Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] i30 czy ceed?

Featured Replies

Napisano

silnik 1.6 benzyna

i30 pakiet najprawdopodobniej comfort

ceed w wersji L

cena ~60kzl

wiem ze mechanicznie blizniaki, ale oprocz tego cos ktos w stanie jest powiedziec zlosnik.gif?

Napisano

ja moge powiedziec ze i30 mi sie bardziej podoba zlosnik.gifok.gif

Napisano

chyba mniej marudza na serwis hultaja.

Nie myslales o lagunie? Oczko wyzej a kasa prawie taka sama smile.gif

Napisano

> silnik 1.6 benzyna

> i30 pakiet najprawdopodobniej comfort

> ceed w wersji L

> cena ~60kzl

> wiem ze mechanicznie blizniaki, ale oprocz tego cos ktos w stanie jest powiedziec ?

szukaj i30 z zeszłego roku, wyślij maile do wszystkich dealerów - w czerwcu mieli jeszcze ich dużo i30cw (bo tego szukałem) a cena niższa od katalogowej o kilkanaście kPLN,

Napisano

Mi osobiście bardzie do gustu przypada Ceed. Jest po prostu ładniejszy (kwestia gustu)

Napisano

Dokładnie tydzień temu zakupiłem i30, 3 latek - niecałe 14 tys przebiegu, silnik 1,4 109KM. Robię dziennie kurs ok 50 km 70%-średnio zakorkowane miasto + 30% pustych dróg, przy takim kursie wychodzi mi spalanie 6,2-6,4.

Ogólnie autko bardzo fajne, plastiki po tych 3 latach nie skrzypią, jak wjadę w jakąś większą nierówność to coś tam skrzypnie w drzwiach pasażera ale nie jest to jakoś dokuczliwe bo i sporadyczne.

Napisano

> silnik 1.6 benzyna

> ceed w wersji L

> cena ~60kzl

aż tyle to teraz kosztuje?

> wiem ze mechanicznie blizniaki, ale oprocz tego cos ktos w stanie jest powiedziec ?

tata ma I30 1.4 HB benzyna. Poza tym, że silnik trochę słaby, to auto jak auto. Praktyczne, w miarę solidne, wygodne, dużo miejsca w środku, zwłaszcza na tylnej kanapie (chyba bez konkurencji w tej klasie). Ale silnik głośny, przy 120km/h to już wyje, bo brakuje mu chyba 6 biegu zlosnik.gif. Można to podsumować tak: samochód w miarę poprawny, lecz i nudny. Z usterek to przez niecałe 3 lata miał wymieniane jakieś łączniki w zawieszeniu, chłodnicę klimy i kluczyk z obudową, bo się rozpadła.

Ceed to prawie to samo, tylko inaczej wyklepane i trochę inne w środku więc kup to, co po prostu Ci się bardziej spodoba, albo na co dostaniesz lepszą ofertę

Napisano

Hyundaia kupisz duuuzo taniej ale w gorszej wersji. Wersji topowych prawie nie maja. Ceeda latwiej bedzie znalezc w wersji L. Ceed po fl jest duzo przyjemniejszy w srodku od hyundaia.

Jest jeszcze opcja cruze bedzie taniej ale belka z tylu i brak aktywnych zagowkow. Za to w standardzie ESP i ASR. W Kia trzeba za to doplacac.

Napisano

> a moze

> wersje dynamique 1.6 a moze i 1.4 TCE bysmy ogarneli

bez problemow... nawet wersje 1.4tce na wypasie (bose edition) sie uda wyrwac za 60k, po rabacie (a te dają spore) smile.gif

Napisano

> silnik 1.6 benzyna

> ceed w wersji L

> cena ~60kzl

Ja przed zakupem stawiałem bardziej na Cee'da bo bardziej mi się widział zewnętrznie. Ponieważ jednak ASO Kia w Kaliszu nie ma a jakiś dziwny punkt dystrybucyjny zlikwidował się szybko i po cichu wybór padł na i30. Wewnętrznie jednak bardziej mi się podoba i30. Ale tu już mówimy o gustach i guścikach. Jak masz możliwość to oglądnij/wsiądź/pojeździj jednym i drugim i wtedy podejmij decyzję. "Mechanicznie" i30 ma więcej miejsca z tyłu niż Cee'd ale jest to kosztem bagażnika.

Pozdrawiam

Napisano

> albo Elantra

To akurat nowosc i ciezko bedzie cos urwac. To taki gorsy i30 bo z tylu belka tak jak golf/jetta. Ale IMO wyglada ladniej niz ceed/i30.

