Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autko droższe przygotowane do offroad czy tańsze "gołe"?

Featured Replies

Napisano

Tytułu poprzedniego mojego wątku nie mogę edytować więc zapytam w nowym smile.gif

Jak wiecie od niedawna szukam autka 4x4. Im więcej szukam tym mniej wiem. Początkowo zakładałem jakąś Vitarkę ale będzie chyba coś większego.

Na rynku jest masa 4x4. Sprowadzane, krajowe... Seryjne, przerabiane... Tu pojawia się pytanie.

Lepiej taniej kupić gołą serię i w jakimś polecanym warsztacie go przygotowywać (sam nie mam wiedzy ani warunków) czy zainteresować się czymś już przygotowanym do offroad.

Weźmy taki przykład:

Lepiej takiego golca:

KLIKEN MACHEN

czy droższego już "odbajerzonego"?:

KLIKU MACHU

Ile kasy pochłonęłyby takie przeróbki, by z golca zrobić takie coś jak w drugim linku?

I jeszcze jedno pytanko. Czy taka 4 litrówka z gazem faktycznie jest porównywalna w utrzymaniu z 2-2,5L dieslem? A jak z ubezpieczeniem? Różnice duże?

Napisano

Ale to nie jest Grand hehe.gif

Napisano

> ten drugi też nie dlatego je porównałem.

Ale w tytule ogłoszenia jest "Jeep Grand Cherokee TERENOWY 4X4 DIESEL DOBRY STAN"

EDIT

Jeśli jesteś w stanie zainwestować rocznie w auto jego wartość to kupuj biglaugh.gif

Napisano

> Tytułu poprzedniego mojego wątku nie mogę edytować więc zapytam w nowym

> Jak wiecie od niedawna szukam autka 4x4. Im więcej szukam tym mniej wiem. Początkowo zakładałem

> jakąś Vitarkę ale będzie chyba coś większego.

> Na rynku jest masa 4x4. Sprowadzane, krajowe... Seryjne, przerabiane... Tu pojawia się pytanie.

> Lepiej taniej kupić gołą serię i w jakimś polecanym warsztacie go przygotowywać (sam nie mam wiedzy

> ani warunków) czy zainteresować się czymś już przygotowanym do offroad.

podam na przykładzie vitary, która jest stosunkowo tanim autem

auto seria 10kzł, plus pakiet startowy 2kzł, ew jakieś poprawki blacharskie 2kzł, razem 14kzł

kpl opon MT lub AT - ok 1600zł

lift zawieszenia ok 3000zł (amory plus sprężyny) plus robota, lub lift wersja dla ubogich - 1000zł

inne

płyta pod silnik - 300zł

zderzaki ok 2000zł

wyciągarka 2000zł

liny, szekle itp 500zł

snoorkel hmm od 50zł (kibel rurka) po 400zł jakiś odlew

wiec wcale dużo nie trzeba żeby podwoić wartość auta cool.gif

potem dochodzi wymiana przedniego zawieszenia plus most 5kzł braknie ... itd

a auto z tymi przeróbkami gotowe można kupić za 14-16kzł hmm.gif

tyle że będzie to już pewnie sztuka "przetestowana" w terenie wink.gif

tzn można i za mniej niż 10kzł, ale stan raczej będzie kiepski hmm.gif

Napisano

Kupując pomotane masz ryzyko, że ktoś robił niektóre tematy na skróty a auto przeszło szkołę życia i niezbyt się spisało zlosnik.gif

Tylko karwa, dlaczego dżip sick.gif Widać, że kasa rośnie, to kup sobie patrola, przynajmniej będziesz miał rozwojowe i na pewno mniej awaryjne auto, które zawsze sprzedasz albo jak łykniesz bakcyla przerobisz na coś do konkretnego upalania.

Napisano

XJ-ta w dieslu to sobie daruj.

Jak chcesz jeepa poszukaj na forum jeep.org.pl albo w dziale "sprzedam/oddam" (jest parę sztuk) albo w "zakupie kontrolowanym" wrzuc co Cię interesuje i może ktoś z okolicy go sprawdzi żebyś na minę nie wpadł.

