Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hak holowniczy-czy gniazdo i wiązka jest obowiązkowe ?

Featured Replies

Napisano

Pytanie: czy wiązka i gniazdo elektryczne sa obowiązkowe ?

Meritum:

C5 Break tylne lampy ma szeroko i wysoko.

Chciałbym zamontowac hak, na niego bedzie montowany bagażnik rowerowy na 2-3 rowery.

Wszystko wskazuje że rowery nie będą zasłaniac lamp.

Wybór tańszego haka wydaje się dobrym rozwiązaniem, ponieważ C5 ma instalację CAN. Sam goły hak to 300 PLN (150 używka). Natomiast hak z gniazdem, wiązką, modułem do CAN-u to 700 PLN i cała ta elektryka dodatkowa rzecz do psucia.

Pozostaje sprawa, że tablica rej będzie musiała byc zamocowana do bagażnika

"Goły" hak jest prawnie dopuszczalny ?

Napisano

> Pytanie: czy wiązka i gniazdo elektryczne sa obowiązkowe ?

Jak ja montowałem hak rok temu. Jak pojechałem na stacje diagnostyczną to mi sprawdzali takim śmiesznym urządzeniem czy piny dobrze popodłaczane. Myśle że jak chcesz to wbić w dowód to elektryka musi być wink.gif

Napisano

> Jak ja montowałem hak rok temu. Jak pojechałem na stacje diagnostyczną to mi sprawdzali takim

> śmiesznym urządzeniem czy piny dobrze popodłaczane. Myśle że jak chcesz to wbić w dowód to

> elektryka musi być

w dowód to na 100% legalnie nie wbije, chyba że znajdzie diagnostę co nie sprawdzi (mnie nie sprawdzali wink.gif)

pytanie czy np na przeglądzie się nie czepi, albo jakiś niebieski jak zobaczy bagażnik na haku, bez adnotacji w DR hmm.gif

nie wiem, ciężko to w praktyce ocenić, bo można kulę traktować jako uchwyt do bagażnika, a nie żaden hak przyczepy hmm.gif

Napisano

Jak jest hak to musi być tez sprawne gniazdo elektryczne. Innej opcji nie ma.

Napisano

> nie wiem, ciężko to w praktyce ocenić, bo można kulę traktować jako uchwyt do bagażnika, a nie

> żaden hak przyczepy

Hak to hak. Gniazdo (podłączone) musi mieć.

Teraz jesy sporo niedrogich modułów do gniazda haka. Z reguły też nie trzeba ciągnąć kabli od lampy tylko od jakiegoś złącza, czy skrzynki bezpieczników.

PZDR

Napisano

ponieważ C5 ma instalację CAN. Sam goły hak to

> 300 PLN (150 używka). Natomiast hak z gniazdem, wiązką, modułem do CAN-u to 700 PLN i cała ta

> elektryka dodatkowa rzecz do psucia.

Nie musisz montować żadnych modułów po prostu robisz całość na przekaźnikach i heya. Łatwa sprawa taki moduł to przecież przekaźniki tylko, że ładnie zapakowane grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ponieważ C5 ma instalację CAN. Sam goły hak to

> Nie musisz montować żadnych modułów po prostu robisz całość na przekaźnikach i heya. Łatwa sprawa

> taki moduł to przecież przekaźniki tylko, że ładnie zapakowane

Super, tylko że sam nie umiem, a jak dam lepszemu pierwszemu serwisowi to mi popsują furę mad.gif

Dlatego bezpiecznie było by tego nie rzeźbić, tylko poskładać na gotowych klockach, wpinając wtyczki, ale z montażem pewnie 1000 pęknie.

Serio z tymi przekaźnikami to jest do ogarnięcia ?

Właśnie gdzieś doczytałem, że CAN-owi trzeba powiedzieć, ze ma puścić prąd na tą wiązkę. alien.gif

Napisano

Mam Citroen C3 i Xsara Picasso. W obu przypadkach wiązka 300-500, hak 1500 (automat). Montaż w ASO + programowanie kompa 300 zł (niedrogo). Warto wiedzieć, że gniazdo ma stycznik, tak że po podłączeniu wtyczki odłączane jest światło przeciwmgielne, jak ktoś ma to i czujniki cofania. Można podjąć się samemu montażu, jeżeli masz wiązkę dedykowaną, bo tylko podpina się wtyczki i masę. Ale kompa sam nie zaprogramujesz - on ma wiedzieć, że ma hak. Nie wiem czy w Twoim aucie jest system kontroli oświetlenia, jeżeli jest to wiązka musi być z modułem. Co z tego, że drogo - przynajmniej nie wywala błędów, nic się nie przepaliło. Jedna wizyta w ASO/u elektryka przekreśli wszystkie oszczędności na uniwersalnych wiązkach i przekaźnikach, które sobie sam polutujesz... jak wiesz jak.

