Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Mii - czyli kolejny klon VW Up

Featured Replies

Napisano

Po skodzie citygo, kolejna odslona VW up.

a tu porownanie wszystkich 3 blizniaczkow.

silnik

1-litrowy, 3-cylindrowy motor benzynowy oferowany będzie w dwóch wariantach mocy: 60 lub 75 KM. W obu przypadkach maksymalny moment obrotowy wynosi 95 Nm, a napęd na przednie koła przenoszony jest poprzez 5-stopniową skrzynię automatyczną

4096d1317674534-2013-seat-mii-skci91_4e89616b20e21.jpg

4097d1317674642-2013-seat-mii-skci93_4e89616b5afd6.jpg

4101d1317682713-2013-seat-mii-skci90_4e89616b050cb.jpg

4102d1317682723-2013-seat-mii-skci92_4e89616b3a461.jpg

4103d1317682738-2013-seat-mii-skci95_4e89616b7bb42.jpg

Napisano

> obu przypadkach maksymalny moment obrotowy wynosi 95 Nm, a napęd na przednie koła przenoszony

> jest poprzez 5-stopniową skrzynię automatyczną

chyba może być grinser006.gif, nie sądzisz chyba, że automat będzie w standardzie.

Napisano

Jak dla mnie przyjemne autka. Pierwsze miejsce dla Seata, WV jak zwykle poprawnie i bez szaleństw, a najmniej korzystnie prezentuje się skoda (przód jakoś zalatuje Daewoo Tacuma)

Napisano

> Jak dla mnie przyjemne autka. Pierwsze miejsce dla Seata, WV jak zwykle poprawnie i bez szaleństw,

> a najmniej korzystnie prezentuje się skoda (przód jakoś zalatuje Daewoo Tacuma)

eee tam, co z tego że zalatuje daewoo?? to wcale nie takie złe auta. Jak będzie kosztować poniżej 30tyś taka skoda...to się poważnie zastanowię nad zakupem.

Napisano

zobaczymy ile krzykną $, z silnikami też przyżydzili, wystarczy jeden dobry jak w c1 aygo i 107

Napisano

według mnie seaty stają sie coraz brzydsze. Nie wiem, czy po tym, jak stwierdzili, że AUDI będzie i sportowe i luksusowe na Seata stracili totalnie koncepcje, ale od nowej Ibizy, która jest brzydka jak noc, i pomyłki w postaci exeo po prostu widzę czarno dla tej firmy facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Hmmm... zapowiada się nieźle, taki fajny samochodzik do miasta dla 2 osób. Mamy już trojaczki Aygo/C1/107, więc czemu nie możemy mieć następnych.

VW z tej trójki najbardziej mi się podoba, pewnie dlatego, że czarny. Seat - zgadzam się z przedmówca w tym wątku - schodzi ze stylistyką na psy.

Ciekawe, czy zawalczą cenowo z Pandą, i10, czy Picanto.

A zauważyliscie, że VW ma ciut inną linię tylnych okien? Seat i Skoda mają ten sam obrys.

Pozdro

Bartek

Napisano

> według mnie seaty stają sie coraz brzydsze. Nie wiem, czy po tym, jak stwierdzili, że AUDI będzie i

> sportowe i luksusowe na Seata stracili totalnie koncepcje, ale od nowej Ibizy, która jest

> brzydka jak noc, i pomyłki w postaci exeo po prostu widzę czarno dla tej firmy

Cos w tym musi byc bo wogole nie widac nowych modeli na ulicy. Wszystkie nowe modele sa okropnie brzydkie.

Napisano

> Cos w tym musi byc bo wogole nie widac nowych modeli na ulicy. Wszystkie nowe modele sa okropnie

> brzydkie.

Zalezy gdzie - w NL jest ich cale mnostwo na drogach.

Napisano
  • Autor

> Cos w tym musi byc bo wogole nie widac nowych modeli na ulicy. Wszystkie nowe modele sa okropnie

> brzydkie.

altea byla ladna i na tym moim zdanie koniec, luz nawet leon nie byl taki o toloedo nie wspominajac z ta "przepiekna" dupa. exeo hehe to calkowita porazka ksiegowa to ma i stawia kolo mnie boze jakie to okropne bylo by ok ale 15 lat wczesniej.