Napisano

> I jeszcze jedno pytanko. Czy taka 4 litrówka z gazem faktycznie jest porównywalna w utrzymaniu z

> 2-2,5L dieslem? A jak z ubezpieczeniem? Różnice duże?

koszty nie są porównywalne

wychodzą zdecydowanie na korzyść 4.0

zresztą można poczytać na forum.jeep.org.pl

4.0 jest prostą konstrukcją o stosunkowo dużej trwałości

diesel z koeli to dosyć zawodna konstrukcja VM

w Cherokee była to wersja 2,5 litra w Grandach 3.1

oczywiście znajdą się zwolennicy tych konstrukcji, ale moim zdaniem diesle w jeepach warto kupować odkąd zaczęli montować w nich silniki mb

Napisano
  • Autor

> Kupując pomotane masz ryzyko, że ktoś robił niektóre tematy na skróty a auto przeszło szkołę życia

> i niezbyt się spisało

> Tylko karwa, dlaczego dżip Widać, że kasa rośnie, to kup sobie patrola, przynajmniej będziesz

> miał rozwojowe i na pewno mniej awaryjne auto, które zawsze sprzedasz albo jak łykniesz

> bakcyla przerobisz na coś do konkretnego upalania.

jeep to tylko taki przykład. Po prostu znalazłem mocno rozbudowanego Cziroka i dla porównania dodałem goliznę. Nie jest powiedziane, że zdecydowałem się na Jeepa. Zewnętrznie najbardziej podoba mi się Patrol GR (ten starszy) potem zwykły, kanciasty "Czirok".

Generalnie im bardziej kanciasty tym fajniej wygląda a frajda wizualna tez się liczy zlosnik.gif

Napisano

Jak wiecie od niedawna szukam autka 4x4. Im więcej szukam tym mniej wiem. Początkowo zakładałem

> jakąś Vitarkę ale będzie chyba coś większego.

zwiększyłeś budżet?

> Lepiej taniej kupić gołą serię i w jakimś polecanym warsztacie go przygotowywać (sam nie mam wiedzy

> ani warunków) czy zainteresować się czymś już przygotowanym do offroad.

zwiększyłeś budżet? Zmieniłeś wymagania z pierwszego wątku? Miał być lekki teren przecież...

> Weźmy taki przykład:

> Lepiej takiego golca:

> KLIKEN MACHEN

> czy droższego już "odbajerzonego"?:

> KLIKU MACHU

> Ile kasy pochłonęłyby takie przeróbki, by z golca zrobić takie coś jak w drugim linku?

zwiększyłeś budżet zlosnik.gif? Bierz Vitare 1.6 + opony MT i ujeżdżaj, albo...

kup jednak ten rower górski, weź tydzień urlopu i śmigaj po górach w PL zlosnik.gif

> I jeszcze jedno pytanko. Czy taka 4 litrówka z gazem faktycznie jest porównywalna w utrzymaniu z

> 2-2,5L dieslem? A jak z ubezpieczeniem? Różnice duże?

Myślę że ogólnie porównywalna ale to bardzo wielkie OGÓLNIE (zakładając, że silniki nie mają większych wad)

Napisano

> Im więcej oglądam, tym bardziej zwiększam

Niestety musi być nieograniczony hehe.gif

Napisano

> Im więcej oglądam, tym bardziej zwiększam

To kupuj Y60 i ciesz się jazdą ok.gif

Napisano

> a takie cuś?

> Jeep z pojeepanego forum

Fajna skarbonka zlosnik.gif

Napisano

> każde hobby kosztuje

Orientowałeś się ile konkretnie to? Biorąc pod uwagę jak już jest zmotane auto? Chyba, że już chcesz na ostro się off-roadem bawić ok.gif

Napisano

> każde hobby kosztuje

po co Ci zmotane auto jak będziesz jeździł ze znajomymi co mają seryjną feroze ?

kup seryjne auto i zacznij jeździć, a z czasem ocenisz czy będziesz szedł dalej

ja np już wiem że nie będę nic robił z vitarą, bo na tyle co chce się pobawić, to prawie seria daję radę

a na zabawę w poważniejszy offroad szkoda mi kasy, bo to już nie są drobne na paliwo ...

a też były ambitne plany ... przeszło mi, bo to drogie hobby, wolę pojechać w Beskid i wydać 500zł za taki wyjazd

niż dać tyle samo na wpisowe, a potem jeszcze wrócić na sznurku w rozwalonym autem icon_rolleyes.gif

praktycznie na każdej imprezie jakieś auto pada i to niezależnie od marki ... patrol też 270751858-jezyk.gif

czasem jest to urwany przewód hamulcowy, padnięty altek czy rozrusznik od wody/błota, rozwalona karoseria ... a czasem wybuchniety most grinser006.gif

Napisano

> a takie cuś?