Napisano
  • Autor

> Mam Citroen C3 i Xsara Picasso.....

> przekreśli wszystkie oszczędności na uniwersalnych wiązkach i przekaźnikach, które sobie sam

> polutujesz... jak wiesz jak.

Masz rację, rzeźbić nie ma co, szczegolnie przy Canie/multiplexie.

Widzę, że ze wzgl. na wymogi prawne (wiązka, gniazdo) oraz CAN....należy to robić albo drogo, albo wcale.

Napisano

> Super, tylko że sam nie umiem, a jak dam lepszemu pierwszemu serwisowi to mi popsują furę

> Dlatego bezpiecznie było by tego nie rzeźbić, tylko poskładać na gotowych klockach, wpinając

> wtyczki, ale z montażem pewnie 1000 pęknie.

> Serio z tymi przekaźnikami to jest do ogarnięcia ?

> Właśnie gdzieś doczytałem, że CAN-owi trzeba powiedzieć, ze ma puścić prąd na tą wiązkę.

dziecinnie proste o ile wcześniej "trzymales lutownice i multimert w rece"

podpinasz się "sygnalami' pod tylne lampy i ten prąd idzie na cewki przekaźników - prąd tak znikomy ze CAN się nie połapie ze ma dodatkowe gniazdo-hak.

Jedyny problem to znaleźć stały "żywy" (+12) prąd gdzieś w bagażniku z którego będą de facto zasilane gniazdo haka.

na pewno na forum cytryny są gotowe opisy samodzielenego montażu haka

Napisano

> Serio z tymi przekaźnikami to jest do ogarnięcia ?

tak oczywiście, potrzebujesz 3 przekaźniki każdy do innych świateł i do tego stałe napięcie 12v które właśnie te światła zasili. Przekaźnik wpinasz w instalacje w taki sposób aby pojawiające się napięcie po włączeniu świateł spowodowało zamknięcie obwodu z tego plusa 12v o którym wspomniałem co w rezultacie sprawi, że będziesz miał napięcie na haku bez obciążania instalacji elektrycznej auta. Bezpośrednie podłączenie też jest możliwe druciarze tak robią, ale to niemal pewne uwalenie BSI

> Właśnie gdzieś doczytałem, że CAN-owi trzeba powiedzieć, ze ma puścić prąd na tą wiązkę.

tutaj masz na przykładzie punto pokazane jak to ma być wraz ze schematem. Sprawa banalna, ale wiadomo jak przy każdej pracy trzeba uważać i 2 razy sprawdzić zanim się podłączy całość smile.gif Ja w ten sposób montowałem haki do lekko licząc 5-6 auto i wszystko śmiga idealnie.

Napisano

Np. Vectra ma stop i tylne postojowki na wspolnych zarowkach z pojedynczym zarnikiem.. Postoj sie tli na napieciu 3V a stop dostaje kopa do 12V.

Da sie to zrobic na przekaznikach ???

I czy warto ,jesli orginalny modul kosztuje 300zl. ???

Napisano

Myślę, że dla kogoś kto ma trochę czasu, chęci i jeszcze raz czasu to zrobienie na przekaźnikach da dużo radochy i zadowolenia z zaoszczędzonej kasy. Ale jak ktoś pracuje, ma rodzinę i musi mieć auto natychmiast, a jedyne czego mu brakuje to czasu - nie będzie się bawił, trzeba kupić wiązkę to kupi i da do zamontowania.

Nie da się odpowiedzieć czy warto, dla jednego oszczędność 300-500 zł jest warta tej zabawy, inny woli zapłacić i mieć od ręki zrobione.

Napisano

> tutaj masz na przykładzie punto pokazane jak to ma być wraz ze schematem.

Tylko że mam zdecydowane zastrzeżenie do zabezpieczenia wszystkiego jednym bezpiecznikiem. Nie bez powodu jest wymóg oddzielnego dla kierunkowskazów, oddzielnego dla stopów i oddzielnych dla światła pozycyjnego z każdej strony oraz przeciwmgłowego.

Napisano

> Da sie to zrobic na przekaznikach ???

