Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luzy w tylnym zawieszeniu...

Featured Replies

Napisano

Bylem dzisiaj na przegladzie i moje Bravo go nieprzeszlo.

Diagnosta powiedzial, ze tulejki na tylym wahaczach maja luzy.

Wsumie ma to sens, bo auto ma 180kkm przebiegu, z czego ostatnie 60kkm po bardzo zlej jakosci drogach.

Pol roku temu robilem mu generalny remont zawieszenia - 4amortyzatory, 4 sprezyny, rozporka, wahacze przednie, laczniki spabilizatora, drazki kierownicze i koncowki, itp.

Jednak przy tylnych wahaczach nic nie ruszalem, bo luzow zadnych nie bylo.

Niestety w ciagu tego pol roku luzy sie zrobily, bo rzeczywiscie jak sie podniesie auto i szarpie tylna piasta, to czuc luz.

Z prawej strony piasta chodzi o okolo 0.5mm, natomiast z lewej o okolo 1mm. Takze tragedii nie ma, ale jak widac zbyt wiele zeby przejsc przeglad.

Z tego co czytalem na tym forum, to kupuje sie zestawy naprawcze i wymienia tuleje z lozyskami.

Jedyne co mnie zastanawia, to wszyscy pisza, ze w razie wysypania sie tych tulejek, kola robia sie takie / \ Natomiast ja nic takiego u mnie nie zaobserwowalem. Czy moze to dopiero w pozniejszym stadium padniecia tych tulejek jest taki efekt? Dodatkowo dodam, ze zadnych efektow dziwkowych w stylu tluczenia sie nie zaobserwowalem.

Czy wystarczy zakuic dowolny zestaw z allego np taki? Czy takie cos podziala wmiare przez jakis czas? Czy moze szukac jakiegos konkretnego producenta?

Czy duzo jest roboty ze zmiana tego?

Z tego co czytalem, to jesli sruba bedzie zapieczona, to sie moze okazac konieczne zdejmowanie calej tylnej belki i baku. Czy to prawda?

Ogolnie wszystkie wskazowki mile widziane.

Napisano

Odnośnie zestawu z allegro to wydaje mi się że za tyle to kupisz w sklepie bez opłaty 25zł za przesyłkę

Jeżeli chodzi o robotę to trudno się wypowiadać czy dasz radę . Niby prosta robota , ale mogą czekać niespodzianki .Czasami warto zastanowić się czy nie lepiej oddać do warsztatu ,który robił już coś takiego niż utknąć z samochodem rozbebeszonym ,którego już do warsztatu nie zawieziesz .

Napisano

Diagnosta nie zna konstrukcji łożyskowania tego zawieszenia i gada o zuzytych tulejkach. Widać łożyska się zużyły i mają luz, a może pomogłoby mocniejsze dokręcenie nakrętek(wątpliwe). Największe problemy stwarza strona od zbiornika paliwa, bo nie możliwości skutecznego użycia młota do wybicia śruby z tulei. Jeśli odkręcisz nakrętki i śruby będą szły lekko, to sam poradzisz inaczej szukaj warsztatu z podnośnikiem.

Napisano

Z mojej strony mogę polecić firmę BIRTH. Podobnież najlepsze zamienniki właśnie tych zestawów naprawczych. To jest ich logo:

birth3e.jpg

Założyłem to u siebie ( co prawda w Punto I ale to podobne zawieszenie ) Chłopaki na kąciku Kropki polecali tę firmę i ja nie natknąłem się na większe problemy z częsciami tej firmy.

P.S. Jak chcesz kupować przez Allegro to uważaj na użytkownika MONIKA_TOM i FIATMT . Niby mają BIRTH ale ja nawet po potwierdzeniu telefonicznym dostałem inna firmę sciana.gif

Pozdro.

Napisano

Jakiś manual jak to naprawić jest może hmm.gif

Napisano

> Jakiś manual jak to naprawić jest może

Przecież n/t problemów przy demontażu wahaczy i ich usprawnienia poprzez zastosowanie zestawów naprawczych napisano już na naszym kąciku chyba wszystko smirk.gif

Szukałeś w archiwum ?

Napisano

> Przecież n/t problemów przy demontażu wahaczy i ich usprawnienia poprzez zastosowanie zestawów

> naprawczych napisano już na naszym kąciku chyba wszystko

> Szukałeś w archiwum ?

To ja wiem lecz pytam o manual (jak wiesz co to znaczy) waytogo.gif

20.GIF

coś kiepsko mi szukaj ka działa confused.gif

Napisano

> To ja wiem lecz pytam o manual (jak wiesz co to znaczy)

Tutaj masz co nieco :

1. KLIK

2. KLIK

3. KLIK

A jak już przeczytasz kilka razy podane wątki i osiągniesz sukces z wymianą to oczekujemy na manual grinser006.gif

Napisano

> A jak już przeczytasz kilka razy podane wątki i osiągniesz sukces z wymianą to oczekujemy na

> manual

Wielkie piwo.gif się należy waytogo.gif

A co do manuala to spróbuje zmodzić waytogo.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No niestety...

Zestawy naprawcze kupilem (70zl sztuka x2)

Probowalem odkrecic te sruby ale nawet nie ruszylo.

Jako ze brak mi ciezkiego sprzetu oddalem auto do mechanika.

Powiedzial, ze wszystko bylo tak zapieczone ze nie dalo rady ruszyc. Ze cieli to w 6 miejscach po 20 minut kazde ciecie bo metal twardy jak cholera.

Ogolnie im zeszlo 6h na zrobienie obu stron a mnie kosztowalo 200 euro, czyli jakas 1/4 wartosci auta frown.gif

Ale przynajmniej teraz powienien przejsc przeglad.

Napisano

też to przechodziłem smile.gif miałem można powiedzieć stałego mechanika, który wcześniej zajmował się moim UNO obecnie BRAVA i miałem ten sam problem, pojawiły się krzywizny na tylnych kołach. Auto musiałem zostawić na cały dzień i co się okazało... mechanik nie dał rady, śruby były zapieczone podczas cięcia i wybijania śruby zrobił mi dziurę w progu z lewej strony :/ zrobił jedna stronę powiedział, że drugiej nie tknie bo bak przeszkadza, trzeba będzie opuszczać, tam wszędzie rdza, ogólnie nie opłaca się robić... za te jedną stronę wziął 400zł!!!! i to była ostatnia robota jaką mu zleciłem. Po przeszukaniu kącika i polecanych mechaników w Krk znalazłem porządnego fachowca smile.gif prawą stronę zrobił w zaledwie kilka godz. bez żadnych trudności, opuszczania baku itp. za robotę + części wziął 150zł smile.gif i od tej pory koła prościutkie smile.gif

Napisano

Na tym forum kiedyś było napisane że jednego dnia w warsztacie spryskali jakowymś ... siuwaksem i następnego dnia zrobili że odkręcili .. łatwo

Napisano

> za robotę + części wziął 150zł i od tej pory koła

> prościutkie

A który to mechanik taki dobry i tani?

Napisano

> A który to mechanik taki dobry i tani?

BTR ul. Baczyńskiego tel. 2621576, 507115630

Napisano

> BTR ul. Baczyńskiego tel. 2621576, 507115630

Skądinąd znany mi z wymiany skrzyni i regenracji sprzęgła, ale to lata temu.

A robią blacharkę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.