Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 159 czy Astra III 2.0T

Featured Replies

Napisano

Witam,

kolega sprzedał swoją Vectrę i jest teraz na etapie szukania samochodu. Zastanawia się nad Oplem Astrą III (silnik 2.0T 170KM) lub Alfa Romeo 159 (silniki 1.8 140KM lub 1.9 170KM)

Pierwsze pytanie jest takie - czy ten model samochodu jest tak awaryjny jak inne modele Alfy? Podobno to najmniej usterkowy model ale czy tak jest? Jak kształtuje się eksploatacja pod względem zakupu części?

Jakie są wady a jakie zalety tego autka ?

O Oplu znaleźliśmy troszkę więcej info smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Z benzynowych najlepsza opcja to 1750TBi. 159 jest ciężka i z podstawowym silnikiem 1.8 nie jedzie z kolei JTS są na łańcuchu i niby fajnie, ale ponoć lubi się ten łańcuch wyciągać. Dodatkowo jest na wtrysku bezpośrednim a więc gromadzi się nagar... Wszystkie wymienione są konstrukcji GM.

Jednak najlepszą opcją jest chyba diesel w opcji 2.4 o mocy 210KM devil.gif

Co do awaryjności - to już nie ta Alfa. Skok jakościowy do modelu 156 użytkownicy określają jako gigantyczny. Największa wada to niski prześwit. Zaleta to wiadomo, prowadzenie i look zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z benzynowych najlepsza opcja to 1750TBi. 159 jest ciężka i z podstawowym silnikiem 1.8 nie jedzie

> z kolei JTS są na łańcuchu i niby fajnie, ale ponoć lubi się ten łańcuch wyciągać. Dodatkowo

> jest na wtrysku bezpośrednim a więc gromadzi się nagar... Wszystkie wymienione są konstrukcji

> GM.

> Jednak najlepszą opcją jest chyba diesel w opcji 2.4 o mocy 210KM

Kolega już nie chce diesla (Vectrę miał w dieslu) a jeżdzi raczej po mieście więc musi być benzyna docelowo może nawet będzie zasilanie LPG. Co znaczy najlepsza opcja "opcja to 1750TBi"????

A jak z kosztami?

Napisano

> Witam,

> kolega sprzedał swoją Vectrę i jest teraz na etapie szukania samochodu. Zastanawia się nad Oplem

> Astrą III (silnik 2.0T 170KM) lub Alfa Romeo 159 (silniki 1.8 140KM lub 1.9 170KM)

> Pierwsze pytanie jest takie - czy ten model samochodu jest tak awaryjny jak inne modele Alfy?

> Podobno to najmniej usterkowy model ale czy tak jest?

Po pierwsze primo masz kącik Alfa/Lancia

Po drugie 'primo' to prawda, że awaryjność 159 jest dużo poniżej czarnej legendy Alfy.

159 nie jest autem do ścigania się. Do sporadycznej jazdy wystarczy 1.8TBi, do codziennej męczarni dobre są diesle.

Nie ma 1.9 170KM, jest 2.0 170. Obydwa wspominane przez Ciebie silniki są w autach po 2008, był wtedy może nie lifting ale na pewno lekkie odchudzanie nadwozia.

Napisano

> Kolega już nie chce diesla (Vectrę miał w dieslu) a jeżdzi raczej po mieście więc musi być benzyna

> docelowo może nawet będzie zasilanie LPG. Co znaczy najlepsza opcja "opcja to 1750TBi"????

Silnik turbo - idealny do tego auta choć i tak na forach znaleźli się malkontenci, że nie czuć tak tej deklarowanej mocy. Pewnie przez tą masę...

> A jak z kosztami?

Nie analizowałem zbytnio, auto niby zaliczane do klasy premium a więc ceny nie będą najniższe... Z drugiej strony nie narzekają ludzie na zawieszenie, daje radę na naszych drogach i szybko się nie poddaje... Wejdź najlepiej na forum alfy np. na alfaholicy i poczytaj.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze primo masz kącik Alfa/Lancia

> Po drugie 'primo' to prawda, że awaryjność 159 jest dużo poniżej czarnej legendy Alfy.

