Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powierzchnia świecenia dziennych

Featured Replies

Napisano

witam

byłem dziś ustawiać światła w SKP i na końcu jak wyszło, że przeglądy coroczne robię gdzie indziej - pan stwierdził, że on przeglądu by mi nie podbił bo mam za małe światła dzienne, wg niego powierzchnia świecenia winna być co najmniej 20 cm kw. i że każdy policjant zabierze mi dowód

mam philipsy 4 diodowe takie jak tu: http://moto.allegro.pl/led-daylight-swiatla-dzienne-philips-drl-2-x-4-led-i1774703704.html to już sama homologacja wybita na lampie nie wystarczy? czy rzeczywiście jest taki przepis i muszę je zdjąć?

Napisano

Weź linijkę i zmierz te lampy.

20 centymetrów kwadratowych to 2cm na 10cm. Mają tyle? Bo wygląda na to, że mają.

Poza tym jak diagnosta by mi z takim czymś wyskoczył to zapytałbym się na jakiej podstawie to stwierdził i jak obliczył.

Potem pokazałbym mu znaki homologacyjne i jak dalej by się upierał przy swoim to odwróciłbym się na pięcie i pojechał w siną dal.

Napisano

homologacja ECE R87 zawiera min. pow. świecenia i jest to 20 cm2. Jesli masz na pudełku takie oznaczenie to pan diagnosta może się bujać.

Wiem na 100% że philipsy z 5 ledami mają tę homologację.

Zresztą na wiki jest mowa o 20 cm2 jakie muszą spełniać minimum światła do jazdy dziennej

Napisano

dziadek strzela ynteligenta zaslaniajac w ten sposob swoja niewiedze jak ma homologacje to jest dopuszczone i koniec kropka

Napisano

> witam

> byłem dziś ustawiać światła w SKP i na końcu jak wyszło, że przeglądy coroczne robię gdzie indziej

> - pan stwierdził, że on przeglądu by mi nie podbił bo mam za małe światła dzienne, wg niego

> powierzchnia świecenia winna być co najmniej 20 cm kw. i że każdy policjant zabierze mi dowód

> mam philipsy 4 diodowe takie jak tu:

> http://moto.allegro.pl/led-daylight-swiatla-dzienne-philips-drl-2-x-4-led-i1774703704.html to

> już sama homologacja wybita na lampie nie wystarczy? czy rzeczywiście jest taki przepis i

> muszę je zdjąć?

A Ty nie masz ponad 20cmkw powierzchni? Skoro otwór montażowy jest 120,5 x 23,5 to wychodzi więcej niż 20cm kw.

Pomijając oczywiście to czy jest taki wymóg.

Napisano
  • Autor

> homologacja ECE R87 zawiera min. pow. świecenia i jest to 20 cm2.

zaraz je zmierzę, a na pudełku tylko 00RL, E4 0046, PCT MT08

Napisano
  • Autor

> A Ty nie masz ponad 20cmkw powierzchni? Skoro otwór montażowy jest 120,5 x 23,5 to wychodzi więcej

> niż 20cm kw.

no i klops: te philipsy na powierzchni świecenia mają: 1,5x11,5cm co daje 17,25 cm kw.;

co radzicie? ściągać je, czy jeździć aż niebieski się przyczepi?

Napisano

> no i klops: te philipsy na powierzchni świecenia mają: 1,5x11,5cm co daje 17,25 cm kw.;

> co radzicie? ściągać je, czy jeździć aż niebieski się przyczepi?

Jeździć. Najwyżej zabiorą dowód i za 20,- go odbierzesz.

Napisano

> no i klops: te philipsy na powierzchni świecenia mają: 1,5x11,5cm co daje 17,25 cm kw.;

aż niebieski się przyczepi. Skoro od kilku lat widuję na drogach tych samych miszczów z chinskimi ledwo świecącymi ledkami bez właczonych świateł mijania. Nie zabiorą i nie dadzą mandatu jeśli dalej możesz bez przeszkod uzywać reflektorów.

A te sprzedaj i kup np philipsy z 5 ledami. Na allegro widziałem takie za 329 zł

Napisano

> Jeździć. Najwyżej zabiorą dowód i za 20,- go odbierzesz.

Inteligetnie ..... założyć dzienne , żeby zaoszczędzić pare groszy rocznie i jeszcze dopłacać za zabrany dowód

Napisano
  • Autor

> A Ty nie masz ponad 20cmkw powierzchni? Skoro otwór montażowy jest 120,5 x 23,5 to wychodzi więcej niż 20cm kw.

no gdyby mierzyć całą lampkę z obudową to wychodzi ponad 25

Napisano

> Inteligetnie ..... założyć dzienne , żeby zaoszczędzić pare groszy rocznie i jeszcze dopłacać za

> zabrany dowód

Myślisz ,że w miarę ogarnięty człowiek zakłada dzienne żeby zaoszczędzić kilka groszy rocznie? Chyba nie o to chodzi w montażu dziennych ale o tym było już milion wątków.

