Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do speców od zbieżności - co jest nie tak?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj wymieniłem w moim mondeo końcówki drążków kierowniczych, obie strony.

Przed wymianą pomierzyłem sobie odległości suwmiarką tak aby nowe końcówki znajdowały się w zblizonych miejscach do starych co sporo ułatwiłoby dojazd do serwisu celem skontrolowania i ew. ustawienia zbieżności.

Dziś rano pojechałem do warsztatu, mówię co mnie sprowadza, poprosiłem o sprawdzenie ciśnienia w kołach i upewnienie się, że kierownica ustawiona jest "na wprost" przed przystąpieniem do ustawienia zbieżności.

Szef serwisu powiedział: OK.

Po kilku minutach oddają mi auto, mówią że już jest OK, więc na drogę i co?

Auto ciągnie mi na lewo, kierownica skręcona w lewo - myślę no jak zwykle... wracam do warsztatu mówię co jest grane. Jeden technik próbuje mi wpierać, że wszystkie samochody (chyba te w UK) mają na lewo bo tak buduje się drogi, bo względzy bezpieczeńśtwa itd. nie będę przytaczał całej rozmowy, poprosiłem o szefa serwisu, przyszedł powiedził mi, że bardzo chętnie odda kaskę żebym mógł pojechac do innego garażu.

Mówię mu, że nie zależy mi na kasie tylko chcę mieć ustawioną zbieżność tak jak am być.

Znów założyli to coś na koła, co zauważyłem, kierownica nie była zablokowana w żaden sposób, nastawy jakie odczywałem prawe tylne koło 5, prawe przednie 0, lewe tylne 6, lewe przednie +1,

gość upierał sie, że jest dobrze a ja, że skoro tak to zróbmy jazdę testową... kazano technikowi podregulować lewe przednie koło i nastaw odczytywany na wskaźniku lewego tylnego koła wyniósł 7.

Pojechałem znów na rundkę... zmieniło się chyba nic... z dymem z uszu wróciłem do warsztatu. Znowu ta sam gadka, w końcu powiedziałem, że chcę zwrotu kasy i idę zrobić to w innym warsztacie.

Oddali, życzyli miłego dnia.

Pytanie jest takie:

- auto jeździło zawsze prosto, wszystko było ok do wymiany "gałek"

- po wymianie i moim prowizorycznym nastawie suwmiarką było OK

- a po ustawieniu zbieżnośći na przyrządach laserowych nie jest OK

to co jest grane?

Napisano

jeżeli regulujesz tylko zbieżność to tył Cię nie interesuje za bardzo. Nie wiem co to za odczyty i wskaźniki. Powinny być takie podstawowe dane jak: pochylenie koła w stopniach, zbieżność.

Może mieli kompletnie rozkalibrowany ten przyrząd albo nie umieli z niego korzystać. Oczywiście nie masz żadnych luzów?

Po regulacji może się zdarzyć że kierownica nie będzie równo - oni regulują przede wszystkim zbieżność przy kołach więc kierownica może się przekręcić, wtedy już ją samą trzeba wyjąć i naprostować jeżeli to przeszkadza.

Oczywiście samochód powinien jechać prosto także podczas hamowania, bo wtedy szczególnie wychodzi wszelkie myszkowanie.

Idź do innego niech najpierw dadzą ci dane w stopniach i dopiero regulują, zobaczysz w czym rzecz. Zawsze przed regulacją trzeba wykluczyć luzy bo nic się nie wyreguluje.

Napisano

Ja mialem takie przeboje ze zbieznoscia w astrze H. po wymianie amorow dalem sie namowic na sprawdzenie zbieznosci. No i wyszlo ze jest zle. wiec przestawili po zmianie auto zeby jechalo na wprost mialo lekko przekrzywiona kierownice. Wkurzylem sie i pojechalem na reklamacje. Zalozyli ten sam sprzet (nowy jakis wynalazek Boscha hehe.gif) i wyszlo ze znowu jest zle ... rotfl.gif jeszcze raz nastawili i znowu bylo zle rotfl.gif. pojechalem wkurzony do innego zakladu i teraz jest w miare ok zwyczajny optyczny miernik mieki i zastosowali.

