Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło?

Featured Replies

Napisano

Dodaję mocniej gazu na 3 albo 4 biegu i obroty rosną, ale prędkość nie. Po chwili obroty spadają i auto zaczyna przyspieszać. Dobrze wnioskuję, że sprzęgło do wymiany? zlosnik.gif

Dla ustalenia uwagi, to zjawisko ma miejsce w Yaris 1,4 d4d.

Dodam, że ostatnio żona usilnie ruszała i w końcu ruszyła, a okazało się, że ruszyła na mocnym uślizgu na 3 biegu facepalm[1].gif

Napisano

> Sprzęgło.

Dokładnie, ale zanim je wymienisz pojeździj delikatnie przez kilka dni nie wywołując uślizgu. Jeśli masz szczęście to uda się zetrzeć przypalony materiał i problem ustąpi.

Napisano

Pogratuluj małżonce. Zafundowała wymianę sprzęgła

Napisano

> Dodam, że ostatnio żona usilnie ruszała i w końcu ruszyła, a okazało się, że ruszyła na mocnym

> uślizgu na 3 biegu

to już zarżnięte, pozostaje tylko wymiana

Napisano

> Dokładnie, ale zanim je wymienisz pojeździj delikatnie przez kilka dni nie wywołując uślizgu. Jeśli

> masz szczęście to uda się zetrzeć przypalony materiał i problem ustąpi.

a gdzie ta spalenizna się podzieje, jak już się zetrze ?

Napisano

> a gdzie ta spalenizna się podzieje, jak już się zetrze ?

W tym samym miejscu co podziewa się starty materiał z okładziny sprzęgła, czyli obudowie sprzęgła plus trochę wyleci przez otwory technologiczne obudowy

W starej Octavii miałem podobny temat - po ostrej jeździe sprzęgło ślizgało się nawet na II biegu (miałem ponad 330Nm). Po zmianie kierowcy i stylu jazdy jeździ do dziś (ponad 50kkm przebiegu) i przestało się ślizgać. Zdaję sobie sprawę że w przypadku kilku ostrzejszych startów pewnie problem powróci ale przy normalnej eksploatacji nic się nie dzieje.

Napisano

Zdaję sobie sprawę że w przypadku kilku ostrzejszych startów pewnie

> problem powróci ale przy normalnej eksploatacji nic się nie dzieje.

Ciekawe jak przy wyprzedzaniu cfaniaczek.gif

Napisano

> Ciekawe jak przy wyprzedzaniu

Może nie napisałem tego wprost, problem ze sprzęgłem ustąpił pomimo że już byłem w 100% przekonany o wymianie.

Napisano

Da się. Miałem podobne uślizgi w aucie z 92Nm (zużycie eksploatacyjne tarczy, docisk był ok) oraz w innym z 140Nm (tarcza i docisk zaolejone olejem kapiącym ze skrzyni) i da się wyprzedzać, ale trzeba wcześniej redukować bieg i nie deptać do końca. Ale jazda wtedy żadna...

Napisano

hehe.gif

nie wiem jak u kolegi, ale u mnie sprzęgło slizgało przy ostrym ruszaniu, na 3-4 było ok

więc można było normalnie jeździć ... do czasu, jak chciałem ruszyć ostro ze skrzyżowania,

w aucie 4os, ja mu gazu, puszczam sprzęgło a tu kicha, silnik wyje na 3tyś a auto rusza ledwo ledwo hehe.gif

jeszcze w tym samym tygodniu poszło do wymiany

i faktycznie okładziny było jeszcze sporo hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak u kolegi, ale u mnie sprzęgło slizgało przy ostrym ruszaniu, na 3-4 było ok

> więc można było normalnie jeździć ... do czasu, jak chciałem ruszyć ostro ze skrzyżowania,

> w aucie 4os, ja mu gazu, puszczam sprzęgło a tu kicha, silnik wyje na 3tyś a auto rusza ledwo ledwo

> jeszcze w tym samym tygodniu poszło do wymiany

> i faktycznie okładziny było jeszcze sporo

Jeszcze spróbuję pojeździć autem dzień, dwa i jak nie wróci do normy, to umawiam się do mechanika irked.gif

Napisano

> Jeszcze spróbuję pojeździć autem dzień, dwa i jak nie wróci do normy, to umawiam się do mechanika

tam jest dwumasa ?

jaki przebieg ?

u mnie zdechło przy 110kkm, ale pierwsze objawy ślizgania miałem już przy 70kkm

więc nie wiem czy ktoś wcześniej nie przypalił niewiem.gif

Napisano

> Da się. Miałem podobne uślizgi w aucie z 92Nm (zużycie eksploatacyjne tarczy, docisk był ok) oraz

> w innym z 140Nm (tarcza i docisk zaolejone olejem kapiącym ze skrzyni) i da się wyprzedzać,

> ale trzeba wcześniej redukować bieg i nie deptać do końca. Ale jazda wtedy żadna...

Właśnie. A ja mówię o normalnym wyprzedzaniu czyli but.gif w podłogę,gdzie prędkość musi szybko wzrosnąć

Napisano

> Właśnie. A ja mówię o normalnym wyprzedzaniu czyli w podłogę,gdzie prędkość musi szybko wzrosnąć

Normalnie się nie da oslabiony.gif

Napisano

> Gaz w podłogę powoduje, że auto przez chwilę nie jedzie, tylko obroty rosną.

> Z wyprzedzaniem trzeba uważać

Jak wiesz, jaki masz defekt to dasz radę. Jak mi sprzęgło zaczęło się ślizgać to byłem 1,5kkm od domu - niby miałem assistece, ale zdecydowałem dojechać do PL i od razu po powrocie naprawić.Wniosek: da się, ale szału nie ma.

Napisano
  • Autor

> Jak wiesz, jaki masz defekt to dasz radę. Jak mi sprzęgło zaczęło się ślizgać to byłem 1,5kkm od

> domu - niby miałem assistece, ale zdecydowałem dojechać do PL i od razu po powrocie

> naprawić.Wniosek: da się, ale szału nie ma.

Oczywiście, daje się jeździć, aby nie doprowadzać do uślizgu sprzęgła. Ale przy gwałtowniejszych manewrach można się zdziwić - nie wolno zapomnieć o usterce zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście, daje się jeździć, aby nie doprowadzać do uślizgu sprzęgła. Ale przy gwałtowniejszych

> manewrach można się zdziwić - nie wolno zapomnieć o usterce

Miałem to cały czas z tyłu głowy

Napisano
  • Autor

> Miałem to cały czas z tyłu głowy

Dzisiaj auto poszło do mechanika, choć z rana wahałem się, bo o dziwo sprzęgło dzisiaj brało dobrze.

Nie chcę jednak ryzykować, że córce albo żonie w końcu padnie i będzie to moja wina, bo nie dałem do naprawy zlosnik.gif

p.s.

tarcza sprzęgła okazała się kompletnie zużyta - starta do nitów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.