Napisano

> no gdyby mierzyć całą lampkę z obudową to wychodzi ponad 25

lampa lampą, ale powierzchnia świecenia się liczy wink.gif

Napisano

> no gdyby mierzyć całą lampkę z obudową to wychodzi ponad 25

A sam ten przezroczysty plastik od lampy ma mniej niż 20cmkw? Zresztą nawet to tak jak pisałem ja bym olał. Ważne że te lampki mocno i ładnie świecą.

Napisano
  • Autor

> A sam ten przezroczysty plastik od lampy ma mniej niż 20cmkw?

no właśnie mierzyłem sam plastik i ma 17,25 biglaugh.gif wygląda na to że w innych krajach nie ma zapisu na 20 cm skoro lampa ma homologację

Napisano

> no właśnie mierzyłem sam plastik i ma 17,25 wygląda na to że w innych krajach nie ma zapisu na 20

> cm skoro lampa ma homologację

W teorii można się upierać skoro jesteśmy w Unii to u nas też to powinno obowiązywać.

Napisano

Mam te same światła i podczas zatrzymania mnie przez policial.gif zapłaciłem mandat. Ale za prędkość. Do ledów nie mieli uwag.

Napisano

> Jeździć. Najwyżej zabiorą dowód i za 20,- go odbierzesz.

Nie zabiorą! Włączasz mijania i jedziesz dalej.

Napisano

> ledwo świecącymi ledkami

No, a u mnie "fachura" z jednego SKP zerknął i powiedział: panie, za jasno świecą!!! Ma się tę kontrolkę w oku, nie?

W drugim SKP.............podbił przegląd bez problemu!

Napisano

> Nie zabiorą! Włączasz mijania i jedziesz dalej.

Podałem najczarniejszy scenariuszzlosnik.gif

Napisano

A właśnie miałem takie kupować icon_eek.gif, trochę to dziwne, przecież philips to uznana firma.

Ciekawe czy ta powierzchnia świecenia obowiązuje w innych krajach czy to jedynie polski wymysł (jak zwykle)?

Napisano

> Inteligetnie ..... założyć dzienne , żeby zaoszczędzić pare groszy rocznie i jeszcze dopłacać za

> zabrany dowód

Nawet nie odczujesz w kieszeni teoretycznie zaoszczedzonych pieniedzy z montazu swiatel dziennych

Napisano

> lampa lampą, ale powierzchnia świecenia się liczy

W przypadku ledowych lamp to rzeczywista powierzchnia swiecenia zamknie sie w paru milimetrach kwadratowych.

Naprawde jest przepis mowiacy o powierzchni swiecenia?

hmm.gif

Napisano

> W przypadku ledowych lamp to rzeczywista powierzchnia swiecenia zamknie sie w paru milimetrach

> kwadratowych.

jakbyśmy tak liczyli powierzchnię świecenia to w przypadku żarówek byłaby to tylko powierzchnia żarnika. Na szczęście liczy to się zupełnie inaczej. cool.gif

Napisano

> zaraz je zmierzę, a na pudełku tylko 00RL, E4 0046, PCT MT08

Homologacja wydana w jakimkolwiek kraju Unii obowiązuje na jej całym terytorium. Nie ma innej opcji. Tak więc te lampy są nie jako "z automatu" legalne i w Polsce.

Napisano

> W przypadku ledowych lamp to rzeczywista powierzchnia swiecenia zamknie sie w paru milimetrach

> kwadratowych.

> Naprawde jest przepis mowiacy o powierzchni swiecenia?

no przecież podałem dyrektywę

Napisano

> jakbyśmy tak liczyli powierzchnię świecenia to w przypadku żarówek byłaby to tylko powierzchnia

> żarnika. Na szczęście liczy to się zupełnie inaczej.

No wlasnie, jak sie liczy? na podstawie figury jasnych punktow odblysnika?

Napisano

> No wlasnie, jak sie liczy? na podstawie figury jasnych punktow odblysnika?

Liczy się aktywną powierzchnię szkła reflektora.

Napisano

> witam

> byłem dziś ustawiać światła w SKP i na końcu jak wyszło, że przeglądy coroczne robię gdzie indziej

> - pan stwierdził, że on przeglądu by mi nie podbił bo mam za małe światła dzienne, wg niego

> powierzchnia świecenia winna być co najmniej 20 cm kw. i że każdy policjant zabierze mi dowód

> mam philipsy 4 diodowe

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to to, że zwyczajnie trolujesz a drugie to, że masz dyskalkulię.

Philips DRL 4 mają wymiary ~120x23mm

to daje ~27.6cm2, a więc z okładem spełniają wymogi dyrektywy '20'.

palacz.gif

Napisano

> Pierwsze co mi przychodzi na myśl to to, że zwyczajnie trolujesz a drugie to, że masz dyskalkulię.

> Philips DRL 4 mają wymiary ~120x23mm

> to daje ~27.6cm2, a więc z okładem spełniają wymogi dyrektywy '20'.

A Ty dys... co masz? zlosnik.gifPowierzchnia świecenia.

