Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziecko sasiada porysowalo auto - co dalej?

Featured Replies

Napisano

Dziecko sasiada przerysowalo mi bok BMW jadac na rowerze. Przypadkiem sasiadka byla na balkonie i wszystko widziala, wiec sie dowiedzialem minute po zdazeniu. Dodatkowo jest nagranie z monitoringu wiec wina jednoznaczna.

Sasiad chce pokryc koszty tylko sugeruje ze zaplaci gotowka i sugeruje wizyte w zaprzyjaznionym ASI KIA gdzie serwisuje swoje auta...

Pytanie:

-jak to zalatwic

-czy robiac malowanie nie w ASO BMW trace gwarancje na blache?

-etc?

PS> do polerowania drzwi tył, do malowania drzwi przód i blotnik przód. Lusterko - nie wiem czy dziala do sprawdzenia...

Napisano

jezeli sasiad ludzki to ty tez to zalatw polubownie mimo ze ciebie boli bardziej niz jego. Podjedz wpierw do swojego ASiO i sie upewnij co do gwarancji na blacharke. Moze nawet z sasiadem ?

Napisano
  • Autor

wyglada i zachowuje sie po ludzku

Napisano

załatw to z AC w ASO BMW a sąsiad niech ci pokryje straty zniżek + zadość uczynienie ... ty będziesz mieć lepiej a jego taniej wyjdzie ...

Napisano

> załatw to z AC w ASO BMW a sąsiad niech ci pokryje straty zniżek + zadość uczynienie ... ty

> będziesz mieć lepiej a jego taniej wyjdzie ...

bardzo dobra rada...

Napisano

> załatw to z AC w ASO BMW a sąsiad niech ci pokryje straty zniżek + zadość uczynienie ... ty

> będziesz mieć lepiej a jego taniej wyjdzie ...

oj nie wiem czy to tak kolorowo wygląda... pokrycie przedmiotowej zniżki przy 3 letnim samochodzie marki premium IMHO zaboli sąsiada dużo bardziej niż koszt malowania 1 elementu...

Napisano

> wyglada i zachowuje sie po ludzku

Zapytaj sąsiada czy ma jakieś OC w życiu prywatnym. Jakiś dodatek do ubezpieczenia mieszkania czy coś.

Napisano
  • Autor

> bardzo dobra rada...

tak, czy nie?

Napisano
  • Autor

> oj nie wiem czy to tak kolorowo wygląda... pokrycie przedmiotowej zniżki przy 3 letnim samochodzie

> marki premium IMHO zaboli sąsiada dużo bardziej niż koszt malowania 1 elementu...

tzn?

Napisano
  • Autor

> Zapytaj sąsiada czy ma jakieś OC w życiu prywatnym. Jakiś dodatek do ubezpieczenia mieszkania czy

> coś.

czego oc? np domu?

Napisano

Najpierw dowiedzieć się ile wyniesie naprawa, później kwestia zastanowienia się,

albo z AC i sąsiad pokrywa utratę zniżek (dobrze policzyć ile będzie tej utraty ile jest aut itd.),

płaci z kieszeni, a może ma jakieś OC w życiu prywatnym ?

Napisano

> tzn?

nie wiem jakie masz zasady "zniżkowe" w AC, ale może się okazać, że "odrabianie" strat zniżkowych może cię kosztować więcej aniżeli koszt malowania porysowanego elementu.

Napisano

> czego oc? np domu?

Dokładnie. Często przy ubezpieczeniu domu/mieszkania jest OC w życiu prywatnym. Jest to produkt często także dodawany przy Kartach Kredytowych.

Napisano

dokładnie tak jak pisze kolega giness. lepiej sprawdzić czy nie polecą ci za bardzo zniżki jeśli takowe posiadasz, i przelicz to za okres paru lat bo nasi wspaniali ubezpieczyciele tylko czekają na nasz nieprzemyślany ruch żeby zakosić nam 30 procent wpysk.gif

Napisano

> bardzo dobra rada...

Nie taka znowu dobra.

Niech dobrze to przemyśli.Nawet jeśli sąsiad pokryje wszystkie koszty, łącznie z pokryciem kwoty utraty zniżek. A co będzie jeśli będzie miał następną szkodę ze swojej winy? Nastąpi kolejna utrata zniżek.Tym razem znacznie bardziej poważniejsza.Więcej % i większa kwota.Poczytaj warunki OWU.

Moim zdaniem spisujesz oświadczenie z danymi świadka włącznie wraz z zobowiązaniem sąsiada,że pokrywa koszty naprawy. Prowadzisz auto do lakiernika i sąsiad za nią płaci.Wydaje mi się ,że nie ma to najmniejszego znaczenia w jakim ASO to zrobi.

Napisano

> bardzo dobra rada...

Bardzo dobra rada to wykupować ubezpieczenie OC w życiu prywatnym i otwarte podejście sąsiada sugeruje że takie ma.

Kosztuje 60 zł za rok, a jak widać - szczególnie dla młodych rodziców - potrafi uratować skórę (i grubsze pieniądze).

Napisano
  • Autor

> dokładnie tak jak pisze kolega giness. lepiej sprawdzić czy nie polecą ci za bardzo zniżki jeśli

> takowe posiadasz, i przelicz to za okres paru lat bo nasi wspaniali ubezpieczyciele tylko

> czekają na nasz nieprzemyślany ruch żeby zakosić nam 30 procent

60%...

Pakietowe ubezpieczenie caly czas jest na samochod...no nic jutro sie dowiem w salonie co i jak...

Napisano

> -czy robiac malowanie nie w ASO BMW trace gwarancje na blache?

Wg mnie oczywiście ją tracisz, to oczywiste.

Ale dla 100% pewności trzeba przeczytać szczegółowo warunki gwarancji.