Napisano

Skoda najlepsza - Jezdzi na powietrze zlosnik.gif

<brak wlewu paliwa>

Napisano

> A zauważyliscie, że VW ma ciut inną linię tylnych okien? Seat i >Skoda mają ten sam obrys.

> Pozdro

> Bartek

też to zauważyłem. Dziwne, na jednej linii produkcyjnej to już chyba nie pójdzie? hmm.gif

Napisano

Jestem ciekaw ceny tych autek , do miasta idealne ... osobiście nie wiem czemu , ale Skoda najładniejsza spineyes.gif

Napisano

> Zalezy gdzie - w NL jest ich cale mnostwo na drogach.

ale zamysł był taki, że seat miał być tym autem o sportowym zacięciu, a mają ibize, która w wersji standard wygląda jak jakaś łódka, po prostu tragicznie, altea, która jest ładna, ale to minivan, a nie sport i też ma już swoje lata i exeo, a więc odgrzewanego kotleta po audi facepalm%5B1%5D.gif

sorry, ale naprawdę nie potrafię zrozumieć, kto (oprócz jakiejś floty może) kupuje sobie bez przymusu auto, które jest kopią starej wersji a4 hmm.gif.

Mi osobiście byłoby głupio, tak samo jak noszenie podróbek, tak samo siedzenie w taniej podróbce a4 hehe.gif

Napisano

> też to zauważyłem. Dziwne, na jednej linii produkcyjnej to już chyba nie pójdzie?

Pójdzie. Punkty mocowania błotnika do reszty nadwozia są te same, tylko dziurą na okno się różni zatem tu problemu nie ma. Kewstia dostarczenia odpowiedzniej szyby, i plastików do wewnątrz we właściwym momencie na taśmę.

Ot, coś jak kolejna wersja wyposażenia.

Co do Skody faktycznie najprzyjemniejsza z wyglądu no i brak konieczności tankowania zlosnik.gif Co do automatów - wszystkie na zdjęciach mają manuale.

Napisano

> Mi osobiście byłoby głupio, tak samo jak noszenie podróbek, tak samo siedzenie w taniej podróbce a4

To proste, kupią go ludzie którzy cenią jakość i komfort a nie chcą wydawać zbyt dużo kasy. Także Ci, którzy nie mają kompleksów na punkcie swojego samochodu.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> To proste, kupią go ludzie którzy cenią jakość i komfort a nie chcą wydawać zbyt dużo kasy. Także

> Ci, którzy nie mają kompleksów na punkcie swojego samochodu.

> pozdrawiam,

> bromsky

tacy ludzie kupią KIA lub Hyundai, albo Skodę hmm.gif

W exeo jakość nie jest z tego co czytałem na wysokim poziomie, komfort też nie za bardzo, bo auto jednak jest dość ciasne a silnik stary (1.8T) itp itd

Napisano

> chyba może być , nie sądzisz chyba, że automat będzie w standardzie.

Jak widac na zdjeciach, sa takze wersje ze skrzynia manualna.

Silniki zapewne tez nie skoncza sie na 1.0. ooniee.gif

Napisano

> według mnie seaty stają sie coraz brzydsze. Nie wiem, czy po tym, jak stwierdzili, że AUDI będzie i

> sportowe i luksusowe na Seata stracili totalnie koncepcje, ale od nowej Ibizy, która jest

> brzydka jak noc, i pomyłki w postaci exeo po prostu widzę czarno dla tej firmy

IMO odbili sie od dna, ktore osiagneli z cala seria Altea-podobnych.

Nowa Ibiza jest niezla sama w sobie, a na tle konkurencji jeszcze lepsza.

seat-ibiza-sc01.jpg

Napisano

> ale zamysł był taki, że seat miał być tym autem o sportowym zacięciu, a mają ibize, która w wersji

> standard wygląda jak jakaś łódka, po prostu tragicznie, altea, która jest ładna, ale to

> minivan, a nie sport i też ma już swoje lata i exeo, a więc odgrzewanego kotleta po audi

> sorry, ale naprawdę nie potrafię zrozumieć, kto (oprócz jakiejś floty może) kupuje sobie bez

> przymusu auto, które jest kopią starej wersji a4 .

