Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia 1.4 Turbo (AUTOmoto 10/2011)

Featured Replies

Napisano

> Tylko teraz pytanie - czy jest to tylko wrażenie, czy rzeczywiście Stilo jeździ dużo gorzej. Mój

> kolega ma jakieś Audi TDI 12 coś tam koni. Przyjechałem do niego Forkiem 125 KM. Więc moce

> podobne. Jego Audi subiektywnie jeździ dużo lepiej. Czuć że przyspiesza. W Forku marnie. Ale w

> bezpośrednim starciu dostał straszne lanie.

na papierze też różnica w osiągach jest spora. Poza tym wiesz, mnie nie interesuje za bardzo jak jeden czy drugi samochód będzie jechał przy wyciskaniu z niego co się da i kręceniu do czerwonego pola, tylko jakie są odczucia przy normalnej jeździe. W Bravo jadąc do pracy czy po mieście w zasadzie używam obrotów poniżej 3 tys. rpm i to mi w zupełności wystarcza, samochód przyspiesza tak jak potrzebuję. W Stilo taka jazda jest niemożliwa.

Napisano

> na papierze też różnica w osiągach jest spora. Poza tym wiesz, mnie nie interesuje za bardzo jak

> (...) mieście w zasadzie używam obrotów poniżej 3 tys. rpm i to mi w zupełności wystarcza, samochód

> przyspiesza tak jak potrzebuję. W Stilo taka jazda jest niemożliwa.

Pytanie, czy jakby Stilo miał podobną moc to czy taka jazda też byłaby niemożliwa.

Napisano

> Pytanie, czy jakby Stilo miał podobną moc to czy taka jazda też byłaby niemożliwa.

jeździłem kilka razy Ceed'em 1.6 122KM. W sumie trudno mi było wyczuć różnicę pomiędzy nim a Ceed/i30 1.4 109KM. Może dla kogoś kto lubi silnik kręcić wysoko, słuchać jak warczy (a raczej wyje, bo warczą to V8 zlosnik.gif ), taki silnik jest OK i będzie osiągał nim podobną dynamikę jazdy jak ja w Bravo przy niższych obrotach, ale mnie taka jazda po prostu męczy. W Stilo raz pociągnąłem do czerwonego pola. Głowa mnie rozbolała i tylko taki był efekt hehe.gif

Napisano

> jeździłem kilka razy Ceed'em 1.6 122KM. W sumie trudno mi było wyczuć różnicę pomiędzy nim a

> Ceed/i30 1.4 109KM. Może dla kogoś kto lubi silnik kręcić wysoko, słuchać jak warczy (a raczej

> wyje, bo warczą to V8 ), taki silnik jest OK i będzie osiągał nim podobną dynamikę jazdy jak

> ja w Bravo przy niższych obrotach, ale mnie taka jazda po prostu męczy. W Stilo raz

> pociągnąłem do czerwonego pola. Głowa mnie rozbolała i tylko taki był efekt

Pytam z ciekawości bo się zastanawiałem czy gość nie umie jeździć, czy tak jest. Jeździłem jakiś czas Laguną. 2.0 115 KM ale maksymalny moment miała przy 3500 obrotów. I jak się trzymałeś tej okolicy obrotów co nie było specjalnie trudne to naprawdę się to fajnie zbierało.

Napisano

> skomplikowanie takiego TSI przy skomplikowaniu przeciętnego dzisiejszego diesla, to pikuś. A jakoś

> na diesle ludzie nadal się rzucają.

Bo som gupie, i wieżom w marketing, TV. Kup i pogadamy, za 3-lata lub 150tys km biglaugh.gif

Napisano

> Bo som gupie, i wieżom w marketing, TV. Kup i pogadamy, za 3-lata lub 150tys km

co mam kupić, diesla? A na co mnie to? zlosnik.gif

Napisano

To oczywiste, że w tak dużym i ciężkim aucie taki silniczek nie daje rady

Napisano
  • Autor

> To oczywiste, że w tak dużym i ciężkim aucie taki silniczek nie daje rady

według mnie nie jest tak aż bardzo źle.. 10 sek do setki, 200 Nm.. dla przeciętnego kierowcy wystarczy. Pamiętajmy, że to jest silnik podstawowy, dla wymagających są inne.