> I czy warto ,jesli orginalny modul kosztuje 300zl. ???

da się trzeba odpowiedni opór zastosować, ale jeśli moduł kosztuje 300zł to już lepiej wydać te 300zł i zapomnieć o problemie.

Napisano

> Tylko że mam zdecydowane zastrzeżenie do zabezpieczenia wszystkiego jednym bezpiecznikiem.

nic nie stoi na przeszkodzie aby założyć kilka oddzielnych chociaż ja zawsze zakładałem jeden może to błąd.

Napisano

> tak oczywiście, potrzebujesz 3 przekaźniki każdy do innych świateł i do tego stałe napięcie 12v

> które właśnie te światła zasili. Przekaźnik wpinasz w instalacje w taki sposób aby pojawiające

> się napięcie po włączeniu świateł spowodowało zamknięcie obwodu z tego plusa 12v o którym

> wspomniałem co w rezultacie sprawi, że będziesz miał napięcie na haku bez obciążania

> instalacji elektrycznej auta. Bezpośrednie podłączenie też jest możliwe druciarze tak robią,

> ale to niemal pewne uwalenie BSI

> tutaj masz na przykładzie punto pokazane jak to ma być wraz ze schematem. Sprawa banalna, ale

> wiadomo jak przy każdej pracy trzeba uważać i 2 razy sprawdzić zanim się podłączy całość Ja w

> ten sposób montowałem haki do lekko licząc 5-6 auto i wszystko śmiga idealnie.

Patent z przekaźnikami jest ok, ale:

- nie gwarantuje 100% zgodności i ochrony CAN (CAN potrafi się zgubić jak ma starą i nową żarówkę)

- nie zastępuje w 100% modułu, bo chociażby nie odłącza tylnego PM czy czujników parkowania, nie pozwala na kontrolę świateł przyczepy), poza tym moduł to nie tylko przekaźniki, ale układ elektroniczny sterowany pojawieniem się napięcia na danym wejściu

- jest "dedykowane" w zasadzie tylko do 7 pin gniazd (13 pin już nie obsłużą 3 przekaźniki...)

- wymaga minimum umięjęności manualnych (da się to zrobić i bez lutownicy, ale odradzam)

- wymaga czasu, często też kanału, a dla niektórych ich czas wolny jest cenniejszy niż "magiczne pudełeczko z przekaźnikami za 200-300zł"

- nie wygląda schludnie i jest narażone na ryzyko uszkodzenia, rozpięcia wsuwek itp.

Ale co ja tam wiem, bo tylko 3 haki zamontowałem. devil.gif

PZDR

Napisano

> Pytanie: czy wiązka i gniazdo elektryczne sa obowiązkowe

Możesz mieć hak bez elektryki legalnie a to dlatego, że diagnosta nie stwierdza czy hak jest czy go nie ma, tylko fakt, że pojazd jest przystosowany do ciągnięcia przyczep.

Wcześniej w WK wbijali ładną czerwoną pieczątkę "pojazd przystosowany do ciągnięcia przyczep" a teraz robią to na skróty drukując wpis w DR "hak"

Napisano

> Możesz mieć hak bez elektryki legalnie a to dlatego, że diagnosta nie stwierdza czy hak jest czy go

> nie ma, tylko fakt, że pojazd jest przystosowany do ciągnięcia przyczep.

No to jak diagnosta wystawi zaświadczenie do WK ,że pojazd jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy skoro nie jest bo nie ma elektryki?

Napisano

> Pytanie: czy wiązka i gniazdo elektryczne sa obowiązkowe ?

> Meritum:

> C5 Break tylne lampy ma szeroko i wysoko.

> Chciałbym zamontowac hak, na niego bedzie montowany bagażnik rowerowy na 2-3 rowery.

> Wszystko wskazuje że rowery nie będą zasłaniac lamp.

> Wybór tańszego haka wydaje się dobrym rozwiązaniem, ponieważ C5 ma instalację CAN. Sam goły hak to

> 300 PLN (150 używka). Natomiast hak z gniazdem, wiązką, modułem do CAN-u to 700 PLN i cała ta

> elektryka dodatkowa rzecz do psucia.

> Pozostaje sprawa, że tablica rej będzie musiała byc zamocowana do bagażnika

> "Goły" hak jest prawnie dopuszczalny ?

Takie coś znalazłem:

USTAWA

z dnia 20 czerwca 1997 r.

