Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki typowy przebieg do wymiany szczotek alternatora...

Featured Replies

Napisano

...masakra....

Jutro o 5 rano miałem ruszać na weekend na Pojezierze Drawskie, a tu komunikat "awaria alternatora", pomiar miernikiem wykazał brak ładowania....ledwo dojechałem na aku do domu...

przebieg 175.000 km

na jutro jestem umówiony do elektryka, mam nadzieję że to szczotki

w poprzednim moim aucie (DU Nubira) przebieg był około 155.000 km i stało się to samo...

macie obserwacje przy jakim najczęściej przebiegu należy spodziewać się tego problemu ?

bo jeśli to okolice 150tkm, to można by profilaktycznie wymieniać, żeby nie być zaskoczonym...

Napisano

W fabrycznie nowych altkach oryginalne szczotki starczały mi na 150-200 tkm, ale już te wymieniane tylko na 60-100 tkm.

Napisano

W Lanosie mi poszły przy 232kkm.

Napisano

> W fabrycznie nowych altkach oryginalne szczotki starczały mi na 150-200 tkm, ale już te wymieniane

> tylko na 60-100 tkm.

Zgadzam sie. U mnie podobnie (Nissan 1.4 B) fabryczne ok. 200kkm, a potem co 50kkm padają... ostatnio wlasnie mi padly drugi raz... (okolice 300kkm).

Napisano

Alternator Bosch, na razie 160 kkm i bez wymiany szczotek skromny.gif

Napisano

Jedyny samochód jaki miałem z takim przebiegiem dotrwał na oryginalnym alternatorze do ponad 200 kkm i nie było oznak jakichkolwiek problemów.

Napisano

Miałem analogiczną sytuację. Kilka dni temu straciłem ładowanie i na akumulatorze doczołgałem się do domu. Diagnoza to uszkodzony regulator napięcia.

Co do szczotek to elektryk ocenił ich stan na dobry bez potrzeby wymiany.

Napisano

z reguly oryginal wytrzymuje do 250tys km

Napisano

> W fabrycznie nowych altkach oryginalne szczotki starczały mi na 150-200 tkm, ale już te wymieniane

> tylko na 60-100 tkm.

Zależy kto wymienia te szczotki i jak się do tego przykłada. Bo jeśli przy tym nie zostaną wymienione albo przynajmniej przeszlifowane te miedziane pierścienie ślizgowe to nic w tym dziwnego, że po wymianie zdecydowanie szybciej się zużywają icon_rolleyes.gif

Napisano

Lanos 1,5 16v z 1999 r. - szczotki dotrwały do 330 kkm i .... pojechał pod Kielce. Może jeszcze jeździ na tym alternatorze

Napisano

> ...masakra....

> Jutro o 5 rano miałem ruszać na weekend na Pojezierze Drawskie, a tu komunikat "awaria

> alternatora", pomiar miernikiem wykazał brak ładowania....ledwo dojechałem na aku do domu...

> przebieg 175.000 km

> na jutro jestem umówiony do elektryka, mam nadzieję że to szczotki

> w poprzednim moim aucie (DU Nubira) przebieg był około 155.000 km i stało się to samo...

> macie obserwacje przy jakim najczęściej przebiegu należy spodziewać się tego problemu ?

> bo jeśli to okolice 150tkm, to można by profilaktycznie wymieniać, żeby nie być zaskoczonym...

Renault na F9Q (1,9 dCi) - 276 kkm na oryginalnych szczotkach

Napisano

> Zależy kto wymienia te szczotki i jak się do tego przykłada. Bo jeśli przy tym nie zostaną

> wymienione albo przynajmniej przeszlifowane te miedziane pierścienie ślizgowe to nic w tym

> dziwnego, że po wymianie zdecydowanie szybciej się zużywają

Nie bawię się w wymianę samych szczotek, altek idzie do sprawdzenia i regeneracji w zakresie wymaganym. Pierścienie są oczywiście toczone lub wymieniane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.