Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd 1.2 16v - problem

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj wziąłem się za wymianę rozrządu w silniku z punto I. Ściągnąłem pasek rozrządu, napinacz, ustawiłem sobie wałki i nałożyłem pasek a tu zonk sick.gif. Wał korbowy gdzieś się blokuje.... Wałki są ustawione według fabrycznych punktów(chyba bo są bardzo słabo widoczne i ten od wały korbowego w dziwnym miejscu).

O co kaman :|.

Napisano

> Dzisiaj wziąłem się za wymianę rozrządu w silniku z punto I. Ściągnąłem pasek rozrządu, napinacz,

> ustawiłem sobie wałki i nałożyłem pasek a tu zonk . Wał korbowy gdzieś się blokuje.... Wałki

> są ustawione według fabrycznych punktów(chyba bo są bardzo słabo widoczne i ten od wały

> korbowego w dziwnym miejscu).

> O co kaman :|.

żłe ustawiłeś

Napisano
  • Autor

Tak się składa, że to nie mój pierwszy wymieniany rozrząd.

Są znaki, to ustawiłem według nich... i to jest właśnie dziwne.

Słychać jak zawór na 1 i 4 cylindrze stuka o tłok.

Napisano

Walki w blokady a wal w polowie wysokosci tlokow musi byc.

Napisano

Pamiętaj o tym, że jeden obrót wałków rozrządu = 2 obroty wału korbowego, myślę, że tu tkwi problem...

Napisano
  • Autor

Kurde no nie wiem, dziwna sprawa.

Jak ustawię wał korbowy wg znaku na bloku to wałek rozrządu kręci się o 360 stopni bez problemów.

Jak cofnę trochę wał rozrządu to korbowy idzie o pół obrotu do przodu i znów się zacina.

Napisano

> Kurde no nie wiem, dziwna sprawa.

> Jak ustawię wał korbowy wg znaku na bloku to wałek rozrządu kręci się o 360 stopni bez problemów.

> Jak cofnę trochę wał rozrządu to korbowy idzie o pół obrotu do przodu i znów się zacina.

powiedz mi gdzie 16v ma znak na dole ...........

Napisano

Ustaw sobie wał korbowy wg znacznika w okienku skrzyni biegów (ślady na kole zamachowym na ząbkach od blachy między skrzynią a silnikiem) albo wg znacznika na pompie oleju - wszystko jedno, a wałki rozrządu wg znaczników na głowicy, zepnij paskiem rozrządu i wtedy pomału obracaj silnikiem, jak będzie wszystko ok po paru obrotach to spróbuj odpalić silnik, jak nie to rozepnij jeszcze raz jak będzie na znacznikach, zrób obrót wałem korbowym o 360 stopni (na znacznikach) zepnij paskiem i znowu pomału kręć. Jak masz rozpięty rozrząd i kręcisz sobie jak popadnie wszystkim to raczej nic nie ustawisz jak należy...

Napisano

> powiedz mi gdzie 16v ma znak na dole ...........

Też chcialbym go zobaczyc.

Napisano
  • Autor

> Ustaw sobie wał korbowy wg znacznika w okienku skrzyni biegów (ślady na kole zamachowym na ząbkach

> od blachy między skrzynią a silnikiem) albo wg znacznika na pompie oleju - wszystko jedno, a

> wałki rozrządu wg znaczników na głowicy, zepnij paskiem rozrządu i wtedy pomału obracaj

> silnikiem, jak będzie wszystko ok po paru obrotach to spróbuj odpalić silnik, jak nie to

> rozepnij jeszcze raz jak będzie na znacznikach, zrób obrót wałem korbowym o 360 stopni (na

> znacznikach) zepnij paskiem i znowu pomału kręć. Jak masz rozpięty rozrząd i kręcisz sobie jak

> popadnie wszystkim to raczej nic nie ustawisz jak należy...

Ustawiłem na kole zamachowym na 0 stopni i dalej to samo.

Oto fotka znacznika na wale korbowym, żółte kółko to jeden znaczek markerem zrobiony a kreska to raczej fabryczny znaczek, tylko dziwne jest to że jest pod takim kątem jak ja na zdjęciu zaznaczyłem no i zaznaczyłem też gdzie jest na bloku kreska.

8e36ff85.jpg

A tu na wałku(sorry za jakość, telefonem robione):

5c166418.jpg

Napisano

> Ustawiłem na kole zamachowym na 0 stopni i dalej to samo.

> Oto fotka znacznika na wale korbowym, żółte kółko to j

w 16v nie ma znaków na wale ani na wałkach. Jezeli są jakieś to i tak nie wiadomo co one oznaczają. Bez blokad "na oko" to bym się bał tego ruszać :D Za duże koszta ewentualnej naprawy głowicy 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Super. To co mam teraz zrobić?

Jak to nie ma znaczników? W Sam Naprawiam pisze, że są....

Napisano

> Super. To co mam teraz zrobić?

Zrób po bożemu.

Chociaż 1 blokada i heja.