Prawo o ruchu drogowym

Art 66.3. Urządzenia służące do łączenia pojazdu ciągnącego z przyczepą powinny zapewnić bezpieczne ciągnięcie przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej przewidzianej do ciągnięcia przez ten pojazd, uniemożliwić samoczynne odłączenie się przyczepy oraz zapewnić prawidłowe działanie świateł i hamulców, o ile przyczepa jest w nie wyposażona.

Dodatkowo:

WYKAZ CZYNNOŚCI KONTROLNYCH ORAZ METODY I KRYTERIA OCENY STANU TECHNICZNEGO POJAZDU PODCZAS PRZEPROWADZANIA OKRESOWEGO BADANIA TECHNICZNEGO POJAZDU

Dział I

Tabela: przedmiot i zakres badania, czynności kontrolne, metody oceny stanu technicznego pojazdu oraz kryteria uznania stanu technicznego pojazdu za niezgodny z warunkami technicznymi

Przedmiot i zakres badania:

8.3. Złącze elektryczne z przyczepą

Wykaz czynności kontrolnych oraz metody

oceny stanu technicznego pojazdu,

przedmiotów jego wyposażenia i części:

Oględziny i kontrola prawidłowości połączeń elektrycznych za pomocą przyrządu do kontroli złącza elektrycznego pojazd-przyczepa.

Kryteria uznania stanu technicznego pojazdu, przedmiotów jego

wyposażenia i części za niezgodny z warunkami technicznymi:

1. Brak zabezpieczenia przed samoczynnym rozłączeniem.

2. Przetarta izolacja przewodów elektrycznych.

3. Niewłaściwe połączenia, wtyczki lub gniazda.

Wygląda na to ,że musi mieć elektrykę.

Napisano

> No to jak diagnosta wystawi zaświadczenie do WK ,że pojazd jest przystosowany do ciągnięcia

> przyczepy skoro nie jest bo nie ma elektryki?

ale po co ma wystawiać ?

nie montuje haka do ciągnięcia przyczepy, tylko uchwyt montażowy bagażnika grinser006.gif

analogicznie jak np do vitary zakładam zaczep do wyciągania jej z błota, to też nie muszę mieć adnotacji "hak" hmm.gif

Napisano

> No to jak diagnosta wystawi zaświadczenie do WK ,że pojazd jest przystosowany do ciągnięcia

> przyczepy skoro nie jest bo nie ma elektryki?

nie wystawi bo pytający do diagnosty nie pojedzie gdyż hak montuje do montażu bagażnika na rowery a nie do holowania przyczep.

Napisano

> nie wystawi bo pytający do diagnosty nie pojedzie gdyż hak montuje do montażu bagażnika na rowery a

> nie do holowania przyczep.

Myślisz ,że taka bajkę przyjmie kontrolujący Policjant?zlosnik.gif

Moim zdaniem wspomniany Policjant zabierze po prostu dowód rejestracyjny za brak wpisu i nie będzie wnikał.

Ale oczywiście macie prawo sądzic inaczej i dawać złote porady hehe.gif

Napisano

> ale po co ma wystawiać ?

> nie montuje haka do ciągnięcia przyczepy, tylko uchwyt montażowy bagażnika

A do czego podłączy listwę z oświetleniem ? Stosuje się takie belki bo rowery zasłaniają światła auta.

Napisano

> A do czego podłączy listwę z oświetleniem ? Stosuje się takie belki bo rowery zasłaniają światła

> auta.

to skoro wpadłeś że światła belki trzeba gdzieś podłączyć to wypadało by mieć instalację. Ale jeżeli auto na haku ma bagażnik to holuje przyczepę?

Jeśli nie to po co ma spełniać wymagania i być do tego przystosowanym?

Napisano

> A do czego podłączy listwę z oświetleniem ? Stosuje się takie belki bo rowery zasłaniają światła

> auta.

a czytałeś temat od początku ?

bo kolega pisał że nie będzie nic podłączał smirk.gif

tak jak pisałem na samym początku, sprawa ciężka, bo w sumie dużo zależy od widzimisię polcjanta hmm.gif

zresztą sam bagażnik na haku to już sprawa dyskusyjna (druga tablica) grinser006.gif

widzisz ja mam odwrotną sytuację, mam wbity hak a haka i gniazdka nie ma na aucie

i nigdy nikt się nie czepiał icon_rolleyes.gif

a brat miał auto z hakiem, w którym na pierwszym przeglądzie w PL zapomnieli wbić hak, jeździł tal dwa lata (o dziwo hak niedemontowany) i też problemów nie było

ale zawsze może się trafić jakiś nadgorliwy policial.gif i napsuje krwi grinser006.gif

