Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa tablica rejestracyjna

Featured Replies

Napisano

Bedąc z wizytą w Gdańsku komuś spodobała się moja tablica rejestracyjna. Ale że się nie przygotował do roboty to sobie nie wziął śrubokręta i próbował wyrwać tablicę przykręconą 4 wkretami... 2 wkręty wyrwał, pogiął całą tablicę facepalm%5B1%5D.gif

Podprostowałem, przykreciłem na nowo no i... brzydka jest.

Mogę w wydziale komunikacji złożyć wniosek o nowa? Ile to kosztuje? Czy muszę oddać starą? Ile to trwa?

Napisano

jedna sztuka bodaj 50 albo 60 złotych, a z czekaniem w zależności od urzędu - u mnie 3 dni

Napisano

> Mogę w wydziale komunikacji złożyć wniosek o nowa? Ile to kosztuje? Czy muszę oddać starą? Ile to

> trwa?

Jak oddasz starą, to możesz zamówić nową. Jak miałeś flagę, to dostaniesz dwie nowe z gwiazdkami, bo tych z flagami już oficjalnie nie robią.

Napisano

> Jak oddasz starą, to możesz zamówić nową. Jak miałeś flagę, to dostaniesz dwie nowe z gwiazdkami,

> bo tych z flagami już oficjalnie nie robią.

Ponieważ nie jestem entuzjastą gwiazdek to sobie w nowym aucie te gwiazdki zakleiłem naklejką z naszą flagą!

Napisano

> Ponieważ nie jestem entuzjastą gwiazdek to sobie w nowym aucie te gwiazdki zakleiłem naklejką z

> naszą flagą!

nie żartuje teraz: za to możesz mieć problemy boto jest fałszowanie dokumentu ( rejestracja jest tak traktowana )

Napisano

> nie żartuje teraz: za to możesz mieć problemy boto jest fałszowanie dokumentu ( rejestracja jest

> tak traktowana )

Podpisuję się pod słowami Czuczu. Za odklejenie tej srebrnej najklejki (ponoć holograficznej) oraz za unieczytelnienie tablicy jest mandacik. Jeśli nie jesteś zwolennikiem UE to kup sobie ramki z dużymi literami "Nie lubię UE" i będzie malinka, a przynajmniej się pan policjant nie czepi.

Napisano

> Podpisuję się pod słowami Czuczu. Za odklejenie tej srebrnej najklejki (ponoć homologacyjnej) oraz

> za unieczytelnienie tablicy jest mandacik. Jeśli nie jesteś zwolennikiem UE to kup sobie

> ramki z dużymi literami "Nie lubię UE" i będzie malinka, a przynajmniej się pan policjant nie

> czepi.

za brak naklejki i tłumaczenie że odpadła jest mandacik, Za naklejenie czegoś innego na tablice sa wieksze problemy bo to fałszerstwo

Napisano

Jacku, widzę, że się orientujesz - czy w przypadku odklejenia takiej naklejki (bo ulegają one zniszczeniu pod wpływem warunków atmosferycznych, mycia na myjce ciśnieniowei itd), należy złożyć wniosek do odpowiedniego Urzędu o wydanie nowej takiej wlepki, lub czy przed naklejeniem nowej można odkleić poprzednie, zeby ta nowa się trzymala lepiej?

Napisano

> Jacku, widzę, że się orientujesz - czy w przypadku odklejenia takiej naklejki (bo ulegają one

> zniszczeniu pod wpływem warunków atmosferycznych, mycia na myjce ciśnieniowei itd), należy

> złożyć wniosek do odpowiedniego Urzędu o wydanie nowej takiej wlepki, lub czy przed

> naklejeniem nowej można odkleić poprzednie, zeby ta nowa się trzymala lepiej?

jeździć bez bo na to nikt nie patrzy, ale broń boże nie naklejac hologramu np z plyty cd.

Napisano

> Mogę w wydziale komunikacji złożyć wniosek o nowa? Ile to kosztuje? Czy muszę oddać starą? Ile to

> trwa?

Jest jeszcze jeden mały szkopuł - za naszą zachodnią granicą wszelkie zmiany w dowodzie

typu jedna tablica nowa mogą zostać uznane za bezprawne i są z tego tylko kłopoty. waytogo.gif

Napisano

> Jest jeszcze jeden mały szkopuł - za naszą zachodnią granicą wszelkie zmiany w dowodzie

> typu jedna tablica nowa mogą zostać uznane za bezprawne i są z tego tylko kłopoty.

confused.gif o czym Ty w ogóle piszesz?