> 159 nie jest autem do ścigania się. Do sporadycznej jazdy wystarczy 1.8TBi, do codziennej męczarni

> dobre są diesle.

> Nie ma 1.9 170KM, jest 2.0 170. Obydwa wspominane przez Ciebie silniki są w autach po 2008, był

> wtedy może nie lifting ale na pewno lekkie odchudzanie nadwozia.

Ok, w sumie racja mogłem zapytać na kąciku Alfy .... tak faktycznie się pomyliłem chodziło o silnik 1.9 160KM coś takiego http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-6-biegowa-C20130735.html lub coś takiego http://allegro.pl/alfa-romeo-159-sportwagon-i1768469725.html

A jak z kosztami zapytam ponownie?

Dziękuję smile.gif

Napisano

> Kolega już nie chce diesla (Vectrę miał w dieslu) a jeżdzi raczej po mieście więc musi być benzyna

> docelowo może nawet będzie zasilanie LPG. Co znaczy najlepsza opcja "opcja to 1750TBi"????

> A jak z kosztami?

Jeździłem 2.0 170 KM TD.

Przyspieszenie co najwyżej przeciętne, szału nie zrobi żadne 200 km. przy tej masie trzeba by mieć 300 KM żeby to jakoś jechało.

Napisano
  • Autor

> Jeździłem 2.0 170 KM TD.

> Przyspieszenie co najwyżej przeciętne, szału nie zrobi żadne 200 km. przy tej masie trzeba by mieć

> 300 KM żeby to jakoś jechało.

Czyli dość jasno wychodzi że "zwinniejsza" będzie Astra ze swoimi 170 kucykami wink.gif

Napisano

> Przyspieszenie co najwyżej przeciętne, szału nie zrobi żadne 200 km. przy tej masie trzeba by mieć

A czemu od razu nie 500KM? Jezu, faktycznie jak czasem poczytac MK, to jak auto nie ma 0-100km/h 4s i 13s na 400m, to nie jezdzi facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Witam,

> kolega sprzedał swoją Vectrę i jest teraz na etapie szukania samochodu. Zastanawia się nad Oplem

> Astrą III (silnik 2.0T 170KM) lub Alfa Romeo 159 (silniki 1.8 140KM lub 1.9 170KM)

> Pierwsze pytanie jest takie - czy ten model samochodu jest tak awaryjny jak inne modele Alfy?

nie smile.gif to bardzo niedocenione auto...

> Podobno to najmniej usterkowy model ale czy tak jest? Jak kształtuje się eksploatacja pod

> względem zakupu części?

tu pewnie uzytkownicy sie wypowiedza

> Jakie są wady a jakie zalety tego autka ?

> O Oplu znaleźliśmy troszkę więcej info

> Pozdrawiam

z tych dwoje wzialbym alfe bez zastanawiania (sam sie przygladalem uzywanym Sportwagonom, ciagle biore pod uwage jako nast auto). Inna liga, jesli chodzi o materialy i prowadzenie. Alfa uzywana jest pod wzgledem ceny zakupu swietna, bo tracą mocno na wartosci - czyli kupujesz relatywnie mlode auto w dobrej cenie...

Do tego nie wiem czemu, ale Oplowi nie ufam jakos... zwlaszcza ich silinikom... nie mam ku temu zadnych wyraznych podstaw, a jakos mi sie tak koleboce po łbie smile.gif

Napisano
  • Autor

> A czemu od razu nie 500KM? Jezu, faktycznie jak czasem poczytac MK, to jak auto nie ma 0-100km/h 4s

> i 13s na 400m, to nie jezdzi

Ja osobiście mam 125KM i jest ok do codziennej zady spokojnie wystarcza wink.gif Choć ze 20KM więcej i byłoby idealnie ... wydaje mi się choć nie jeździłem że te 160KM było by w sam raz do Alfy - ale zaznaczam nie jeździłem i moze faktycznie z racji ciężkości tego samochodu jeżdzi on niezadawalająco?