Napisano

Chyba te 4 led są dopuszczone pod specjalnymi warunkami według tej dyrektywy. Niżej cytuję to co jest zamieszczone w instrukcji 4 led i 8 led.

"Moduły Philips LED DayLight 4 zostały przetestowane i zatwierdzone zgodnie

z przepisami ECE R87 dot. specjalnych dziennych świateł pozycyjnych."

"Moduły Philips LED DayLight 8 zostały przetestowane i zatwierdzone zgodnie z przepisami

ECE R87 dot. dziennych świateł pozycyjnych oraz z przepisami ECE R7 w sprawie

świateł pozycyjnych."

Napisano

Posłałem zapytanie do Philipsa o tą dyrektywę i LED4, zobaczymy co odpiszą...

Napisano

> Chyba te 4 led są dopuszczone pod specjalnymi warunkami według tej dyrektywy. Niżej cytuję to co

> jest zamieszczone w instrukcji 4 led i 8 led.

> "Moduły Philips LED DayLight 4 zostały przetestowane i zatwierdzone zgodnie

> z przepisami ECE R87 dot. specjalnych dziennych świateł pozycyjnych."

Oczywiście, że są. Nie wiem skąd ten cały dym.

Ciekaw jestem co ten 'diagnosta' powiedziałby o tych światłach (jest tam link do homologacji.

Efektywna powierzchnia świecenia lamp WAŚ w tym modelu to jakiś ułamek tego co jest w Philips DRL 4.

Jeśli lampy mają homologację DRL00 to znaczy że spełniają warunki dla świateł do jazdy dziennej a nie mówimy tu o chińskiej radosnej twórczości.

Olać takiego ignoranta.

Napisano

śmiesz wątpić w prawdziwość POLSKIEJ homologacji? grinser006.gif

gwarantuję ci, że jakby nie spełniały, to by ich nie dopuścili.

Napisano

> A Ty dys... co masz? Powierzchnia świecenia.

Pytanie, co oznacza 'powierzchnia świecenia'?

Czy tylko obrys odbłyśnika wyznacza tę powierzchnię,

czy też rozbudowany odbłyśnik może ją skutecznie powiększyć?

Napisano

> Pytanie, co oznacza 'powierzchnia świecenia'?

> Czy tylko obrys odbłyśnika wyznacza tę powierzchnię,

> czy też rozbudowany odbłyśnik może ją skutecznie powiększyć?

Pewnie tylko te elementy lampy ,które dają światło.Myślę , że jak jest większy odbłyśnik ale świeci całą powierzchnią to też. Na pewno nie czarna ramka dookoła .

Napisano

> Pewnie tylko te elementy lampy ,które dają światło.Myślę , że jak jest większy odbłyśnik ale świeci

> całą powierzchnią to też. Na pewno nie czarna ramka dookoła .

No to w przypadku Philips DRL 4 odbłyśnik jest zbudowany z dużej ilości lustereczek, nie jest gładki a diody nie świecą bezprośrednio tylko widać ich odbite światło.

Rozumiem, że diagnosta ma szybki kalkulator w oczach i sobie skrupulatnie wszystko policzył i się nie doliczył tych 20cm2.

Czy każdy właściciel samochodu musi udowadniać poprawność homologacji samochodu? Nie.

Nie rozumiem dlaczego zaprzeczana jest prawdziwość europejskiej homologacji na wyrób europejskiej firmy?

Napisano

> No to w przypadku Philips DRL 4 odbłyśnik jest zbudowany z dużej ilości lustereczek, nie jest

> gładki a diody nie świecą bezprośrednio tylko widać ich odbite światło.

> Rozumiem, że diagnosta ma szybki kalkulator w oczach i sobie skrupulatnie wszystko policzył i się

> nie doliczył tych 20cm2.

> Czy każdy właściciel samochodu musi udowadniać poprawność homologacji samochodu? Nie.

> Nie rozumiem dlaczego zaprzeczana jest prawdziwość europejskiej homologacji na wyrób europejskiej

> firmy?

Dlatego sugerowałem koledze autorowi wątku żeby olał temat i sobie jeździł.

Napisano

> Posłałem zapytanie do Philipsa o tą dyrektywę i LED4, zobaczymy co odpiszą...

Quote:

bardzo dziekujemy za kontakt z firma Philips Lighting.

Kontaktowal sie Pan z nami w sprawie swiatel do jazdy dziennej DayLight 4.

W odpowiedzi na Pana wiadomosc informujemy, iz swiatla do jazdy dziennej posiadaja homologacje zgodna z regulacja ECE R87 i Kodeksem Drogowym.

informacje te moze Pan znalesz w instrukcji obslugi tego produktu (strona 15):

Pozostajemy do dyspozycji w razie wszelkich watpliwosci i koniecznosci udzielenia dodatkowych informacji. W przypadku ponownego kontaktu prosimy o podanie numeru referencyjnego: 'xxxxxxx'

Z powazaniem

x y

Philips Lighting

Pomoc Techniczna

Napisano

no i git. Teraz diagnosta będzie musiał udowodnić, ze są niezgodne z homologacją

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.