Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okładziny ATE skandalicznie niedopasowane

Featured Replies

Napisano

witajcie

kupiłem wczoraj okładziny ATE wszystko super ale nie udało mi się założyć bębna mimo max cofniętych tłoczków w cylinderku. Po prostu są za grube o ok 1mm, dodam, że użyłem starego bębna bo jeszcze był ok, a co by było gdyby był nowy? Coś nie chce mi się wierzyć aby tak renomowana firma taki bubel wypuściła, spotkaliście się z podróbkami części tego producenta? Części kupowałem w IC czyli raczej pewne źródło.

Napisano

Tłoczek tłoczkiem a nie ma tam czasem samoregulatorów ??

Napisano
  • Autor

> Tłoczek tłoczkiem a nie ma tam czasem samoregulatorów ??

są sprężyny które oczyściłem, jest taka blaszka łącząca (rozpierająca) dwie szczęki i to wszystko. Szukam gdzieś foto jak to wyglądało ale są tylko stare rozwiązania jak w golfach II i III a tu jest trochę inaczej.

Napisano

> jCoś nie chce mi się wierzyć aby tak renomowana

> firma taki bubel wypuściła

Mi też nie, dlatego albo:

1. występowały różne grubości okładzin do tego samego modelu (mało prawdopodobne ale jednak historia zna takie przypadki)

2. źle ułożyłeś szczęki (różnica góra dół) lub nie cofnąłeś damoregulatorów i dlatego bęben nie chce się założyć.

Napisano
  • Autor

> Mi też nie, dlatego albo:

> 1. występowały różne grubości okładzin do tego samego modelu (mało prawdopodobne ale jednak

> historia zna takie przypadki)

tego nie wiem, ale według opakowania to powinno być to, wiem że są szersze dlatego kupiłem dwa rodzaje a jeden potem oddałem.

> 2. źle ułożyłeś szczęki (różnica góra dół) lub nie cofnąłeś damoregulatorów i dlatego bęben nie

> chce się założyć.

tam za bardzo nie ma co cofać, wszystko jest w miarę zwarte, nie ma tam takiego regulatora (rozpieraka) jak np we fronterze na tyle. Nie ma więc co regulować zbytnio frown.gif

Napisano
  • Autor

> Może sprzedali Ci przez pomyłke inne?

kupiłem dwa rodzaje profilaktycznie żeby uniknąć pomyłki bo dwa rodzaje montowali. Więc pomyłka nie wchodzi w grę, zresztą są identyczne różnią się tylko grubością okładzin.

Mniej więcej tak to wygląda

90c42e0a30fa433e.jpg

Napisano

> kupiłem dwa rodzaje profilaktycznie żeby uniknąć pomyłki bo dwa rodzaje montowali. Więc pomyłka nie

> wchodzi w grę, zresztą są identyczne różnią się tylko grubością okładzin.

> Mniej więcej tak to wygląda

Jeśli to fota twojego auta (golf I/II/III tak ma) to sam sobie odpowiedziałeś. Wypchnij do góry klin samoregulacji (jest na nim czerwona kropka) to element z nr 1 odsunie się od szczęki (2).

PZDR

Napisano
  • Autor

> Jeśli to fota twojego auta (golf I/II/III tak ma)

w golfie miałem trochę inaczej to jest zdjęcie znalezione w sieci.

to sam sobie odpowiedziałeś. Wypchnij do góry

> klin samoregulacji (jest na nim czerwona kropka) to element z nr 1 odsunie się od szczęki (2).

to już zrobiłem przeciągnąłem ile się dało, trochę to debile rozwiązanie. Bo co ja cofnę to sprężyna naciągnie.

Napisano

> w golfie miałem trochę inaczej to jest zdjęcie znalezione w sieci.

> to sam sobie odpowiedziałeś. Wypchnij do góry

> to już zrobiłem przeciągnąłem ile się dało, trochę to debile rozwiązanie. Bo co ja cofnę to

> sprężyna naciągnie.

nie naciągnie ....o to się nie ma co marwić. spokojnie klin do góry i jest spokój

Napisano

> witajcie

> kupiłem wczoraj okładziny ATE wszystko super ale nie udało mi się założyć bębna mimo max cofniętych

> tłoczków w cylinderku. Po prostu są za grube o ok 1mm, dodam, że użyłem starego bębna bo

> jeszcze był ok, a co by było gdyby był nowy? Coś nie chce mi się wierzyć aby tak renomowana

> firma taki bubel wypuściła, spotkaliście się z podróbkami części tego producenta? Części

> kupowałem w IC czyli raczej pewne źródło.

Ja miałem taki sam problem z klockami, miałem samochód rozebrany to je na szybko szlifierką dopasowałem, ale niesmak pozostał.

Napisano
  • Autor

> Ja miałem taki sam problem z klockami, miałem samochód rozebrany to je na szybko szlifierką

> dopasowałem, ale niesmak pozostał.

jakieś dwa miesiące temu też miałem taką akcję nie było czasu na wymiany trzeba było szlifować frown.gif

Napisano

> w golfie miałem trochę inaczej to jest zdjęcie znalezione w sieci.

> to sam sobie odpowiedziałeś. Wypchnij do góry

> to już zrobiłem przeciągnąłem ile się dało, trochę to debile rozwiązanie. Bo co ja cofnę to

> sprężyna naciągnie.

Jak jest dobrze złożone to nie naciągnie, bo 3mają to sprężyny spinające szczęki z poziomym elementem.

Może te sprężynki już nie wyrabiają, albo są źle założone.

Wrzuć foty swojego przypadku to będzie łatwiej.

Generalnie to niepotrzebnie oszczędza się na sprężynkach a potem nie wszystko działa. Oszczędność jest pozorna, bo wynosi kilkanaście-kilkadziesiąt zł.

PZDR

Napisano

> sprężyna naciągnie.

Rozwiązanie VW z klinem do regulacji to jedyna rzecz, za którą dziękuję tej marce. Przynajmniej nigdy nie ma problemu ze zdjęciem starego bębna, nawet jak ranty są 2 mm.

Po zmontowaniu szczęk wypychasz klin do góry do momentu, gdy jego górna część nie zacznie wystawać poza okładzinę. Sprężyna trzymająca dwie szczęki nie pozwoli mu się łatwo zsunąć, ponieważ na klinie są ząbki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.