Napisano

> o czym Ty w ogóle piszesz?

Dobrze pisze, jakiś czas temu było o gościu którego zgarneli bodajże w Niemczech z powodu tablic, zostało to potem wytłumaczone ale kłopotów trochę było.

Gość też miał jakąś przygodę i już nie pamiętam czy dorabiał nowe, czy też wyrabiał wtórnik ale według tamtejszych przepisów wyszło że "kradzione" czy jakoś tak

Napisano

>

> Gość też miał jakąś przygodę i już nie pamiętam czy dorabiał nowe, czy też wyrabiał wtórnik ale

> według tamtejszych przepisów wyszło że "kradzione" czy jakoś tak

dorabial wtornik skromny.gif

Napisano

Miej na uwadze kwestię poruszoną przez "Pietro_M", wydanie wtórnika tablic wiąże się z wpisem w dowodzie rejestracyjnym = problemy za granicą tongue.gif

Niestety miałem wątpliwą przyjemność przerabiać temat, finalnie przerejestrowałem auto tzn. nowa rejestracja, nowe blachy, różnica w cenie 80,00 zł.

Napisano

> Dobrze pisze, jakiś czas temu było o gościu którego zgarneli bodajże w Niemczech z powodu tablic,

> zostało to potem wytłumaczone ale kłopotów trochę było.

> Gość też miał jakąś przygodę i już nie pamiętam czy dorabiał nowe, czy też wyrabiał wtórnik ale

No otóż to - jeśli tablica została zgubiona lub skradziona i zostanie wydany wtórnik, to takie kwiatki mogą wyjść. W tym przypadku tablica jest, tylko cokolwiek podniszczona.

Napisano

> No otóż to - jeśli tablica została zgubiona lub skradziona i zostanie wydany wtórnik, to takie

> kwiatki mogą wyjść. W tym przypadku tablica jest, tylko cokolwiek podniszczona.

Tylko że dorabiając nową (jest taka opcja) dostaniesz komplet naklejek i w dowodzie już będą dwie i być może wpis co może powodować kłopoty u sąsiadów

Napisano

> Dobrze pisze, jakiś czas temu było o gościu którego zgarneli bodajże w Niemczech z powodu tablic,

Problemy mogą być w przypadku wtórników po kradzieży lub zgubieniu tablic, bo wtedy trafia o nich informacja do systemu europejskiego.

Natomiast adnotacja w DR napisana po polsku i odręcznie nie jest żadną informacją dla niemieckiego policjanta.

Napisano

> Jak oddasz starą, to możesz zamówić nową. Jak miałeś flagę, to dostaniesz dwie nowe z gwiazdkami,

> bo tych z flagami już oficjalnie nie robią.

i z nowymi numerami smirk.gif

Napisano

> Jeśli nie jesteś zwolennikiem UE to kup sobie

> ramki z dużymi literami "Nie lubię UE" i będzie malinka,

można gdzies takie fajne ramki dostać? biglaugh.gif

Napisano

> No otóż to - jeśli tablica została zgubiona lub skradziona i zostanie wydany wtórnik, to takie

> kwiatki mogą wyjść. W tym przypadku tablica jest, tylko cokolwiek podniszczona.

Miałem zniszczoną przednią tablicę po kolizji (koleś wepchnął mnie w auto stojące z przodu, na tablicy była ładnie odciśnięta struktura wzmocnień zderzaka)

Wymiana tablic (obu bo z "flagowych" na "gwiazdkowe") i wpis do DR "Wtórnik tablicy rejestracyjnej"

Potem nowy DR (bo stary się "zgubił"... w torebce mojej mulher.gif. Po prostu facepalm%5B1%5D.gif)

W nowym dowodzie wpis jak wyżej plus wpis "Wtórnik" dotyczący DR. Ponieważ stary DR się znalazł przed odbiorem nowego, to mam jeszcze ręcznie przekreślone "Wtónik" i dopisek: "Skreślono wpis 'Wtórnik'" spineyes.gif

Po tej całej akcji mam nowy DR i stare naklejki na tablicach zaklejone nowymi.

