Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło czy poduszka?

Featured Replies

Napisano

Witam

Podczas ruszania na pierwszym biegu (szczególnie rano ) autko szarpie gdy puszczam sprzęgło (szczególnie pod nawet lekką górkę) ,a lewarek zmiany biegów mocno się wychyla. Gdy samochód się rozgrzeje problem występuje ale w nieznacznym stopniu wink.gif Obstawiam poduszkę skrzyni biegów lub sprzęgło. Dodam że gdy powoli bardzo powoli puszczam pedał sprzęgła nawet bez gazu to asterka rusza prawie idealnie. Najlepsze jest to iż ostatnio przez dwa dni problem prawie nie występował (wcześniej był teraz znowu) . Dodatkowo przy przyśpieszaniu czuć lekkie bujanie (tak to się odczuwa , to nie szarpnięcia) . Przy gaszeniu bądź uruchomieniu silnika czasem trzęsie budą jak w dieslu grinser006.gif Co wy na to ?? Czekam za możliwością wjazdu na kanał ale wcześniej chciałem zaczerpnąć Waszej opini skromny.gif

Napisano
  • Autor

Poduszki sprawdzone przez mechaników . O dziwo pozwolili wjechać na kanał i sami oglądali , mówią że są dobre ale dlaczego robili to na zgaszonym silniku?? Powinno się sprawdzać chyba na odpalonym i ruszać na zaciągnietym ręcznym? Ehh brak słów miesiąc temu robili rozrząd prosiłem sprawdzcie simmering na wale wtedy powiedzieli że jest dobry a teraz co ? Teraz mówią że się poci no.gif Albo mam dużego pecha albo wiedzieli o co biega , rozrząd miałem wymieniać sam ale brak czasu zapłaciłem no i mam . Oleje ten simmering nie dam dziadom zarobić . Rzekomo dobre poduszki więc wykluczam , jutro będą nowe przewody WN boscha , co prawda unikałem ich wymiany ale cóż wóz albo przewóz , jutro dam znać czy szarpania ustąpiły ... PS Jak się wie jak to lepiej samemu autko naprawiać bo mechaniory liczą tylko na naszą kasę beksa.gif

Pytanie po za tematem ma ktoś może techa lub cosik takiego coby mógł podłączyć i sprawdzić działanie czujników silnika? Oczywiście z regionu ( jestem w stanie dojechać nawet kilka dziesiąt km ) dać na piwko komuś z naszego grona niż płacić pseudo diagnostą z mojego miasta którzy potrafią tylko kasować błędy..

Napisano

U mnie przy przebiegu 160 tyś km też tak miałem.

Zdecydowałem się na wymianę kompletnego sprzęgła - docisk, tarcza, łożysko i teraz zero szarpania.

Po oględzinach okazało się że sprężyny w tarczy były już wypracowane.

Na rantach widać było wytarcia i wgłębienia co mogło doprowadzić do pęknięcia i jeszcze większych komplikacji.

Dokładnie objawiało się to tylko wtedy kiedy Astra stała na zewnątrz i były różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą lub było wilgotno.

Po rozgrzaniu auta tz. przejechaniu kilkunastu km dolegliwość była ledwo zauważalna.

Napisano
  • Autor

Możliwe bo astra była wyprodukowana i użytkowana w Belgii przez kobiety a jak wiadomo kobiety sprzęgło lubią katować ... Obyś nie miał racji wink.gif

Napisano

> Możliwe bo astra była wyprodukowana i użytkowana w Belgii przez kobiety a jak wiadomo kobiety

> sprzęgło lubią katować ... Obyś nie miał racji

Dla jasności mówię o astrze mojej żony.

Astra F x16szr sedan.

Czyli to samo i też użytkowana przez kobietę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Przyczyną szarpania/drgania na pewno nie były przewody WN . Także szukam dalej..

