Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki niefabryczny fotel kierowcy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam taki kłopot:

Fotel kierowcy w mojej Fabii został jak sądzę wysiedziany przez poprzedniego właściciela. Buja się przód przód-tył wydają przy tym przeraźliwie skrzypiące dźwięki. Do tego winda też nie działa zbyt dobrze - czasem fotel się zapada.

Wymontowałem i obejrzałem fotel. Konstrukcja wykonana jest z blachy, otwory w blaszanej konstrukcji prawdopodobnie są lekko rozkalibrowane - należałoby wymienić konstrukcję albo mocna ingerować spawarką i frezarką...

Pomyślałem, że mogę wymienić sobie fotel na jakiś wygodniejszy i nie skrzypiąco - bujajacy. Przeglądam net i w sumie nie wiem co ciekawego możnaby ulepic.

Ilu z Was ma powymieniane fotele?

Polecicie coś ciekawego?

A i nie chcę kubłów - nie ten czas.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Mam taki kłopot:

> Fotel kierowcy w mojej Fabii został jak sądzę wysiedziany przez poprzedniego właściciela. Buja się

> przód przód-tył wydają przy tym przeraźliwie skrzypiące dźwięki. Do tego winda też nie działa

> zbyt dobrze - czasem fotel się zapada.

> Wymontowałem i obejrzałem fotel. Konstrukcja wykonana jest z blachy, otwory w blaszanej konstrukcji

> prawdopodobnie są lekko rozkalibrowane - należałoby wymienić konstrukcję albo mocna ingerować

> spawarką i frezarką...

> Pomyślałem, że mogę wymienić sobie fotel na jakiś wygodniejszy i nie skrzypiąco - bujajacy.

> Przeglądam net i w sumie nie wiem co ciekawego możnaby ulepic.

> Ilu z Was ma powymieniane fotele?

> Polecicie coś ciekawego?

> A i nie chcę kubłów - nie ten czas.

> Pozdrawiam

König i Recaro maja w swojej oercie fajne fotele. Co prawda wszystkie mniej lubh bardziej przypominaja sportowe fotele, ale ciezko o dobry fotel, ktory kubla przypominal nie bedzie.

Pytanie tylko czy na pewno chcesz wybecelowac taka kase za fotel? Nie prosciej wymienic na fabrycznie nowy lub zwyczajnie nowszy i w lepszym stanie?

Napisano

> Ilu z Was ma powymieniane fotele?

Ja mam ale na taki sam (no prawie bo z Fiata Marea w Bravie).

Tak to wygląda, że niektóre modele mają słabe siedzenia (np. Brava, słaby stelaż, słabe gąbki, słabe szmaty ogólnie dramat) i wówczas używki są trudno dostępne i drogie bo wszystkim się psują.

Są też auta, których fotele były trwałe, wówczas łatwiej kupić sensowne używki, bo nie ma na nie popytu, a jak jakiś stary model to duża podaż z rozbiórek.

Rozumiem, że taką operację adaptacji z zupełnie innego modelu dopuszczasz?

> Polecicie coś ciekawego?

Jeśli dopuszczasz to można pewnie znaleźć wiele propozycji.

Ja zaproponuję welury z Renault Safrane, pomimo dużego przebiegu były idealne, welur bez oznak zużycia, konstrukcja bez usterek luzów itp.

Napisano
  • Autor

jedyne czego nie chcę to typowo sportowe kubły. Fotele "sportowe" vel kubełkowe jak np. recaro z różnego rodzaju samochodów GTI wchodzą jak najbardziej w grę.

Cena też gra rolę, w końcu moja kura jest warta jakieś 10 kpln i nie ma sensu ładować w widzimisie, jednak łudzę się, że idzie trafić coś ciekawego w rozsądnych pieniążkach.

Jeśli chodzi o wyminaę na nowszy: no cóż obawiam się tego samego, oglądałem konstrukcję tego fotela i jakoś do mnie nie przemawia... nie wiem może jakieś polo gti miało coś lepszego?

Fotel z safrane? no fajnie a zmieści się do fabii?

Napisano

> Fotel z safrane? no fajnie a zmieści się do fabii?

Trzeba by zmierzyć, ale wbrew pozorom fotel to fotel bardziej krojony jest pod średnią wielkość dupska kierowców niż pod auto wink.gif

W safranie był b. szeroki podłokietnik i sporo miejsca do drzwi więc było szeroko, ale same fotele raczej normalne?

Napisano

Z alfy romeo byle nie skórzane momo smile.gif

Ja będę miał fajny fotel konig do sprzedania ale niestety ma kilka dziurek po papierosach frown.gif

Napisano

> Trzeba by zmierzyć, ale wbrew pozorom fotel to fotel bardziej krojony jest pod średnią wielkość

> dupska kierowców niż pod auto

Jeszcze trzeba poamietac, ze ten sam fotel w dwoch roznych samochodach mozne calkiem roznie siedziec. Na wygode za kolkiem sklada sie zarowno fotel jak i ogolna pozycja za kolkiem.

Napisano

> Jeszcze trzeba poamietac, ze ten sam fotel w dwoch roznych samochodach mozne calkiem roznie

> siedziec. Na wygode za kolkiem sklada sie zarowno fotel jak i ogolna pozycja za kolkiem.

W przypadku Recaro fotele nie roznia sie od siebie, jedyna roznica to konsola.

poszperaj po ebayu.

wink.gif

Napisano

> W przypadku Recaro fotele nie roznia sie od siebie, jedyna roznica to konsola.

> poszperaj po ebayu.

Zauwaz, ze moja wypowiedz nie odnosila sie do foteli Recaro - to raz.

Dwa, ze wlasnie owa konsola lub tez mocowania zgodne z FIA (co w Polsce jest dozwolone bo nie jest zabronione) wymuszaja nieraz taka a nie inna pozycje calego fotela. zatem Fakt, ze sobie wlozysz Recaro do konkretnego auta nie jest rownoznaczny z tym, ze fotel bedzie w optymalnej pozycji zapewniajacej wygode. Konsola producenta, ktora w teorii ma go adaptowac na orginalne prowadnice i umozliwiac jego regulacje tez tego nie gwarantuje.

Trzy, ze fabrycznie montowane fotele Recaro to nie to samo co aftermarket ktory Recaro sobie sprzedaje dla klienta detalicznego. Np moje Recaro raczej na pewno nie pasuja na konsole i raczej na pewno nie dadza sie przelozyc do innego auta - no chyba ze beda identyczne szyny. Z fabrycznymi fotelami w Audi jest podobnie. Recaro z Golfa GTI pewnmie beda pasowac do szyn w A3 (ta sama podloga) ale raczej na pewno nie dadza sie podmieniac Plug&Play z Recaro montowanymi do RS6.

Napisano

Kup z Fabii2 Sport.

Są bdb, długie siedzisko, doskonałe trzymanie, poduszki boczne.

Myslę, że adaptacja do F1 będzie nieskomplikowana.

Napisano

> Fotel z safrane? no fajnie a zmieści się do fabii?

Znajomy wsadził do Trabanta elektryczne skórzane fotele z Forda Scorpio Mk I Ghia

We wszystko jestem w stanie uwierzyć zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.