Napisano

> Czyli dość jasno wychodzi że "zwinniejsza" będzie Astra ze swoimi 170 kucykami

jeżeli będzie lżejsza, a to pewnie to będzie zwinniejsza. Masa zabija.

Napisano

> A czemu od razu nie 500KM? Jezu, faktycznie jak czasem poczytac MK, to jak auto nie ma 0-100km/h 4s

> i 13s na 400m, to nie jezdzi

Jeżeli kolega porównuje do 2.0T które można wzbogacić w konie tanio to piszę jak jest. W tym okropnie odczuwa się wysoką masę samochodu i jego wygląd to jedno ale osiągi, które powinny być fajne są mizerne niestety. Do tego dochodzi spalanie które też jest wysokie jak na małe jednostki wysokoprężne.

Jakby miał 500 KM to by latał a nie jeździł hehe.gif

Napisano

> docelowo może nawet będzie zasilanie LPG

Do 1.9 to gazu raczej nie wrzuci. No chyba, że coś się zmieniło?

Ja osobiście szukałbym 159 2.4 diesel. Chętnie swoją 156 bym wymienił na tego kloca food.gif

Napisano

> Ja osobiście mam 125KM i jest ok do codziennej zady spokojnie wystarcza Choć ze 20KM więcej i

> byłoby idealnie ... wydaje mi się choć nie jeździłem że te 160KM było by w sam raz do Alfy -

> ale zaznaczam nie jeździłem i moze faktycznie z racji ciężkości tego samochodu jeżdzi on

> niezadawalająco?

Jeżeli mówisz o Cmaxie to tak, jest lżejszy.

Głównie chodzi mi o to że wiekszość oczekuje od Alfy wyglądu i super osiągów .... w tym aucie nie idzie to w parze.

I szczerze? wyleczyło mnie to z chęci posiadania tego auta. To kompakt a waży więcej niż auta klasy średniej.

Napisano

Auto, ktore ma ponad 100KM i okolo 150Nm momentu juz jedzie. Wiec nie trzeba 300 zeby jechalo. smirk.gif

Napisano

> To kompakt a waży więcej niż auta klasy

> średniej.

Przepraszam, czy ja coś przeoczyłem? Bo myślałem, że AR 159 to segment D czyli klasa średnia a NIE kompakt.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przepraszam, czy ja coś przeoczyłem? Bo myślałem, że AR 159 to segment D czyli klasa średnia a

> NIE kompakt.

> Pozdrawiam BAS

Segment D ale miejsca jak w kompakcie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przepraszam, czy ja coś przeoczyłem? Bo myślałem, że AR 159 to segment D czyli klasa średnia a

> NIE kompakt.

> Pozdrawiam BAS

Jak się ładnie temat rozkręcił smile.gif Ok czy cięzka czy nie to inna historia, pojedziemy z kumplem na miasto i może uda nam się znaleźć autko, aby się przejechać i zobaczyć - najlepiej samemu się chyba przejechać smile.gif

Zakładając że silniki 1.8 lub 1.9 będzie ok poproszę o info czy do tego wiekszego da się założyć LPG (kolega wspomniał że moze być problem)???? Jakie moze być spalanie w tych samochodach?

Napisano

> Głównie chodzi mi o to że wiekszość oczekuje od Alfy wyglądu i super osiągów .... w tym aucie nie

> idzie to w parze.

Nawet w pocipowanym dieslu ~240KM/500Nm?

Napisano

> Nawet w pocipowanym dieslu ~240KM/500Nm?

on jest właśnie najcięższy prawda ? zlosnik.gif

Przy tym momencie to chyba się zaciera ta granica odczuwania przeogromnej wagi?

Napisano

> Zakładając że silniki 1.8 lub 1.9 będzie ok poproszę o info czy do tego wiekszego da się założyć

> LPG (kolega wspomniał że moze być problem)????

Wtrysk bezpośredni. Podobno gdzieś za naszymi granicami temat ogarniają, w Polsce jeszcze nie słyszałem niewiem.gif

> Jakie moze być spalanie w tych samochodach?