Ciekawe co na to "niemiecki policjant" zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe co na to "niemiecki policjant"

dla pewności szczoteczkę do zębów miej zawsze przy sobie ...

grinser006.gif

Napisano

taaa , bo zgłoszone było że kradzione , a on sobie zrobił takie same ... tak to i ja bym nie polecał ...

co innego zniszczona a co innego jak tablice zostały skradzione , ja bym zmienił sobie numery rej. smile.gif

Napisano

> Miej na uwadze kwestię poruszoną przez "Pietro_M", wydanie wtórnika tablic wiąże się z wpisem w

> dowodzie rejestracyjnym = problemy za granicą

> Niestety miałem wątpliwą przyjemność przerabiać temat, finalnie przerejestrowałem auto tzn. nowa

> rejestracja, nowe blachy, różnica w cenie 80,00 zł.

A w jaki sposób niemiecki policjant rozszyfrował polską adnotację o wydaniu wtórnika?

Napisano

> A w jaki sposób niemiecki policjant rozszyfrował polską adnotację o wydaniu wtórnika?

policjant nic takiego nie zrobił ...

policjant wrzucił "na bęben " numery rej. a tam mu się zaświeciło na czerwono że tablice są zgłoszone jako skradzione smile.gif

Napisano

> A w jaki sposób niemiecki policjant rozszyfrował polską adnotację o wydaniu wtórnika?

Nie roszyfrowywał.

1.Skradziono jedną tablicę.

2.Została zgłoszona jako skradziona i wpisana do systemu jako taka.

3.Właścicel dorobił za pośrednictwem WK tą jedną co mu ukradli.

4.Pojechał za granicę, gdzie policant miał w bazie danych tablice z tym numerem jako kradzione.

DR nie był mu do tego potrzebny.

Napisano

> Jacku, widzę, że się orientujesz - czy w przypadku odklejenia takiej naklejki (bo ulegają one

> zniszczeniu pod wpływem warunków atmosferycznych, mycia na myjce ciśnieniowei itd), należy

> złożyć wniosek do odpowiedniego Urzędu o wydanie nowej takiej wlepki, lub czy przed

> naklejeniem nowej można odkleić poprzednie, zeby ta nowa się trzymala lepiej?

przecież te naklejki sie mocno trzymają icon_eek.gif

Napisano

> nie żartuje teraz: za to możesz mieć problemy boto jest fałszowanie dokumentu ( rejestracja jest

> tak traktowana )

niestety nie - tablica rejestracyjna to nie dokument- patrz orzecznictwo grinser006.gif

Napisano

Możliwe, że już ktoś Ci odpowiedział ale właśnie wczoraj o to pytałem. Duplikat tablicy to w moim WK 53 zł.

Napisano

> Mógłbyś coś więcej napisać?

Jest tyle postów powyżej z odpowiedzią, że nie trzeba już nic więcej pisać, wystarczy cały temat dobrze przeczytać. waytogo.gif

Napisano

> Jest tyle postów powyżej z odpowiedzią, że nie trzeba już nic więcej pisać, wystarczy cały temat

> dobrze przeczytać.

Faktycznie przeoczyłem wcześniejsze posty o tym. blush.gif

Napisano

> przecież te naklejki sie mocno trzymają

Jak mocno... Moja na tylnej tablicy się odkleja.

> Jeśli nie jesteś zwolennikiem UE to kup sobie

> ramki z dużymi literami "Nie lubię UE" i będzie malinka,

> można gdzies takie fajne ramki dostać?

Można zamówić na Alledrogo ramki na tablice rejestracyjne z dowolnym napisem. Wystarczy poszukać.

Napisano

> Jak mocno... Moja na tylnej tablicy się odkleja.

> Można zamówić na Alledrogo ramki na tablice rejestracyjne z dowolnym napisem. Wystarczy poszukać.

6 lat i ani myśli żeby sie odkleić grinser006.gif

Napisano

ale masz jedną i tę sama naklejoną na tablicę, czy już kolejną?

Bo u mnie 3 lata temu była naklejona kolejna na starą, a w tym roku znów będzie następna.

Napisano

> ale masz jedną i tę sama naklejoną na tablicę, czy już kolejną?

> Bo u mnie 3 lata temu była naklejona kolejna na starą, a w tym roku znów będzie następna.

jedną i cały czas te samą, a jak lepią jedna na drugą to nic dziwnego 270751858-jezyk.gif

Napisano

bo te tablice faktycznie mu skradziono i figurowały jako lewe?

a jak w takim razie po Polsce jeździł? musiał mieć częste kontrole...

Napisano
  • Autor

no i zamówione - 53zl, będą w poniedziałek. Mam przyjśc ze starymi tablicami bo muszą zmienic naklejkę na nich, a pogiętą sobie zabiorą smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.