Napisano

jedź tam gdzie robią komputerowe ustawienia. Wbiją w kompa markę auta, rocznik itp i będa mieli wszystkie dane na tacy sam zobaczysz gdzie był błąd i jeszcze ustawią na tip top. Wszystko będzie sprzężone z czujnikami na kołach

Napisano

> jedź tam gdzie robią komputerowe ustawienia. Wbiją w kompa markę auta, rocznik itp i będa mieli

> wszystkie dane na tacy sam zobaczysz gdzie był błąd i jeszcze ustawią na tip top. Wszystko

> będzie sprzężone z czujnikami na kołach

Tak wlasnie mi zwalili zbieznosc. Ten sam przyrzad pokazywal rozne wartosci grinser006.gif

Napisano

> Pytanie jest takie:

> - auto jeździło zawsze prosto, wszystko było ok do wymiany "gałek"

> - po wymianie i moim prowizorycznym nastawie suwmiarką było OK

> - a po ustawieniu zbieżnośći na przyrządach laserowych nie jest OK

> to co jest grane?

sam pytasz i sam sobie odpowiedziałeś, proste

Napisano

> jedź tam gdzie robią komputerowe ustawienia. Wbiją w kompa markę auta, rocznik itp i będa mieli

> wszystkie dane na tacy sam zobaczysz gdzie był błąd i jeszcze ustawią na tip top. Wszystko

Nie tam, gdzie robią "komputerowo" tylko tam, gdzie potrafią. Wtedy patykiem i sznurkiem dobrze ustawią.

Napisano

> jeżeli regulujesz tylko zbieżność to tył Cię nie interesuje za bardzo. Nie wiem co to za odczyty i

> wskaźniki. Powinny być takie podstawowe dane jak: pochylenie koła w stopniach, zbieżność.

> Może mieli kompletnie rozkalibrowany ten przyrząd albo nie umieli z niego korzystać. Oczywiście nie

> masz żadnych luzów?

> Po regulacji może się zdarzyć że kierownica nie będzie równo - oni regulują przede wszystkim

> zbieżność przy kołach więc kierownica może się przekręcić, wtedy już ją samą trzeba wyjąć i

> naprostować jeżeli to przeszkadza.

No chyba żartujesz teraz. Po to się właśnie zapina czujniki na 4 koła, żeby samochód był w osi jazdy i dopiero potem skręca się koła. W czasie ustawiania kierownice blokuje się w pozycji środkowej.

Jak po zbieżności kiera jest krzywo i ją przestawisz to znaczy że jedziesz driftem.

.

Napisano

> Po regulacji może się zdarzyć że kierownica nie będzie równo - oni regulują przede wszystkim

> zbieżność przy kołach więc kierownica może się przekręcić, wtedy już ją samą trzeba wyjąć i

nic podobnego idea.gif Pomijając przygotowanie auta do pomiaru geometrii- w tej sytuacji aparatem czterogłowicowym(wykluczenie luzów w zawieszeniu, sprawdzenie ciśnienia w oponach, dociążenie auta itd) sam pomiar powinien rozpocząć się od ustawienia przekładni kierowniczej jak do jazdy na wprost, przy którym kierownica jeśli nie była wcześniej ściągana i przestawiana ustawi się "prosto". Wtedy w tym położeniu powinna zostać ZABLOKOWANA specjalnym przyrządem. Ponieważ w mondeo jest możliwość regulacji zbieżność z tyłu, ewentualne jej ustawienie/sprawdzenie powinno zacząć się od tylnej osi aby geometryczna oś jazdy pokryła się lub była jak najbliżej osi symetrii pojazdu. Dopiero wtedy można korygować przód. Jeśli cała procedura zostanie przeprowadzona prawidłowo to auto powinno utrzymywać kierunek jazdy na wprost przy prosto ustawionej kierownicy a przy tym nie będzie poruszać się "psim śladem".

To w skrócie, pomijam inne parametry geometrii.

Napisano
  • Autor

problem polega na tym, że mieszkam w UK, tutaj naprawdę trudno o ustawienie zbieżności...przynajmniej tu gdzie mieszkam, przerabiałem na kilku samochodach. W jednym z warsztatów operujących komputerem gość po ustawieniu zbieżności z dumą wręczył mi wydruk i oświadczył, że jest great... po krótkiej jeździe okazało się, że jednak nie jest, potwierdziła to analiza wydruku na forum dotyczącym modelu auta...

