Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GP nie odpala

Featured Replies

Napisano

W kluczyku mam centralny zamek i baterię. Myślę jednak, że to nie ma wpływu na objaw, który postaram się opisać.

Wkładam kluczyk do stacyjki, przekręcam, zapalają się i gasną odpowiednie kontrolki. Słowem, nic zaskakującego. Przekręcam do pozycji zapłonu i... nic. frown.gif Kilka razy ponowiłem próbę i dalej nic. Wkładam drugi kluczyk (oryginalny) i dalej nic. sciana.gif

Moja diagnoza:

1. To nie akumulator - bo podczas zapłonu kontrolki nie przygasły i centralny zamek otwiera i zamyka samochód normalnie. Szyby też chodzą normalnie.

2. To prawdopodobnie immobilizer - bo za dziesiątym razem zaskoczył jak gdyby nigdy nic.

Co myślicie? Czy podpięcie do Examinera wykaże przyczynę?

Napisano

Czujnik położenia wału?

Odma?

Pompa paliwa?

map sensor?

Napisano

> W kluczyku mam centralny zamek i baterię. Myślę jednak, że to nie ma wpływu na objaw, który

> postaram się opisać.

> Wkładam kluczyk do stacyjki, przekręcam, zapalają się i gasną odpowiednie kontrolki. Słowem, nic

> zaskakującego. Przekręcam do pozycji zapłonu i... nic. Kilka razy ponowiłem próbę i dalej

> nic. Wkładam drugi kluczyk (oryginalny) i dalej nic.

> Moja diagnoza:

> 1. To nie akumulator - bo podczas zapłonu kontrolki nie przygasły i centralny zamek otwiera i

> zamyka samochód normalnie. Szyby też chodzą normalnie.

> 2. To prawdopodobnie immobilizer - bo za dziesiątym razem zaskoczył jak gdyby nigdy nic.

> Co myślicie? Czy podpięcie do Examinera wykaże przyczynę?

Trochę chaotycznie - rozrusznik kręci i nie zapala. Czy przy przekręcenieu kluczyka na pozycje AVV czyli kręcenie rozrusznikiem , nic sie nie dzieje.

Napisano
  • Autor

> Trochę chaotycznie - rozrusznik kręci i nie zapala. Czy przy przekręcenieu kluczyka na pozycje AVV

> czyli kręcenie rozrusznikiem , nic sie nie dzieje.

dokładnie tak! Po przekręceniu kluczyka w pozycję gdzie powinien zakręcić rozrusznik - kompletnie nic się nie dzieje.

Odrzucam awarię pompy paliwowej na 100%.

Napisano

Moze, ale nie musi. A moze to problem samej stacyjki hmm.gif

Napisano

> 2. To prawdopodobnie immobilizer - bo za dziesiątym razem zaskoczył jak gdyby nigdy nic.

Raczej nie immo. Immobilizer odcina zapłon a nie rozrusznik.

Może foszukaj kogoś kto ma w okolicy FES to ci za czteropak auto przeskanuje... zlosnik.gif

Napisano

Weź miernik i sprawdź czy po przekręceniu kluczyka w pozycji pracy rozrusznika masz napięcie na cienkim przewodzie przy rozruszniku ( tu będzie potrzebna druga osoba lub widok na wyświetlacz miernika ) , jak nie będzie to wina leży w stacyjce a jak będzie to rozrusznik , możesz to też sprawdzić na wypiętym kablu z rozrusznika jest to kabel plusowy (pamiętaj cienki a nie gruby ).

Napisano

Acha sprawdź jeszcze klemy i uziemienie silnika i gruby kabel co idzie do rozrusznika , być może brak kontaktu na którymś połączeniu , rozrusznik pobiera bardzo duży prąd przy rozruchu i minimalny brak kontaktu właśnie tak się objawia.

Napisano

można też stuknąć czymś drewnianym w rozrusznik - może się zawiesił

Napisano
  • Autor

Muszę dodać, że od wczoraj, Grandzior odpala za każdym razem. Tak, jakby nic się nie stało. Ponawiam więc pytanie, czy jechać i podpiąć się do Examinera lub innego systemu sprawdzającego błędy?

