Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektroniczne urządzenie antykorozyjne

Featured Replies

Napisano

witajcie

jako, że jestem na punkcie rdzy makabrycznie przeczulony, śni mi się po nocach i takie tam duperele pomyślałem sobie o montażu czegoś takiego

Co o tym myślicie? Na lekcjach fizyki nic na ten temat nie było a chemię olewałem bo nauczycielka była debilką.

Napisano

> witajcie

> jako, że jestem na punkcie rdzy makabrycznie przeczulony, śni mi się po nocach i takie tam duperele

> pomyślałem sobie o montażu czegoś takiego

> Co o tym myślicie? Na lekcjach fizyki nic na ten temat nie było a chemię olewałem bo nauczycielka

> była debilką.

elektryczna ochrona antykokrozyjna w budownictwie jest stosowana od lat (na discovery ogladalem program biglaugh.gif) - czyli zasadniczo koncepcja działa smile.gif

ale w tym wypadku nie mam pojecia. sceptycznie bym podchodzil do tematu.

Napisano

Z tego co kojarzę to podobne tematy już tu się pojawiały, więc możesz poszperać.

Ja osobiście nie uważam, żeby coś takiego mogło działać zlosnik.gif

Aaaale - żeby było śmieszniej - mamy coś takiego w lanosie (powiedzmy, że fabrycznie zlosnik.gif ).

No i w sumie to chyba nie działa - bo w miejscu, gdzie Lanosik był naprawiany po małej stłuczce - pojawiła się rdza zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

pogoogluj tematu ŻUK + ochrona katodowa lub w ten deseń.

nawet to przynosilo jakies efekty - zuk sie pozniej biodegradowal.

Napisano

mój wuj miał dokładnie tej firmy gadżet na poldku caro z 1991r.

Auto było biało, sprzedawał go jako 10latka i poldek wyglądał bardzo ładnie, nie było widać rudej, wujo mówił, że ten gadżet działa więc pewnie tak było

Napisano

> Z tego co kojarzę to podobne tematy już tu się pojawiały, więc możesz poszperać.

> Ja osobiście nie uważam, żeby coś takiego mogło działać

> Aaaale - żeby było śmieszniej - mamy coś takiego w lanosie (powiedzmy, że fabrycznie ).

> No i w sumie to chyba nie działa - bo w miejscu, gdzie Lanosik był naprawiany po małej stłuczce -

> pojawiła się rdza

A nie masz lanosa przypadkiem z Astazu? Bo montowaliśmy takie do poldków i później daewoo jak miałem tam praktykę smile.gif

Napisano
  • Autor

> mój wuj miał dokładnie tej firmy gadżet na poldku caro z 1991r.

> Auto było biało, sprzedawał go jako 10latka i poldek wyglądał bardzo ładnie, nie było widać rudej,

> wujo mówił, że ten gadżet działa więc pewnie tak było

to sobie kupię kilka i zamontuje we wszystkich swoich autach grinser006.gif

Napisano

Z innej beczki, ale w temacie.

Zasobniki do ciepłej wody użytkowej (np producent galmet) mają jako zabezpieczenie przeciwkorozyjne anodę magnezową.

W tym wypadku anoda nie jest zasilana żadną energią. Jej działanie opiera się na różnicy potencjałów elektrochemicznych materiału zbiornika i anody. Jej wymiana powinna być wykonywana co roku...

Napisano

> A nie masz lanosa przypadkiem z Astazu?

Od Oreńczuka smile.gif

Napisano

> Z innej beczki, ale w temacie.

> Zasobniki do ciepłej wody użytkowej (np producent galmet) mają jako zabezpieczenie przeciwkorozyjne

> anodę magnezową.

> W tym wypadku anoda nie jest zasilana żadną energią. Jej działanie opiera się na różnicy

> potencjałów elektrochemicznych materiału zbiornika i anody. Jej wymiana powinna być wykonywana

> co roku...

zasada działania podobna jak ochrona antykorozyjna w statkach... tez na zas. roznicy potencjałów

Napisano

> zasada działania podobna jak ochrona antykorozyjna w statkach... tez na zas. roznicy potencjałów

Tyle że statek pływa w wodzie.

Napisano
  • Autor

> Tyle że statek pływa w wodzie.

a u nas jest deszczowa pogoda i wilgoci pełno.

Napisano

> a u nas jest deszczowa pogoda i wilgoci pełno.

Żeby takie zabezpieczenie działało, musi być STAŁY przepływ prądu pomiędzy katodą a anodą = cała karoseria + elektroda muszą być zanurzone w cieczy.

Napisano

> Żeby takie zabezpieczenie działało, musi być STAŁY przepływ prądu pomiędzy katodą a anodą = cała

> karoseria + elektroda muszą być zanurzone w cieczy.

Abo w wilgotnej ziemi.

Napisano

> Abo w wilgotnej ziemi.

Zwykle montuje się elektrodę poniżej poziomu wód gruntowych, ale w sumie masz rację - chodzi o stałe połączenie galwaniczne.

Napisano

Elementem takiego zestawu jest chyba "pasek antystatyczny" zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.