A ile jeszcze Ci tej gwarancji na karoserię zostało ?

Napisano
  • Autor

> Wg mnie oczywiście ją tracisz, to oczywiste.

> Ale dla 100% pewności trzeba przeczytać szczegółowo warunki gwarancji.

> A ile jeszcze Ci tej gwarancji na karoserię zostało ?

na perforancje z 9 lat...

Napisano

> na perforancje z 9 lat...

No to mimo wszystko nawet ryzykując złe kontakty z sąsiadem uparł bym się na robienie tego w ASO, ale oczywiście bym wytłumaczył na spokojnie że musi być to zrobione w tym i tym miejscu, bo nie chcesz utracić gwarancji.

Napisano

> czego oc? np domu?

Ja mam przy ubezpieczeniu mieszkania. Jak niżej napisane, może koleś ma przy koncie w banku, albo przy ubezpieczeniu domu. Jak gość w porządku to trzeba pomyśleć, żeby z własnej kieszeni nie płacił.

Napisano

> No to mimo wszystko nawet ryzykując złe kontakty z sąsiadem uparł bym się na robienie tego w ASO,

> ale oczywiście bym wytłumaczył na spokojnie że musi być to zrobione w tym i tym miejscu, bo

> nie chcesz utracić gwarancji.

wiesz co ta gwarancja jest warta?

jak po trzech latach nie wyszły dziury to już perforacyjna nie wyjdzie, a ta od kamyka czy zarysowania pod gwarancję nie podchodzi.

Poza tym zawsze można się kłócić, że nie cały samochód był malowany tylko jeden element, to z jakiej paki drugi element traci gwarancję?

Napisano

Miałem podobną sytuację... tylko sąsiad nie mógł pojąć, że to wina jego córki (jechała po chodniku, nie wyhamowała na zakręcie) skończyło się wezwaniem policji, sprawa poszła do sądu dla nieletnich, szkoda młodej...

Ja zrobiłem auto z AC w ASO, ubezpieczyciel dochodzi zwrotu kosztów od Sąsiada (kilka kpln)

Minusy tego są takie, że niestety poleciały zniżki AC, w wyniku czego zmieniłem ubezpieczyciela.

Jak Twój sąsiad jest OK, spiszcie oświadczenie (póki sprawa świeża) i pomyślcie jak najlepiej dla każdej stron załatwić sprawę... ok.gif

Napisano

> Ja zrobiłem auto z AC w ASO, ubezpieczyciel dochodzi zwrotu kosztów od Sąsiada (kilka kpln)

> Minusy tego są takie, że niestety poleciały zniżki AC, w wyniku czego zmieniłem ubezpieczyciela.

A co dała zmiana ubezpieczyciela?

Napisano

> A co dała zmiana ubezpieczyciela?

no wg mnie skoro poleciały zniżki to TU nie powinno obciążać kolejnych osób tylko zrealizować naprawe w ramach AC. Jeśli chce wyciągnąć kase od winnego to powinno zosatwić zniżki kolegi w spokoju Dla mnie to dymanko w pupala bez wazeliny

Napisano

> no wg mnie skoro poleciały zniżki to TU nie powinno obciążać kolejnych osób tylko zrealizować

> naprawe w ramach AC. Jeśli chce wyciągnąć kase od winnego to powinno zosatwić zniżki kolegi w

> spokoju Dla mnie to dymanko w pupala bez wazeliny

Chyba żartujesz.

Dopóki regres nie jest spłacony to szkoda wisi na ubezpieczającym.

A co w sytuacji, gdy sprawca okaże się niewypłacalny? TU ma przeprosić i schować się do yamky?

Napisano

> Chyba żartujesz.

> Dopóki regres nie jest spłacony to szkoda wisi na ubezpieczającym.

> A co w sytuacji, gdy sprawca okaże się niewypłacalny? TU ma przeprosić i schować się do yamky?

nie wiem czy tak ma być to zrealizowane w tej sytuacji. Miałem kiedyś taką szkode (pzu) i naprawiałem auto ze swojego ac ale żadych info nie dostałem o utracie zniżek. Tymbardziej ze kolega nie napisał iz ma to być realizowane regresem z "konta" wninowajcy a jedynie ze poszło jako jego szkoda

Napisano

> nie wiem czy tak ma być to zrealizowane w tej sytuacji. Miałem kiedyś taką szkode (pzu) i

> naprawiałem auto ze swojego ac ale żadych info nie dostałem o utracie zniżek. Tymbardziej ze

> kolega nie napisał iz ma to być realizowane regresem z "konta" wninowajcy a jedynie ze poszło

> jako jego szkoda

Jeżeli regres został spłacony przed upływem ważności polisy to nie masz wpływu na zniżki - jedyne co "tracisz" to następuje konsumpcja sumy ubezpieczenia, o ile taka opcja jest zapisana w OWU Twojej polisy.

Natomiast przy odnowieniu polisy, jeżeli regresu nie spłacono (ważne - SPŁACONO, a nie "zgłoszono do spłaty"!) to szkoda jest brana pod uwagę.

Tak jest w każdym przypadku.

Napisano

> A co będzie jeśli będzie miał następną szkodę ze swojej winy? Nastąpi kolejna

> utrata zniżek.Tym razem znacznie bardziej poważniejsza.Więcej % i większa kwota.Poczytaj

> warunki OWU.

Dokładnie - to bardzo ważne. Pierwsza szkoda tak bardzo nie boli. Ale juz przy kolejnej strata zniżek jest już bardzo odczuwalna. A sąsiad tego już nie pokryje "jakby coś".

Zresztą tak jak kiedyś liczyłem - warto zgłaszać szkodę z AC jeśli koszty naprawy są wyższe niż roczna składka AC (tak orientacyjnie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.