 2oo mogą jechać na czerwonym.

Napisano

> Apropo tematu, dzisiaj w Raporcie Turbo mówili że w USA mają zezwolić motocyklistom jazdę na

> czerwonym bo ich pętle nie łapią Więc coś w tym jest... Mówili też że nie opłaca się im

> przerabiać skrzyżowań więc jak się zielone nie oświeci przez dłuższy czas (nie podali jaki) to

> 2oo mogą jechać na czerwonym.

IMHO doskonała wymówka, żeby walić na każdym czerwonym, jakie się spotka na drodze.

Całkowicie niepedagogiczna, przynajmniej w naszych warunkach.

Napisano

> IMHO doskonała wymówka, żeby walić na każdym czerwonym, jakie się spotka na drodze.

> Całkowicie niepedagogiczna, przynajmniej w naszych warunkach.

Przy zachowaniu 2-3 warunków, czyli oznakowanie skrzyżowania z pętlą indukcyjną jakimś znaczkiem + zakaz wjazdu na czerwonym jak na skrzyżowaniu znajduje się jakikolwiek samochód poza motocyklem i ewentualnie jakiś czasowy wymóg (ale to już było by trudne do osiągnięcia i wyegzekwowania), taki przepis miał by sens.

Napisano

> Przy zachowaniu 2-3 warunków, czyli oznakowanie skrzyżowania z pętlą indukcyjną jakimś znaczkiem +

> zakaz wjazdu na czerwonym jak na skrzyżowaniu znajduje się jakikolwiek samochód poza

> motocyklem i ewentualnie jakiś czasowy wymóg (ale to już było by trudne do osiągnięcia i

> wyegzekwowania), taki przepis miał by sens.

Ale wiesz, że to przekracza granice decyzyjne naszych ustawodawców? biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.