Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczące hamulce

Featured Replies

Napisano

Witam

od jakiegoś czasu piszczą mi hamulce.Wymieniłem klocki i to samo . na początku było dobrze a teraz znów piszczą. Zaciski nowe klocki nie zapieczone wszystko pracuje bardzo ładnie a piszczy. Tarcze TRW przebieg 60tkm zeszlifowałem ranty i tez nic piszczą dalej. Zastanawiam sie za wymiana tarcz innej firmy

Napisano

mi jedna strona piszczała i pomogło użycie specjalnego smaru ATE.

Napisano

To chyba wada stilonow ,ze tak piszcza niekiedy wink.gif byc moze zuzywajace klocki zmniejszajac grubosc robia jakis luz w zacisku -> drgaja -> pisk

Napisano

> To chyba wada stilonow ,ze tak piszcza niekiedy byc moze zuzywajace klocki zmniejszajac grubosc

> robia jakis luz w zacisku -> drgaja -> pisk

Mi piszcza klocki z tyłu podczas jazdy a nie podczas hamowania. Nie wiem co z tym zrobić bo już czyściłem prowadnice i pomogło na 20 km a następnie znowu piszczy. Klocki nowe, prowadnice klocka (blaszki).

Napisano

Musisz wymienić te śruby od zacisków, one się wyrabiają, plus oczywiście

cały zestaw naprawczy do tego.

Napisano
  • Autor

> Mi piszcza klocki z tyłu podczas jazdy a nie podczas hamowania. Nie wiem co z tym zrobić bo już

> czyściłem prowadnice i pomogło na 20 km a następnie znowu piszczy. Klocki nowe, prowadnice

> klocka (blaszki).

Mam również to samo. po wyczyszczeniu krótko jest dobrze a potem znów piszczą.

Napisano

> Mam również to samo. po wyczyszczeniu krótko jest dobrze a potem znów piszczą.

Dlatego wyżej napisałem co pomaga... Permanentnie.

Napisano

> Mam również to samo. po wyczyszczeniu krótko jest dobrze a potem znów piszczą.

Przebieg ponad 200 tkm.nigdy nic nie piszczało.

Może dlatego,że nigdy nic nie czyściłem. hehe.gif

Napisano

> Musisz wymienić te śruby od zacisków, one się wyrabiają, plus oczywiście

> cały zestaw naprawczy do tego. <-------------mowisz o prowadnicach zacisku??+gumki?czy ktore sruby?

Napisano

Są śruby, którymi to skręcasz. I one się wyrabiają. Trzeba je nowe.

Napisano

> Są śruby, którymi to skręcasz. I one się wyrabiają. Trzeba je nowe.

Z tego co pamiętam to śruby te są zawsze dołączane do nowych klocków, więc chyba wszyscy je wymieniają?

U mnie też po wymianie zaczęły po dość krótkim czasie popiskiwać klocki, a na pewno wszystkie śruby, sprężynki, itp elementy zostały wymienione na nowe.

Zresztą co masz na myśli, że "śruby się wyrabiają"? Co w nich się wyrabia? Jeżeli śruba jest dobrze dokręcona to czy jest "wyrobiona" czy nie, a trzyma dobrze to znaczy, że jest dobra.

Moim zdaniem szybciej powodem pisków mogą być same klocki (nie koniecznie najwyższej klasy) lub stare (troszkę przegrzane) tarcze hamulcowe. Najlepiej, żeby wypowiedziały się w tym temacie osoby, które wymieniły równocześnie klocki i tarcze. Czy wtedy też mają hamulce "z sygnalizacją dźwiękową"?

Napisano

> Z tego co pamiętam to śruby te są zawsze dołączane do nowych klocków, więc chyba wszyscy je

> wymieniają?

> U mnie też po wymianie zaczęły po dość krótkim czasie popiskiwać klocki, a na pewno wszystkie

> śruby, sprężynki, itp elementy zostały wymienione na nowe.

> Zresztą co masz na myśli, że "śruby się wyrabiają"?

Widziałem stare śruby. Mniej więcej w połowie śruby, było pół śruby,

w sensie jej średnica była mniejsza. Nowa śruba była jednakowej

średnicy aż do gwintu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.