Szukam jeszcze zakładu, który jest w stanie zrobić pełną geometrię bo te zabawki co mi na koła montowali to na jakieś bazarówki wyglądały a firma duża i szacowna...

w trakcie rozmowy jeden znachor zaczał mi wpierać że mam coś z ramą nie porządku skoro jest źle, że może zwroynoce pkrzywione albo problem z mcphersonami... zaznaczam, że wszystko przed wymianą było OK, luzów nie ma żadnych, jedyne luzy były zaczęły się pojawiać na końcówkach drążków dlatego je wymieniłem ok.gif

Napisano

rozkalibrowany aparat, brak umiejętności itd....zmień serwis idea.gif

Napisano

> problem polega na tym, że mieszkam w UK, tutaj naprawdę trudno o ustawienie

> zbieżności...przynajmniej tu gdzie mieszkam, przerabiałem na kilku samochodach. W jednym z

> warsztatów operujących komputerem gość po ustawieniu zbieżności z dumą wręczył mi wydruk i

> oświadczył, że jest great... po krótkiej jeździe okazało się, że jednak nie jest, potwierdziła

> to analiza wydruku na forum dotyczącym modelu auta...

Mam ten sam problem - wymienilem w aucie amory i sprezyny, i chce pojechac ustawic zbieznosc/geometrie - i boje sie jak cholera pojechac do jakiegos magika, bo bajke o tym, ze auto musi jechac w lewo tez slyszalem (nota bene wszystkie auta jakie mialem, i fabrycznie nowe i uzywki lekko ciagna na lewo, a to po to, ze jak puscisz kierownice, to zebys na pobocz pojechal a nie na czolowke facepalm%5B1%5D.gif)...

Napisano

Kiedyś też tak miałem. "Fachury" ustawiali na przyrząd "świecący", ale nie laser (taki stary patent). Niestety pomimo trzykrotnych prób nie udało im się ustawić kierownicy prosto i usunąć ściągania. Załatwiła to jedna wizyta w innym warsztacie wykonującym zbieżność "komputerowo". Auto zaczęło jechać idealnie prosto, a kierownica ustawiona jest jak w fabryce waytogo.gif Moja ingerencja w tym warsztacie ograniczyła się do wskazania dokładnego modelu auta do wybrania z listy na komputerze.

Swoją drogą niedawno też wymieniłem obie końcówki i tak jak przed wymianą byłem w 100% nastawiony na ponowną zbieżność, tak po jeździe próbnej, o ile nic się nie będzie działo, odpuszczę. Ustawiałem na suwmiarkę i swój patent, robiłem to najdokładniej jak mogłem i wyszło waytogo.gif Będę obserwował opony zlosnik.gif

Napisano

tia, tia....zapalenie płuc też leczysz Homeovoxem ??

Twoja metoda nadaje się dla handlarza/magika, który z auta które jedzie bokiem chce zrobić auto które ma prosto kierownice, co by klient był zadowolony....

Napisano
  • Autor

pamiętam nastwy z suwmiarki, chyba postawię auto na klocki i ustawię po swojemu a prawdziwą zbieżność zrobię podczas odwiedzin PL.

Napisano

> No chyba żartujesz teraz. Po to się właśnie zapina czujniki na 4 koła, żeby samochód był w osi

> jazdy i dopiero potem skręca się koła. W czasie ustawiania kierownice blokuje się w pozycji

> środkowej.

> Jak po zbieżności kiera jest krzywo i ją przestawisz to znaczy że jedziesz driftem.

> .

Tak kierownicę ustawia się do jazdy na wprost a nie żeby ramiona były ustawione równo i ładnie. Kierownica mogła być np. zdejmowana, przestawiona i co wtedy mają dobrać zbieżność do przestawionej kierownicy? Gwint się skończy.

Poza tym zbieżność reguluje się tyko do kół przednich chociaż zakłada się na każde koło przyrządy.

Przyrząd ma drugorzędne znaczenie. Ważne sa umiejętności fachmanów. Laserowe może i są dokładniejsze ale na zwykłym przyrządzie dobry fachman zrobi to szybciej.

Napisano

Jak już się wypowiadasz to spróbuj z sensem. Do tego służą blokady koła kierownicy. Do tego zbieżność powinno się ustawiać po odpowiednim (katalogowo podanym) obciążeniem pojazdu - do tego służą ciężarki układane w samochodzie. Takie "ustawienie zbieżności" o którym piszesz powoduje potem różną ilość obrotów koła kierownicy w lewo i w prawo.

