Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 159 czy Astra III 2.0T

Featured Replies

Napisano

> Saab niczego sobie Ciekawe czy uzytkownicy go sobie cenią czy raczej nie? Czy to czasem nie jest

> zbyt duża niszówka? Jak z częściami - takie jak na poziomie Vectry?

Ceny sa identyczne dla tych 3 aut bo i auta są identyczne - ta sama płyta podłogowa, zawieszenie, hamulce, silniki 1,9 Fiatowski .... u mnie w Cromie większość elementów ma znaczek "GM" identycznie w Saabie.... jak otworzysz maski Vectry C, Saaba 9-3 i Fiata Cromy to róznicy nie znajdziesz hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ceny sa identyczne dla tych 3 aut bo i auta są identyczne - ta sama płyta podłogowa, zawieszenie,

> hamulce, silniki 1,9 Fiatowski .... u mnie w Cromie większość elementów ma znaczek "GM"

> identycznie w Saabie.... jak otworzysz maski Vectry C, Saaba 9-3 i Fiata Cromy to róznicy nie

> znajdziesz

A jaki polecasz silnik do tego SAABA 9-3? Może tak - jaki jest najodpowiedniejszy do instalacji LPG?

Napisano

> A jaki polecasz silnik do tego SAABA 9-3? Może tak - jaki jest najodpowiedniejszy do instalacji

> LPG?

Nie wiem jak znoszą LPG te tubo-benzynki u Saaba.... ale zawsze mi sie food.gif

Ja moge polecić 1,9 150 KM MJTD od fiata lub Alfy 159..., zwany tez CDTI u Opla... i TiD u Saaba o ile pamientam

Co do Opla to po 2007 roku juz poprawił to co w nim spie...ł modyfikując dolot powietrza i poprawiając kierownice zlosnik.gif

Silnik spokojnie na taxi 400 - 500 tyś km daje rade i jeździ dalej...

A jakie nadwozie..... to już inna sprawa...

Osobiście kupił bym 159 z tym silnikiem w wersji kombi

W Cromie mam go z manualem i spalanie takie: icon1.png

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak znoszą LPG te tubo-benzynki u Saaba.... ale zawsze mi sie

> Ja moge polecić 1,9 150 KM MJTD od fiata lub Alfy 159..., zwany tez CDTI u Opla... i TiD u Saaba o

> ile pamientam

> Co do Opla to po 2007 roku juz poprawił to co w nim spie...ł modyfikując dolot powietrza i

> poprawiając kierownice

> Silnik spokojnie na taxi 400 - 500 tyś km daje rade i jeździ dalej...

> A jakie nadwozie..... to już inna sprawa...

> Osobiście kupił bym 159 z tym silnikiem w wersji kombi

> W Cromie mam go z manualem i spalanie takie:

Założenie jest takie że nie będzie to diesel wink.gif

Co do reszty to dyskutujemy wink.gif

Napisano

> Saab niczego sobie Ciekawe czy uzytkownicy go sobie cenią czy raczej nie? Czy to czasem nie jest

> zbyt duża niszówka? Jak z częściami - takie jak na poziomie Vectry?

> PS. A czy mozecie rzucić okiem na coś takiego: http://otomoto.pl/opel-astra-C20156906.html

> Nie wiem dlaczego ale coś mi to podejrzanie wygląda - w opisie niby są alufelgi a na zdjęciu

> kołpaki i obręcze stalowe

Powiem tak, podejrzani tani. Wyposażenie to pewnie NJoy, więc zupełnie bez szaleństw. Zderzaki i lampy zgadzają się z rocznikiem, podjechać obejrzeć, bo silnik zacny(wiem bo posiadam, masz pytania to pytaj). Ale pamiętaj żeby kolega nie był rozczarowany bo jednak Alfa 159 jest segment wyżej!! Do Astry mogę Ci powiedzieć tak, wielkich braków nie ma, jakość plastyków jest okej, co do stylistyki wnętrza to gorzej. Brak wskaźnika temperatury silnika. A jaki jest budżet?

Napisano

> Założenie jest takie że nie będzie to diesel

> Co do reszty to dyskutujemy

Silnik 1.6 turbo jest kiepski do gazu. Poza tym Astra 1.6 turbo z 2008 roku za 35 tyś? hahaha.gif chyba za pół hahaha.gif no może za 2/3 bo szpachla i klepanie gratis

Takie auta kosztują u Niemców 13 tyś euro.

Szukaj 2.0 Turbo do gazu albo lepiej Vectry 2.0 turbo bo ma silnik od Schaba jest na łańcuchu i sie dobrze gazuje

Napisano

> Silnik 1.6 turbo jest kiepski do gazu. Poza tym Astra 1.6 turbo z 2008 roku za 35 tyś? chyba za

> pół no może za 2/3 bo szpachla i klepanie gratis

> Takie auta kosztują u Niemców 13 tyś euro.