Napisano

dzisiaj wymienilem sprzęgło - łożysko sie rozpadło w rękach a tarczy parktycznie nie było, efekt - wszelkie wibracje przy ruszaniu przy dodawaniu gazu znikneły, wibracje podczas jazdy tez ucichly

wczesniej eliminowalem wszystko:

- poduszki

- przewody WN

- moduł zapłonowy

- egr

-zdjąłem plastiki i szukałem jakiś przyczyn

- sprawdzilem półosie

- wybierak

-wydech

niestety prawda jest okrutna - jesli są jakies wibracje nie ma co kombinowac i od razu sprawdzac sprzegło

ja jestem w szoku poprostu teraz jazda jest mega przyjemnoscia

Napisano

podłącze się pod temat. Mam podobny objaw. Szarpanie przy ruszaniu gdy silnik jest zimny ( z rana, po całej nocy itd) Ale jak się troszkę nagrzeje powiedzmy ma już te 50*C-80*C to przestaje szarpać. Gdzie szukać? Przebieg realny 120 000 jestem 2 właścicielem. Poprzednikiem chyba była kobieta.

Napisano

> podłącze się pod temat. Mam podobny objaw. Szarpanie przy ruszaniu gdy silnik jest zimny ( z

> rana, po całej nocy itd) Ale jak się troszkę nagrzeje powiedzmy ma już te 50*C-80*C to

> przestaje szarpać. Gdzie szukać? Przebieg realny 120 000 jestem 2 właścicielem. Poprzednikiem

> chyba była kobieta.

Czytaj wyżej cfaniaczek.gif

Napisano

> Czytaj wyżej

Gdyby było to sprzęgło to czy nie byłoby wibracji zawsze = przy ruszaniu na zimnym, przy ruszaniu na ciepłym, przy zmianach biegów.

Dziś n jak wracałem z pracy samochód stał na słońcu i był dobrze nagrzany. Ruszył bez szarpania - dlaczego? Dlaczego jest różnica pomiędzy zimnym silnikiem a ciepłym?

Napisano
  • Autor

U mnie nowe fakty .. Wczoraj wymieniłem wężyk od map sensora bo podejrzanie luźno siedział na samym czujniku, do tego o jeden obrót podciągnąłem linkę sprzegła.. Dziś efekt drżenia rano nie występował alien.gif Nie wiem czy akurat dziś trafilem na lepszy ''humor'' asterki czy poprawa nastąpiła w skutek w/w czynności. Dam znaka co będzie dalej

Napisano

> Gdyby było to sprzęgło to czy nie byłoby wibracji zawsze = przy ruszaniu na zimnym, przy ruszaniu

> na ciepłym, przy zmianach biegów.

> Dziś n jak wracałem z pracy samochód stał na słońcu i był dobrze nagrzany. Ruszył bez szarpania -

> dlaczego? Dlaczego jest różnica pomiędzy zimnym silnikiem a ciepłym?

Dokładnie tarcza nie była wilgotna i nie było dużych różnic temperatur.

Ja to widzę tak, że tłumiki drgań - spręzyny w tarczy sa już wypracowane i nie są w tanie w 100% zniwelować drgań.

Do tego dochodzą :

1. tarcza sprzęgłowa jednak podczas postoju wilgotnieje i przypierwszym ruszaniu nie łapie w 100%

3. Łożysko również w pewnym stopniu jest wypracowane i jak jest zimne może przenosić wibracje.

4. Zimny silnik - wibracje i poduszki pod silnikiem i skrzynią również nie najnowsze.

Całość powoduje że pojawiają się wibracje które powinny został zniwelowane przez tłumiki drgań , ale niestety nie są i stąd efekt kangura.

Napisano
  • Autor

U mnie ponownie drgania .. Rano i po południu. Ale to tylko przy pierwszym 1-2km jazdy później prawie nie odczuwalne... Może czujnik temp dla ECu?? ale czy on ma wpływ na prace na gazie ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hej Gumi,

Udało Ci się zlikwidować te szarpanie przy ruszaniu? Wymieniłeś sprzęgło? Też mam tak, jak opisałeś u siebie, posprawdzałem wszystko inne i też mam podejrzenia co do sprzęgła (1999r, 202 500 km przebiegu). Jest w ogóle jakaś klapka lub miejsce w skrzyni biegów, gdzie można coś odkręcić i zobaczyć choć kawałek sprzęgła lub je dotknąć?