Napisano
  • Autor

> Mam ten sam problem - wymienilem w aucie amory i sprezyny, i chce pojechac ustawic

> zbieznosc/geometrie - i boje sie jak cholera pojechac do jakiegos magika, bo bajke o tym, ze

> auto musi jechac w lewo tez slyszalem (nota bene wszystkie auta jakie mialem, i fabrycznie

> nowe i uzywki lekko ciagna na lewo, a to po to, ze jak puscisz kierownice, to zebys na pobocz

> pojechal a nie na czolowke )...

no właśnie, auta ciągną na lewo bo drogi tutaj buduje się z większym lewostronnym przechyłem niz np. w PL, moj mondek te lekko cignał na lewo ale np. w PL albo DE potrafił jechać prosto, zastanawiam się jak to wszystko tutaj funkcjonuje, może to pomysł na biznes, znabyć uczciwy sprzęt i ustawiać poprawnie zbieżność?

moje porzednie mondeo jeździło prosto do czasu ustawienie zbieżnośći w UK, clio jeźdizło prosto - do tego samego czasu, w fabii ustwaiłem zbieżność za pomoca suwmiarki i skontrolowałem w PL - było OK,

obecny mondek jeździł prosto do czasu... czyli do dziś...

fachowcy...

Napisano

Dodalbym jeszcze, ze jak wspomaganie jelektryczne to trzeba tez w kompie ustawic polozenie do jazdy na wprost.

Napisano
  • Autor

mondek MK III - mechaniczno - hydrauliczne ok.gif

Napisano

> Poza tym zbieżność reguluje się tyko do kół przednich

Bywa, że i tylnych...Niestety zlosnik.gif

Napisano

> Tak kierownicę ustawia się do jazdy na wprost a nie żeby ramiona były ustawione równo i ładnie.

> Kierownica mogła być np. zdejmowana, przestawiona i co wtedy mają dobrać zbieżność do

> przestawionej kierownicy? Gwint się skończy.

> Poza tym zbieżność reguluje się tyko do kół przednich chociaż zakłada się na każde koło przyrządy.

> Przyrząd ma drugorzędne znaczenie. Ważne sa umiejętności fachmanów. Laserowe może i są

> dokładniejsze ale na zwykłym przyrządzie dobry fachman zrobi to szybciej.

jak masz podejrzenie, że kiera była zdejmowana, to na kątomierzu kręcisz w lewo i w prawo i sprawdzasz wychylenie.

Napisano

> Tak kierownicę ustawia się do jazdy na wprost a nie żeby ramiona były ustawione równo i ładnie.

Kierownice ustawia się na wprost, samochód w osi, a potem kręci się koncówkami. Jeśli kierownica była zdejmowana i źle założona to najwyżej maglownica nie jest na środku przy ustawieniu na wprost i promień skrętu w obie strony nie jest zgodny z fabrycznym.

Jeśli natomiast kierownica nie była zdejmowana to przy poprawnym ustawieniu zbieżności powinna być równo, inaczej coś jest nie tak z geometrią.

Napisano

> Tak wlasnie mi zwalili zbieznosc. Ten sam przyrzad pokazywal rozne wartosci

może mieli uwalony sprzęt? ja 3 miesiące do róznych magików od szkielka i oka i lasera jeździłem. Dopiero po komputerowym jest jak igła. Na nowych drogach, gdzie jeszcze nie ma kolein to mogę pić kawę i jeść kanapkę nie trzymając kierownicy (no ewentualnie paluchem korygować) zlosnik.gif

Napisano

Miałem dośc podobnie u siebie. Auto takie samo, Mondek MK3, 2.0. No i też jestem na wyspie zlosnik.gif

Pojechałem do jednego fachmana, polecanego. Ustawił i wróciłem do niego, bo dalej w lewo ciągnie i kiera krzywo. Po drugim ustawieniu było ciut lepiej. Ale dalej ciągnęło w lewo i kiera też uciekała w lewo. O wyważenie tyłu nie mogłem się doprosić, bo "przecieć tył nie ma znaczenia na wibracje w aucie" fachman powiedział.

Po drugiej wizycie pojechałem tam, gdzie wcześniej robiłem zbieżność w poprzednich samochodach. Facet auto podniósł, wpisał w kompa dane pojazdu i ustawił od razu tak, jak powinno być. Ustawiał i tył i przód. Wyważył wpierw wszystkie koła.

Nie jest super idealnie (kiera jest skręcona w lewo dosłownie o kilka stopni) ale auto jedzie prosto.

Da się? Da.

Napisano

Ewidentie panowie nie wiedza jak sie zabrac za geometrie pojazdu. Ze zdjemowaniem kierownicy i ustawianiem jej do jazdy na wprost bym sie wstrzymal jezeli w aucie jest czujnik polozenia kola kierownicy wtedy dopiero dzieja sie ciekawe rzeczy.

