Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o wlew LPG w samochodach

Featured Replies

Napisano

Z racji że w Astrze zakładałem LPG to nie chciałem żeby było go widać więc kazałem na "kątowniku" przykręcić pod zderzakiem - widać jak się stoi około 5 m za samochodem, albo jak się kucnie.

Ostatnio jak byłem stacji Statoil i tankowałem LPG - nalewała pani to stwierdziła ze mam wlew niezgodnie z prawem bo MUSI być w widocznym miejscu.

Wprawne oko tutaj zobaczy:

IMG_5686.JPG

Jak to jest z tym wlewem - jak na o jakiś przepis/paragraf?

Napisano

> Z racji że w Astrze zakładałem LPG to nie chciałem żeby było go widać więc kazałem na "kątowniku"

> przykręcić pod zderzakiem - widać jak się stoi około 5 m za samochodem, albo jak się kucnie.

> Ostatnio jak byłem stacji Statoil i tankowałem LPG - nalewała pani to stwierdziła ze mam wlew

> niezgodnie z prawem bo MUSI być w widocznym miejscu.

> Wprawne oko tutaj zobaczy:

> Jak to jest z tym wlewem - jak na o jakiś przepis/paragraf?

Chciałbyś tankować samodzielnie gaz w swoim samochodzie ?

Napisano
  • Autor

> Chciałbyś tankować samodzielnie gaz w swoim samochodzie ?

TAK - nie musiałbym czekać tyle czasu na łaskawców z obsługi.

Ale pytałem o prawne aspekty, a nie o widzi mi się i lenistwo obsługi.

Napisano

> TAK - nie musiałbym czekać tyle czasu na łaskawców z obsługi.

> Ale pytałem o prawne aspekty, a nie o widzi mi się i lenistwo obsługi.

Ja też mam wlew pod zderzakiem na połowie stacji kręcą nosem sick.gif. Jak to rzeczywiście wygląda?

Napisano

> Z racji że w Astrze zakładałem LPG to nie chciałem żeby było go widać więc kazałem na "kątowniku"

> przykręcić pod zderzakiem - widać jak się stoi około 5 m za samochodem, albo jak się kucnie.

> Ostatnio jak byłem stacji Statoil i tankowałem LPG - nalewała pani to stwierdziła ze mam wlew

Badz czlowiekiem, ktos ma sie klasc pod samochod, bo panicz nie chce, zeby mu bylo widac wlew gazu ....

W koncu LPG to wstyd przed Ryskiem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Badz czlowiekiem, ktos ma sie klasc pod samochod, bo panicz nie chce, zeby mu bylo widac wlew gazu

Jak mi pozwolą sobie samemu tankować to powiem ze sam na siebie bat ukręciłem, a na razie taki mam kaprys i już.

> ....

> W koncu LPG to wstyd przed Ryskiem

Dla mnie to żaden wstyd

Ciągle jednak panowie nie padła odpowiedź na pytanie, więcej tekstów moralizatorskich.

Proszę o konkretną odpowiedź.

Napisano

Co prawda pisze z googla, bo na tym kompie nie mam dostepu do lexa, ale licze, ze sie nie przelicze wink.gif

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 4 maja 2011 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)

(Dz. U. z dnia 23 maja 2011 r.)

§ 5. Wlewy paliwa/zawory do napełniania zbiorników powinny być umieszczone w miejscu łatwo dostępnym, umożliwiającym napełnianie zbiorników z zewnątrz pojazdu. Wlewy/zawory powinny być zamontowane w sposób pewny oraz zabezpieczone przed obracaniem się, jak również zanieczyszczeniem i być widoczne podczas tankowania.

I teraz dokonaj Sobie Mosci Kolego wykladni przedmiotowego przepisu i sam odpowiedz Sobie na pytanie, czy Twoj zawor do tankowania LPG jest w miejscu "latwo dostepnym"...