Napisano

> Muszę dodać, że od wczoraj, Grandzior odpala za każdym razem. Tak, jakby nic się nie stało.

> Ponawiam więc pytanie, czy jechać i podpiąć się do Examinera lub innego systemu sprawdzającego

> błędy?

Czyli luźny kabel masowy może być waytogo.gif

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

No i problem powrócił. Po włożeniu kluczyka i przekręceniu w pozycję zapłonu - nic się nie dzieje. Pukanie w rozrusznik nie pomaga. A tak po 10 razie przekręcania kluczyka - zapala jakgdyby nigdy nic. O co, w mordę chodzi?

Napisano

> No i problem powrócił. Po włożeniu kluczyka i przekręceniu w pozycję zapłonu - nic się nie dzieje.

> Pukanie w rozrusznik nie pomaga. A tak po 10 razie przekręcania kluczyka - zapala jakgdyby

> nigdy nic. O co, w mordę chodzi?

masa, rozrusznik lub stacyjka - trzeba sprawdzac

Napisano

> No i problem powrócił. Po włożeniu kluczyka i przekręceniu w pozycję zapłonu - nic się nie dzieje.

> Pukanie w rozrusznik nie pomaga. A tak po 10 razie przekręcania kluczyka - zapala jakgdyby

> nigdy nic. O co, w mordę chodzi?

Zrób taki test. miej ze sobą jeden przewód używany do odpalania z drugiego aku. Gdy nie będzie odpalał zapnij jeden koniec na - od aku a drugi do silnika (może być nawet pod pokrywę zaworów).

Jeśli pomoże to masz złamany/skorodowany kabel masowy miedzy aku a skrzynią (jest z niego, w środku długości, ściagana izolacja i zakładane "ucho" do przykręcenia do podłużnicy. Tyle, że kabel jest tam w pozycji pionowej, nostaje się woda, robi się "zielono", dłuż do tego drgania z drugiej strony - kabel przykręcony do skrzyni, i efekt jak wyzej u siebie masz gotowy.)

Miałem to samo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No to nie pozostaje nic innego jak spróbować tego sposobu. Dam znać co i jak.

• 11 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Otóż szanowna moja małżonka z samego rana zaskoczyła mnie tą samą wiadomością z tym samym objawem. Znowu nie chce przekręcić rozrusznik.

Minęło trochę czasu od ostatniego razu. Dzisiaj wieczorem zobaczę co się dzieję i będę próbował Waszych sposobów. Dam znać co i jak.

Napisano

W pierwszej kolejności proponuję sprawdzić czarny przewód masowy łączący nadwozie z silnikiem (przykręcony do lewej podłużnicy i skrzyni). Lubi się zrywać przy uchu do śruby, chociaż na pierwszy rzut oka tego nie widać - trzeba pociągnąć, jeśli sam nie odpadł zlosnik.gif W moim jet teraz miedziana taśma, a poprzednik trzymał się na kilku nitkach przewodu.

• 2 lata później...
Napisano
  • Autor

Temat powrócił. Właściwie to wracał tak średnio raz na pół roku, jak zaczynały się deszczowe dni. Potem ustępował i nawet szło o tym zapomnieć.

Teraz powrócił tak, że moja połowa zaczęła suszyć głowę.

W międzyczasie:

1. Oczyściłem rozrusznik.

2. Oczyściłem przewód masowy i klemy.

Już miałem zamiar elektromagnes wymieniać gdy podczas badania okazało się, że rozrusznik nie zaskakuje bo nie dostaje prądu.

Podejrzenia padły na stacyjkę i przekaźniki.

Który przekaźnik jest od kręcenia rozrusznikiem?

Napisano

Są dwa przekaźniki odpowiadajace za rozruch i sterowanie silnika T6 i T 18 .

Czy kontrolki gasną od imo ? .może problem tkwi przy stacyjce i cos nie łączy gdy przekrecasz kluczyk

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No zamieniłem miejscami przekaźniki i problem zniknął. Od tamtego czasu problem niie powrócił. Poczekam jeszcze trochę i zobaczymy.