Napisano

> Jak to nie ma znaczników? W Sam Naprawiam pisze, że są....

to chyba w sam naprawiam Matiza 270751858-jezyk.gif Bo w sam naprawiam punto 16v jest dokładnie opisane co i jak zrobić z blokadami

Napisano

> Ustawiłem na kole zamachowym na 0 stopni i dalej to samo.

> Oto fotka znacznika na wale korbowym, żółte kółko to jeden znaczek markerem zrobiony a kreska to

> raczej fabryczny znaczek, tylko dziwne jest to że jest pod takim kątem jak ja na zdjęciu

> zaznaczyłem no i zaznaczyłem też gdzie jest na bloku kreska.

> A tu na wałku(sorry za jakość, telefonem robione):

ale herezje ! facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Super. To co mam teraz zrobić?

> Jak to nie ma znaczników? W Sam Naprawiam pisze, że są....

sluchaj, ja zanim rozebalem ustawilem wal na 0', zrobilrm sobie znaczki markerem, rozebralem i nie ruszalem ani walka, ani walu. zlozylem, napialem pasek i smiga. to bylo na stole. jak skladalem w samochodzie, ustawilem na poprzednio zrobionych znakach i dalej to samo...da sie zlozyc rozrzad w 16v nie wyciagajac silnika...ja to robilem przy wymianie UPG. chodzi do tej pory az milo :D

Napisano

> sluchaj, ja zanim rozebalem ustawilem wal na 0', zrobilrm sobie znaczki markerem, rozebralem i nie

> ruszalem ani walka, ani walu. zlozylem, napialem pasek i smiga. to bylo na stole. jak

> skladalem w samochodzie, ustawilem na poprzednio zrobionych znakach i dalej to samo...da sie

> zlozyc rozrzad w 16v nie wyciagajac silnika...ja to robilem przy wymianie UPG. chodzi do tej

> pory az milo :D

co nie oznacza, ze masz zrobione to prawidłowo... bo po wsadzeniu chociazby jednej blokady w głowice pierwszy i 2 tłok moga byc w różnym polozeniu, a tak nie powinno byc no.gif

Napisano

> No to mam pozamiatane. Nie wiem co mam teraz robić...

Z tego co wyglada to masz glowice do roboty bo Ci sie spotkaly zawory z tlokami ...

Napisano

Jak nie próbowałeś tego jeszcze odpalić to kup/pożycz blokady i poskładaj jak trzeba

Napisano

> co nie oznacza, ze masz zrobione to prawidłowo... bo po wsadzeniu chociazby jednej blokady w

> głowice pierwszy i 2 tłok moga byc w różnym polozeniu, a tak nie powinno byc

Skoro nic nie ruszal i wal i walek stoi w tym miejscu w ktorym stal przy sciaganiu paska to dlaczego mial by miec zle??

Napisano

> Skoro nic nie ruszal i wal i walek stoi w tym miejscu w ktorym stal przy sciaganiu paska to

> dlaczego mial by miec zle??

bo teoretycznie jezeli nic się nie przestawiło to może być dobrze, jezeli jednak "przeleciał" ze 3-4 zęby to może być już "za późno" dla 16sto zaworowego silnika 270751858-jezyk.gif

Napisano

> bo teoretycznie jezeli nic się nie przestawiło to może być dobrze, jezeli jednak "przeleciał" ze

> 3-4 zęby to może być już "za późno" dla 16sto zaworowego silnika

Tak ale pisze chlopak wyraznie ze dol ustawil na 0 stopni a gore zaznaczyl wiec bedzie ok.

Napisano

Odkrec pierwsza i druga swiece i ustaw tloki na rownym poziomie. Zmierzysz czyms sztywnym tylko niech ktos napisze ktory tlok ma isc do gory bo nie pamietam a w glowicy wykrec korek od przodu i ustaw walki tak zebys mial na srodku otworu wyciecie na blokade.

Napisano

> Dzisiaj wziąłem się za wymianę rozrządu w silniku z punto I. Ściągnąłem pasek rozrządu, napinacz,

> ustawiłem sobie wałki i nałożyłem pasek a tu zonk . Wał korbowy gdzieś się blokuje.... Wałki

> są ustawione według fabrycznych punktów(chyba bo są bardzo słabo widoczne i ten od wały

> korbowego w dziwnym miejscu).

> O co kaman :|.

1) idziesz do sklepu, kupujesz piwko, wstawiasz do lodówki

2) jak się schłodzi otwierasz, bierzesz dwa łyczki i zabierasz się za robotę.

3) ustawiasz wałki na blokadach, odkręcasz górne kółko.

4) wyciągasz świece i ustawiasz 1 i 2 tłok na równo, 1-wszy ma iść w dół.

5) zakładasz pasek.

6) ustawiasz napinasz.

7) dokręcasz górne kółko.

8) robisz dwa obroty wałem i patrzysz czy napinacz się ułożył i czy przypadkiem nie za słabo napiął.

