Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pranie dywanu w samochodzie

Featured Replies

Napisano

no wlasnie, jak w temacie. Mam cala wykladzine wyjeta. Troche jest zabrudzona bo ma swoje lata. czym ogarnac sprawe prania w warunkach domowych? do pralki raczej tego wlozyc nie mozna... Jakas ogolnie dostepna chemia? A moze pralka i tyle?

Ktos ma jakies doswiadczenia w temacie?

Napisano

> no wlasnie, jak w temacie. Mam cala wykladzine wyjeta. Troche jest zabrudzona bo ma swoje lata.

> czym ogarnac sprawe prania w warunkach domowych? do pralki raczej tego wlozyc nie mozna...

> Jakas ogolnie dostepna chemia? A moze pralka i tyle?

> Ktos ma jakies doswiadczenia w temacie?

szczerze? podjechałbym z tym na myjkę samoobsługową i tam wyprał...

Napisano

Odkurzacz piorący z odpowiednim środkiem będzie najlepszy.

A jak nie masz dostępu to jakiś środek do dywanów np Vanish, miękka szczotka i jazda

Napisano
  • Autor

> Odkurzacz piorący z odpowiednim środkiem będzie najlepszy.

nie mam dostepu do odkurzacza pioracego.

> A jak nie masz dostępu to jakiś środek do dywanów np Vanish, miękka szczotka i jazda

a moge to dosc mocno zmoczyc czy wrecz przeciwnie?

Napisano
  • Autor

> szczerze? podjechałbym z tym na myjkę samoobsługową i tam wyprał...

znaczy karcher i jazda?

Napisano

> nie mam dostepu do odkurzacza pioracego.

> a moge to dosc mocno zmoczyc czy wrecz przeciwnie?

W sklepach komfort można wypożyczyć odkurzacz piorący, ale nie wiem czy są takie w Niemczech.

Moczyć nie trzeba mocno. Ja tak prałem raz fotele, z tym że w lato to szybko wysuszyły się

Napisano

> szczerze? podjechałbym z tym na myjkę samoobsługową i tam wyprał...

tylko jak mocno dywan naciągnie wody i potem będziesz go suszył to może się trochę skurczyć i mogą być problemy z dopasowaniem.

Napisano

> znaczy karcher i jazda?

Tak, tylko uważaj bo kiedyś takim "profesjonalnym" pocięli taki dywan na kawałki. Po akcji zamiast suszyć na wolnym powietrzu lepiej wyssać wodę odkurzaczem. Jak dobrze wstępnie wytrzepiesz wodę, to możesz tym na myjni grinser006.gifbiglaugh.gifzlosnik.gif.

Napisano

ja prałem na myjni ale wieczorem, żeby ludzie mnie nie zakrakali, że kolejkę robie. Najpierw myjką zmoczyłem potem wanisza rozlałem i ostrą szczotką, taką jak do "szrubra" dobrze potraktowałem dywaniki, spłukałem myjką, dywanili w duzy worek po smieciach i w domu na balkonie rozwiesiłem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> ja prałem na myjni ale wieczorem, żeby ludzie mnie nie zakrakali, że kolejkę robie. Najpierw myjką

> zmoczyłem potem wanisza rozlałem i ostrą szczotką, taką jak do "szrubra" dobrze potraktowałem

> dywaniki, spłukałem myjką, dywanili w duzy worek po smieciach i w domu na balkonie rozwiesiłem

mam calodobowa myjnie caloobslugowa. martwi mnie tylko to, ze potem taka wykladzina bedzie bardzo dlugo schnac. Nie bardzo mam mozliwosc suszyc inaczej niz na wolnym powietrzu (rozwieszenie na balkonie)

Napisano

> ja też suszyłem na balkonie ale latem, w nocy powiesiłem, a w poludnie ściągałem suche jak wiór.

Dokładnie - jeżeli dywan nie jest zintegrowany ze zbyt grubymi wygłuszeniami itp. "gąbkami" to schnie błyskawicznie - szczególnie latem w upalny i słoneczny dzień waytogo.gif

Napisano

najlepszy jest odkurzacz piorący, bo nie przemoczy dywanu. przemoczony może się odkształcić i problem z dopasowaniem. karchera bym sobie odpuścił, już prędzej poszedłbym do ręcznej myjni i zlecił wypranie albo do firmy piorącej dywany w domach waytogo.gif

Napisano

> a moge to dosc mocno zmoczyc czy wrecz przeciwnie?

Jeśli wykładzina ma gdzieś podklejony filc, to odradzam moczenie w wodzie.

Kiedyś prałem wodą w wannie wykładzinę bagażnika, miała pod spodem filc (gruby),

filc spuchł, rozwarstwił się i odlazł, nie dało się go potem przykleić, pomijając fakt że suszyłem go przez prawie tydzień na słońcu.

Napisano

Ja tak wypralem dywan z duzego pokoju. Z szarego znow zrobil sie bezowy smile.gif z chemi uzylem piany aktywnej karchera :D

Napisano

> no wlasnie, jak w temacie. Mam cala wykladzine wyjeta. Troche jest zabrudzona bo ma swoje lata.

> czym ogarnac sprawe prania w warunkach domowych? do pralki raczej tego wlozyc nie mozna...

> Jakas ogolnie dostepna chemia? A moze pralka i tyle?

> Ktos ma jakies doswiadczenia w temacie?

Aż tak bardzo chcesz to moczyć?

Czy nie lepiej zastosować Vanish do dywanów i tapicerek? Nakładasz, wysycha, ściągasz odkurzaczem i malinka.

Nie dawno mówiliśmy o myciu/praniu tapicerki, to działa na tej samej zasadzie, żeby umyc tapicerkę przecież nie wkładasz całego fotela do pralki.

Ja u siebie dywan/wykładzinę samochodową wyprałam wyciągając fotele, nałożyłam vanish, drzwi pootwierane, wszystko ładnie wyschło, odkurzacz i tyle, nie meczyłam się z wyciąganiem tego z auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.