Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pokrywy zaworów.

Featured Replies

Napisano

Nurtuje mnie kolejny problem. 10tyś temu wymieniałem uszczelkę pokrywy zaworów. Aby nie być zbyt oszczędnym zakupiłem Elringa wraz z oringami. Wszystko zostało wymienione u mojego zaufanego mechanika w mojej obecności. Nie zauważyłem żadnych niepokojących działań mających wpływ na szybsze zużycie się uszczelki :D

Dzisiaj wróciłem po wymianie płynu hamulcowego i zleciłem też kontrolę niewielkiego pocenia się. Oleju mi bardzo nie ubywa - wszystko w normie. Przez 10000 wziął niedużo (na bagnecie ubyło od mniej więcej 3/4 pomiędzy kropkami do 1/4) ale dalej mieści się w zakresie. Co się okazało, poci się trochę miska (jeszcze stwierdził, że bez tragedii, ale przy następnej wymianie oleju warto by to poprawić) no i ta nieszczęsna uszczelka, wymieniona 10tyś temu już spod niej bryzga. Mechanik stwierdził, że w Daewoo to normalne, owszem, każdy mnie ostrzegał, że silniki GM lubią szybko zużywać te uszczelki (kolega, co miał Astre 1, stwierdził, że przez 65 tyś miał 3, ale też przebieg ponad 200tyś). Tata w nubce przy 150tyś też miał już ze 4, ale to wychodzi prawie 40tyś na 1 uszczelce. A mi po 10tyś już puszcza i to nie najtańsza (tata kupuje za 20zł komplet z oringami do 1.6 nubci...) ja dałem prawie 60 do laczka 1.8 frown.gif Co w takim razie wybrać? Też mieliście taki problem?

Napisano

Kupiłem auto z dość solidnym wyciekiem spod pokrywy zaworów. Wymieniłem uszczelkę i oringi na niby-oryginał koreański, ale po kilku kkm znowy zacząło się lać. Jakiś czas temu (chyba ze 20 kkm) dałem Elringa i do tej pory jest waytogo.gif

Niestety, ale plastikowe pokrywy w tych silnikach, to jakieś nieporozumienie. O ile w Lanosie/Nubirze 1.5/1.6 była możliwość wymiany na pokrywę metalową, co kończyło zabawy z uszczelkami, to w przypadku 1.8/2.0 zostaje w zasadzie okresowa wymiana tej uszczelki.

Wymianę robiłem sam, z użyciem klucza dynamometrycznego.

Napisano

co prawda 1.4, ale wymienili mi przy 90tyś. , jestem ciekaw jak zacznie cieknąć znowu czy obejmie to reklamacja (usługa płatna wymiany uszczelki na ostatnim przeglądzie)

Napisano

No to koledzy napisze Wam jak to jest naprawdę zlosnik.gif

Kiedy moja Eva miała 2,5 roku i 33 tyś km przbiegu silnik 2.0 identyczny jak w Nubie, zaczeła intensywnie się pocić owa uszczelka. Jako, że z czasem było źle zostawiłem auto na gwarancji i wymienili mi ta uszczelkę. Jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłem że po 1000 km cierknie 4 razy bardziej. Już miałem zrobić rozpierduchę w ASO ale pomyślałem, że pojadę do znajomego majstra z ASO i zapytam co zrobić. Polecił mi jednego mechanika (też go znam) kazał przyjechać na jego zmiane i poprosić o przyłożenie się do problemu. Kupiłem 0,75 dobrego trunku i pojechałem. Mechanior uśmiechną się, zdemontował pokrywę poszedł wyczyścić ją myjką ciśnieniow woda o temp. 150 stopni, następnie zabrał się za odkręcanie 2 obejm przytrzymujacych właki rozrządu - te najbliżej kół rozrządu, a ja na to "co pan robi?" - no to mi wytłumaczył - pod nimi idą kanały olejowe w miejscu łączenia są standardowo nieszczelne i ciśnienie sika częściowo na uszczelke powodując wyciek, wystarczy zdjać oczyścić i posmarować specjalną białą pastą GM (wygląda jak gęste mleko i kosztuje 50 zł za tubkę i zastyga o dziwo na sztywno) i zakręcić. Następnie oczyścił acetonem przylgę głowicy - robił to starannie podkreślając mi z 2 razy, że staranność jest najważniejsza. Następnie całą uszczelkę posmarował ową pastą i całość skręcił za pomocą klucza dymamometrycznego podkręślając 5 razy, że MUSI być 8 Nm i nie więcej bo jeśli partacze dokręcają za mocno powoduje to napięcie pokrywy i jej rozłażenie się na boki oczywiście wtedy wyciek gotowy. I wiecie co te 8 Nm to jest bardzo lekko. Akcja działa się w 2007 roku, mineło 4 lata i 50 tys przebiegu i jest idealnie sucho.

Wiec już koledzy wiecie gdzie jest pies pochowany...

Napisano
  • Autor

Ok dzięki wielkie za sugestie. Przyjrzę się bliżej tematowi, gdy znów będę mieć okazję. Klucz dynamometryczny gdzieś leży u mnie w garażu, kwestia dokupić nasadki pasujące do tych dziwnych gwiazdek.

Napisano

Kupilem 1,5 roku temu samochod z przepuszczajaca uszczelka, wymienilem tez na jakas nienajtansza (robil mechanik nie ja).

Tydzien temu, po ok 30kkm znow zostala wymieniona.

Napisano

W Nubirze również wymieniałem te uszczelkę pokrywy ze 4 razy i obojętnie czy z wysokiej półki czy z niskiej czy z silikonem czy bez to po roku zaczynało ciec. Ktoś z autokącika podpowiedział mi, że jest do tego specjalna pasta - zastosowałem ją i przez kilka lat miałem spokój ok.gif

Ta pasta się zwie DIRKO czy jakoś tak. Jest właśnie specjalną pastą do uszczelniania pokryw zaworów, miski olejowej itp.

Napisano
  • Autor

> W Nubirze również wymieniałem te uszczelkę pokrywy ze 4 razy i obojętnie czy z wysokiej półki czy z

> niskiej czy z silikonem czy bez to po roku zaczynało ciec. Ktoś z autokącika podpowiedział mi,

> że jest do tego specjalna pasta - zastosowałem ją i przez kilka lat miałem spokój

> Ta pasta się zwie DIRKO czy jakoś tak. Jest właśnie specjalną pastą do uszczelniania pokryw

> zaworów, miski olejowej itp.

Rozumiem, że ta pasta jest do nałożenia na uszczelkę i jest tak jakby jej uszczelnieniem? Bo z miską olejową to ona ze względu na ten sam materiał (jeśli tu niczego nie przekręcam) jest uszczelniania wyłącznie jakąś pastą/silikonem?

Napisano

> Rozumiem, że ta pasta jest do nałożenia na uszczelkę i jest tak jakby jej uszczelnieniem?

Elring Dirko faktycznie jest dobre. Ja w takich naprawach daję tę pastę tylko tam, gdzie przewidziała fabryka, tzn. w okolicach przejścia części płskiej uszczelki w łuk albo "półksiężyc". Jeśli obsmarujesz tym całą uszczelkę, będziesz bardzo zły, gdy przyjdzie to kiedyś wyczyścić. smile.gif

>Bo z miską olejową to ona ze względu na ten sam materiał (jeśli >tu niczego nie przekręcam) jest

>uszczelniania wyłącznie jakąś pastą/silikonem?

Nie mylisz się. Miska jest klejona na takiej paście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.