Jeep niby fajny...ale wszystko domowym sposobem robine "na wzor RE" itp.

Nie watpie ze fajnie jezdzi....po plaskim terenie bo z przelozeniami 3.54 i kolami 33 to pod kazda gorke bedzie sie pocil.

Jak wszystko spod reki Wagoneera wyglada dobrze ale tak jak pisalem wczeniej...robota domowa i czesto niedociagniecia lub nieprzemyslana (kasa zainwestowana w wyglad a tak podstawowa rzecz jak zmiana przelozen na odpowiednie pomienieta)

Jesli szukasz czegos do zabawy to ja na twoim miejscu kupil bym cos przygotowane do jazdy...moze nie koniecznie do jakiegos ekstremu tylko do jazdy jaka tobie odpowiada.

Sam dawno temu poszedlem inna droga...kupilem seryjnego jeepa i przerabialem pod siebie.....kasy jaka wlozylem w przerabianie nigdy bym nie odzyskal gdybm chcial sprzedac auto. Teraz wiem ze gdybym mial kupowac terenowke to tylko juz przerobiona i przystosowana do terenu.

Napisano

Ja tak z ciekawości oink.gifzlosnik.gif

> Jeep niby fajny...ale wszystko domowym sposobem robine "na wzor RE" itp.

Co to znaczy "na wzór RE"?

> Nie watpie ze fajnie jezdzi....po plaskim terenie bo z przelozeniami 3.54 i kolami 33 to pod kazda

> gorke bedzie sie pocil.

Znalazłbyś coś do poczytania o "przełożeniach" -

w jakie lepiej się pakować ? A w jakie nie ?

Bo te wagoneera - to takie uniwersalne czy jak ?

> Jak wszystko spod reki Wagoneera wyglada dobrze ale tak jak pisalem wczeniej...robota domowa i

> czesto niedociagniecia lub nieprzemyslana (kasa zainwestowana w wyglad a tak podstawowa rzecz

> jak zmiana przelozen na odpowiednie pomienieta)

Aż tak ? Ładny adam słodowy hehe.gif

Napisano

> a takie cuś?

Pamiętaj, tylko pipy mają dżipy. Widzisz, do 33" muszą przełeżenia zmieniać hehe.gif

Napisano

> Co to znaczy "na wzór RE"?

Znaczy ze czesci robione w garazu na wzor czesci firmy RubiconExpress - www.rubiconexpress.com

> Znalazłbyś coś do poczytania o "przełożeniach" -

> w jakie lepiej się pakować ? A w jakie nie ?

> Bo te wagoneera - to takie uniwersalne czy jak ?

Zmieniajac opony na wieksze trzeba tez odpowiednio zmienic przelozenia ( i bez znaczenia czy to jeep, nissan czy inna toyota)

Zmienia sie mniej wiecej wedlug tej tabeli:

gearsg.jpg

Ja np mialem przelozenia 3.73 ale wraz ze zmiana kol na 35 calowe zmeinilem na 4.88...prze zchwile jezdzilem na 3.73 z duzymi kolami i przekonalem sie jak wazna jest zmiana przelozen.

> Aż tak ? Ładny adam słodowy

Moze troche za ostro pojechalem...Wagoneer zna sie na jeepach...ma tez bardzo dobra opinie...ale jego sposoby przerobek sa moim zdaniem dziwne.

Ale z drugiej strony w Polsce ze swieca szukac kogos kto sie zna na ustawianiu przelozen screwy.gif

Napisano

Tylko że większość tojot czy innych nissanów w serii ma przełożenia pozwalające na założenie większych kół. Tak samo jak chociażby półosie.