Obstawiam, że w mieście poniżej 12 nie zejdzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wtrysk bezpośredni. Podobno gdzieś za naszymi granicami temat ogarniają, w Polsce jeszcze nie

> słyszałem

> Obstawiam, że w mieście poniżej 12 nie zejdzie

Czyli silnik 1.9 160KM odpada frown.gif Już także doczytałem - problemem jest bezpośredni wtrysk paliwa. Pozostaje najsłabasza jednostka 1.8 140KM - ale jak tu wszystcy piszą moze być kiepsko z dynamiką frown.gif Chyba skłonimy się raczej na testowanie Opla Astry 2.0T

Napisano

> on jest właśnie najcięższy prawda ?

Dorzuć Q4 i masz mały czołg zlosnik.gif

> Przy tym momencie to chyba się zaciera ta granica odczuwania przeogromnej wagi?

Ja się nie znam grinser006.gif

Napisano

> Chyba skłonimy się raczej na testowanie Opla Astry 2.0T

Dynamiczniejsza będzie na pewno. Przy jeździe bez szaleństw pewnie też oszczędniejsza, ale....i tak szukał bym 159 1.75 TB lub 2.4 MJet

Napisano
  • Autor

> Dynamiczniejsza będzie na pewno. Przy jeździe bez szaleństw pewnie też oszczędniejsza, ale....i tak

> szukał bym 159 1.75 TB lub 2.4 MJet

Widzę że fajna ta ocja z tym silnikiem TURBO smile.gif Chcialbym takiego ale jak widze nigdzie go nie ma frown.gif

A może wiadomo jakie to ma spalanie od którego roku jest ten silnik?

Napisano
  • Autor

> Od 2009 r.

ups to już widze że poza budżetem będzie frown.gif

Napisano

> docelowo może nawet będzie zasilanie LPG.

Czemu diesel mu się nie podobał?

Napisano
  • Autor

> Czemu diesel mu się nie podobał?

Jeżdził wersją 150KM i narzekał na duże spalanie w mieście frown.gif

Zresztą zaczeły mu się kłopoty z filtrem cząstek (potem go "wyciął" w specjalizującym się zakłądzie w Wawie) Zaczeły się problemy z elektroniką (chyba trafił na jakiś trefny egzemplarz).

Napisano

> Jeżdził wersją 150KM i narzekał na duże spalanie w mieście

> Zresztą zaczeły mu się kłopoty z filtrem cząstek (potem go "wyciął" w specjalizującym się zakłądzie

> w Wawie) Zaczeły się problemy z elektroniką (chyba trafił na jakiś trefny egzemplarz).

bo ten diesel to wersja podejrzewam fiatowska, i nie wiem czy nie ta sama co i w alfie siedziała

Co do gazu to raczej polecam prostsze silniki czyli bez turbo i bez wtrysków bezpośrednich, a dodatkowo tylko jak znajomy ma naprawdę dobrego fachowca (ja np. musiałem ściągnąć w fiacie bo gaziarz nie dawał rady i mi już przeszło z gazem)

Napisano

> bo ten diesel to wersja podejrzewam fiatowska, i nie wiem czy nie ta sama co i w alfie siedziała

Tak jest, to fiatowski MultiJet, ten sam siedzi w Alfie.

Napisano

> Podobno to najmniej usterkowy model ale czy tak jest? Jak kształtuje się eksploatacja pod

> Pozdrawiam

Bezawaryjność według Dekra 2010 (im więcej tym lepiej):

Alfa Romeo 159......87.10 %

Opel Astra H..........86.90 %

Passat B6..............86.86 %

Ford Focus............89.82 %

To dziwne, ale ta Alfa wypada b.db.

2011:

Opel Astra H.........79.03 %

Ford Focus............80.97 %

Alfa Romeo 159.....84.60 %

Fiat Bravo.............91.90 %

Passat B6.............85.47 %

Passat B5.............69.50 %

Golf IV.................64.90 %

Golf V..................83.23 %

Golf VI.................96.00 %

Toyota Auris........91.70 %

Toyota Corolla......79.27 %

Napisano

> Golf IV.................64.90 %

> Golf V..................83.23 %

> Golf VI.................96.00 %

tego nie kapuje te 2011 to rok robienia zestawienia? A awaryjność to generalnie modele przez wszystkie lata istnienia??

