Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

borygo eko

Featured Replies

Napisano

stosował to ktoś? Zastanawiam się czy zamienić tym obecny płyn G12+

Podobno ekologiczny i w zimie gęstnieje więc szybciej się powinno nagrzewać.

Napisano

> stosował to ktoś?

Jak to jest płyn do układów chłodzących w samochodach, a Ty chcesz go w takim układzie zastosować, to nie widzę przeciwwskazań grinser006.gif. Ten nie będzie ani lepszy, ani gorszy od jakiegokolwiek innego.

Napisano

> stosował to ktoś?

Ja taki mam zalany już 14 miesięcy i jak narazie jest ok.

Napisano

> stosował to ktoś? Zastanawiam się czy zamienić tym obecny płyn G12+

> Podobno ekologiczny i w zimie gęstnieje więc szybciej się powinno nagrzewać.

A co złego jest w G12+ ?

Tak na szybkoo tym Borygo EKO wygooglałem takie cuś :

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=160373

Proponuję wejść na stronę http://www.glysantin.com/files/basf_glysantin_approval-code-overview_a4_e_1.pdf i znaleźć jaki płyn jest odpowiedni do Twojego auta, a później znaleźć jakikolwiek płyn na takim samym glikolu.

Napisano

> stosował to ktoś? Zastanawiam się czy zamienić tym obecny płyn G12+

> Podobno ekologiczny i w zimie gęstnieje więc szybciej się powinno nagrzewać.

o te płyny się mieszają? bo z tego co kojarzę, to na stacjach najczęściej są te czerwone i jak by ten eco się z nim nie mieszał, to w przypadku, kiedy trzeba w trasie dolać płynu i jest z -20'C (więc raczej nie dolewamy wody) może być kłopot. Innych problemów nie przewiduję.

Napisano

> o te płyny się mieszają? bo z tego co kojarzę, to na stacjach najczęściej są te czerwone i jak by

> ten eco się z nim nie mieszał, to w przypadku, kiedy trzeba w trasie dolać płynu i jest z

> -20'C (więc raczej nie dolewamy wody) może być kłopot. Innych problemów nie przewiduję.

Wszystkie płyny do chłodnic tak samo jak oleje są ze sobą mieszalne.

Rynek to wymusił.

Napisano

> Wszystkie płyny do chłodnic tak samo jak oleje są ze sobą mieszalne.

> Rynek to wymusił.

HEPU G12 nie mozna mieszac z innymi plynami, G12Plus i G11 mozna mieszac.

Napisano

lałem BORYGO EKO i nie jest on mieszalny z popularnymi płynami (glikol propylenowy vs glikol monoetylenowy).

tak przynajmniej na opakowaniu pisało

Napisano

> Wszystkie płyny do chłodnic tak samo jak oleje są ze sobą mieszalne.

> Rynek to wymusił.

nie wiem co miałem zalane przez poprzedniego właściciela,ale kolor był różowy, po dolewce różowego borygo zrobiła się kaszka, byłem zmuszony wymienić cały płyn 12 litrów

Napisano
  • Autor

> A co złego jest w G12+ ?

przede wszystkim cena, dziwacznie wysoka. W sumie chociaż na prestone by mi się opłacało przejść.

> Tak na szybkoo tym Borygo EKO wygooglałem takie cuś :

> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=160373

> Proponuję wejść na stronę

>

I to niestety problem z taką recenżją chyba pozostanę przy G12 chociaż przede wszystkim chodziło mi o zmniejszenie trucia środowiska (glikol etylenowy w G12 i podobnych płynach jest silną trucizną a propylenowy z eko borygo nie) eh... zapytam jeszcze gościa w sklepie.

Na pewno sie nie mieszają ale oczywiście wymieniłbym całość. O auto trochę się obawiam, bo 130 tyś km zrobiłem z G12 i nic się nawet z UPG nie działo do tej pory odpukać.

Napisano

> I to niestety problem z taką recenżją chyba pozostanę przy G12...

A jak ja do np. 10 letniego auta wleję Borygo i za rok padnie mi chłodnica to można będzie tak beztrosko zrzucić winę na szkodliwe działanie tego płynu? Sam fakt, że chłodnica ma już 10 lat nie będzie miał znaczenia?

Co innego, gdyby ktoś napisał, że ma dwa identyczne auta w których wymieniał chłodnice i jedno zalał G12 a drugie Borygo i chłodnica tego drugiego się rozciekła.

Mnie kiedyś jakiś mechanik też przestrzegał przed stosowaniem Borygo w Punto, bo to żrący płyn i zalewać należy tylko Paraflu. Jakiś czas później rozciekła się nagrzewnica. Co ciekawe, takie awarie zdarzały się również w autach zalanych Paraflu...

Napisano

co do zielonego Borygo nie wiem czy to jego wina czy poprostu zuzycie bo auto nie bylo nowe, mialem VW ktore kupilem z zalanym ukladem wlasnie Zielonym Borygo ile na tym jezdzil poprzednik nie wiem ale ja to kontynuowalem i w przeciagu 2-3 lat eksploatacji padla chlodnica i mialem 2-3 nieszczelnosci na laczeniach ale sie zrobilo i auto dalej na nim jezdzilo, ale teraz do zadnego auta raczej go nie uzyje

w Skodzie 1,9D co tu duzo gadac z braku laku z G12 przesiadlem sie na Petrygo Orlenu ( jest tani- swego czasu 22zl za 5L, mial i ma niezle opinie i nawet mi go polecono ) auto smiga ze 2 lata na nim i jest ok auto rowniez nie nowe i zadnych wyciekow nie ma, plyn czysciutki takze jak najbardziej Polecam !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.