Napisano

> Tylko że większość tojot czy innych nissanów w serii ma przełożenia pozwalające na założenie

> większych kół. Tak samo jak chociażby półosie.

hmm.gif

fizyki nie oszukasz, większe koła to mniejsza moc

wiec jak mają dopasowane ? same się zmieniają ?

chcesz utrzymać tą samą moc, musisz zmienić przełożenia przy większych kołach

ciekaw jestem jak by sobie poradził seryjny parch w warunkach jakich użytkuje jeep'a kolega Stebel grinser006.gif

Napisano

Generalnie patrol to auto wół roboczy, a nie jakaś lanserska asfaltówka.

Mylisz pojęcia. Ja bym chciał zobaczyć, jak zachowuje się seryjny dżip w warunkach, w jakich radzi sobie bez problemu seryjny patrol zlosnik.gif

Napisano

> Mylisz pojęcia. Ja bym chciał zobaczyć, jak zachowuje się seryjny dżip w warunkach, w jakich radzi

> sobie bez problemu seryjny patrol

też bym chciał zobaczyć jak jeep przelatuje tam gdzie patrol wkleił grinser006.gif

ale nie o tym było, było o zmianie opon i przełożeniach, które w np rock crawling'u są IMO istotne

u nas się prawie nie jeździ na 1biegu i reduktorze hmm.gif

jeśli już się przydaje to bardziej na zjazdach hmm.gif

Napisano
  • Autor

No dobra, z pewnych powodów zmieniła się koncepcja i mam juz pewien model na oku. Autko będzie w serii bez udziwnień. Powodów zmiany jest kilka:

1. Sporadycznie autko będzie użytkowane przez żonę.

2. Zorganizowana zabawa w terenie z racji braku czasu nie będzie częsta więc łatwiej będzie pobawić się samemu lub w dwa autka w lekkim terenie na bezdrożach

3. Mam blisko 40 lat i też zaczynam cenić wygodę wink.gif

4. I na koniec ten miły dźwięk V8 wink.gif

No to chyba wszystko jasne zlosnik.gif

Napisano

> Generalnie patrol to auto wół roboczy, a nie jakaś lanserska asfaltówka.

> Mylisz pojęcia. Ja bym chciał zobaczyć, jak zachowuje się seryjny dżip w warunkach, w jakich radzi

zależy który jeep i który patrol, takie same opony itp. Myślę, że przeceniasz patrola. Od kilku osób mam info o puchnącym dieslu patrola.

Napisano

> 4. I na koniec ten miły dźwięk V8

> No to chyba wszystko jasne

GC?

Napisano

> zależy który jeep i który patrol, takie same opony itp. Myślę, że przeceniasz patrola. Od kilku

> osób mam info o puchnącym dieslu patrola.

waytogo.gif

jakie warunki itd

patrząc np po listach startowych to wcale nie widać żeby patrol był taki och ach

bo dlaczego np na Drezno-Wrocław 2011 są tylko 3 patrole a 6 jeep'ów ?

Napisano

> Generalnie patrol to auto wół roboczy, a nie jakaś lanserska asfaltówka.

Mysle ze jeep dal by sobie rade...i mowimy tu o starszych rocznikach...bo w mlodych patrol nie mial by szans. Chcial bym zobaczyc jak patrol model z 2011 objezdza w terenie wranglara z 2011 grinser006.gif

Napisano

> Mysle ze jeep dal by sobie rade...i mowimy tu o starszych rocznikach...bo w mlodych patrol nie mial

> by szans. Chcial bym zobaczyc jak patrol model z 2011 objezdza w terenie wranglara z 2011

a jeżdżą u Was na skałach patrole ? a inne japońce ?

bo przeglądając fotki to 99% to jeep, czasem trafi się jakiś pickup icon_rolleyes.gif

Napisano

> a jeżdżą u Was na skałach patrole ? a inne japońce ?

> bo przeglądając fotki to 99% to jeep, czasem trafi się jakiś pickup

Patroli raczej brak. Powiem tak..45%jeep, 45%toyota i 10% reszta typu suzuki, jakies amerykany typu bronco, blazer itp.