Napisano

> ja mam na myśli pierwsze jednostki 1.2.. zaczynają się reklamacje - turbiny, wycierające się wałki

> rozrządu.

Zrodlo?

Napisano
  • Autor

> Dobre pytanie. Właśnie w ostatnim czasie jeździłem dosyć często na zmianę Octavią 1.6 MPI 102 KM i

> 1.2 TSI 105 KM.

> Wiadomo, że TSI jest o wiele dynamicznejszy z dołu, ma 6 biegów przez co można jechać autobaną 160

> km/h i nie ma 5000 rpm jak w 1.6. Poza tym mniej pali. Odpowiedź oczywista - wybieram 1.2 TSI.

> Jednak z perspektywy wieloletniej eskploatacji jeśli miałbym wybierać używany, powiedzmy

> 5-7-letni samochód z przebiegiem 150-200 kkm to mój wybór - 1.6 MPI 8V

Jeździłem trochę jednym i drugim, znam od dobrze poinformowanych osób awaryjność (bezawaryjność) obu tych silników, i mam pytanie - co takiego skomplikowanego jest silniku 1.2 TSI, że należy się go bać? smile.gif

Tylko bez legend proszę wink.gif

Napisano

> tylko że takie podejście, oczywiscie zrozumiałe z uwagi na specyfikację polskiego rynku i po prostu

> biedę przeciętnego nabywcy samochodu, ma raczej marginalne znaczenie dla producenta, czy

> normalnych nabywców, którzy podobnie jak kupują nowe spodnie, wersalkę czy laptopa, kupują

> nowy samochód. Nie można rozpatrywać jakości i atrakcyjności silnika tylko przez pryzmat tego,

> że jesteśmy biedni!

> Poza tym popatrz. Założę, że taki 1.2 TSI będzie palił 1-2 l mniej niż 1.6. Załóżmy średnio

> 1.5l/100km mniej. To jest 7.5PLN/100 km taniej, co na 100 tys. km da 7500 PLN, a na 200 tys km

> 15000 PLN oszczędności, przy dzisiejszych cenach paliw. Nawet jeśli po tym przebiegu będziesz

> musiał wymienić silnik, to w najgorszym wypadku i tak wyjdziesz na zero. A przyjemność z jazdy

> przez cały ten czas większa

mam w 1.6 8V 100KM od 100kkm LPG - policzyć Ci oszczedności?

auto ma blisko 200kkm - poza olejami, amorkami i halucami nie dotykane przez mechanika

do 1.2TSI załozysz LPG? zrobi 200kkm "bez dotknięcia"?

Napisano

> Z tego co mi wiadomo, po przeczytaniu połowy internetu to:

> 1.4TSI 160KM: początek produkcji, teraz cisza.

> 1.4 TSI 140 i 170KM śmigają i mają już niektóre +/- 150kkm.

> 1.4 TSI 180/185KM nic nie słychać na razie, (u mnie 21kkm i na razie ok, zobaczymy co dalej)

nie pocieszaj sie grinser006.gif

> Początek produkcji, zobaczymy co dalej będzie.

> Też z początku produkcji chyba.

> Fakt.

> NIe znam, nie wypowiem się

Napisano

> ciężko powiedzieć, żeby "rynek" tak twierdził

jak to szło? miliony much nie mogą się mylić? zlosnik.gif

Napisano

> mam w 1.6 8V 100KM od 100kkm LPG - policzyć Ci oszczedności?

> auto ma blisko 200kkm - poza olejami, amorkami i halucami nie dotykane przez mechanika

> do 1.2TSI załozysz LPG? zrobi 200kkm "bez dotknięcia"?

CO do gazu to jest dodatkowa ingerecja i dolozenie drugiego zrodla zasilania, wiec majaca malo wspolnego z nowym autem. ALE w 1.4tsi mozesz zamowic juz fabrycznie LPG wiec predzej czy pozniej w 1.2 tez zaloza. Co do tych 200kkm to wszystko zalezy od osoby tym smigajacej i od szczescia grinser006.gif

Napisano

> mam w 1.6 8V 100KM od 100kkm LPG - policzyć Ci oszczedności?

na pewno są spore, ale co to ma do rzeczy? Nikt nic wcześniej nie wspominał o lpg. Ja np. nigdy więcej nie będę miał gazu w aucie, więc mnie to nie interesuje. Równie dobrze mogę Ci wyliczyć ile moja żona oszczędza jeżdżąc pociągiem zamiast samochodem, tylko co to ma do tematu. niewiem.gif

> auto ma blisko 200kkm - poza olejami, amorkami i halucami nie dotykane przez mechanika

no i dobrze. Życzę Ci żeby ten trend się utrzymał.