Co prawda tak zredagowany przepis jest moim zdaniem bublem prawnym, bo w naszym "wszystko_i_wszystkich_majacym_w_dupie" spoleczenstwie jak nie ma konkretnej definicji, najlepiej popartej sankcja, to znajdzie sie zaraz jakis "cwaniak", ktory bedzie probowal udowadniac, ze jego wlew pod samochodem jest w miejscu latwo dostepnym. W koncu co to znaczy latwo dostepny ? Z kanalu dostep jest przeciez bardzo latwy, a to nie jego wina, ze LPG nie tankuje sie z kanalu smile.gif

No ale przeciez trzeba ukrywac wlewy LPG, bo gdy sasiad dowie sie, ze jezdzimy na LPG to bedzie -50 do respektu na dzielni wink.gif

Napisano

> No ale przeciez trzeba ukrywac wlewy LPG, bo gdy sasiad dowie sie, ze jezdzimy na LPG to bedzie -50

> do respektu na dzielni

Co to za bzdety z tym brakiem respektu z powodu samochodu na LPG??? hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif.

Sam w jednym aucie mam wlew po klapką wlewu paliwa ale zrobilem tylko i wylacznie ze wzgledow praktycznych i estetycznych - w zyciu nie rozwazalem tego pod kątem jakiegos respektu kogos tam. No ale chybe niektorzy jednak nie dojrzeli jeszcze psychicznie albo maja niską samoocene, zeby tak sie przejmowac ewentualną utratą respektu małych ludzi do siebie z powodu widocznosci jakiegos tam wlewu hehe.gif.

Napisano

> Co to za bzdety z tym brakiem respektu z powodu samochodu na LPG .

> Sam w jednym aucie mam wlew po klapką wlewu paliwa ale zrobilem tylko i wylacznie ze wzgledow

> praktycznych i estetycznych - w zyciu nie myslalem o jakims respekcie. No ale chybe niektorzy

> jednak nie dojrzeli jeszcze psychicznie albo maja niską samoocene, zeby uzalezniac respekt do

> siebie od widocznosci jakiegos wlewu

Udalo Ci sie zmiescic wlew pod klapka i jest okey. Ktos kto Ci to bedzie tankowal nie musi uprawiac akrobacji.

Mnie smiesza tylko ludzie, ktorzy montuja sobie wlew pod samochodem, tak ze praktycznie nie ma do niego dostepu. Najczesciej takie zjawisko spotyka sie w drogich furach, ktorych wlasciciele nie chca, zeby osoba postronna widziala, ze auto jezdzi na LPG....

Z jednej strony troche mnie to smieszy, z drugiej cholernie oburza - elementarny brak szacunku do pracy osoby tankujacej LPG. Pracownik stacji ma sie klasc pod samochod, bo ktos mial kaprys, zeby wlewu nie bylo widac ? Niby jego praca, ale idac tym tokiem myslenia, to babci klozetowej mozna nasrac kolo muszli, a sprzataczce zlosliwie naniesc blota na swiezo umyte schody ...

Napisano

> Z jednej strony troche mnie to smieszy, z drugiej cholernie oburza - elementarny brak szacunku do

> pracy osoby tankujacej LPG. Pracownik stacji ma sie klasc pod samochod, bo ktos mial kaprys,

> zeby wlewu nie bylo widac ? Niby jego praca, ale idac tym tokiem myslenia, to babci klozetowej

> mozna nasrac kolo muszli, a sprzataczce zlosliwie >naniesc blota na swiezo umyte schody ...

Niestety w naszym kraju tego typu podejście do różnych zagadnień jest powszechne. Nie szanujemy się wzajemnie. W zasadzie na każdym kroku.

Co do umiejscownienia wlewu, bankowo nie byłoby tematów tego typu, gdybyśmy tankowali sami. No chyba, że na forach dla wyjątkowych masochstów. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Udalo Ci sie zmiescic wlew pod klapka i jest okey. Ktos kto Ci to bedzie tankowal nie musi uprawiac

> akrobacji.