> Mi osobiście byłoby głupio, tak samo jak noszenie podróbek, tak samo siedzenie w taniej podróbce a4

Ja bym chetnie kupil "podrobe" kilku starszych aut, wcale nie kultowych.

I nie widze zwiazku miedzy noszeniem podrobek a jazda takim autem.

Bylo ich wiele, Citroen Saxo czy Skoda Superb I...

Napisano
  • Autor

ja tez bym chetnie kupil, hymm... nawet jedna produkuja (chinczycy wykupili licence na BAWc71) i po przerobce wyglada jeszcze lepiej niz orginal. ciekawe jak tylko z mozliwoscia rejestracji takiego auta w polsce.

Napisano

> IMO odbili sie od dna, ktore osiagneli z cala seria Altea-podobnych.

> Nowa Ibiza jest niezla sama w sobie, a na tle konkurencji jeszcze lepsza.

i co pokazujesz? wypasioną wersję. Gratuluje. Prawie każde auto na ładnych felgach i na ładnie zrobionym zdjęciu wygląda ok.

Widziałeś to auto na standardowych kołach13" albo 14"? Przeciez to porażka jest icon_rolleyes.gif. Ale to tylko moje zdanie

Napisano

> i co pokazujesz? wypasioną wersję. Gratuluje.

Nie jestem ani wlascicielem auta, ani zdjecia, wiec nie wiem o co Ci kaman.

Prawie każde auto na ładnych felgach i na ładnie

> zrobionym zdjęciu wygląda ok.

Nie. Ale prawie kazde na nieodpowiedniej feldze straci swoj urok.

> Widziałeś to auto na standardowych kołach13" albo 14"? Przeciez to porażka jest . Ale to tylko moje

> zdanie

Poprzednia generacja na kolach mniejszych niz 16" tez wygladala slabo.

A w serii wychodzila na 14". Mysle, ze obecny model bazowo ma juz 15".

Napisano

> Ja bym chetnie kupil "podrobe" kilku starszych aut, wcale nie kultowych.

> I nie widze zwiazku miedzy noszeniem podrobek a jazda takim autem.

> Bylo ich wiele, Citroen Saxo czy Skoda Superb I...

masz do tego prawo. Jednak mimo (stosunkowo) niskiej ceny exeo nie widać na ulicach, a octavie i golfy tak. Chyba daje to do myślenia hmm.gif

Superb i Saxo są podrówkami czego, bo nie rozumiem? Porównujesz je do sytuacji exeo - stare A4? icon_eek.gif Proszę Cię facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> ja tez bym chetnie kupil, hymm... nawet jedna produkuja (chinczycy wykupili licence na BAWc71) i po

> przerobce wyglada jeszcze lepiej niz orginal. ciekawe jak tylko z mozliwoscia rejestracji

> takiego auta w polsce.

Ktory to model Saaba (w oryginale)?

Napisano

> Nie jestem ani wlascicielem auta, ani zdjecia, wiec nie wiem o co Ci kaman.

wytłumaczyłem chyba jasno o co mi chodzi ok.gif

> Prawie każde auto na ładnych felgach i na ładnie

> Nie. Ale prawie kazde na nieodpowiedniej feldze straci swoj urok.

nie rozumiesz, spoko ok.gif

> Poprzednia generacja na kolach mniejszych niz 16" tez wygladala slabo.

nie tak źle jak ta teraz, szczególnie w wersji 5cio drzwiowej z zupełnie niesymetrycznie wyglądającym tyłem z tymi przedziwnymi małymi światłami sick.gif

> A w serii wychodzila na 14". Mysle, ze obecny model bazowo ma juz 15".

nie, 14tki to standard.