Napisano

> tego nie kapuje te 2011 to rok robienia zestawienia?

tak

A awaryjność to generalnie modele przez

> wszystkie lata istnienia??

Chyba tak. Czasami jest podział na generacje, a czasami jest go brak to wtedy jest uwzgędniana tylko ostatnia generacja, ale głowy nie dam.

Napisano

Obawiam się, że tak piszą Ci którzy ,,pocipowanym'' dieslem nie jechali smile.gif

Dobre 2.4 + solidny soft i niejeden PB się zdziwi, ale niektórym nie wytłumaczysz grinser006.gif

> Nawet w pocipowanym dieslu ~240KM/500Nm?

Napisano

Nie żebym się śmiał biglaugh.gif ale skoro koledze 1.9 diesel dużo palił, to pewnie turbo benzyna będzie oszczędniejsza...... smile.gif

Tak poważnie, niech się zastanowi. Może faktycznie źle trafił. Jeżdżę dwoma dieslami po ,,chipie'', znajomy ma Cromę 1.9 150 km i wszystko moża im zarzucić z wyjątkiem wysokiego spalania. Multipla po sofcie na 150 KM spala w mieście 6,5-6,7 litra, Bora nigdy więcej jak 6.2 jeszcze nie spaliła a różne cuda nią robię, znajomemu Croma z DPF póki co na ori sofcie więcej jak 7.5 też nie wzięła, a regularne spalanie przy normalnej jeździe ma na poziomie 6.5 litra.

T Benzyna będzie wciągała dużo więcej, zagazowanie to jak dla mnie proszenie się w tym przypadku o problemy i lekka profanacja.

Pozdrawiam.

> Jeżdził wersją 150KM i narzekał na duże spalanie w mieście

> Zresztą zaczeły mu się kłopoty z filtrem cząstek (potem go "wyciął" w specjalizującym się zakłądzie

> w Wawie) Zaczeły się problemy z elektroniką (chyba trafił na jakiś trefny egzemplarz).

Napisano
  • Autor

> Nie żebym się śmiał ale skoro koledze 1.9 diesel dużo palił, to pewnie turbo benzyna będzie

> oszczędniejsza......

> Tak poważnie, niech się zastanowi. Może faktycznie źle trafił. Jeżdżę dwoma dieslami po ,,chipie'',

> znajomy ma Cromę 1.9 150 km i wszystko moża im zarzucić z wyjątkiem wysokiego spalania.

> Multipla po sofcie na 150 KM spala w mieście 6,5-6,7 litra, Bora nigdy więcej jak 6.2 jeszcze

> nie spaliła a różne cuda nią robię, znajomemu Croma z DPF póki co na ori sofcie więcej jak 7.5

> też nie wzięła, a regularne spalanie przy normalnej jeździe ma na poziomie 6.5 litra.

> T Benzyna będzie wciągała dużo więcej, zagazowanie to jak dla mnie proszenie się w tym przypadku o

> problemy i lekka profanacja.

> Pozdrawiam.

> > w Wawie) Zaczeły się problemy z elektroniką (chyba trafił na jakiś trefny egzemplarz).

Gdzieś tu jest źdźbło prawdy w tym co piszesz .... sam nie jeziłem tą Vectrą ale podobno to cięzki samochód i swoje może "wypić" w mieście ... co innego w trasie samochód bajka smile.gif Z tym , że kolega 90% to jeździ po mieście. Swoją drogą szuka teraz dość mocnego silnika i samochodu ze sporym bagażnikiem (dwójka małych dzieci a co za tym idzie wózki, itp). Juz kilka opcji przerabiał ale wychodzi że silnik benzynowy + LPG będzie najbardziej ekonomiczne. Sęk w tym, że coraz więcej silnikó ma bezpośredni wtrysk benzyny i tu się zaczynają schody frown.gif

A może coś zaproponujecie innego ciekawego - idealnie byłoby zmieścić się w przedziale cenowym 35-37 tys. I aby ten samochód nie był zbyt leciwy wink.gif

Napisano

159 do miasta? Duży bagażnik? Niech kolega szuka innego auta...

