Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pochłanianie wilgoci z auta

Featured Replies

Napisano

W związku ze zbliżającą się deszczową porą roku zastanawiam się jak dodatkowo wyelimnować nadmiar wilgości z auta( f. przeciwpyłkowy oczywiście będzie zmieniony) ale wiadomo w okolicach wykładizny sporo się tego będzie zbierało z butów.

Na alledrogo jest mnóstwo różnych wynalazków które w "cudowny" sposób pochłaniają nadmiar wilgoci i tak się zastanawiam co dokładnie znajduje się w tych woreczkach może jest to jakiś środek ogólnie dostępny niewiem.gif

Na aukcjach występuje dużo takich wynalazków jedne w ładnych opakowaniach w odpowiednio wyższej cenach i tańsze bez kolorowych opakowań.

http://allegro.pl/listing.php/search?cat...p;change_view=1

Napisano

mając klimę i dywaniki korytkowe nie powinieneś mieć żadnego problemu z wilgocią

w ekstremalnych warunkach stosowałem gazety kładzione na dywaniki i wywalane po zakończonej jeździe

Napisano

> W związku ze zbliżającą się deszczową porą

Najlepiej osusza klima - nic innego tak dobrze nie osuszy powietrza wink.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepiej osusza klima - nic innego tak dobrze nie osuszy powietrza

OK z klimą niema problemu ale co gdy tej klimy nie mam?

No i dalej niewiemy co jest w tych woreczkach niewiem.gif

Napisano

A może metylan, pochłaniacz wilgoci ?

Napisano

> Najlepiej osusza klima - nic innego tak dobrze nie osuszy powietrza

A co gdy klima się nie włącza, bo jest zbyt zimno ?

Napisano

> OK z klimą niema problemu ale co gdy tej klimy nie mam?

wyczyścić dobrze podszybie, wylewać wode z dywaników, wymienić filtr, nie włączać ogrzewania na nogi bo wowczas woda z dywaników zaczyna mocniej parować i powinno być waytogo.gif

pochłaniacze wilgoci to sa półśrodki, trzeba wyeliminowac przyczynę a nie objaw...

Napisano

nigdy nie miałem problemow z wilgocią w aucie - po prostu dbaj o czystość, wylewaj wodę z dywaników, usuwaj śnieg, nie parz herbaty w aucie wink.gif

Napisano

> wyczyścić dobrze podszybie, wylewać wode z dywaników, wymienić filtr, nie włączać ogrzewania na

> nogi bo wowczas woda z dywaników zaczyna mocniej parować i powinno być

> pochłaniacze wilgoci to sa półśrodki, trzeba wyeliminowac przyczynę a nie objaw...

Wilgoć zbiera się też w tapicerce, której nie wysuszysz tak łatwo jak dywaników. I taki pochłaniacz wilgoci też może się przydać. Nie wiem, co jest w tych woreczkach na allegro, ale kiedyś stosowałem żel silikonowy (tak nazywaliśmy takie małe kuleczki pochłaniające wilgoć przy wyjazdach nurkowych, nie wiem czy to oficjalna nazwa) i był naprawdę skuteczny.

Napisano

> W związku ze zbliżającą się deszczową porą roku zastanawiam się jak dodatkowo wyelimnować nadmiar

> wilgości z auta( f. przeciwpyłkowy oczywiście będzie zmieniony) ale wiadomo w okolicach

> wykładizny sporo się tego będzie zbierało z butów.

> Na alledrogo jest mnóstwo różnych wynalazków które w "cudowny" sposób pochłaniają nadmiar wilgoci i

> tak się zastanawiam co dokładnie znajduje się w tych woreczkach może jest to jakiś środek

> ogólnie dostępny

> Na aukcjach występuje dużo takich wynalazków jedne w ładnych opakowaniach w odpowiednio wyższej

> cenach i tańsze bez kolorowych opakowań.

> http://allegro.pl/listing.php/search?cat...p;change_view=1

kup zwirek do kuwety dla kota... powaznie mowie.