O gustach się nie dyskutuje, Tobie się podoba, mnie nie. Jednak wydaje mi się, że idą w złym kierunku, szczególnie jeśli patrzę przez pryzmat exeo i tego małego dziwadła no.gif

Miały być autami z zacięciem sportowym, a są podróbami starych audi icon_rolleyes.gif

Napisano

> masz do tego prawo. Jednak mimo (stosunkowo) niskiej ceny exeo nie widać na ulicach, a octavie i

> golfy tak. Chyba daje to do myślenia

To cos z serii miliony much nie moga sie mylic? niewiem.gif

> Superb i Saxo są podrówkami czego, bo nie rozumiem?

Superb - Passat poprzedniej generacji. Saxo - 106. 270751858-jezyk.gif

Porównujesz je do sytuacji exeo - stare A4?

> Proszę Cię

Ty porownales to do noszenia podrabianych ciuchow z markowa metka. hehe.gif

Napisano

> Ty porownales to do noszenia podrabianych ciuchow z markowa metka.

kupując podróbkę rolexa też bym się wstydził, gdyby siadł koło mnie gość, który ma orginał. Nie widze różnicy, oprócz tej, że exeo nie schowam pod rękawem hehe.gif

Napisano

> wytłumaczyłem chyba jasno o co mi chodzi

> nie rozumiesz, spoko

Co tu rozumiec? Z gowna bicza nie ukrecisz.

Brzydkie auto na ladnej feldze nie staje sie automatycznie ladne.

Jesli twierdzisz, ze ja tego nie rozumiem, to cos nie tak nie tylko z Twoim gustem.

> O gustach się nie dyskutuje, Tobie się podoba, mnie nie. Jednak wydaje mi się, że idą w złym

> kierunku, szczególnie jeśli patrzę przez pryzmat exeo i tego małego dziwadła

A ja mowie, ze ida w lepszym kierunku niz kilka lat temu,

gdzie w ofercie byla Cordoba i Toledo.

> Miały być autami z zacięciem sportowym, a są podróbami starych audi

Totalny brak tradycji sportowej i podstawowe, slabe silniki.

Tak wygladal Seat kilka lat temu, gdy aspirowal do grupy aut z zacieciem.

Juz wole male, tanie blizniaki i ewentualne bazowanie na starych konstrukcjach.

Do hiszpanskiej marki taka rola pasuje idealnie.

Napisano

> kupując podróbkę rolexa też bym się wstydził, gdyby siadł koło mnie gość, który ma orginał. Nie

> widze różnicy, oprócz tej, że exeo nie schowam pod rękawem

na tej zasadzie to wstyd miec Octavie bo to Golf icon_rolleyes.gif

Napisano

> kupując podróbkę rolexa też bym się wstydził, gdyby siadł koło mnie gość, który ma orginał. Nie

> widze różnicy, oprócz tej, że exeo nie schowam pod rękawem

Jesli na Exeo wlasciciel dolepi cztery pierscienie to sam nazwe go wiesniakiem.

Z emblematem Seata reczaj nie ma sie czego wstydzic.

Napisano

> na tej zasadzie to wstyd miec Octavie bo to Golf

litości. Chyba nie za bardzo kojarzysz, co to podróbka, ale ok facepalm%5B1%5D.gif.

Kojarzy Ci się Octavia z Golfem, tak wizualnie, że tak zapytam podchwytliwie? spineyes.gif

Napisano

> Jesli na Exeo wlasciciel dolepi cztery pierscienie to sam nazwe go wiesniakiem.

> Z emblematem Seata reczaj nie ma sie czego wstydzic.

trochę zrobilismy OT. Moim zdaniem wygląda ewidentnie jak stara a4, tak też się kojarzy. Pewnie, że znajdą się osoby, którym to nie przeszkadza. Ale czemu mieć auto z technologią z przed paru lat (i to z tego co kojarze, to pogorszoną w paru elementach), wyglądające jak inne auto, którego już na rynku nie ma? Nie wiem. Dla mnie to zagadka, ale ja się zasadniczo nie znam, że tak zacytuje kolegę z AK grinser006.gif

Napisano

> coś tam kiedyś przywalczyyyyli

Ale to tez "podroby". hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ale to tez "podroby".

a wlasciwie seat mial jakies swoje auta nie zbudowane w oparcio o auto innej marki lub z innym znaczkiem?