Napisano

> Patroli raczej brak. Powiem tak..45%jeep, 45%toyota i 10% reszta typu suzuki, jakies amerykany typu

> bronco, blazer itp.

waytogo.gif

tak widzę że właśnie u nas jest kult patrola ... grinser006.gifhmm.gif

za to mało jest toyoty ... pewnie cena ?

wrangler jest stosunkowo często widywany na imprezach 4x4 ok.gif

i suzuki ... ale to wiadomo, cena ok.gif

Napisano

> tak widzę że właśnie u nas jest kult patrola ...

Nie ma żadnego kultu. Jest tylko nawiedzony fanatyk. Nie mam nic to Patrola - bardzo fajne auto ale czytając jego posty można dojść do wniosku że wszystko inne to złom.

Napisano

> Nie ma żadnego kultu. Jest tylko nawiedzony fanatyk. Nie mam nic to Patrola - bardzo fajne auto ale

> czytając jego posty można dojść do wniosku że wszystko inne to złom.

znam więcej takich ... no może nie aż takich wink.gif , ale jednak fanatyków patrola grinser006.gif

co by nie pisać, auto jest u nas popularne ... nie ma imprezy żeby nie pojawił sie patrol

no chyba że zlot jeep'a wink.gif

a np zobaczyć LC jest ciężko hmm.gif

Napisano

> No dobra, z pewnych powodów zmieniła się koncepcja i mam juz pewien model na oku. Autko będzie w

> serii bez udziwnień. Powodów zmiany jest kilka:

> 1. Sporadycznie autko będzie użytkowane przez żonę.

> 2. Zorganizowana zabawa w terenie z racji braku czasu nie będzie częsta więc łatwiej będzie pobawić

> się samemu lub w dwa autka w lekkim terenie na bezdrożach

> 3. Mam blisko 40 lat i też zaczynam cenić wygodę

> 4. I na koniec ten miły dźwięk V8

> No to chyba wszystko jasne

Jak znajdziesz w miarę zadbanego 5.9 to warto, bo i na asfalcie się fajnie tym pobawisz zlosnik.gif

Napisano

> co by nie pisać, auto jest u nas popularne ... nie ma imprezy żeby nie pojawił sie patrol

Auto jest trwałe, mało awaryjne, łatwo dostępne, podobnie jak części do niego. I tu bym raczej szukał przyczyn popularności.

> a np zobaczyć LC jest ciężko

Kolega z pracy ma. Fajne auto. Ale Jeepy ładniejsze smile.gif

Napisano

> GC ZJ

ok.gif

Ja w swojego dopiero równowartość ceny auta włożyłem... przez rok biglaugh.gif

Napisano

> Ja w swojego dopiero równowartość ceny auta włożyłem... przez rok

ja nawet nie bede mowil o kwotach zlosnik.gif

Napisano

> ja nawet nie bede mowil o kwotach

Ale ja w naprawy a nie tunning zlosnik.gif

Napisano

> Mysle ze jeep dal by sobie rade...i mowimy tu o starszych rocznikach...bo w mlodych patrol nie mial

> by szans. Chcial bym zobaczyc jak patrol model z 2011 objezdza w terenie wranglara z 2011

Niestety, ostatni jako-taki patrol to GU4 frown.gif

Napisano

> Ale ja w naprawy a nie tunning

A takie super ałto i w ogóle naj hehe.gif Jeszcze jeździj nim w terenie, wtedy się zacznie hehe.gif

Napisano

> GC ZJ

szukaj też Xj skoro podobają Ci się kanciaki waytogo.gif

wybierz to co będzie w lepszym stanie

Napisano
  • Autor

> szukaj też Xj skoro podobają Ci się kanciaki

> wybierz to co będzie w lepszym stanie

ech... życie nie jest proste... Im więcej czytam tym mniej wiem...

PS. Wczoraj troszkę pobawiłem się w lekkim terenie za kółkiem Daihatsu Rocky. Ależ mi się to autko spodobało... zlosnik.gif

Napisano

> A takie super ałto i w ogóle naj Jeszcze jeździj nim w terenie, wtedy się zacznie

Myślisz, że od stania się psuje? Dostaje w dupsko a popsuli mechanicy.

Napisano

> PS. Wczoraj troszkę pobawiłem się w lekkim terenie za kółkiem Daihatsu Rocky. Ależ mi się to autko

> spodobało...

Gratuluje zakupu zlosnik.gif napisz coś więcej jaki stan, ile, co tam ma, co trzeba zrobić i jak go testowałeś smile.gif. Rover już poszedł?