> do 1.2TSI załozysz LPG? zrobi 200kkm "bez dotknięcia"?

nie wiem, nie jestem prorokiem. Pewnie jak będziesz miał szczęście to wytrzyma tak jak Twój, jak nie będziesz miał szczęścia to i w 1.6 8V strzeli pasek czy padnie coś innego. Co takiego ma paść w tym TSI?

Napisano

> CO do gazu to jest dodatkowa ingerecja i dolozenie drugiego zrodla zasilania, wiec majaca malo

> wspolnego z nowym autem.

rozmawiamy o kosztach eksploaytacji

> ALE w 1.4tsi mozesz zamowic juz fabrycznie LPG wiec predzej czy

> pozniej w 1.2 tez zaloza.

i spalac 50% LPG + 50%noPB hehe.gif

> Co do tych 200kkm to wszystko zalezy od osoby tym smigajacej i od

> szczescia

jakie prawdopodobienstwo jest wiesze na dystansie 200kkm - awaria w 1.2 tsi czy 1.6 8v (jazda obu w podobnych warunkach)

Napisano

> na pewno są spore, ale co to ma do rzeczy? Nikt nic wcześniej nie wspominał o lpg. Ja np. nigdy

> więcej nie będę miał gazu w aucie, więc mnie to nie interesuje. Równie dobrze mogę Ci wyliczyć

> ile moja żona oszczędza jeżdżąc pociągiem zamiast samochodem, tylko co to ma do tematu.

rozmawiamy o 1.6 i 1.2tsi

w 1.6 mozna znacznie (blisko o 50%) zmniejszyc koszty eksploatacji w 1.2 tsi nie

> no i dobrze. Życzę Ci żeby ten trend się utrzymał.

> nie wiem, nie jestem prorokiem. Pewnie jak będziesz miał szczęście to wytrzyma tak jak Twój, jak

> nie będziesz miał szczęścia to i w 1.6 8V strzeli pasek czy padnie coś innego. Co takiego ma

> paść w tym TSI?

turbo, poplynac tloki, bezposredni wtrysk ?

Napisano

> CO do gazu to jest dodatkowa ingerecja i dolozenie drugiego zrodla zasilania, wiec majaca malo

> wspolnego z nowym autem. ALE w 1.4tsi mozesz zamowic juz fabrycznie LPG wiec predzej czy

> pozniej w 1.2 tez zaloza. Co do tych 200kkm to wszystko zalezy od osoby tym smigajacej i od

> szczescia

Tak, tylko ze w wielu przypadkach oferuja instalacje, z ktora jest wiecej problemow niz korzysci. Bylo nawet o tym ostatnio w tv na przykladzie Skody.

Napisano

Człowiekowi nie dogodzisz. Historia motoryzacji pokazuje że większość rzeczy się przyjmuje.

Kiedyś wtrysk był skomplikowany dla polskiego mechanika, potem diesel, potem TDI, potem CR, DSG, teraz będzie turbo benzyna. SIe przyjmie, się zepsuje, się naprawi.

A przynajmniej do silnika 1.4T w nadwoziu z segmentu D jest ładny dostęp pod maską

Napisano

> turbo, poplynac tloki, bezposredni wtrysk ?

jeżeli rozumujesz w ten sposób to pewnie przy kupnie szukasz samochodu bez klimy, bez wspomagania, w ogóle bez niczego bo wszystko się może popsuć?

Przecież turbosprężarka czy bezpośredni wtrysk są stosowane już od dawna, jedne silniki są gorsze, inne lepsze podobnie jak proste wolnossące. Poza tym pod jakim ciśnieniem pracuje wtryskiwacz w TSI, a pod jakim w dowolnym nowoczesnym dieslu? Skoro w dieslu daje radę, to dlaczego w benzynie ma nie dać? A turbosprężarki w silnikach benzynowych są zazwyczaj proste, bez zmiennej geometrii. Więc dlaczego ma paść?