Wsyp do tekstylnego woreczka i wrzuc do auta wink.gif za jakis czas bedziesz szukal nawilzacza wink.gif

Napisano

> kup zwirek do kuwety dla kota... powaznie mowie.

> Wsyp do tekstylnego woreczka i wrzuc do auta za jakis czas bedziesz szukal nawilzacza

Potwierdzam i dodam, najlepiej sylikonowy, nie gliniany:). Sylikonowy można również wysypać pod dywanik, po tygodniu odkurzyc

Napisano

> No i dalej niewiemy co jest w tych woreczkach

Moze jest to silica gel, stosowany do zabezpieczenia np. elektroniki, problem polega ze ten zel trzeba suszyc np. W piekarniku.

Napisano

> Wsyp do tekstylnego woreczka i wrzuc do auta za jakis czas bedziesz szukal nawilzacza

głupie pytanie gdzie taki woreczek mozna tanio nabyc ? smile.gif

Napisano

> głupie pytanie gdzie taki woreczek mozna tanio nabyc ?

ukradnij komus poszewke na jaśka wink.gif

Napisano

> W związku ze zbliżającą się deszczową porą roku zastanawiam się jak dodatkowo wyelimnować nadmiar

> wilgości z auta

Ja używam chlorek wapnia, po sąsiedzku kupuje tutaj można kupić standardowy pochłaniacz który ma taki woreczek + obudowę za dwadzieścia parę złociszy

Mam klimę w obydwóch autach , ale i tak stosuję , wszak klima jak auto stoi pod blokiem to raczej nie działa zlosnik.gif

U mnie działa, stosuje to nawet a wilgotnej piwnicy , trzeba tylko pilnować regularnego wylewania kondensatu

Napisano

> A co gdy klima się nie włącza, bo jest zbyt zimno ?

to dobrze wygrzać wnętrze i zaraz potem krótko przewietrzyć ok.gif

Napisano

> to dobrze wygrzać wnętrze i zaraz potem krótko przewietrzyć

a ja stosuję 5 L bankę z wielkim otworem od strony napisu wypełniony sola

i skończy się problemy z wilgocią w aucie. A jak ktoś ma problem z

zapachami to polecam wsypać pełne ziarna do popielniczki smile.gif pomaga

Napisano

> A może metylan, pochłaniacz wilgoci ?

Kiedyś to miałem. Jak temperatura była powyżej 0 to oki, działa bardzo skutecznie. Jak przyszedł mróz to wszystko zamarzło i pochłaniacz nie działał.

Napisano

(...)

> zapachami to polecam wsypać pełne ziarna do popielniczki pomaga

hmm.gif A co, jak ktoś nie ma popielniczki w aucie?

Napisano

> mając klimę i dywaniki korytkowe nie powinieneś mieć żadnego problemu z wilgocią

> w ekstremalnych warunkach stosowałem gazety kładzione na dywaniki i wywalane po zakończonej jeździe

Najlepsza i najtańsza metoda. Nic się nie wysypuje. Nic się nie przewraca, Nie trzeba suszyć w piekarniku,

Jak to połączyć z otrzeoywanie butów z wody/ błota/ śniegu oraz z opróżnianiem dywaników korytkowych to problemu ni ma.

A i tak najlepszy sposób to własny garaż (temperatura 10 stC lub więcej + dobra wentylacja) - wystarczy uchylić/ otworzyć okna na noc.

PS Podobno najlepie wchłania Rz - szczególnie kolorowe strony. Może to prawda, a może po prostu "urban legend".

PZDR

• 1 miesiąc później...
Napisano

I ja też potwierdzam metodę z silikonowym żwirkiem dla kota. Wczoraj wrzuciłem po kilka garści do dwóch woreczków zrobionych z pieluchy tetrowej. Jeden wrzuciłem na tylną półkę, drugi na przednie podszybie. Dziś ani centymetra kwadratowego zaparowanej szyby yikes.gifdrive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.