Napisano

> podejmij decyzję. "Mechanicznie" i30 ma więcej miejsca z tyłu niż Cee'd ale jest to kosztem

> bagażnika.

W przypadku wersji kombi a i owszem, rozstaw osi o 5cm większy w i30cw w stosunku do Cee'da SW. Przy hatchback'u ta sama płyta waytogo.gif

> Pozdrawiam

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> W przypadku wersji kombi a i owszem, rozstaw osi o 5cm większy w i30cw w stosunku do Cee'da SW.

> Przy hatchback'u ta sama płyta

> Pozdrawiam

Chodzi o ustawienie tylnej kanapy. W Hyundaiu jest ona bardziej do tyłu więc pasażerowie z tyłu mają większy komfort ale w bagażniku jest mniej miejsca. W Cee'd na odwrót.

Napisano

> To akurat nowosc i ciezko bedzie cos urwac. To taki gorsy i30 bo z tylu belka tak jak golf/jetta.

> Ale IMO wyglada ladniej niz ceed/i30.

Wiem. Podobnie było w tamtym roku jak ix20 wprowadzili. Mi też bardziej Elantra się podoba. Jakbym teraz nabywał auto to miałbym wielkiego dylemata.

Napisano

> bez problemow... nawet wersje 1.4tce na wypasie (bose edition) sie uda wyrwac za 60k, po rabacie (a

> te dają spore)

bose niestety sie nie uda, ale fajnego dynamika tak zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a może C, Cruse?

obejrzymy, pomacamy. Akurat uprzedzeń do żadnych marek nie ma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> bose niestety sie nie uda, ale fajnego dynamika tak

priv

Napisano
  • Autor

> Hyundaia kupisz duuuzo taniej ale w gorszej wersji. Wersji topowych prawie nie maja. Ceeda latwiej

> bedzie znalezc w wersji L. Ceed po fl jest duzo przyjemniejszy w srodku od hyundaia.

> Jest jeszcze opcja cruze bedzie taniej ale belka z tylu i brak aktywnych zagowkow. Za to w

> standardzie ESP i ASR. W Kia trzeba za to doplacac.

Auto w 100% do miasta, dlatego diesel odpadl na samym poczatku. Przebiegi roczne 5-10kkm, więc symboliczne zlosnik.gif

wymagan wielkich nie ma oprocz klimy, wspomagania, regulowanej kiery, szyb w pradzie wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> silnik 1.6 benzyna

> ceed w wersji L

> cena ~60kzl

Ceed oferuje lepsze wyposażenie od i30 przy podobnej cenie. Np na plus Kii są szersze

i większe opony (185/65 15" vs 205/55 16"), kierownica i gałka lewarka w skórze.

Kia jest lepiej wykonana, ale podobo od Hundaia mniej komfortowa na nierównościach.

i30 ja widze ma białe podświetlenie zegarów. Czerwone w Ceed troszkę męczy, dobrze

że jest regulator natężenia oświetlenia.

Technicznie: masz i30 tylko 5 biegów. Kia przy tym samym silniku ma 6 biegów. Stawiam

piwo, że to się przekłada na głośność w kabinie powyżej 120km/h.

Napisano
  • Autor

slawq niestety temat juz zamkniety zlosnik.gif

2009_citroen_c3_picasso_8.jpg

kupione z segmentu B zlosnik.gifzlosnik.gif bo uadne i wysokie rotfl.gif

edyta. kolka skoro piszesz toto ma 195/55/16 zlosnik.gif

Napisano

> Ceed oferuje lepsze wyposażenie od i30 przy podobnej cenie. Np na plus Kii są szersze

> i większe opony (185/65 15" vs 205/55 16"), kierownica i gałka lewarka w skórze.

> Kia jest lepiej wykonana, ale podobo od Hundaia mniej komfortowa na nierównościach.

> i30 ja widze ma białe podświetlenie zegarów. Czerwone w Ceed troszkę męczy, dobrze

> że jest regulator natężenia oświetlenia.

> Technicznie: masz i30 tylko 5 biegów. Kia przy tym samym silniku ma 6 biegów. Stawiam

> piwo, że to się przekłada na głośność w kabinie powyżej 120km/h.

Ty tak na serio czy słyszałeś?

Co do wyposażenia, jak ja kupowałem to Kia była łaskawa być droższa przy gorszym wyposażeniu. Teraz sprzedaż Ceed'a spadła na pysk to może i spuścili z tonu - wtedy w salonach byli dumni i bladzi.

Napisano

> Ty tak na serio czy słyszałeś?