Napisano

> a wlasciwie seat mial jakies swoje auta nie zbudowane w oparcio o auto innej marki lub z innym

> znaczkiem?

Z tego co wiem nie. Najpierw klepali Fiaty, potem VW. Coś jak FSO (tylko FSO potem klepało Daewoo no i się doklepało).

Napisano
  • Autor

> Z tego co wiem nie. Najpierw klepali Fiaty, potem VW. Coś jak FSO (tylko FSO potem klepało Daewoo

> no i się doklepało).

czyli to nie jest producent a jedynie fabryki.

Napisano

> czyli to nie jest producent a jedynie fabryki.

I tak i nie. Taka Skoda czy Seat - fabryka czy producent? Niemcy pozwalają im zmodyfikować design klona, ale technicznie Hiszpanie ani Czesi nie wnoszą niczego. Z jednej więc strony - typowe montownie (w styli Opla w Gliwicach), tyle że umieszczające na maskach swój znaczek. Z drugiej - jednak to inna marka, chociaż klon...

Napisano
  • Autor

o przepraszam skoda miala wieloletnia tradycje w budowie i projektowaniu wlasnych pojazdow old.gif

Napisano

> o przepraszam skoda miala wieloletnia tradycje w budowie i projektowaniu wlasnych pojazdow

Owszem, miała. Ale to już przeszłość i zamknięty rozdział historii. Teraz mogą zaprojektować najwyżej design (a i to, jak się Helmutowi spodoba).

Napisano
  • Autor

> Owszem, miała. Ale to już przeszłość i zamknięty rozdział historii. Teraz mogą zaprojektować

> najwyżej design (a i to, jak się Helmutowi spodoba).

ale ja sie zapytalem o historie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale ja sie zapytalem o historie

To się zgadza wink.gif Ale ja się bardziej skupiłem na tym, co jest teraz. Historycznie rzecz biorąc Seat nigdy nie był samodzielny, zawsze kopiował, Skoda zaś samodzielna była. Ale teraz są pod niemieckim butem i bardziej przypominają montownie, niż producentów.

A Seat dla mnie jako marka w ogóle nie istnieje. Tradycji brak, własnych pomysłów też (a i nie wolno im). Takie nie wiadomo co i po co.

IMHO cała stajnia VW wygląda tak:

VW: przeciętne auto dla przeciętnego Helmuta. Raczej dobre niż złe. Nie za szybkie, nie za duże, nie za wolne, nie za małe wink.gif Cena odpowiada jakości. Przeciętność.

Skoda: Tańszy (gorszy) VW. Tak jest pozycjonowana przez VW.

Audi: Droższy (lepszy) VW.

Seat: icon_rolleyes.gifniewiem.gifhmm.gif Nie wiadomo co.

Napisano

> I tak i nie. Taka Skoda czy Seat - fabryka czy producent? Niemcy pozwalają im zmodyfikować design

> klona, ale technicznie Hiszpanie ani Czesi nie wnoszą niczego. Z jednej więc strony - typowe

> montownie (w styli Opla w Gliwicach), tyle że umieszczające na maskach swój znaczek. Z drugiej

> - jednak to inna marka, chociaż klon...

O przepraszam! Słynny silnik 1.2 HTP w koncernie VAG to dzieło czeskich inżynierów. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> O przepraszam! Słynny silnik 1.2 HTP w koncernie VAG to dzieło czeskich inżynierów.

No fakt, zapomniałem o HTP mlot.gifzlosnik.gif

Napisano

Skoda na prawym boku (jak bracia) nie ma wlewu paliwa (eh ten fotoszop) na lewym zresztą też nie... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Skoda na prawym boku (jak bracia) nie ma wlewu paliwa (eh ten fotoszop) na lewym zresztą też

> nie...

To nie fotoszop. Po prostu ktoś zrobił lustrzane odbicie zdjęcia, bo bardziej mu pasowało do porównania z dwoma pozostałymi - VW i Seata.

Na stronie Skody jest to samo zdjęcie, tylko we właściwą stronę.

285377649-citigo.jpg

post-31702-1435251424262_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.