> Mnie smiesza tylko ludzie, ktorzy montuja sobie wlew pod samochodem, tak ze praktycznie nie ma do

> niego dostepu. Najczesciej takie zjawisko spotyka sie w drogich furach, ktorych wlasciciele

> nie chca, zeby osoba postronna widziala, ze auto jezdzi na LPG....

> Z jednej strony troche mnie to smieszy, z drugiej cholernie oburza - elementarny brak szacunku do

> pracy osoby tankujacej LPG. Pracownik stacji ma sie klasc pod samochod, bo ktos mial kaprys,

> zeby wlewu nie bylo widac ? Niby jego praca, ale idac tym tokiem myslenia, to babci klozetowej

> mozna nasrac kolo muszli, a sprzataczce zlosliwie naniesc blota na swiezo umyte schody ...

U mnie kolego wystarczy tylko KUCNĄĆ i zapiać pistolet - nie trzeba żadnych innych akrobacji, a jak widać nie jest to droga fura i posiadanie dla mnie LPG nie nie obciachem tylko wymogiem. Co do reszty wypowiedzi jak naniosę błota na świeże schody to takie będę miał do następnej wizyty sprzątaczki. facepalm%5B1%5D.gif

A co do tego co mnie bawi to fakt doklejania TDI na każdym sadzomiotaczu bez względu na to czy jest on ze stajni VAG czy nie.

No ale z wszystkich otrzymanych tutaj odpowiedzi tylko jedna była sensowna i za nią dziękuje.

Napisano

> U mnie kolego wystarczy tylko KUCNĄĆ i zapiać pistolet - nie >trzeba żadnych innych akrobacji

No to Sobie kucaj wink.gif Tylko nie wymagaj tego od obslugi stacji. To, ze ktos ma obiekcje dot. tankowania Twojego auta nie wynika z jego lenistwa (vide: Twoj 2-gi post), tylko z troski o bezpieczenstwo. Chyba nikt nie chce, dostac gazem prosto w twarz.

> No ale z wszystkich otrzymanych tutaj odpowiedzi tylko jedna była sensowna i za nią dziękuje.

Prosiem....

W sumie nie do konca sensowna wink.gif Patrze teraz ze jest vacatio legis tego rozporzadzenia i wchodzi w zycie w terminie 6 miesiecy od ogloszenia. Za zamieszanie przepraszam - widac na googlu nie mozna zawsze polegac smile.gif

Napisano

A ktoś wie kiedy będzie można samemu tankować sobie gaz ?

Napisano

> U mnie kolego wystarczy tylko KUCNĄĆ i zapiać pistolet - nie trzeba żadnych innych akrobacji,

A czy chociaż wtedy widać ten wlew, czy nie?

Napisano
  • Autor

> A czy chociaż wtedy widać ten wlew, czy nie?

Widać, a teraz po wymianie springów dupcia poszła wyżej o 4 cm więc widać i łatwiej się do niego dobrać

Napisano
  • Autor

> Nie mogles dac we wlewie ?

Magiki się za bardzo ooniee.gif wzbraniali i kazali sobie dopłacać 100pln.

Więc odpuściłem. Ale ciągle o tym myślę. Podjadę do Rzeszowa dowiem się czy mogą przełożyć

Napisano

> Magiki się za bardzo wzbraniali i kazali sobie dopłacać 100pln.

> Więc odpuściłem. Ale ciągle o tym myślę. Podjadę do Rzeszowa dowiem się czy mogą przełożyć

Jeżeli pod klapkę da się wsadzić wlew kompletny lub taki, do którego się wkręca przejściówkę, to wtedy potrzeba: rurka faro fi8, wlew, parę innych pierdółek, inteligencji w palcach itp.