9) kończysz browara zlosnik.gif

Napisano

> Tak ale pisze chlopak wyraznie ze dol ustawil na 0 stopni a gore zaznaczyl wiec bedzie ok.

to napisał eosik

a matrallyfan niestety już zdażył zle ustawić

Napisano

> w 16v nie ma znaków na wale ani na wałkach. Jezeli są jakieś to i tak nie wiadomo co one

> oznaczają. Bez blokad "na oko" to bym się bał tego ruszać :D Za duże koszta ewentualnej

> naprawy głowicy

to ja jestem chyba hardkorem zlosnik.gif

bez blokad zmieniałem rozrząd w puntku i jeździ bez najmniejszych komplikacji od 8tys Km zlosnik.gif

Napisano

> to ja jestem chyba hardkorem

> bez blokad zmieniałem rozrząd w puntku i jeździ bez najmniejszych komplikacji od 8tys Km

poza tym, że ponoć 1.1 go objeżdża...

Napisano

> Skoro nic nie ruszal i wal i walek stoi w tym miejscu w ktorym stal przy sciaganiu paska to

a sprawdzane było jak stał wał przed sciągnięciem?...

> dlaczego mial by miec zle??

bo ktos wczesniej mógł spierdzielic sprawe o kilka stopni

Napisano

> poza tym, że ponoć 1.1 go objeżdża...

ojtamojtam

bo to wozidupa a nie auto sportowe hehe.gif

poza tym od początku był taki zamulony.. na pewno poprzedni właściciel mu na zimnym nie dawał i miał nieodpowiednio wyczyszczone wtryski i nieprzewietrzony wydech rotfl.gif

Napisano

> a sprawdzane było jak stał wał przed sciągnięciem?...

> bo ktos wczesniej mógł spierdzielic sprawe o kilka stopni

Bez przesady. Mowimy i wymianie w dobrze poskladanym silniku. Wiadomo ze jak sie sklada od nowa to trzeba ustawiac. Ale nie o tym byl temat. Rozrzad da sie ustawic bez blokad i mysle ze kolega juz sobie ustawil po tych wszystkich wypowiedziach.

Napisano
  • Autor

Dopiero będę z tym dzisiaj walczył.... Mam nadzieję, że dam radę.

Dzięki wszystkim za udzieloną pomoc.

Wieczorem dam znać czy mi się udało.

Napisano
  • Autor

> 1) idziesz do sklepu, kupujesz piwko, wstawiasz do lodówki

> 2) jak się schłodzi otwierasz, bierzesz dwa łyczki i zabierasz się za robotę.

> 3) ustawiasz wałki na blokadach, odkręcasz górne kółko.

> 4) wyciągasz świece i ustawiasz 1 i 2 tłok na równo, 1-wszy ma iść w dół.

> 5) zakładasz pasek.

> 6) ustawiasz napinasz.

> 7) dokręcasz górne kółko.

> 8) robisz dwa obroty wałem i patrzysz czy napinacz się ułożył i czy przypadkiem nie za słabo

> napiął.

> 9) kończysz browara

Zrobiłem prawie tak jak napisałeś tzn wszystko oprócz 3 i 7 punktu dotyczącego górnego koła. Po co je odkręcać? Jest taka potrzeba?

Ja zrobiłem tak, że ustawiłem wałki rozrządu na znaczniku a korbowy tak jak mi napisałeś tzn wszystkie tłoki co do milimetra równo. Założyłem pasek i nigdzie się nie blokuje ani nic nie stuka.

Zastanawiam się tylko nad napinaczem, bo przykręciłem go i ustawiłem te dwie kreski na nim na równo, pokręciłem paskiem i ta jedna kreska która jest na sprężynie się rusza ok 0,5cm jak kręce paskiem. Tak ma być?

Napisano

Też się męczyłem kiedyś z rozrządem. Kolega Lesiu wytłumaczył mi jak dziecku w w tym wątku.

Nie patrz na żadne znaki bo to nic ci nie da. Zablokuj tylko wałki w odpowiednim miejscu - ja blokowałem dużym kluczem imbusowym bo pasował jak ulał w miejsce na blokade.

Napisano

> Zrobiłem prawie tak jak napisałeś tzn wszystko oprócz 3 i 7 punktu dotyczącego górnego koła. Po co

> je odkręcać? Jest taka potrzeba?

odkręcasz je po to, żeby dobrze napiąć pasek, zobacz że napinacz jak naciągasz to potem się luzuje, jak masz zblokowane wałki i tłoki to jak chcesz napiąć pasek? coś musi się "obracać"

> Ja zrobiłem tak, że ustawiłem wałki rozrządu na znaczniku a korbowy tak jak mi napisałeś tzn

> wszystkie tłoki co do milimetra równo. Założyłem pasek i nigdzie się nie blokuje ani nic nie

> stuka.

> Zastanawiam się tylko nad napinaczem, bo przykręciłem go i ustawiłem te dwie kreski na nim na

> równo, pokręciłem paskiem i ta jedna kreska która jest na sprężynie się rusza ok 0,5cm jak

> kręce paskiem. Tak ma być?

powinno być stałe napięcie czyli w jednym konkretnym miejscu.

jak dobie się rusza to znaczy że pasek jest raz bardziej naciągnięty, raz mniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.