Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki skuter...

Featured Replies

Napisano

Mam nadzieję, że nie pojadę na wyspy bananowe za to pytanie wink.gif

Szykuję się do zakupu skutera 50tki na przyszły sezon, no i chcę spytać co możecie polecić a czego mam unikać? Kwota zakupu to niestety max 3000 zł. choć chciałbym więcej bo prawko na A mam, i to nie byłby problem...

Główny czynnik to szeroko pojęta ekonomia, nie tylko spalanie ale i dostępność części zamiennych, ich cena a także bezawaryjne użytkowanie.

Skuter do dojazdów do pracy, więc ekonomia to podstawa.

Za wszelkie uwagi z góry dzięki.

Napisano

w garażu mam chinola - przebieg chyba 5 tyś i jest strasznie styrany oraz hondę pcx z przebiegiem 6 tyś i zero zużycia więc mogę ci napisać kup sobie używany markowy skuter ok.gif

z ciekawostek w chinolu przednie koło mi odpadło sick.gifno.gif

Napisano

Jak masz A to ja bym szukał jakiegoś Kymco albo japońca 125 ccm. 50 nie da się jeździć smile.gif

Napisano

> z ciekawostek w chinolu przednie koło mi odpadło

Z ciekawości spytam, co to za chinol i jaki jest rozmiar przedniego kółka? hmm.gif

Napisano

> Główny czynnik to szeroko pojęta ekonomia, nie tylko spalanie ale i dostępność części zamiennych,

> ich cena a także bezawaryjne użytkowanie.

gdybys sie jednak dal namowic na chinola 125 to masz spelnione wszystkie wymagania, czesci tanie jak barszcz, spala tyle co 50 i sie nie psuje

Napisano

Polecę coś z Kymco albo Piaggio 125ccm w 4T zdecydowanie lepszy komfort podróżowania i spalanie rzędu 2.5-3l, Może jakaś Yamaha Majesty ?

Jam masz kat. A to bez sensu kupowac motorower z racji tego, że ani nie jedzie a częśto spala więcej niż 125ccm

Napisano

> Mam nadzieję, że nie pojadę na wyspy bananowe za to pytanie

> Szykuję się do zakupu skutera 50tki na przyszły sezon, no i chcę spytać co możecie polecić a czego

> mam unikać? Kwota zakupu to niestety max 3000 zł. choć chciałbym więcej bo prawko na A mam, i

> to nie byłby problem...

> Główny czynnik to szeroko pojęta ekonomia, nie tylko spalanie ale i dostępność części zamiennych,

> ich cena a także bezawaryjne użytkowanie.

> Skuter do dojazdów do pracy, więc ekonomia to podstawa.

> Za wszelkie uwagi z góry dzięki.

Uzywane Majesty 125 cc?

Tylko w Yamasze trzeba sprawdzic dostepnosc czesci.

Nie ma sensu pchac sie w 50 cc.

Nie polecam chinskich pojazdow.

Napisano
  • Autor

> gdybys sie jednak dal namowic na chinola 125 to masz spelnione wszystkie wymagania, czesci tanie

> jak barszcz, spala tyle co 50 i sie nie psuje

a jakiś konkretnie model?

Napisano
  • Autor

> Polecę coś z Kymco albo Piaggio 125ccm w 4T zdecydowanie lepszy komfort podróżowania i spalanie

> rzędu 2.5-3l, Może jakaś Yamaha Majesty ?

> Jam masz kat. A to bez sensu kupowac motorower z racji tego, że ani nie jedzie a częśto spala

> więcej niż 125ccm

no to się chyba skłonię w tym kierunku...

Napisano

> a jakiś konkretnie model?

romet k/z 125 - doczepiasz oslony i masz prawie skuter, a reszte wymagan spelnia w 100%

Napisano
  • Autor

> romet k/z 125 - doczepiasz oslony i masz prawie skuter, a reszte wymagan spelnia w 100%

Ciekawy jest, szczególnie ta zetka.

Napisano

> Mam nadzieję, że nie pojadę na wyspy bananowe za to pytanie

Poszlo cos na PRV

Napisano

piaggio liberty lub beverly 125.

kymco people 125.