Napisano

> A może coś zaproponujecie innego ciekawego - idealnie byłoby zmieścić się w przedziale cenowym

> 35-37 tys. I aby ten samochód nie był zbyt leciwy

Kolega ostatnio kupić Mdo IV 2007 2.0 TDCi kombi za 35 k PLN tyle że najechane ma 200 kkm i kopcił przy robieniu chipsa, winne pewnie zawalone lekko wtryski, do czyszczenia i zapewne pojeździ jeszcze.

Jak poszukasz to takiego znajdziesz nawet z benzynką 2.0

Napisano
  • Autor

> Kolega ostatnio kupić Mdo IV 2007 2.0 TDCi kombi za 35 k PLN tyle że najechane ma 200 kkm i kopcił

> przy robieniu chipsa, winne pewnie zawalone lekko wtryski, do czyszczenia i zapewne pojeździ

> jeszcze.

> Jak poszukasz to takiego znajdziesz nawet z benzynką 2.0

A czy mówicie juz o tej ostatnim wcieleniu Mondeo - jeśli miałby być dla mnie to bym wziął - sam jeżdzę fordem i wiem że jest ok smile.gifA czy te silniki 2.0 w benzynie to te same co w C-Maxie (145KM)?? Czyli do gazu by się nadawały? Diesel odpada!!!

PS. Jakie to ma spalanie realne w miescie?

Napisano

> A czy mówicie juz o tej ostatnim wcieleniu Mondeo - jeśli miałby być dla mnie to bym wziął - sam

> jeżdzę fordem i wiem że jest ok A czy te silniki 2.0 w benzynie to te same co w C-Maxie

> (145KM)?? Czyli do gazu by się nadawały? Diesel odpada!!!

> PS. Jakie to ma spalanie realne w miescie?

Tak to są silniki legitymujące ce się mocą 145 KM.

Do gazu ponoć obleci, ale tylko słyszałem.

Ile pali to nie wiem.

Napisano

> Multipla po sofcie na 150 KM spala w mieście 6,5-6,7 litra, Bora nigdy więcej jak 6.2

Jakie miasto takie spalanie. Tego nie da sie porównać. Moja Astra 1.9 wciąga od 8,5 do 9,5 litra i nie chce mniej. Motorek ma w doskonałej kondycji ale jak sie robi srednią prędkosć w/g kompa na poziomie 25 km/h to nie będzie inaczej.

btw

@harnas81 Jeśli w tej Alfie jest oplowski 1.8 140 KM to sobie odpuść gaz. Po pierwsze dynamika tego silnika jest chora. Ciągnie powyżej 4 tyś a niżej tylko buczy a nie jedzie. Tak jest w Vectrze wiec w Alfie nie będzie lepiej a gaz wzmocni to odczucie

Po drugie ten silnik nie ma samoregulacji luzu zaworowego wiec tylko wymienia sie szklankowe elementy regulacyjne. Na gazie kontrola najlepiej co 30 kkm i ewentualna wymiana co mniej wiecej 60 kkm.

Napisano

Croma to odpowiednik wagowy Vectry +/- skoro w Cromie 1.9 Multijet 150 KM w mieście (kolega ma w sumie 6 km do pracy) spala 6,5-7 litrów to znaczy, że się da. Zaręczam, że to wynik realny i potwierdzony nie jakaś tam wydumka. Znajomy ma Vectre CDTi 120 km i średnio w 6,5 też mu się mieści. Zdaje się, że kolega mimo wszystko trafił jakiegoś gniota i stąd jego uraz.

Pozdrawiam.