Napisano

Czy wszystkie 4 opony masz ten sam model? Jeżeli nie to już wiesz o co chodzi. Jeżeli tak, to sprawdź w internecie czy inni użytkownicy nie mają podobnych kłopotów - wiele opon potrafi ściągać w samochodach z pewnymi ustawieniami zawieszenia - BMW i Mercedes są znane z tej przypadłości - założenie niektórych typów opon (szczególnie takich na choinkę) powoduje że pojazd ściąga w lewo lub prawo pomimo prawidłowej geometrii. Jedyne rozwiązanie to wymiana opon na takie, które producent zaleca lub inni przetestowali.

Napisano

> Ewidentie panowie nie wiedza jak sie zabrac za geometrie pojazdu. Ze zdjemowaniem kierownicy i

> ustawianiem jej do jazdy na wprost bym sie wstrzymal jezeli w aucie jest czujnik polozenia

> kola kierownicy wtedy dopiero dzieja sie ciekawe rzeczy.

Skrętne ksenony, ESP, odbijanie kierunków w niektórych autach... oj może się sporo dziać...

Napisano

> Kierownice ustawia się na wprost, samochód w osi, a potem kręci się koncówkami. Jeśli kierownica

> była zdejmowana i źle założona to najwyżej maglownica nie jest na środku przy ustawieniu na

> wprost i promień skrętu w obie strony nie jest zgodny z fabrycznym.

Najważniejsze jest wycentrowanie maglownicy, a nie kierownicy. Przy źle wycentrowanej maglownicy przy pełnym skręcie drążek może haczyć, w przednionapędowcu przeguby mogą się rozpaść. Znam przypadki, gdy koło kierownicy nie jest wycentrowane względem maglownicy, bo wałek pośredni był zamiennikiem "pośredniej jakości" lub ktoś bawił się w zdejmowanie kiery z wielowypustu.

Napisano

Witam serdecznie.

>...Jeśli kierownica

> była zdejmowana i źle założona to najwyżej maglownica nie jest na środku przy ustawieniu na

> wprost i promień skrętu w obie strony nie jest zgodny z fabrycznym...

Powiedz to tym, którzy z tego powodu także taśmę do poduszki urwali...

Pozdrawiam.

Napisano

Mi powiedzieli żebym ustawił sobie kierownice prosto i zablokowali kierownice o siedzenie jakimś przyrządem.

Dopiero wtedy zabrał się za ustawienie kół.Miałem robioną zbieżność komputerowo.Tak jak ktoś już pisał. wklepał do kompa model i marke i wiedział co i jak ustawić.

Pracowałem rok na stacji diagnostycznej i moim zdaniem powinno być na każdym kole (na tej samej osi) takie same wskazanie np 5-5 a nie np 3-7.

Napisano

> mondek MK III - mechaniczno - hydrauliczne

To niech Ci sprawdzą jedną podstawową rzecz, którą powinni byli od razu sprawdzić.

Mianowicie, czy przy ustawieniu kierownicy na wprost także przekładnia kierownicza jest w położeniu "zero". Mogło się tak zdarzyć, że kiedyś ustawiono Ci zbieżność z lekko skręconą kierownicą, a potem po prostu przestawiono koło kierownicy. I w takiej sytuacji masz stale "ciągnący" układ wspomagania, bo on "uważa" że koła są skręcone i usiłuje je przywrócić do kierunku jazdy na wprost.

Można to sprawdzić łatwo samodzielnie - policz czy od położenia na wprost do maksymalnego skrętu w lewo masz dokładnie taką samą ilość obrotów kierownicy z dokładnością do kilku centymetrów na obwodzie kierownicy jak przy maksymalnym skręcie w prawo. Jeżeli różnica jest większa, to trzeba ustawić przekładnię na wprost (do części pojazdów jest specjalny przymiar warsztatowy zakładany między mocowanie kierownicy i drążek, potem przestawić koło kierownicy, żeby było na wprost i je zablokować o fotel, a dopiero potem od nowa zrobić do tego ustawienia geometrię.

Mimo że zawsze starałem się tego w warsztatach pilnować, kiedyś się okazało, że mi przestawili koło kierownicy o ponad ćwierć obrotu i przekładnia przy jeździe na wprost pracowała "w wychyle" ze skutkami jak u Ciebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.