Napisano
  • Autor

> Gratuluje zakupu napisz coś więcej jaki stan, ile, co tam ma, co trzeba zrobić i jak go testowałeś

> . Rover już poszedł?

Dzięki!

Na Roverka jest kilu potencjalnych chętnych. Muszę mu świeże fotki zrobić.

Co do 4x4... Stan.... Hmmmm.... Jak to w 17 letnim autku z przebiegiem ponad 300tys (mam podejrzenie, że nie był skręcany zlosnik.gif ). Poza orurowaniem to w zasadzie seria.

Dlaczego Daihatsu? Powodów było kilka:

1. Jest kanciasty i brzydki zlosnik.gif

2. Nie jest tak duży jak Frotki czy inne Patrole

3. Mam speca, który specjalizuje się w naprawach tego modelu

4. Zdaniem wielu dobry, trudny do zabicia silnik.

5. Czy pisałem już, że jest kanciasty i brzydki? zlosnik.gif

Na razie z poważniejszych rzeczy do zrobienia to:

- do poprawienia podłoga bo ruda bierze, trza poprawić i zakonserwować (ramę też wypadałoby zabezpieczyć)

- nadszybia i podszybia - też ruda

- inne drobne miejsca korozji do zabezpieczenia

- nie działa tylna wycierucha (jeszcze nie zdiagnozowałem problemu)

- brak lewego stopu i kierunkowskazu (to dziś zacząłem już robić i praktycznie ogarnąłem - część kabli do wymiany, jutro skończę).

- aaaa i te niebieskie wstawki w reflektorach co to niby ksenony mają udawać muszę wyrzucić :mrgreen:

Testowany na suchym terenie (przed jak i po zakupie). Nic nie stuka, nic nie puka, a przejechałem się naprawdę ostro.... Na czarnym po puszczeniu kierownicy nic nie ściąga i idzie prosto. Hamulce w miarę ok, równo hamują. Silnik chodzi ładnie i równo. Jak znajomy majster wróci z zagranicznych wojaży offroadowych to mu go oddaję na dokładny przegląd.

Generalnie zadowolony jestem. Ze dwa tysie pewnie jeszcze w niego wpakować będę musiał ale podstawa do dłubania wydaje się całkiem OK.

img4498d.jpg

70858650.jpg

60376959.jpg

49005955.jpg

Napisano

> Dlaczego Daihatsu? Powodów było kilka:

> 1. Jest kanciasty i brzydki

> 2. Nie jest tak duży jak Frotki czy inne Patrole

> 3. Mam speca, który specjalizuje się w naprawach tego modelu

> 4. Zdaniem wielu dobry, trudny do zabicia silnik.

> 5. Czy pisałem już, że jest kanciasty i brzydki?

waytogo.gif

diesel ?

parę razy był z nami rocky, wydaje się dość twardym autem w stosunku do vitary

ale silnik diesla był jakiś słabowity, na górkach wyraźnie odstawał - nie mógł się rozpędzić hmm.gif

DSC_2607.JPG

> Na razie z poważniejszych rzeczy do zrobienia to:

> - do poprawienia podłoga bo ruda bierze, trza poprawić i zakonserwować (ramę też wypadałoby

> zabezpieczyć)

> - nadszybia i podszybia - też ruda

> - inne drobne miejsca korozji do zabezpieczenia

> - nie działa tylna wycierucha (jeszcze nie zdiagnozowałem problemu)

> - brak lewego stopu i kierunkowskazu (to dziś zacząłem już robić i praktycznie ogarnąłem - część

> kabli do wymiany, jutro skończę).

> - aaaa i te niebieskie wstawki w reflektorach co to niby ksenony mają udawać muszę wyrzucić

> :mrgreen:

std w japońcach z tych lat, ciężko jest kupić zdrowe auto które jest prawie pełnoletnie ok.gif

> Generalnie zadowolony jestem. Ze dwa tysie pewnie jeszcze w niego wpakować będę musiał ale podstawa

> do dłubania wydaje się całkiem OK.

ok.gif widzę że oponki już ma, więc do zabawy gotowy

szkoda że Kolega tak daleko, bo by się jakiegoś spota zrobiło AK offrołdowo grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.