Napisano

> Z ciekawości spytam, co to za chinol i jaki jest rozmiar przedniego kółka?

oxygen , rozmiaru nie pamiętam ale spory jak na chinola

1308758873_219253532_1-Zdjecia--Sprzedam-skuter-Oxygen.jpg

Napisano

mam chinola 50-ke Longjia

Przebieg 3 tysie, lata 2-gi sezon

wyglada jak nowe, jezdzi kapitalnie (musialem raz gaznik czyscic)

kapitalnie jak na 2 tysie ktore za niego dalem, mial przebiegu chyba 6km smile.gif

kola 12 cali

ja jestem zadowolony

pali okolo 2,3 l/100km, maks ponad 70 ale przewaznie 50-ki nie przekraczam. wazne kolo 85kg i wzrost okolo 186cm

Napisano

> Poszlo cos na PRV

To koperty już nie migają??

Napisano
  • Autor

> To koperty już nie migają??

wara z mojego wątku zlosnik2.gif

Napisano

jak masz możliwość to wszystko, byle nie 50-tka smile.gif

coś z wymienianych tutaj już romet k/z 125

Napisano
  • Autor

> jak masz możliwość to wszystko, byle nie 50-tka

> coś z wymienianych tutaj już romet k/z 125

romet jest bardzo sensowny, rozumiem, że części są dostępne i tanie?

Napisano

> romet jest bardzo sensowny, rozumiem, że części są dostępne i tanie?

Piszesz na maila jakie części potrzebujesz i wysyłają kurierem smile.gif

Ceny znośne.

Napisano

silnik 50-tke za 250 zł można kupić w całośći smile.gif

125 to koszt max 1000 zł wraz ze skrzynią nieraz... i kurierem wysyłają

Napisano

Kolega prosi o skuter a nie naked tj. Romet K/z 125

icon_rolleyes.gif

Wiem, że każdy chwali swoje tyle, że ja zrobiłem bez awarii ponad 15 000km a takiej pewności nie da skuter z biedronki typu kingway, romet, motobi i wiele innych będących podróbkami silników GY6. Zresztą raz miałem okazję pogrzebać przy skuterze Kingway fonero który po aż 10km odmówił dalszej jazdy...Serwisanci mają identyczną opinię a sprzedawca tandety będzie miły i sympatyczny do momentu sprzedaży...Potem się zacznie..."czego Pan oczekiwał od najtańszego skutera za 2999zł hehe.gif "

Uwierzcie, że jakość materiałów jest naprawdę rozbieżna dokładniej ich twardość...

A jeśli mam kupic super rometa(skuter)za 3000zł a obok będzie Kymco za 3500zł to bez zastanawiania należy wybrać Kymco, lub Syma(identyczne prawie modele, kto się interesuje ten wie...) nawet tańsze. (50ccm)

W użuywanych modelach jest większy wybór i tu bym polecał

Yamaha Majesty 125/250

Kymco Grand Dink, Agility, i inne

Piaggio X9

Niech kolega bierze wszystko byle nic co pojawiło się pod dziesiątkami różnych nazw typu wilga, vapor, sowa, kingway, motobi, romet, longija, orzeł itd...Nie wiem jakie teraz są trendy i jak zmieniły się nazwy w/w ale omijaj to swiety.gif

Napisano

> Piszesz na maila jakie części potrzebujesz i wysyłają kurierem

> Ceny znośne.

Jeszcze nie kupił rometa(dzieki Bogu...) a już o częściach... To ma być żywotne. Forumowicz Josyp ma rometa, nie chwali się ile razy wymieniał wszystko na nowe?

Liczy się ogół tego co się dzieje z chińskimi skuterami a nie...pojadę 10 razy w wakację po piwo do Lidla, przetrę szmatą skuter i napiszę, że przez 5 lat jeździł bezawaryjnie tylko zerwała się linka, posypał wariator, zerwało pasek 2 razy, wymieniałem cylinder na nowy bo stary był chyba wadliwy rotfl.gif , parę żarówek no i świece od razu po zakupie bo ta chińska jest nie bałdzo... i parę razy odkeciła mi się śrubka ale już rozwiązałem problem podkładką... a i przestało mi ładować akumulator beksa.gif ,

nie będe wybrzydzał ale żeby potem nie było płaczu - oczywiście nikogo nie mam zamiaru obrażać np ze względu, że kupił tandetę - nie każdy wie co kupuje 20.GIF. Teraz ceny markowych i tych chinskich zbliżają się na równy poziom i nie ożna pisać, że 3000zł i ani grosza więcej bo na paliwo też trzba mieć więc lepiej zacisnąc pasa...