Napisano

> a brat miał auto z hakiem, w którym na pierwszym przeglądzie w PL zapomnieli wbić hak, jeździł tal

> dwa lata (o dziwo hak niedemontowany) i też problemów nie było

I kolejny raz Polak oszukał "system" (przepisy prawa, Policję itp.). Brawo - jest czyma chwalić się na AK i na rodzinnych imprezach. hehe.gif

PZDR

Napisano

> I kolejny raz Polak oszukał "system" (przepisy prawa, Policję itp.). Brawo - jest czyma chwalić się

> na AK i na rodzinnych imprezach.

> PZDR

facepalm%5B1%5D.gif

nikt nikogo nie oszukał, nie mierz wszystkich swoją miarą smirk.gif

widziałeś tam słowo "zapomnieli" ? więc jeśli ktoś oszukał, to był to diagnosta robiący pierwszy przegląd w PL grinser006.gif

Napisano

> nikt nikogo nie oszukał, nie mierz wszystkich swoją miarą

Widzę, że mnie bardzo dobrze znasz. Nawet lepiej niż ja sam. zlosnik.gif

> widziałeś tam słowo "zapomnieli" ? więc jeśli ktoś oszukał, to był to diagnosta robiący pierwszy

> przegląd w PL

I co z tego, że "zapomnieli". hmm.gif Jak jest niezgodność to należy ją skorygować. No ale może ja jestem z innej bajki, ale przecież znasz mnie lepiej niż ja sam. palacz.gif

PZDR

Napisano

> a czytałeś temat od początku ?

> bo kolega pisał że nie będzie nic podłączał

> tak jak pisałem na samym początku, sprawa ciężka, bo w sumie dużo zależy od widzimisię polcjanta

> zresztą sam bagażnik na haku to już sprawa dyskusyjna (druga tablica)

> widzisz ja mam odwrotną sytuację, mam wbity hak a haka i gniazdka nie ma na aucie

> i nigdy nikt się nie czepiał

> a brat miał auto z hakiem, w którym na pierwszym przeglądzie w PL zapomnieli wbić hak, jeździł tal

> dwa lata (o dziwo hak niedemontowany) i też problemów nie było

> ale zawsze może się trafić jakiś nadgorliwy i napsuje krwi

Rozumiem, że jak sobie założysz instalacje gazową do auta, bo masz taki kaprys a nie dlatego żeby na gazie jeździć, to nie musisz robić adnotacji w DR bo i tak nigdy nie będziesz na niej jeździł?

Typowe cwaniakowanie i szukanie dziury w całym. Zamiast założyć hak kompletny i wpisać go do DR jak logika by wskazywała to zawsze trzeba coś wydumać i zamieszać byle przeciw "systemowi".

Chory kraj.

Napisano

> I kolejny raz Polak oszukał "system" (przepisy prawa, Policję itp.). Brawo - jest czyma chwalić się

> na AK i na rodzinnych imprezach.

> PZDR

Daj spokój . Widzisz ,że to szacun na dzielni oszukać i przycwaniakować. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Rozumiem, że jak sobie założysz instalacje gazową do auta, bo masz taki kaprys a nie dlatego żeby

> na gazie jeździć, to nie musisz robić adnotacji w DR bo i tak nigdy nie będziesz na niej

> jeździł?

czekaj, dobry przykład, zakładam np butle do kampera, mam to wbijać w dowód ?

nigdy ta instlacja nie będzie służyła do zasilania pojazdu, a tylko do gotowania

no to jak ?

podpowiem, żaden kamper nie ma wbitej instalacji w dowód

choć są kraje które wymagają przeglądu, ale to osobne przepisy i dotyczą również przyczep

> Typowe cwaniakowanie i szukanie dziury w całym. Zamiast założyć hak kompletny i wpisać go do DR jak

> logika by wskazywała to zawsze trzeba coś wydumać i zamieszać byle przeciw "systemowi".

> Chory kraj.

no chory, bo legalnie nie możesz założyć bagażnika na hak wink.gif

przeczytaj jeszcze raz co autor pisał i nie mieszaj do tego "systemu" skromny.gif

bo i ile zrozumiałem to chodzi wyłącznie o kasę hmm.gif

Napisano

> czekaj, dobry przykład, zakładam np butle do kampera, mam to wbijać w dowód ?

> nigdy ta instlacja nie będzie służyła do zasilania pojazdu, a tylko do gotowania

> no to jak ?