Napisano
  • Autor

Od ponad tyg problem mało daje się we znaki , skłaniam sie raczej ku wymianie poduszki pod skrzynią biegów ( bo sprzęgło raczej samo sie nie naprawia , a poduszka w zależności od temp różnie pracuje) . Niestety w naszych rocznikach czyt skrzyniach nie ma możliwości podejrzenia czegokolwiek przez klapkę gdyż jej poprostu nie ma (przynajmniej w mojej). pozdro wink.gif

Napisano

Życzę Ci, żeby udało Ci się wyeliminować ten problem. Pamiętaj tylko napisać tu, jak coś wymienisz jakie to przyniosło efekty. Na pewno wiele osób czeka na efekty Twojego dochodzenia. Ja też "dojrzewam" do wymiany sprzęgła i na pewno dam znać, co z tego wyszło po wymianie.

Napisano

> podłącze się pod temat. Mam podobny objaw. Szarpanie przy ruszaniu gdy silnik jest zimny ( z

> rana, po całej nocy itd) Ale jak się troszkę nagrzeje powiedzmy ma już te 50*C-80*C to

> przestaje szarpać. Gdzie szukać? Przebieg realny 120 000 jestem 2 właścicielem. Poprzednikiem

> chyba była kobieta.

I jak ? Wymienione?

Napisano

U mnie jeszcze weselej - na zimnym silniku potrafi zgrzytnac przy zmianie z 1 na 2 ale czescie czuc tylko opor trybow na lewarku wink.gif Za to na cieplym gdy zmieniam biegi nie-idealnie tzn z minimalnym szarpnieciem, takim ledwo odczuwalnym slysze gwizd. Mam sie bardzo bac?

Napisano

> U mnie jeszcze weselej - na zimnym silniku potrafi zgrzytnac przy zmianie z 1 na 2 ale czescie czuc

> tylko opor trybow na lewarku Za to na cieplym gdy zmieniam biegi nie-idealnie tzn z

> minimalnym szarpnieciem, takim ledwo odczuwalnym slysze gwizd. Mam sie bardzo bac?

Miałem podobnie niegdyś w unie i kiedyś sprawdziłem ten objaw rozbierając skrzynię biegów. Niestety był to synchronizator dwójki.

Napisano

> U mnie jeszcze weselej - na zimnym silniku potrafi zgrzytnac przy zmianie z 1 na 2 ale czescie czuc

> tylko opor trybow na lewarku

Za zgrzytanie przważnie odpowiadają synchronizatory.

Napisano

> Za zgrzytanie przważnie odpowiadają synchronizatory.

Strach sie bac, psia mac.

Napisano
  • Autor

Nie koniecznie , jak wymieniałem linke sprzęgła i za słabo naciągłem to był problem ze zgrzytaniem. A jeśli chodzi o 2gi bieg to w astrze wystarczy regulacja mechanizmu i wymiana ''sworznia wybieraka'' . Do tematu dodam iż dziś jazda w deszczu auto prawie nie szarpało ale jak chciałem ruszyć tak żeby koła zabuksowały to było tylko łuup łuup łuup i jedynka wyskoczyła grinser006.gif Poduszka?? Dla mnie oczywiste ok.gif Tylko która sick.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Hej,

Tydzień temu wymieniłem kompletne sprzęgło w mojej Astrze. Stara tarcza w większości miejsc tak była wytarta, że nie miała już tych rowków.

Po wymianie sprzęgło znacznie niżej i szybciej łapie, łagodnie i płynnie pracuje, auto lepiej rusza, nie szarpie w żadnym zakresie obrotów. Mechanik powiedział jeszcze, że poduszki są jeszcze dobre i że skrzyni nic nie cieknie.

Teraz trzeba jeździć, żeby wszystko się ułożyło i dotarło - ewentualnie lekko podregulować linkę lub wajchę zmiany biegów. Ogólnie rzecz oceniając - jest duża poprawa komfortu jazdy (szczególnie ruszania) :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.