> Co do wyposażenia, jak ja kupowałem to Kia była łaskawa być droższa przy gorszym wyposażeniu. Teraz

> sprzedaż Ceed'a spadła na pysk to może i spuścili z tonu - wtedy w salonach byli dumni i

> bladzi.

Spadła na pysk, bo ludzie zamiast cee'dów zaczęli kupować Vengi.

Napisano

Niedawno (w ciągu 2 ostatnich miesięcy) w kiosku nabyłem jedno z pism motoryzacyjnych - Auto Świat

czy Auto Motor Sport i tam było porównanie. Swoją droga macałem Ceeda przez liftinigiem i jeśli takiego

znasz - to masz rację.

Napisano

> Niedawno (w ciągu 2 ostatnich miesięcy) w kiosku nabyłem jedno z pism motoryzacyjnych - Auto Świat

> czy Auto Motor Sport i tam było porównanie. Swoją droga macałem Ceeda przez liftinigiem i jeśli

> takiego

> znasz - to masz rację.

zlosnik2.gif

Nie opierajmy swojej opinii na opinii gazet motoryzacyjnych - ostatnio gdzieś widziałem test - wcześniej go widziałem w niemieckim wydaniu - szkoda, że w Polsce testowane wersje różnią się wyposażeniem.

Ocena kosztów eksploatacji - założenie rocznego przebiegu dieslem 15 kkm - grinser006.gif

Napisano

> Co do wyposażenia, jak ja kupowałem to Kia była łaskawa być droższa przy gorszym wyposażeniu. Teraz

> sprzedaż Ceed'a spadła na pysk to może i spuścili z tonu - wtedy w salonach byli dumni i

> bladzi.

Masz racje widze wiecej nowych i30 niz ceedow.Hyundai ma niezle promocje w sumie teraz mozna bylo urwac 10k z ceny przy lepszym wyposazeniu.

Napisano

> Masz racje widze wiecej nowych i30 niz ceedow.Hyundai ma niezle promocje w sumie teraz mozna bylo

> urwac 10k z ceny przy lepszym wyposazeniu.

jeśli kupowałbyś nowy z 2010 r. to w tym roku można było "zyskać" prawie 20 kPLN w stosunku do cennika i30

w czerwcu Hyundai miał bardzo dużo nie sprzedanych aut z 2010 r. - w Kii pozostały tylko najbardziej "wypasione" wersje

Napisano

> silnik 1.6 benzyna

> ceed w wersji L

> cena ~60kzl

Bedzie ze sie kwale, ale zanabylem droga kupna nowego Focusa MY2010 (stara buda) w kombi z 1.6 100KM benzyna + Trend + GoldX (automatyczna, klima, czujnik deszczu, podgrzewana przednia szyba, alusy, metalik) za 53 kzl 2 tygodnie temu. Da sie.

Silnik w Hultaju/Kia pewnie bedzie lepszy, ale banan powodowany trakcja/ukladem kierowniczym bezcenny. Za wszystko inne... cool.gif

Napisano

> Bedzie ze sie kwale, ale zanabylem droga kupna nowego Focusa MY2010 (stara buda) w kombi z 1.6

> 100KM benzyna + Trend + GoldX (automatyczna, klima, czujnik deszczu, podgrzewana przednia

> szyba, alusy, metalik) za 53 kzl 2 tygodnie temu. Da sie.

> Silnik w Hultaju/Kia pewnie bedzie lepszy, ale banan powodowany trakcja/ukladem kierowniczym

> bezcenny. Za wszystko inne...

No właśnie dlatego, że stara buda to tak tanio. Kup w nowej budzie zobaczymy czy tak wesoło będzie.

Napisano

ja ciut jeżdziłem c-maxem. Układ wspamagania i prowadzenie jest superjak dla mnie. Napewno kupie foke po fl 2008r taka jak ty ...ale nie wiem czy 115KM ,Te 100KM nie jest mało ? hmm.gif

Napisano

> ja ciut jeżdziłem c-maxem. Układ wspamagania i prowadzenie jest superjak dla mnie. Napewno kupie

> foke po fl 2008r taka jak ty ...ale nie wiem czy 115KM ,Te 100KM nie jest mało ?

No wiec jak masz mozliwosc to bierz 115KM. Troche mnie te 100KM rozczarowuje, dynamika jest nawet wystarczajaca jak sie odpowiednio na obrotach trzyma ale zuzycie paliwa juz nie - z 200 km ktore ten samochod przejechal od nowosci to srednie zuycie jest 10.1 l/100km. Tyle to powinien spalic mocnieszy 2.0 145KM.

Tak w ogole to nie moge odzalowac ze nie wzialem dizla - nie bylo juz w starej budzie nowych z dizlami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.