Są pewne sprawdzone rozwiązania w konkretnych funduszach i nie ominie się tego.

Napisano

eh... mam chińczyka który zrobił na razie 7500 km bez awarii, a kolega ma ten sam model z nalotem blisko 20000 km równiez bez awarii... skutery kosztowały nas dokładnie 2499 zł ;p

Napisano

> eh... mam chińczyka który zrobił na razie 7500 km bez awarii, a kolega ma ten sam model z nalotem

> blisko 20000 km równiez bez awarii... skutery kosztowały nas dokładnie 2499 zł ;p

Gratuluję 20.GIF i oczywiścuie szerokości, przyczepności 270751858-jezyk.gif, też słyszałem o takich przebiegach ale jednak zaproponujmy koledze optymalne rozwiązanie. Obydwa będą jeździć ale jednak w którymś prawdopodobieństwo uszkodzenia się czegoś jest zdecydowanie większe...własciwie fala usterek jedna za drugą...

Może trzeba innym tropem....dlaczego chińskie skutery potaniały prawie dwukrotnie? Nagle wszystkie staniały z 3500-4000zł do nawet 1700-3000? Bo wyprzedają to puki mogą, potem marka"kogucik" zniknie i pojawi sie nowa "kogucik2" i bajka zacznie się od nowa. Wyszło na jaw, że tandeta się psuje i już.

Dlaczego markowe skutery są nadal w jednakowych cenach i producentom ani się śni o super promocjach(pomińmy wyprzedaże wcześiejszych roczników)

Napisano

dlatego polecam optimum, czyli markowy chiński skuter.... Shineray

Napisano

> Kolega prosi o skuter a nie naked tj. Romet K/z 125

ale jako kryteria podal niskie ceny eksploatacji i bezawaryjnosc

a to praktycznie spelnia w 100% romet, od ceny zakupu - nowka 2,7k, lub lepiej uzywka za jakies 1,8k

ceny czesci sa smiesznie niskie i dostepnosc ogromna - to zaleta rometa na tle konkurencji

moj jest traktowany najgorszej jak tylko byc moze, a jakos ma juz ponad 42kkm i codziennie jezdzi jako sluzbowka kurierska - czyli tam gdzie liczy sie niezawodnosc, jakos nie balem sie nim jechac na wycieczki ponad 1kkm, tudziez zagranice

po poprawieniu paru niedoskonalosci fabrycznych ma sie toczydelko na dlugie lata

a nawet jesli by trzeba bylo zrobic generalke to koszt jest smieszny - komplet tlok + pierscienie + cylek + glowica zamyka sie z przesylka do 300zl, poszukajcie teraz ceny czesci do markowych sprzetow

spalanie tez raczej ma wyjatkowo korzystne, wiec same zalety

jasne mozna kupic markowy sprzet, jeden koles z forum rometowego przesiadl sie na yamahe ybr i na sam przeglad wydaje tyle co cala generalka romana, nie wspominajac o 3 razy drozszym zakupie, romet pod wzgledem ekonomii bije absolutnie kazdy inny sprzet i to jest niezaprzeczalny fakt

Napisano

> ....

> W użuywanych modelach jest większy wybór i tu bym polecał

> Yamaha Majesty 125/250

> Kymco Grand Dink, Agility, i inne

> Piaggio X9

> Niech kolega bierze wszystko byle nic co pojawiło się pod dziesiątkami różnych nazw typu wilga,

> vapor, sowa, kingway, motobi, romet, longija, orzeł itd...Nie wiem jakie teraz są trendy i jak

> zmieniły się nazwy w/w ale omijaj to

dlatego na prv polecalem koledze swoja majke yp250 z 2003r smile.gif

tylko wlasnie ta cena... troszke wiecej niz kolega planowal

Napisano

> dlatego na prv polecalem koledze swoja majke yp250 z 2003r

> tylko wlasnie ta cena... troszke wiecej niz kolega planowal

proszę nie uprawiać kryptoreklamy no chyba że mu sprzedaż za 3 tys ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.