> podpowiem, żaden kamper nie ma wbitej instalacji w dowód

> choć są kraje które wymagają przeglądu, ale to osobne przepisy i dotyczą również przyczep

Ciekawe jakich jeszcze głupich porównań się chwycisz żeby udowodnić, że to nie cwaniakowanie.

Dobrze wiesz ,że butla w kamperze nie podlega wpisywaniu w DR bo nie służy do zasilania silnika pojazdu.

> no chory, bo legalnie nie możesz założyć bagażnika na hak

Jak najbardziej możesz jak spełnisz wymagania prawne.

> przeczytaj jeszcze raz co autor pisał i nie mieszaj do tego "systemu"

> bo i ile zrozumiałem to chodzi wyłącznie o kasę

Jest takie powiedzenie : "jak się nie ma miedzi to się na dupie siedzi " . Posiadanie auta oraz doposażanie go wiąże się z kosztami dla właściciela. Jak ktoś tego nie rozumie no to trudno.

Napisano

> Ciekawe jakich jeszcze głupich porównań się chwycisz żeby udowodnić, że to nie cwaniakowanie.

> Dobrze wiesz ,że butla w kamperze nie podlega wpisywaniu w DR bo nie służy do zasilania silnika

> pojazdu.

czy ja wymyśliłem porównanie do instalacji ? grinser006.gif

ale przez przypadek pokazałeś jak idiotyczne jest podejście 0-1

hak nie ma służyć do ciągnięcia przyczepy, a tylko jako mocowanie bagażnika

> Jak najbardziej możesz jak spełnisz wymagania prawne.

a widzisz, jednak nie możesz w większości przypadków

spróbuj uzyskać legalną tablicę na bagażnik

> Jest takie powiedzenie : "jak się nie ma miedzi to się na dupie siedzi " . Posiadanie auta oraz

> doposażanie go wiąże się z kosztami dla właściciela. Jak ktoś tego nie rozumie no to trudno.

icon_rolleyes.gif

skoro lubisz wydawać kasę na zbędne rzeczy (w tym wypadku wiązka el)

to spoko, kto bogatemu zabroni grinser006.gif

Napisano

> czy ja wymyśliłem porównanie do instalacji ?

Podlega takiej samej procedurze kontroli na stacji diagnstycznej i wpisaniu w DR jak hak.

> ale przez przypadek pokazałeś jak idiotyczne jest podejście 0-1

To jest normalne podejście jak się przestrzega prawa.

> hak nie ma służyć do ciągnięcia przyczepy, a tylko jako mocowanie bagażnika

To niczego pod względem prawnym nie zmienia.

> a widzisz, jednak nie możesz w większości przypadków

> spróbuj uzyskać legalną tablicę na bagażnik

Czytałem jakąś wypowiedź Policjanta ,że jeżeli tablica dorobiona nie posiada znaków legalizacyjnych to nie ma problemu bo nie podchodzi to pod fałszowanie.

> skoro lubisz wydawać kasę na zbędne rzeczy (w tym wypadku wiązka el)

> to spoko, kto bogatemu zabroni

Jak się zrozumie ,że niektóre czynności związane z autem muszą swoje kosztować to się nie robi z tego problemu.

Napisano

> Podlega takiej samej procedurze kontroli na stacji diagnstycznej i wpisaniu w DR jak hak.

jeśli służy do zasilania pojazdu skromny.gif

> To jest normalne podejście jak się przestrzega prawa.

> To niczego pod względem prawnym nie zmienia.

> Czytałem jakąś wypowiedź Policjanta ,że jeżeli tablica dorobiona nie posiada znaków legalizacyjnych

> to nie ma problemu bo nie podchodzi to pod fałszowanie.

masz to na piśmie ? zwłaszcza w/w o przestrzeganiu prawa

bo IMO to tylko luźna interpretacja

stanowisko policji na główniej stronie jest deko inne

> Jak się zrozumie ,że niektóre czynności związane z autem muszą swoje kosztować to się nie robi z

> tego problemu.

ok.gif

dlatego ja montując hak do ciągnięcia przyczepy, zrobiłem gniazdko jak przepis każe

ale gdyby hak miał służyć tylko jako np zaczep do wyciągania auta z błota ... to bym się zastanowił czy jest sens wywalać kilka stów na marne hmm.gif

Napisano

> Daj spokój . Widzisz ,że to szacun na dzielni oszukać i przycwaniakować.

W całym Grajdole tak jest... oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.