> Szukaj 2.0 Turbo do gazu albo lepiej Vectry 2.0 turbo bo ma silnik od Schaba jest na łańcuchu i

> sie dobrze gazuje

Goła wersja NJoy 1.6T kosztowała cennikowo w granicach pewnie 70-80 kpln. Więc po 3 latach powinno być tak ze 45-50/ zlosnik.gif

Napisano

> Goła wersja NJoy 1.6T kosztowała cennikowo w granicach pewnie 70-80 kpln. Więc po 3 latach powinno

> być tak ze 45-50/

Noooo to ta z ogłoszenia z 15 tysi tańsza to super promocja. slinka.gif nic tylko brać bo to na pewno od niemieckiego dziadka co do kościoła tylko ja jeżdził a ma tyle koni bo sie pewnie nie chciał na mszę spóźnić biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Noooo to ta z ogłoszenia z 15 tysi tańsza to super promocja. nic tylko brać bo to na pewno od

> niemieckiego dziadka co do kościoła tylko ja jeżdził a ma tyle koni bo sie pewnie nie chciał

> na mszę spóźnić

Hehehehe ladnie napisane smile.gif Bylismy z kolegą - własnie wrócilem - tak jak mówicie szpachla aż kipi !!!!

Zostajemy zatem przy SAABIE smile.gif Teraz tylko musimy określić silnik 150KM lub 210KM? Zobaczymy co się trafi lepszego. Pytanie czy auta z przed liftingu są warte zainteresowania czy lepiej poszukać czegoś z lat 2007 w górę (bo chyba od 07 był lifting)???

Dlaczego jest taka kolosalna różnica cenowa w tych autach - można znaleźć autko z rocznika 06-07 za 35kzł a są i za 45kzł????

Napisano

> Dlaczego jest taka kolosalna różnica cenowa w tych autach - można znaleźć autko z rocznika 06-07 za

> 35kzł a są i za 45kzł????

to nie jest kolosalna różnica. To jest 20%. Większe różnice są w salonach pomiędzy różnymi wersjami wyposażenia. A tu dochodzi jeszcze różny poziom zużycia.

Napisano

> Dlaczego jest taka kolosalna różnica cenowa w tych autach - można znaleźć autko z rocznika 06-07 za

> 35kzł a są i za 45kzł????

A różnica między Astrą 1.6 turbo tą co oglądałeś a normalną nie robioną z przystanku autobusowego nie jest kolosalna ? Cena Czyni Cuda. Gdyby to auto kosztowało ponad 50 tyś to byś po nie pojechał?

Tanie auto w komisie albo od handlarza jest dla klienta kupującego okazję cenowa nie stan samochodu.

btw

Schab z silnikiem 150 KM bedzie OK. Typowe usterki silnika jak EGR czy klapy wirowe są ogarnięte na forach Opla czy Alfy a jak mało koni to chip na 180 i będzie sie ładnie odpychał.

Weż też pod uwagę że ta marka proawdopodobnie zbankrutuje i za pare lat będziesze to kultowe kolekcjonerskie auto wink.gif

Alfa 159 jest IMHO z zewnątrz rewelacyjna ale w środku deska jest po prostu paskudna.

Napisano
  • Autor

> A różnica między Astrą 1.6 turbo tą co oglądałeś a normalną nie robioną z przystanku autobusowego

> nie jest kolosalna ? Cena Czyni Cuda. Gdyby to auto kosztowało ponad 50 tyś to byś po nie

> pojechał?

> Tanie auto w komisie albo od handlarza jest dla klienta kupującego okazję cenowa nie stan

> samochodu.

> btw

> Schab z silnikiem 150 KM bedzie OK. Typowe usterki silnika jak EGR czy klapy wirowe są ogarnięte na

> forach Opla czy Alfy a jak mało koni to chip na 180 i będzie sie ładnie odpychał.

> Alfa 159 jest IMHO z zewnątrz rewelacyjna ale w środku deska jest po prostu paskudna.

Jakby kosztowało 50kkzł to nie było by w moim zasięgu ale jak by cena była ok 40 to bym pojechał wink.gifJak to Saaba z silnikiem benzynowym można chipować i zwiekszać moc?

P

Napisano

> Jak to Saaba z silnikiem benzynowym można chipować i zwiekszać moc?

> P

Sorki sciana.gif porypawszy mi sie bo myślełem że chodzi o klekota. Jakaś pomroczność jasna mnie ogarneła dlatego to co pisałem o EGR i klapach to bzdury bo nie ten silnik.