Masz wtedy elegancki wlew do LPG i np. nikt Cię nie wyrzuci z parkingu podziemnego. 20.GIF po zakończeniu wszelkich robót i pomyślnej próbie szczelności.

Zdjęcie mojego wlewu mogę podrzucić wieczorem.

Napisano

Podany przepis został już w wątku podany. I według prawa masz niezgodnie z przepisami clown.gif

Napisano

> Więc odpuściłem. Ale ciągle o tym myślę. Podjadę do Rzeszowa dowiem się czy mogą przełożyć

Ja tam doplacilem i bez marudzenia wsadzili w sxie :D

Napisano

> Podany przepis został już w wątku podany. I według prawa masz niezgodnie z przepisami

jak zakładał gaz to miał zgodnie...

warunki techniczne przed najnowszą zmianą mówiły tylko:

Quote:

§ 5. Wlewy paliwa/zawory do napełniania zbiorników powinny być tak umieszczone,

aby było możliwe ich napełnianie z zewnątrz pojazdu lub z komory silnikowej

plus dodatkowo opisany był sposób prowadzenia przewodów (np. odległość od układu wydechowego itp.)

no i rzecz jasna wlew nie mógł wystawać poza obrys pojazdu

pytanie: czy zmiana w rozporządzeniu obliguje do przeprowadzenia zmian w instalacjach wcześniej montowanych?

Napisano

> pytanie: czy zmiana w rozporządzeniu obliguje do przeprowadzenia zmian w instalacjach wcześniej montowanych?

Prawo nie działa wstecz. Pozdr.

Napisano

> Prawo nie działa wstecz.

retorycznie pytałem ;-)

Napisano

> Ja też mam wlew pod zderzakiem na połowie stacji kręcą nosem . Jak to rzeczywiście wygląda?

Ja w Pikusiu też mam pod zderzakiem:

http://arekmiz.friko.pl/Auto.htm

(trzecie zdjęcie u góry)

i na żadnej stacji nie robią problemów.

A jeśli chodzi o samodzielne tankowanie. Tak. Chciałbym. I robiłem to z powodzeniem w Niemczech i w Holandii (oczywiście z odpowiednimi przejściówkami). smile.gif

EDIT: Doczytałem wszystkie posty. Nie kazałem fachmanom tak montować. Sami tak zamontowali. Gdyby wstawili w zderzak też byłoby dla mnie OK. Bo w 4 literach mam bzdury w stylu "respekt na dzielni". smile.gifsmile.gif

PS. Proponuję konkurs. Przez tydzień na AutoKąciku brak postów zawierających bzdury typu:

1. respekt na dzielni

2. wstyd przed Ryskiem

3. passek ffftedeiku

4. opa nach Kirche

etc.

Kto podejmuje wyzwanie? smile.gif

Napisano

> i na żadnej stacji nie robią problemów.

Nie robią, bo nie trzeba kucać, żeby go znaleźć. Na zdjęciu jest przecież dobrze widoczny.

Napisano

Tylko z tego co widziałem to mało miejsca tam jest, bo sam zastanawiałem się nad montażem w tym miejscu i lipa bo ciasno.

Napisano

> Tylko z tego co widziałem to mało miejsca tam jest, bo sam zastanawiałem się nad montażem w tym

> miejscu i lipa bo ciasno.

się chce, to się da ;-)

w VB nie ma jak mi się wydaje wiele więcej miejsca:

282693641-IMG_006.JPG

Napisano

> przykręcić pod zderzakiem

ja też wydałem gazownikowi dyrektywę gdzie ma być zamontowany wlew i też mam pod zderzakiem dla mnie wiercenie w zderzaku lub co jeszcze gorsze montowanie na błotniku czy wlewie nie było po prostu do przyjęcia. Nie było to w żaden sposób podyktowane jakimś obciachem na temat posiadania lpg bo z tego śmiać mogą się tylko ludzie płytcy intelektualnie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.