> Gdzieś tu jest źdźbło prawdy w tym co piszesz .... sam nie jeziłem tą Vectrą ale podobno to cięzki

> samochód i swoje może "wypić" w mieście ... co innego w trasie samochód bajka Z tym , że

> kolega 90% to jeździ po mieście. Swoją drogą szuka teraz dość mocnego silnika i samochodu ze

> sporym bagażnikiem (dwójka małych dzieci a co za tym idzie wózki, itp). Juz kilka opcji

> przerabiał ale wychodzi że silnik benzynowy + LPG będzie najbardziej ekonomiczne. Sęk w tym,

> że coraz więcej silnikó ma bezpośredni wtrysk benzyny i tu się zaczynają schody

> A może coś zaproponujecie innego ciekawego - idealnie byłoby zmieścić się w przedziale cenowym

> 35-37 tys. I aby ten samochód nie był zbyt leciwy

Napisano
  • Autor

> Croma to odpowiednik wagowy Vectry +/- skoro w Cromie 1.9 Multijet 150 KM w mieście (kolega ma w

> sumie 6 km do pracy) spala 6,5-7 litrów to znaczy, że się da. Zaręczam, że to wynik realny i

> potwierdzony nie jakaś tam wydumka. Znajomy ma Vectre CDTi 120 km i średnio w 6,5 też mu się

> mieści. Zdaje się, że kolega mimo wszystko trafił jakiegoś gniota i stąd jego uraz.

> Pozdrawiam.

> > 35-37 tys. I aby ten samochód nie był zbyt leciwy

Pewnie masz rację że może trafił na jakiegoś "lewego". Ale jak się uparł to nic nie przekona - sprzedał i już smile.gif Teraz szuka jakiegoś "odpowiedniego" benzyniaka dla siebie i reszty rodzinki. Zakłada że będzie coś z klasy compactowej lub średniej niższej (coś w stylu vectry, mondeo) - warunki to silnik 125-150KM i pojemny bagażnik a najważniejsze silnik nadający się do instalacji LPG.

PS. Czy silniki FSI (Audi, VW) rozumiem to jest bezpośredni wtrysk i gazu w nim NIET wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Pozdrawiam

Jak lubię Opla, to ciężkiego dałeś przeciwnika... jednak to segment wyżej... Za Astrą przemawia ogólna trwałość samochodu, minusem jest może nieco ciosane siekierką wnętrze.... Funkcjonalność ok, silnik bardziej bym szukał 2.0T 200KM albo 1.6T 180KM. Aczkolwiek wybór klasy jest oczywisty i tutaj lepiej Alfę, chyba że popatrzy na Vectrę C. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak lubię Opla, to ciężkiego dałeś przeciwnika... jednak to segment wyżej... Za Astrą przemawia

> ogólna trwałość samochodu, minusem jest może nieco ciosane siekierką wnętrze....

> Funkcjonalność ok, silnik bardziej bym szukał 2.0T 200KM albo 1.6T 180KM. Aczkolwiek wybór

> klasy jest oczywisty i tutaj lepiej Alfę, chyba że popatrzy na Vectrę C.

Oj ja bym mu juz chyba nie zaproponował Vectry wink.gif

A dlaczego lepszym rozwiązaniem jest 2.0T 200KM (pewnie więcej pali niż 170KM)? 1.6 jest chyba najlepsze ale nieosiągalne w tym budżecie cenowym frown.gif

A czy w Alfie silnik 1.8 to ten sam co w Astrze 1.8 140KM?

Napisano

> Oj ja bym mu juz chyba nie zaproponował Vectry

>

To zaproponuj Saaba 9-3 lub Fiata Cromę hehe.gif ( dostanie Vectre C w przebraniu hehe.gif i nawet nie bedzie wiedział, ze jeździ Vectra wink.gif )

Napisano
  • Autor

> To zaproponuj Saaba 9-3 lub Fiata Cromę ( dostanie Vectre C w przebraniu i nawet nie bedzie

> wiedział, ze jeździ Vectra )

Saab niczego sobie smile.gif Ciekawe czy uzytkownicy go sobie cenią czy raczej nie? Czy to czasem nie jest zbyt duża niszówka? Jak z częściami - takie jak na poziomie Vectry?

PS. A czy mozecie rzucić okiem na coś takiego: http://otomoto.pl/opel-astra-C20156906.html

Nie wiem dlaczego ale coś mi to podejrzanie wygląda - w opisie niby są alufelgi a na zdjęciu kołpaki i obręcze stalowe frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.