Skomplikowanie dowolnego silnika turbobenzynowego w porównaniu z dowolnym nowoczesnym dieslem jest praktycznie żadne, a jakoś ludzie strasznie się ich boją. Za to jeśli chodzi o diesle, to większość pieje z zachwytu. Nie umiem tego wytłumaczyć inaczej niż modą czy marketingiem hmm.gif

Napisano

> jeżeli rozumujesz w ten sposób to pewnie przy kupnie szukasz samochodu bez klimy, bez wspomagania,

> w ogóle bez niczego bo wszystko się może popsuć

> Przecież turbosprężarka czy bezpośredni wtrysk są stosowane już od dawna, jedne silniki są gorsze,

> inne lepsze podobnie jak proste wolnossące. Poza tym pod jakim ciśnieniem pracuje wtryskiwacz

> w TSI, a pod jakim w dowolnym nowoczesnym dieslu? Skoro w dieslu daje radę, to dlaczego w

> benzynie ma nie dać? A turbosprężarki w silnikach benzynowych są zazwyczaj proste, bez

> zmiennej geometrii. Więc dlaczego ma paść?

> Skomplikowanie dowolnego silnika turbobenzynowego w porównaniu z dowolnym nowoczesnym dieslem jest

> praktycznie żadne, a jakoś ludzie strasznie się ich boją. Za to jeśli chodzi o diesle, to

> większość pieje z zachwytu. Nie umiem tego wytłumaczyć inaczej niż modą czy marketingiem

jeszcze raz zadam pytanie: co bedzie stwazac mniej problemow przez 200kkm 1.2TSI czy 1.6 8V

mam podpowiedziec?

jesli do tego dochodzi ze 1.6 8V praktycznie stwozony jest do LPG i koszty ekspolatacji moga byc prawie o 50% niższe to ja zadaje pytanie po co pchac sie swiadomie w 1.2 TSI?

Napisano

> Tylko bez legend proszę

Użytkowany przeze mnie 1,2 TSI w budzie jak widać z lewej strony. Aktualnie przebieg ok. 27 kkm.

Wymienione gwarancyjnie - łańcuch rozrządu z napinaczem oraz kompletna turbosprężarka.

O obu rzeczach producent wie, na łańcuch ogłosił akcję serwisową, turbosprężarkę wymienia od ręki, bez szemrania.

Jakby to było po gwarancji, to by zabolało w portfelu.

Napisano

> jeszcze raz zadam pytanie: co bedzie stwazac mniej problemow przez 200kkm 1.2TSI czy 1.6 8V

> mam podpowiedziec?

> jesli do tego dochodzi ze 1.6 8V praktycznie stwozony jest do LPG i koszty ekspolatacji moga byc

> prawie o 50% niższe to ja zadaje pytanie po co pchac sie swiadomie w 1.2 TSI?

To ja powiem Ci inaczej, kupilismy w '97 nowke auto z silnikiem vw 1.6 8v 75km, auto nie bylo katowane itp. przy przebiegu 13kkm zaczelo cos stukac w silniku, okazalo sie ze sie zatarl jeden tlokhehe.gif mimo ze olej i wszystko bylo ok. Na gwarancji wymienili dol silnika i nastepne 140kkm auto przejechalo bez usterki. Tak dla wtajemniczenia byla to felicja. Obecnie posiadam w rodzinie 1.4tsi w octavi 2 fl i sam bylem glownym doradca w wyborze tego motoru. Obecnie auto ma 26kkm i absolutnie nic si enie dzieje, spalanie we Wro jest niewiele wieksze jak w 1.9 tdi pd a ceny paliw takie same grinser006.gif

W porownaniu do 1.6 tdi cr ktory w tej samej budzie niejedzie kompletnie, trza doplacic do niego jakies 7 kafli i ma te wszystkie dpf-y, wrazliwe wtryski, dwumasy itp to gra nie warta swieczki zlosnik.gif

Twoje podejscie jest ddziwne bo porownujesz stare silniki z nowymi dzielami techniki. Wiadomo ze wszystko poszlo do przodu i sie zmienia, czy na lepsze sie zobaczy.