Jeśli masz na myśli benzynowego Schaba 9-3 1.8T 150 KM to jest to uturbiony silnik 2 litrowy z mniejszą mocą niż 2.0T A jak turbo to i chip podejdzie tak na 180 koni spokojnie a może i do 200 by doszło. Saab robi dobre silniki turbo dlatego Opel go włożył do Vectry

Napisano
  • Autor

> Sorki porypawszy mi sie bo myślełem że chodzi o klekota. Jakaś pomroczność jasna mnie ogarneła

> dlatego to co pisałem o EGR i klapach to bzdury bo nie ten silnik.

> Jeśli masz na myśli benzynowego Schaba 9-3 1.8T 150 KM to jest to uturbiony silnik 2 litrowy z

> mniejszą mocą niż 2.0T A jak turbo to i chip podejdzie tak na 180 koni spokojnie a może i do

> 200 by doszło. Saab robi dobre silniki turbo dlatego Opel go włożył do Vectry

A jak się kształtują ceny części zamiennych? Myślę tu oczywiscie o Saabie wink.gif

Napisano

> A jak się kształtują ceny części zamiennych? Myślę tu oczywiscie o Saabie

Nie mam pojęcia bo mam Opla i to diesla

Napisano
  • Autor

> Nie mam pojęcia bo mam Opla i to diesla

Oki wink.gif Może ktoś inny się wypowie kto takim sprzętem jeździ wink.gif

Napisano

> Silnik turbo - idealny do tego auta choć i tak na forach znaleźli się malkontenci, że nie czuć tak

> tej deklarowanej mocy. Pewnie przez tą masę...

Łapałem się kiedyś z taką i idzie identycznie jak leon 1.8t 180km, szału nie ma ale jeździ całkiem przyzwoicie.

Napisano
  • Autor

> Łapałem się kiedyś z taką i idzie identycznie jak leon 1.8t 180km, szału nie ma ale jeździ całkiem

> przyzwoicie.

Słuchajcie możecie mi coś powiedzieć na temat tego auta?

http://allegro.pl/saab-9-3-1-8t-196-km-sport-xenon-skory-lifting-i1788636950.html

Juz kilka samochodów obejrzeliśmy z kolega i nic frown.gif

Czy warto po niego jechać? Wydaje mi się że go widziałem na stronie mobile.eu w cenie ok. 28 000zł?

Pozdrawiam i proszę o sugestie smile.gif

PS. Czy to czasem nie jakis numer ztym silnikiem? Standardowo te 1.8t to mają chyba 150km? A skąd tu nagle 196km?

Napisano

> Żeby kupić alfę trzeba mieć duży worek siana na jej utrzymanie, jezeli kolega taki ma to czemu nie.

Dlaczego duży worek? Wymień co musiałeś wymienić w Alfie, no chyba, że Twój znajomy wymieniał?

Napisano

> Żeby kupić alfę trzeba mieć duży worek siana na jej utrzymanie, jezeli kolega taki ma to czemu nie.

mozesz wiecej szczegolow/faktow przytoczyc ?

Napisano

Duzo władowałeś w 159'ke?

Napisano

> Duzo władowałeś w 159'ke?

Ciekawe..... moja znajoma kupiła na początku roku VW Golfa 3-latka w dieselku i jest już po kolejnej naprawie - tym razem kaseta sterująca silnikiem padła.... buu.gif 13.000 zł juz ją kosztował od czasu zakupu i pyta sie mnie co jeszcze sie może zepsuć beksa.gif a taka 159 z 200 KM silnikiem 2,4 MJTD lub 1,9 150 KM MJTD to dopiero musi ssać z kieszeni panic.gif

Napisano

> Ciekawe..... moja znajoma kupiła na początku roku VW Golfa 3-latka w dieselku i jest już po

> kolejnej naprawie - tym razem kaseta sterująca silnikiem padła.... 13.000 zł juz ją

> kosztował od czasu zakupu i pyta sie mnie co jeszcze sie może zepsuć a taka 159 z 200 KM

> silnikiem 2,4 MJTD lub 1,9 150 KM MJTD to dopiero musi ssać z kieszeni

nie mozliwe - vw w tedeiku jest nie do zajezdzenia i nigdy sie nie psuje - nie to co alfa ..

Napisano

> nie mozliwe - vw w tedeiku jest nie do zajezdzenia i nigdy sie nie psuje - nie to co alfa ..

Możesz ją tym pocieszyć bo jej do śmiechu już nie jest sick.gif

Napisano

> Ciekawe..... moja znajoma kupiła na początku roku VW Golfa 3-latka w dieselku ...

jaki diesel?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.