Co do wyzylowania tak malych silnikow, to nie przesadzajmy Panowie, przeciez juz w latach 90 bylo punto 1.4T uno 1.3T polo G40 i inne takie wynalazki majace wieksza ilosc koni z 1L niz obecne motorki i jakos jeszcze te wydumki smigaja po ulicach.

AVE 20.GIF

Napisano

> To ja powiem Ci inaczej, kupilismy w '97 nowke auto z silnikiem vw 1.6 8v 75km, auto nie bylo

> katowane itp. przy przebiegu 13kkm zaczelo cos stukac w silniku, okazalo sie ze sie zatarl

> jeden tlok mimo ze olej i wszystko bylo ok.

no właśnie o to mi chodzi. Będziesz mieć pecha, to będziesz miał problemy z teoretycznie najprostszym i niezawodnym silnikiem. Nie będziesz mieć pecha, to takim TSI będziesz śmigał bezproblemowo latami. Nie widzę powodu żeby tu się czegoś bać

Napisano

> no właśnie o to mi chodzi. Będziesz mieć pecha, to będziesz miał problemy z teoretycznie

> najprostszym i niezawodnym silnikiem. Nie będziesz mieć pecha, to takim TSI będziesz śmigał

> bezproblemowo latami. Nie widzę powodu żeby tu się czegoś bać

statystycznie! ktory bedzie bardziej awaryjny?

Napisano

> statystycznie! ktory bedzie bardziej awaryjny?

nie wiem, nie znam statystyk VW odnośnie awaryjności poszczególnych silników. Może Ty znasz? zlosnik.gif

Poza tym ciekawe jakby zareagował kolega, któremu odpowiedziałem na post, gdy jechał wymieniać silnik w prawie nowym aucie, gdybyś mu powiedział że statystycznie awaria jego prostego silnika przy przebiegu 13 tys. km nie powinna mieć miejsca

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Użytkowany przeze mnie 1,2 TSI w budzie jak widać z lewej strony. Aktualnie przebieg ok. 27 kkm.

> Wymienione gwarancyjnie - łańcuch rozrządu z napinaczem oraz kompletna turbosprężarka.

> O obu rzeczach producent wie, na łańcuch ogłosił akcję serwisową, turbosprężarkę wymienia od ręki,

> bez szemrania.

> Jakby to było po gwarancji, to by zabolało w portfelu.

i właśnie o tym mowa.. jakościowo te silniki są do kitu. To są jednorazówki.. Najbardziej mnie boli fakt, że za 10 lat będę zmuszony jeździć czymś takim albo jakąś hybrydą

a wychowałem się na gaźniku buu.gif aż się łezka w oku kręci

Napisano

> Obecnie posiadam

> w rodzinie 1.4tsi w octavi 2 fl i sam bylem glownym doradca w wyborze tego motoru. Obecnie

> auto ma 26kkm i absolutnie nic si enie dzieje,

A mnie przy 40-paru kkm padła cewka zapłonowa. W 1.4 TSI. Więc nie mogę pisać, że nic się nie dzieje.

mar00ha

Napisano

> i właśnie o tym mowa.. jakościowo te silniki są do kitu. To są jednorazówki..

ale dlaczego? Bo poszła jakaś wadliwa partia pasków rozrządu? Zmienią mu i będzie śmigał następne 100kkm czy ile tam do wymiany. W czym problem? Po to jest gwarancja, żeby takie wpadki producenta nie obciążały klienta. Czym się charakteryzuje ta jednorazowość tego silnika? Jest z plastiku? Rozpłynie się?

Najbardziej mnie boli

> fakt, że za 10 lat będę zmuszony jeździć czymś takim albo jakąś hybrydą

> a wychowałem się na gaźniku aż się łezka w oku kręci

jak chcesz to siostra ma do sprzedania tico na gaźniku. Rocznik '96, przebieg oryginalny 81 tys. km hehe.gif Ostatnio ją ja wożę do pracy, bo gaźnik wymaga regulacji, a u mnie we wsi i w okolicy żaden mechanik nie chciał się podjąć regulacji tego badziewia. Musi czekać tydzień na jednego gościa w byłym ASO Daewoo, który łaskawie zgodził się to zrobić. Fakt, na pewno będzie miała za czym tęsknić hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.